Declarațiile PDCM în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Versiunea din 3 iulie 2021 16:04, autor: Oleg (Discuție | contribuții)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare
Simbolul electoral al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului pdcm.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei

iunie 2021


28 iun

Prioritățile PDCM pentru domeniul educației și științei

Prioritățile PDCM pentru domeniul educației și științei

Prioritățile Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) pentru domeniul educației și științei au fost prezentate de către liderul formațiunii Ion Chicu, la întâlnirea cu colectivul de cadre didactice al Universității de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău.

Ion Chicu a declarat că PDCM are drept obiectiv de bază, în domeniul educației, asigurarea condițiilor adecvate și a accesului tuturor copiilor și tinerilor la învățământ calitativ și adaptat la evoluțiile vieții social-economice. Acest obiectiv poate fi realizat, investind suficient și rațional în sistemul de educație.

Subfinanțarea educației, pe parcursul ultimilor 25–30 de ani, promovarea unor reforme nechibzuite, care aveau la bază mai mult raționamente economice, decât viziune de viitor, dotarea superficială a instituțiilor de educație, degradarea infrastructurii acestora și abordările iresponsabile în motivarea materială și morală a cadrelor didactice, stau la originea deficiențelor majore în domeniul educației, a declarat liderul PDCM, care a subliniat că problemele din domeniu pot fi soluționate prin măsuri complexe și echilibrate.

Potrivit liderului PDCM, insuficiența cadrelor pedagogice este o problemă esențială, care pune în pericol sistemul de învățământ din țară, dar care poate fi soluționată prin majorarea substanțială a salariilor și extinderea programului de indemnizații destinate tinerilor pedagogi, care se vor angaja în mediul rural.

Exemplul majorării substanțiale a salariilor în sistemul medical, în 2020, când acestea au crescut cu 70%, într-un singur an, trebuie și poate fi replicat și educație, a afirmat Ion Chicu.

Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii instituțiilor de învățământ: asigurare cu apă și canalizare, alte rețele și utilități cum sunt săli de sport, laboratoare pentru lecțiile practice, biblioteci digitale, tehnologii informaționale și comunicații în procesul educațional – sunt principalele obiective, care trebuie implementate concomitent cu măsurile de stimulare materială a pedagogilor.

Totodată, Ion Chicu a subliniat că, PDCM va pleda pentru restabilirea ciclului primar de studii în fiecare localitate, cât de mică ar fi aceasta.

Situația demografică atestă că în multe localități nu sunt suficienți copii. Avem situații când în localități mici nu poți forma clasă gimnazială, dar clasele primare 1–4 statul trebuie să le mențină în orice localitate, chiar dacă din punct de vedere economic nu este rațional. Nu a fost cea mai bună soluție de a transporta, inclusiv pe timp de iarnă, în altă localitate copii mici, a punctat președintele PDCM.

De asemenea, Ion Chicu a specificat că PDCM optează pentru continuarea reformei curriculare, astfel încât să fie asigurată o repartizare echilibrată a complexității curriculei între clasele primare și gimnaziale sau liceale.

Avem multe întrevederi cu oamenii din localități, iar părinții se plâng că în clasele primare curricula este prea complicată, în timp ce la etapa gimnazială sau chiar liceală complexitatea scade, a explicat Ion Chicu, care a mai accentuat necesitatea adaptării currciulei universitare la cerințele economiei și a pieței muncii.

Dacă vrem să avem viitor, o generație cultă, cadre tinere bune, trebuie să investim în acest domeniu, iar împreună vom restabili prestigiul și respectul față de profesia de pedagog, a conchis Ion Chicu.

25 iun

Prioritățile PDCM pentru dezvoltarea sistemului de sănătate

Prioritățile PDCM pentru dezvoltarea sistemului de sănătate

Continuarea majorării, pe etape, a salariilor cadrelor medicale, dotarea cu utilaj medical de înaltă performanță a instituțiilor medicale spitalicești din țară, dar și dezvoltarea componentei științifice de cercetare și pregătire a cadrelor medicale în Republica Moldova sunt prioritățile pentru domeniul medicinii din programul electoral al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM). Acestea au fost prezentate de către echipa PDCM în fața angajaților Spitalului Clinic Republican “Timofei Moșneaga”.

Scopul nostru de bază este de a consolida sistemul de sănătate publică, astfel încât să aibă capacitate să răspundă la urgențele din sănătate. Această lecție am învățat-o în 2020, când capacitățile din domeniu erau limitate, iar dacă nu era mobilizarea exemplară a medicilor, sistemul medical, dar și întreaga țara, puteau să intre în colaps, a declarat la întâlnirea cu medicii Ion Chicu, liderul PDCM.

Viorica Dumbrăveanu, candidat pentru funcția de deputat din partea PDCM, ex-ministru al sănătății, a declarat că prioritățile în domeniul medicinii sunt clar definite și pot fi implementate în următorii 4 ani.

Avem ca obiectiv, în continuare, să asigurăm motivarea financiară a cadrelor medicale. Dacă fiecare Guvern, în cei 30 de ani, ar fi asigurat anual majorarea salariilor cadrelor medicale cu cel puțin 20–30%, astăzi nu ne-am fi confruntat cu problema exodului de specialiști din domeniul medicinii, a afirmat Viorica Dumbrăveanu, care a subliniat că, în 2020, echipa din Guvernul, condus de Ion Chicu, a asigurat, în premieră, majorarea cu 70% a salariilor pentru cadrele medicale din țară.

Un alt obiectiv anunțat este dotarea spitalelor din țară cu utilaje și tehnologii de înaltă performanță, pentru ca acestea să devină competitive atât pe piața internă, în raport cu cele private, cât și pe cea regională.

Potrivit Vioricăi Dumbrăveanu, PDCM propune soluționarea problemei accesului la servicii medicale de calitate pentru pacienții din întreaga țară, prin implementarea unui program național de investiții și dotare cu echipamente medicale a tuturor instituțiilor medicale spitalicești, nu doar cele concentrate în Chișinău, dar și cele raionale.

Cunoaștem acele situații critice, când oamenii se adresează la un spital de importanță națională, dar se întâmplă că adresarea este întârziată. De aceea, trebuie să creăm condiții în raioane, a conchis Viorica Dumbrăveanu.

În același timp, este necesar să fie asigurată pregătirea cadrelor calificate, care să activeze în aceste instituții.

Spitalul Clinic Republican are un potențial științific sporit, este o instituție cu potențial de consolidare și creștere a cadrelor medicale tinere. Această componentă trebuie să fie dezvoltată prin atribuirea statutului de clinică universitară, a adăugat Viorica Dumbrăveanu.

21 iun

Persoanele care se pensionează, dar continuă să muncească, trebuie să fie scutite de plata pentru asigurarea medicală

Persoanele care se pensionează, dar continuă să muncească, trebuie să fie scutite de plata pentru asigurarea medicală

Persoanele care se pensionează, dar continuă să muncească, nu mai trebuie să contribuie în continuare la Fondul de asigurări în medicină. Inițiativa a fost expusă de președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, în cadrul întâlnirii cu pedagogii Școlii sportive din Cimișlia.

Ion Chicu a menționat că, în prezent, avem situația în care foarte mulți pedagogi, medici sau angajați din alte domenii, unde se înregistrată o lipsă de cadre, continuă să lucreze și după pensionare. În același timp, deși conform legii pensionarii deja sunt asigurați medical de către stat, ei continuă să achite cotizațiile respective.

Noi avem un proiect care prevede că persoanele care ating vârsta de pensionare și continuă să muncească, nu trebuie să mai achite contribuția la fondul de asigurări în medicină. Conform legii, pensionarii sunt asigurați de către stat. Este incorect ca oamenii, după ce s-au pensionat, având prin lege acest drept, continuă să plătească aceste 9%. Astfel, vom contribui la reducerea poverii pe salariu, a explicat Ion Chicu inițiativa PDCM.

Este de menționat că PDCM pledează pentru revenirea la pensionarea diferențiată a femeilor și bărbaților, cu reducerea vârstei pentru femei. De asemenea, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei va promova un proiect de lege care va permite femeilor să-și majoreze baza de calcul a pensiei, după vârsta de 57 de ani, dacă vor continua să lucreze, dar și instituirea pensiei a 13-a pentru pensionarii cu venitul sub minimul de existență.

16 iun

În următorii 4 ani, vom atrage investiții de 60 de miliarde de lei

În următorii 4 ani, vom atrage investiții de 60 de miliarde de lei

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei își propune direcționarea¸ în următorii 4 ani, a cca 60 de miliarde de lei pentru dezvoltarea infrastructurii. Aceasta va crea premise pentru atragerea investițiilor în economie, iar oamenii nu vor mai fi nevoiți să plece din țară în căutarea unui loc de muncă.

Despre obiectivul de asigurare a unui salt economic, prin dezvoltarea infrastructurii țării, a vorbit președintele PDCM, Ion Chicu, în cadrul discuțiilor, pe care le-a purtat cu angajații Centrului Comercial Supraten.

Nu poți să menții oamenii în țară și nu poți atrage investiții în economie dacă nu dezvolți infrastructura – drumuri, canalizare, apeducte, în sectorul energetic. Țările care au reușit o dezvoltare rapidă, mai întâi au construit drumuri, apeducte și doar după aceasta au început să vină investițiile, a declarat Ion Chicu, care a precizat că echipa PDCM a elaborat un plan care prevede atragerea, în următorii ani, a investițiilor masive din exterior.

Vorbind despre măsurile de susținere a oamenilor care muncesc, Ion Chicu a anunțat inițiativa PDCM de subvenționare a impozitelor achitate de angajatori pentru unele categorii de angajați.

Pentru anul acesta, în premieră, am reușit să includem în buget 200 de milioane de lei ca să acoperim impozitele achitate la angajarea tinerilor, care vin din facultate, persoanelor care nu au lucrat ultimele 12 luni sau care revin de peste hotare, a anunțat Ion Chicu.

El a precizat că PDCM propune extinderea categoriilor pentru care se vor subvenționa impozitele, iar astfel va fi asigurată încadrarea tinerilor și a persoanelor, revenite din diasporă, în câmpul muncii.

Pandemia a afectat activitatea economică a unor sectoare întregi ale economiei naționale. Posibilitățile statului de susținere a acestor sectoare sunt limitate de resursele financiare insuficiente, pe care le poate direcționa în aceste scopuri. Suportul pe care trebuie să-l primească acești agenți economici trebuie să fie oferit prin prisma menținerii locurilor de muncă și remunerării adecvate a angajaților, a punctat Ion Chicu.

PDCM va promova plata “pensiei a 13-a”

PDCM va promova plata “pensiei a 13-a”

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei va promova, în viitorul Parlament, proiectul de lege pentru instituirea pensiei a 13-a, pentru persoanele care au pensia mai mică de minimul de existență. Inițiativa a fost expusă de liderul PDCM, Ion Chicu, în cadrul întâlnirii electorale cu angajații SA “Apă Canal Chișinău”.

Ion Chicu a declarat că pensia a 13-a poate fi instituită deja din 2022, pentru a oferi acest suport, garantat prin lege, pensionarilor cu venituri mici.

Foarte des vin politicienii și zic – la inițiativa mea, de Paște, vă dau 500 de lei sau de Crăciun vă dau 700 de lei. E clar că nu se dau acești bani din buzunarul celui care promite, dar se plătesc din impozite. Pentru pensionarii care primesc mai puțin de minimul de existență, dar aceștia sunt 640 de mii de oameni, noi includem în programul nostru așa-numita “pensia a 13-a”. Astfel, pensionarii vor beneficia stabil, conform legii, de acest suport bănesc și nu prin cadouri electorale, a explicat Ion Chicu inițiativa PDCM.

Este de menționat că PDCM pledează pentru revenirea la pensionarea diferențiată a femeilor și bărbaților, cu reducerea vârstei pentru femei. De asemenea, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei va promova un proiect de lege care va permite femeilor să-și majoreze baza de calcul a pensiei după vârsta de 57 de ani, dacă vor continua să lucreze.

8 iun

PDCM s-a lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate cu sloganul “Împreună pentru Țară”

PDCM s-a lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei și-a lansat, astăzi, candidații pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, în cadrul unui eveniment public, organizat la sediul central din Chișinău. Președintele PDCM, Ion Chicu, a anunțat intrarea partidului în campania electorală cu sloganul “Împreună pentru Țară”, exprimând încrederea în reușita PDCM la alegeri.

La deschiderea evenimentului, Ion Chicu a declarat că Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei intră în această campanie electorală cu un mesaj onest și asumat.

Țara e în mare dificultate, dar împreună putem depăși orice greutate, a spus Chicu. Liderul PDCM a subliniat că programul electoral al formațiunii este unul pentru țară, realist și fără alternativă. Să spui oamenilor adevărul și realitatea nu e cea mai la modă strategie electorală. Noi, însă, ne-o asumăm. Noi preferăm să spunem lucrurilor pe nume. Populismul și promisiunea goală este o ofensă față de alegător, corupție, un furt din viitorul țării, a declarat Ion Chicu.

În programul electoral, anunțat de Ion Chicu, PDCM își asumă obiectivul de a asigura o creștere cu 50% a volumului economiei, care va fi obținută prin reducerea impozitelor și investiții în infrastructură. De asemenea, PDCM își asumă angajamentul de a majora cu 70% salariul mediu în economie, în următorii 4 ani, obiectiv care poate fi obținut prin digitalizarea proceselor și dezvoltarea platformelor industrial, lansate în 2020. Alte obiective sunt: subvenționarea și crearea noilor locuri de muncă și a salariilor tinerilor; extinderea programului “Prima Casă” și lansarea programului “Primul automobil” pentru familii tinere cu copii; majorarea salariilor pedagogilor și bugetarilor cu 70%; introducerea, începând cu 2022, a unei pensii în plus – pensia a 13-ea, pentru cei cu pensia sub minimul de existență și majorarea pensiei minime la 4 000 de lei.

Al doilea mesaj, din cadrul evenimentului de lansare a PDCM, a aparținut secretarului general al formațiunii, ex-ministrului sănătății, Viorica Dumbrăveanu, care a punctat că, domeniul ocrotirii sănătății, alături de cel al educației, culturii și cercetării, trebuie să constituie o prioritate absolută pentru societate.

Am văzut că insuficiența finanțării sistemului de sănătate, dar și pseudo reformele, promovate pe parcursul mai multor ani, au distorsionat sistemul de sănătate și au generat riscuri funcționale majore. Doar capacitatea exemplară a medicilor a permis, în 2020, să evităm un colaps al sistemului de sănătate. PDCM își propune să soluționeze problema insuficienței personalului medical prin motivarea financiară adecvată și prin crearea condițiilor corespunzătoare de muncă. Serviciile medicale trebuie să fie accesibile pentru fiecare cetățean, oriunde trăiește, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Vicepreședintele PDCM, Anatol Usatîi, ex-ministrul economiei și infrastructuri a prezentat prioritățile formațiunii pentru modernizarea infrastructurii, majorarea veniturilor cetățenilor, dar și creșterea economică anuală. Potrivit lui Usatîi, angajamentele PDCM, pentru următorii ani, nu sunt simple promisiuni, dar o abordare pragmatică. Obiectivele sunt continuarea proiectelor internaționale de reabilitare a drumurilor naționale, inclusiv prin crearea premiselor pentru construcția autostrăzii de la vest spre est, continuarea autostrăzii Târgu Mureș – Ungheni, conectarea cu Odesa. De asemenea, PDCM își propune relansarea programului “Drumuri Bune”, care va asigura reparația anuală a câte o mie de km de drum în interiorul localităților.

Un mesaj de consolidare a fost transmis de către candidatul din UTA Găgăuzia Anna Mardari, care s-a adresat cetățenilor în limbile rusă, găgăuză și română.

Pledăm pentru dezvoltare și consolidare. Ne propunem să reunim toți cetățenii țării noastre pentru dezvoltare și prosperare. Este momentul să încetăm lupta între noi pentru această țară săracă. Haideți să ne unim pentru o Moldovă prosperă. Moldoveni și găgăuzi, rușii, bulgari și ucraineni – suntem toți oameni muncitori. Scopul nostru este să creăm condiții decente de muncă și un trai demn fiecărui cetățean, a declarat Anna Mardari.

Pedagogul Evghenia Mandaji, din Taraclia, a afirmat că intelectualii trebuie readuși în prim-planul vieții politice, în viziunea sa aceasta fiind unica soluție pentru depășirea problemelor țării. Evghenia Mandaji a vorbit despre obiectivele PDCM în domeniul educației.

Considerăm o prioritate restabilirea educației de calitate, precum și fortificarea rolului școlii în educarea tinerii generații. Problema insuficienței cadrelor pedagogice poate fi soluționată prin măsuri complexe: majorarea salariilor, asigurare cu locuințe etc. Statul trebuie să asigure fiecărui copil acces la educație, cât de mică ar fi localitatea în care ei trăiesc. Nici o localitate nu trebuie să rămână fără școală. Chiar și în cel mai mic sat trebuie să rămână cel puțin ciclul primar de școală, cu revenirea cu timpul a claselor gimnaziale, a punctat pedagogul din Taraclia.

Vladislav Castraveț a transmis mesajul tinerilor.

Scopul nostru este să reducem exodul de tineret din Republica Moldova. Tineretul este dezamăgit de sistemul meritocratic defect, care promovează persoane incompetente și diluează valoarea persoanelor care depun muncă adevărată și dedicație. Acest scop poate fi atins prin reformele propuse de echipa PDCM în domeniul tineretului printre care: continuarea reformei curriculei școlare, dezvoltarea programelor de studii terțiare armonizate cu necesitățile câmpului muncii, încurajarea angajării cadrelor tinere prin programe de subvenționare bugetar-fiscale a impozitelor achitate de angajatori pentru salariile plătite tinerelor cadre, susținerea și promovarea sportului.

În finalul evenimentului, președintele PDCM a dat un mesaj de mobilizare, solicitând, în același timp, tuturor partidelor și candidaților o campanie corectă.

Suntem partidul rațiunii și pragmatismului, suntem partidul viitorului. Mă adresez colegilor mei de partid – fiți onești cu oamenii, nu le promiteți populisme. Respectați oamenii. Doar această atitudine are viitor politic. Eu vreau să rog toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent unde se află: faceți o alegere chibzuită. Alegeți conștient și asumat! Nu mai alegeți între răul mai mic și mare! Alegeți profesionalismul și patriotismul! Gândiți-vă la voi, gândiți-vă la familie, gândiți-vă la casă, a conchis Ion Chicu.

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD