Declarațiile BeCS în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Versiunea din 14 iulie 2021 13:57, autor: Oleg (Discuție | contribuții)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare
Simbolul electoral al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-urile pcrm.md, socialistii.md și din alte surse oficiale afiliate Blocului.

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Cuprins

iulie 2021


13 iul

PCRM și PSRM vor crea în Parlament fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

PCRM și PSRM vor crea în Parlament fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

Deputații PSRM și PCRM vor crea în viitorul Parlament o singură fracțiune a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Decizia a fost luată astăzi, la ședința comună a comitetelor celor două partide. Despre aceasta liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat pe rețelele de socializare.

Totodată, reprezentanții Blocului au lansat și o adresare către cetățenii care i-au votat.

Pe 11 iulie, 400 de mii de cetățeni și-au unit forțele și au votat pentru o țară puternică, independentă și prosperă, pentru tot ce nouă, locuitorilor acestui pământ, ne este scump. Cetățenii au votat pentru o echipă de stataliști, pentru care dezvoltarea țării noastre și păstrarea suveranității este o prioritate, se arată în mesaj.

Reprezentanții Blocului le-au mulțumit alegătorilor săi că nu s-au lăsat manipulați.

Noi vom face tot ce ne stă în puteri pentru a nu le permite să promoveze o politică antisocială și vom monitoriza activitatea Parlamentului și a Guvernului. În centrul atenției noastre va fi cetățeanul și problemele cu care el se confruntă zi de zi, se mai arată în mesaj.

Totodată, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor promite că va reprezenta în viitorul Parlament și interesele cetățenilor, care au votat partidele care nu au reușit să acceadă în Legislativ.

12 iul

Vom fi o opoziție bine pregătită, profesionistă și responsabilă

Vom fi o opoziție bine pregătită, profesionistă și responsabilă

Noi percepem acest rezultat ca o normă firească a democrației. Astfel liderul PSRM, Igor Dodon, a comentat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. În cadrul unei conferințe de presă, Dodon a precizat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va fi o opoziție puternică, responsabilă și profesionistă.

Aceasta este democrația. Când se schimbă conducerea țării, când un partid trece în opoziție, altul vine la guvernare. Noi percepem acest rezultat ca o normă firească a democrației. Oamenii și-au dorit marea schimbare. Îi felicit pe cei din PAS, pe doamna Maia Sandu cu rezultatul pe care l-a obținut. De azi au toată puterea în stat: Președinția, Parlamentul, Guvernul, Curtea Constituțională. E un fel de stat captiv, dar din alt punct de vedre.

Noi cu dvs., cetățenii care au votat, avem foarte mari așteptări de la noua guvernare. Vom fi o opoziție bine pregătită, profesionistă, responsabilă și vom urmări ca ei să-și îndeplinească promisiunile, să majoreze pensiile și salariile. Colegii mei deja pregătesc proiectele legislative, le vom pune la vot. Sunt proiecte care se referă la acțiunile promise de Maia Sandu, dar și angajamentele noastre.

Vom sancționa orice abuz și înrăutățire a calității vieții în Republica Moldova. De opoziție nu ne temem, am fost din 2009 până în 2019, chiar și cu mandatul de președinte am fost în opoziție și am obținut rezultate foarte bune la alegeri. Vom sta la paza integrității și suveranității. Vom acționa prompt. Este necesar repede să ne apucăm de lucru.

Stimați viitori colegi de Parlament, vă îndemnăm rapid, în decurs de câteva săptămâni, să trecem toate procedurile juridice, urgent să fie numit Guvernul și să ne apucăm de lucru.

Sper că Sandu și PAS sunt suficient de inteligenți pentru a nu se alătura sancțiunilor împotriva Rusiei

Președintele PSRM, cu regret, a constatat la conferința de presă de astăzi că perioada relațiilor bune cu Federația Rusă, pe care a reușit să o stabilească, a “plecat”. Igor Dodon și-a exprimat speranța că actualul președinte și colegii de la PAS vor fi suficient de inteligenți pentru a nu se ajunge la situația cu Rusia din 2013–2015, când practic am rămas fără o piață de vânzări, când din Chișinău au fost expulzați diplomații etc.

Dacă Moldova încearcă să adere la sancțiunile împotriva Rusiei, întrucât curatorii occidentali vor cere în continuare acest lucru, va fi foarte rău atât pentru Moldova, cât și pentru cetățeni. Dar acest lucru va duce la sfârșitul acestei puteri. Cu toții înțelegem că acest rezultat, care a fost obținut acum, se datorează, printre altele, intervenției ambasadorilor occidentali în procesul electoral. Am văzut-o și am semnalizat-o. Și ați văzut cum a fost încălcată Convenția de la Viena etc. Am dat chiar o scrisoare deschisă ambasadorului SUA în legătură cu acest lucru. Prin urmare, acest rezultat a fost obținut atât datorită tuturor eforturilor, cât și datorită celor întâmplate în diasporă și toată lumea înțelege foarte bine acest lucru. Acum trebuie să vedem – Occidentul va cere plata facturilor? Plata facturilor va fi geopolitică, înțelegem ce luptă geopolitică va fi împotriva Rusiei. Dacă nu au suficientă inteligență și merg conform acestui scenariu, ei bine, atunci – câteva luni, jumătate de an și toate acestea se vor încheia pe fondul protestelor în masă și al destabilizării situației din țară. Dacă vor lua o poziție mai pragmatică – să nu se certe cu nimeni – atunci vom vedea cât timp și cum va dura, a spus el.

PAS ar putea vota unirea R. Moldova cu România, dacă la alegeri obținea majoritatea constituțională

Președintele PSRM, Igor Dodon, și-a exprimat temerea că PAS putea vota pentru unirea Republicii Moldova cu România, dacă la alegerile de duminică obținea majoritatea constituțională. Liderul socialiștilor a declarat, la o conferință de presă, că PSRM va veghea strict respectarea suveranității și independenței Republicii Moldova de către noua guvernare, iar orice pas greșit va fi taxat dur și ferm.

Oamenii au avut încrederea că oponenții noștri vor putea arăta rezultate concrete. Eu am opinia mea legată de această situație. În continuare văd un scenariu pesimist. Ținem minte ce a fost când la guvernare au venit partidele de dreapta, proeuropene. Mai ales acum când au un control total. Bine că nu au majoritate constituțională, pentru că puteau înfăptui și unirea cu România. Noi vom lupta pentru statalitate. Prognozele nu sunt optimiste, dar trebuie să le dăm posibilitatea să activeze. Vom verifica ca ei să și onoreze angajamentele date cetățenilor. Dacă vor face pași greșiți cu consecințe serioase pentru viața socială, statalitate, destabilizate, bineînțeles că acestea sunt motive de a scoate oamenii la proteste, a spus Igor Dodon.

Liderul socialiștilor a menționat că la această etapă nu există niciun sens să fie scoși oamenii la proteste, care au obosit de politică și care așteaptă rezultate concrete. Potrivit lui Dodon, acum trebuie să fie parcurse de urgență toate procedurile de validare a rezultatelor, să se convoace prima ședință a Parlamentului și să fie învestit nou Guvern.

Igor Dodon a declarat că PSRM va fi o opoziție profesionistă și responsabilă, lucru de care formațiunea sa nu a avut parte când în opoziție a fost PAS, care s-a manifestat slab și emotiv.

Noi suntem politicieni maturi. Guvernarea se schimbă pe opoziție. Opoziția se schimbă pe guvernare. Este logic, firesc. Lucrul acesta s-a întâmplat și în Republica Moldova. Cei care au fost în opoziție au venit la guvernare și au obținut o guvernare destul de mare, șaizeci și ceva de mandate. Le urăm succese. Vedem cum vor face sau nu treabă. După aceea luăm decizii. Este foarte important ca opoziția să fie profesionistă și responsabilă. Eu nu am avut parte de așa o opoziție profesionistă cum vor avea ei parte. Noi suntem mult mai pregătiți în opoziție decât au fost ei în opoziție. Cunoaștem mult mai bine ce trebuie să facem. Vom taxa mult mai dur. Nu cu emoții, cu lucruri clare, profesioniste. Asta este democrație. Mergem înainte, hotărât, cu capul sus, a declarat președintele PSRM.

11 iul

Igor Dodon a îndemnat cetățenii să iasă la votare și să-i aleagă pentru cei care au grijă de Republica Moldova

Igor Dodon a îndemnat cetățenii să iasă la votare și să-i aleagă pentru cei care au grijă de Republica Moldova

De votul de astăzi contează cine va guverna țara în următorii ani, va fi o guvernare profesionistă și patriotă sau va fi o guvernare care va da Republica Moldova pe mâinile străinilor. Declarația a fost făcută de președintele PSRM, Igor Dodon, după ce și-a exercitat dreptul la vot în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Igor Dodon a venit la secția de votare împreună cu soția și fiul său mai mare, care pentru prima dată și-a exercitat dreptul la vot.

Este o zi importantă, votul de astăzi contează cine va fi la guvernare în următoarea perioadă. O guvernare responsabilă profesionistă care se gândește la țară sau o guvernare care va da țara pe mâinile străinilor, a spus Dodon.

Liderul PSRM a remarcat că în două treimi din cei trei decenii de independentă, Republica Moldova a fost guvernată de partidele de dreapta și acest lucru nu s-a soldat rezultate bune pentru țară, ci cu miliarde furate și duse în offshore.

Igor Dodon a îndemnat cetățenii să iasă la votare și să-i aleagă pentru cei care au grijă de Republica Moldova, pentru cei care promovează pacea și nu destabilizarea și declanșarea unui nou conflict pe Nistru sau în Găgăuzia.

Nu trebuie să admitem alte crize politice

Nu trebuie să admitem alte crize politice

După închiderea secțiilor de votare, președintelui PSRM Igor Dodon, candidat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a adresat câteva mesaje de mulțumire – alegătorilor, colegilor din cadrul Blocului și activiștilor din teritoriu.

Dragi concetățeni, ați avut o participare foarte activă care a depășit așteptările noastre, ținând cont de multiplele discuții, dezbateri, crize. Totuși, cetățenii au fost activi atât în țară, cât și peste hotare, chiar mai activi decât în primul tur al alegerilor prezidențiale. Vă mulțumesc sincer că ați crezut în noi și în faptul că în Parlament pot fi delegați oameni demni, a declarat Igor Dodon.

El a mai mulțumit colegilor, activiștilor din teritoriu care au lucrat foarte mult, promovând o campanie foarte activă și dinamic. Din calculele noastre și evidența internă vedem că vom avea rezultate destul de bune, a declarat liderul PSRM.

De asemenea, Igor Dodon a mulțumit colegilor din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – echipă care în mai puțin de două luni după semnarea acordului de coaliție, a reușit să muncească bine, ca o echipă adevărată.

El și-a exprimat încrederea că și după ziua de mâine, Blocul va continua activitatea împreună pentru Republica Moldova, așa cum își doresc cetățenii care și-au dat votul pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Igor Dodon s-a mai adresat tuturor candidaților care își vor primi în curând mandatul de deputat.

Începând cu ziua de mâine, începe o nouă etapă în Republica Moldova. Nu trebuie să admitem alte crize politice, oamenii au votat pentru noi și trebuie să îndreptățim așteptările lor, a subliniat Igor Dodon.

El nu exclude probabilitatea că țara va avea un Parlament cu doar 2, cel mult – 3 partide. Cu toate acestea, nu trebuie să admitem crize politice, noi dizolvări și destabilizare, a subliniat Igor Dodon.

Liderul PSRM a mai anunțat că în aceste clipe se acumulează și se analizează toate încălcările electorale înregistrate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor pentru luarea unei decizii adecvate.

În Parlamentul Republicii Moldova trec 3 formațiuni politice, este o responsabilitate foarte mare pentru ele

În Parlamentul Republicii Moldova trec 3 formațiuni politice, este o responsabilitate foarte mare pentru ele

Secretarul executiv al PSRM Vlad Batrîncea, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a susținut un briefing de presă după anunțarea rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate, în urma procesării a 1000 de procese verbale.

Constatăm că în Parlamentul Republicii Moldova trec 3 formațiuni politice, este o responsabilitate foarte mare pentru ele în vederea asigurării unei guvernări adecvate și calificate a țării, soluționării crizei economice și sociale, a declarat Vlad Batrîncea.

El a specificat că, la moment, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor colectează toate informațiile de la secțiile de votare, inclusiv cele privind încălcările înregistrate, inclusiv utilizarea resursei administrative, și pregătește anumite contestații. După totalizarea acestora, Blocul va veni cu noi declarații privind acțiunile ulterioare.

Mâine, la ora 11:00, liderul PSRM Igor Dodon va susține o conferință de presă în cadrul căreia va fi anunțată reacția pe marginea rezultatelor scrutinului și ce urmează mai departe.

10 iul

Igor Dodon s-a întâlnit cu observatorii internaționali

Igor Dodon s-a întâlnit cu observatorii internaționali

Igor Dodon a avut întrevederi de lucru cu două grupuri de observatori internaționali – din partea Adunării Parlamentare a Uniunii Rusia-Belarus și ai Adunării Interparlamentare a CSI. Despre aceasta liderul PSRM a anunțat pe rețelele de socializare.

Am avut un schimb de opinii cu privire la pregătirea și desfășurarea alegerilor anticipate pentru Parlamentul Republicii Moldova din 11 iulie curent. Le-am adresat mulțumiri oaspeților pentru interesul manifestat față de țara noastră și față de procesele politice interne.

Am subliniat importanța organizării unui scrutin corect, egal și transparent, în strictă conformitate cu legislația în vigoare a Republicii Moldova și cu normele și standardele internaționale, a scris Dodon.

9 iul

Câteva mii de cetățeni protestează la CSJ, împotriva închiderii secțiilor de vot pentru stânga Nistrului

Câteva mii de cetățeni protestează la CSJ, împotriva închiderii secțiilor de vot pentru stânga Nistrului

Protest la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Câteva mii de oameni au fost mobilizați de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor în fața CSJ, pentru a protesta față de reducerea numărului secțiilor de votare pentru cetățenii din regiunea transnistreană. Oamenii cer să se facă dreptate și să fie restabilit numărul secțiilor de votare pentru cei din estul Moldovei.

Amintim că joi noaptea, Curtea de Apel Chișinău a decis reducerea numărului secțiilor de vot pentru cetățenii moldoveni din stânga Nistrului de la 41 la 12.

Nu vom permite ca o mână de trădători să interzică cetățenilor să voteze!

Nu vom permite ca o mână de trădători să interzică cetățenilor să voteze!

Președintele PSRM, Igor Dodon, a declarat la protestul organizat în fața Curții Supreme de Justiție că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va apăra dreptul constituțional al cetățenilor de a vota. Liderul socialiștilor a condamnat decizia Curții de Apel de a reduce numărul secțiilor de votare pentru cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului și a anunțat că dacă CSJ nu va menține în vigoare numărul secțiilor, atunci BeCS va continua protestele.

Este inadmisibil să fie limitat dreptul cetățeanului de a alege. Noi nu trebuie să admitem ca cineva să-și bată joc. Cerem ca oamenii să aibă dreptul să voteze pentru cine doresc ei. Dacă CSJ nu va lua o decizie conform Constituției, noi suntem gata să venim aici repetat pentru a apăra statalitatea Republicii Moldova. Toți suntem egali în fața legii, trăim pe malul drept sau stâng al Nistrului, lucrăm la Roma sau Moscova, ne află în New York sau în China. Toți cetățenii Republicii Moldova au dreptul la vot. Nu trebuie să permitem unei grupări de trădători să încalce dreptul cetățeanului de a vota, a declarat Dodon.

Președintele PSRM a venit cu un mesaj și către locuitorii din estul țării, pe care i-a îndemnat să iasă la vot și să nu le fie frică de nimic.

Anul trecut ați fost numiți separatiști. Voi nu sunteți separatiști, dar sunteți frații noști și cetățenii Republicii Moldova. Voi trebuie să fiți alături de noi în această luptă. Vă promitem că vă vom apăra dreptul vostru de a vota. Să nu vă fie frică de nimic să ieșiți duminică la vot. Vă promit că noi vom asigura ca cele 41 de secții de votare să activeze. Dacă vor fi provocatori, unii din ei se vor scălda în Nistru, a declarat Dodon.

Liderul PSRM le-a mulțumit și celor câteva mii de cetățeni care în câteva ore s-au mobilizat și au venit la îndemnul BeCS la protestul din fața CSJ.

Votarea pentru cei de dreapta înseamnă începerea războiului de pe Nistru

Votarea pentru cei de dreapta înseamnă începerea războiului de pe Nistru

Votarea pentru cei de dreapta înseamnă începerea războiului de pe Nistru, a declarat președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul emisiunii de vineri.

Noi încercăm să apropiem cele două maluri ale Nistrului, vorbim de reintegrarea țării și cum procedăm? Anul trecut, Grosu și alții le-au blocat accesul la cei din stânga Nistrului, i-au făcut separatiști, dar acum au hotărât să le închidă oxigenul. Anume prin așa acțiuni și astfel de lideri politici au declanșat războiul de pe Nistru în începutul anilor 90. Vă spuneam acum câteva săptămâni că dacă dreapta, galbenii, vin la guvernare în țară se va instaura destabilizarea. Zilele trecute au sărit la bătaie, ieri au închis secțiile de votare. ce va urma. Uitați-vă ce face dreapta, care încă nu a ajuns la guvernare, a declarat Dodon.

Amintim, joi seara, Curtea de Apel a redus numărul secțiilor de votare de la 41 la 12 pentru alegătorii din stânga Nistrului. Decizia a fost luată în baza unei cereri depusă de PPPDA. În dimineața zilei de vineri, CEC a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție pentru a păstra cele 41 de secții de votare.

8 iul

Blocul nostru este gata să își asume guvernarea imediat după alegeri și să scoată țara din criză

Blocul nostru este gata să își asume guvernarea imediat după alegeri și să scoată țara din criză

Liderii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vladimir Voronin, președinte al PCRM, și Igor Dodon, președinte al PSRM, ex-președinți ai Republicii Moldova, au susținut o conferință de presă comună pe finalul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

În debutul conferinței, liderul PCRM a criticat modul batjocoritor în care Maia Sandu a dizolvat Parlamentul.

Ce circ a făcut Maia Sandu în Parlament cu Natalia Gavrilița? Și-a bătut joc de opinia poporului. Așa se face într-o țară democratică civilizată despre care tot vorbește?! Așa fac numai răufăcătorii, numai oamenii cu scopuri negre, meschine, a declarat Voronin.

Liderul PCRM s-a referit la cele mai importante momente ale campaniei desfășurate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Primul și, cel mai important, moment a fost însăși crearea acestui bloc, ca rezultata al analizei profunde a situației din țara noastră, din ultimii 12 ani, pe toate domeniile: social, economic, politic.

Am analizat ultimii 12 ani și am văzut că va miroase urât dacă mergem separat. Rezultatele noastre din 2001–2009 nu le pot repeta nimeni. Am desfășurat o campanie electorală clasică, bazată pe comunicare cu alegătorii. Întrebările, speranțele și problemele expuse de alegători vorbesc despre tragedia care are loc în ultimii ani în țară. Așa sărăcie cumplită e greu de imaginat. În secolul XXI trăiesc în sărăcie majoritatea cetățenilor. Ne-am convins că cei 12 ani au trecut pe alături de Moldova, am pierdut tot ce am avut, ce am obținut până în 2009, a spus Voronin.

Decizia de a uni forțele PCRM și PSRM a urmărit scopul atingerii unui rezultat mai bun la alegeri, pentru a readuce normalitatea în Republica Moldova. Blocul a elaborat un program de dezvoltare social-economică care va fi propus Guvernului nou format imediat după alegeri. Acesta conține direcții strategice de dezvoltare social-economică, inclusiv atragerea investițiilor, crearea locurilor de muncă bine plătite la nivel european, majorarea pensiilor, salariilor, renașterea satului moldovenesc, consolidarea statalității Republicii Moldova ca stat independent, suveran, neutru, democratic. În capul mesei acestui program stă OMUL cu așteptările sale și soluțiile pentru ele.

Este un document pentru Guvern, cu foi de parcurs pentru fiecare ministru, bazat pe experiența noastră profesională. Rezultatele pe care le-a obținut echipa noastră până în 2009 nu le poate contesta nimeni și nimeni nu le-a putut repeta, a declarat ex-președintele țării.

El a amintit că crearea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în spatele căruia stau cetățenii Republicii Moldova, a trezit o adevărată isterie a Maiei Sandu, PAS și altor formațiuni finanțate din exterior.

S-au revoltat pentru că în spatele nostru nu stau decât oamenii Republicii Moldova, conștiința noastră, dorința să construim viitorul țării, poporului, urmașilor noștri, a declarat Vladimir Voronin.

Președintele PCRM a venit cu un îndemn către alegători să analizeze bine concurenții, capacitățile oamenilor care îi reprezintă și programele pentru țară și cetățeni. El a chemat cetățenii să-și dea votul pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dând asigurări că ei vor aduce ordine și bunăstare în țară.

El a menționat că este important ca alegătorii să-și dea votul pentru concurenții mari pentru a nu irosi votul lor pentru partidele create peste noapte, care n-au nicio șansă să ajungă în Parlament.

Președintele PSRM Igor Dodon le-a mulțumit colegilor de Bloc, membrilor echipei sale pentru o conlucrare productivă.

Am avut peste 20 de mii de întrevederi electorale. Am discutat direct cu peste 1 000 000 de cetățeni. Mesajul nostru a ajuns la toți cetățenii din Republica Moldova. Nu am utilizat spoturi TV, care costă enorm, dar am decis să vorbim ochi în ochi cu cetățenii, a declarat Dodon.

Dodon spune că în prezent au rămas doar două formațiuni politice, care luptă pentru statalitatea și independența Republicii Moldova: PSRM și PCRM.

Doar aceste două partide au rămas independente, autentic moldovenești, care nu sunt dirijate din afara țării. Din această cauză toți concurenții electorali în această campanie au luptat cu Blocul: pentru ei noi suntem un pericol, iar pentru cetățeni suntem o speranță, a spus Igor Dodon.

Liderul socialiștilor spune că în teritoriu, din discuțiile cu cetățenii, a aflat că astăzi oamenii trăiesc mai rău, decât acum un an.

Oameni sunt disperați: au crescut prețurile la carburanți, produse, medicamente, materiale de construcție. Oamenii nu se simt protejați. Oamenii recunosc că dacă vorbim de 30 ani de independență, cele mai dezastruoase perioade au fost sub conducerea partidelor de dreapta, care au furat miliarde, au vândut aeropoarte… Cea mai bună guvernare a fost în perioada partidelor de stânga, spune președintele PSRM.

Igor Dodon a precizat că Blocul este gata imediat după alegeri să își asume guvernarea, să formeze un cabinet de miniștri, care să scoată țara din criză.

Vom lua la control creșterea prețurilor, așa cum am făcut-o de mai multe ori. Avem program detaliat programul socio-economic, care va fi pus în aplicare imediat. Dacă președintele va bloca din nou procesul politic de formare a unui Guvern, în Moldova poate fi un dezastru economic și social, a mai spus Dodon.

Pe final, Igor Dodon a venit cu un mesaj pentru cetățeni.

Să nu mai permitem ca Republica Moldova să treacă prin experimentele partidelor de dreapta, care se îmbogățesc pe spatele cetățenilor. Atât dl Voronin, cât și eu am demonstrat că suntem devotați doar Republicii Moldova. Suntem gata în continuare să slujim doar intereselor țării. Cu doamne ajută.

Noi dovezi ale schemelor criminale de finanțare a PAS și Maiei Sandu

Noi dovezi ale schemelor criminale de finanțare a PAS și Maiei Sandu

Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea a prezentat la briefingul de astăzi noi dovezi ale schemelor criminale de finanțare externă a deputaților și candidaților partidului PAS. El a adus dovezi documentate ale finanțării de la Fundațiile Soros, Konrad Adenauer, Ebert, organizațiile internaționale, în special Fondul Național pentru Democrație, prin organizația neguvernamentală Fortius.

ONG Fortius a fost creată pe 22 iunie 2016 – cu două luni înainte de alegerile prezidențiale – și a fost folosită de Maia Sandu pentru a-și plăti activiștii. După cum a remarcat deputatul, organizația nu are rapoarte financiare și rapoarte privind activitățile desfășurate.

Deja la două săptămâni de la înregistrare, adică cu o lună înainte de alegeri, această ONG primește 45 de mii de euro din partea Fondului European pentru Democrație.

Organizația a fost condusă de Cristina Bujor, care ulterior a devenit consilier netitular al Maiei Sandu. Coincidență? Nu cred, a spus Bogdan Țîrdea.

El a reamintit că la fiecare campanie electorală, Maia Sandu face apel către cetățeni pentru donații, iar oamenii dau bani, în speranța că acești bani vor fi folosiți pentru cauze bune. De fapt, aceasta este o manipulare a conștiinței și încrederii cetățenilor pentru a ascunde milioanele pompate în PAS-ul Maiei Sandu. Din rapoartele prezentate în mai 2021, este clar vizibil modul în care banii din fonduri străine au fost transferați către Fortius și în continuare către cei apropiați de Maia Sandu și, respectiv, fondul electoral al acesteia.

Bogdan Țîrdea a prezentat aceste date. În 2017–2020 de la acest ONG au primit 1 milion 236 mii 99 lei deputați și candidați la deputați din partidul PAS: Igor Grosu – 19 mii lei, Sergiu Litvinenco – 213 mii lei, Liliana Nicolaescu-Onofrei – 159 mii lei, Radu Marian – 18 mii lei, Doina Gherman – 77 mii lei, Virgiliu Pâslariuc – 461 mii lei, Petru Frunze – 7 mii lei, Artur Mija – 233 mii lei, Lilian Carp – 6 mii lei etc.

Țîrdea a subliniat că acestea sunt doar date oficiale prezentate la CEC, dar în realitate aceste sume sunt de multe ori mai mari și ajung la milioane.

Deputatul socialist s-a referit și la activitățile Fundației germane Konrad Adenauer, care este unul dintre principalii donatori ai organizațiilor în care “prin coincidență” sunt reprezentanții PAS – Igor Grosu, Dumitru Alaiba, Sergiu Litvinenco, Mihail Popșoi și alții.

În continuare deputatul a prezentat date despre fondurile pe care reprezentanții PAS le-au primit prin intermediul ONG-urilor de la Fundația Konrad Adenauer. Astfel, cu banii de la Fortius și PAS, Igor Grosu a primit de la această Fundație 321 mii lei, Dumitru Alaiba – 9,8 mii euro și aproximativ 5 mii lei, Sergiu Litvinenco – 128 mii lei, Artur Mija – mai mult de 57 mii lei, Dumitru Budianschi – 38 mii lei. Mihail Popșoi a primit aproximativ 180 de mii de lei de la Fundațiile Soros, Adenauer și Ebert.

Bogdan Țîrdea a specificat că donatorii externi acordă bani anumitor persoane pentru ca acestea să le promoveze interesele. Printre aceste interese, el a remarcat închiderea spitalelor și școlilor, respingerea legii privind comerțul intern, pierderea portului din Giurgiulești, transferul controlului asupra băncilor către străini etc. Ei primesc acești bani pentru a-și trăda Patria, a conchis Țîrdea.

De menționat că ieri Bogdan Țîrdea a prezentat date despre spălarea banilor prin intermediul ONG CAER în 2016 – mai mult de 2 milioane de lei pentru finanțarea campaniei Maiei Sandu. Operațiunea a avut loc cu sprijinul și acoperirea oamenilor fostului președinte al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, care, la cererea lui Sandu, au deschis acest ONG și, la cererea ei, l-au închis după alegeri.

Un nou atac criminal la adresa membrilor PSRM

Unioniștii de la Partidul AUR au organizat, aseară, o nouă provocare cu elemente criminale la adresa membrilor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Un grup de tineri agresivi au atacat, noaptea trecută, în sectorul Botanica al Capitalei, câțiva tineri socialiști, lansând ofense la adresa lor, iar ulterior i-au atacat fizic, generând o bătaie. Mai grav e că atacatorii au încercat să facă uz și de cuțite, fapt care a pus în pericol sănătatea și chiar viața tinerilor socialiști. E un lucru foarte grav, care trebuie să facă parte a unei anchete penale.

Tinerii agresivi se declarau unioniști și au lansat mesaje jignitoare la adresa socialiștilor și a conducerii partidului. Bătaia între cele două grupuri a fost filmată, pretins, “întâmplător” de către liderul unioniștilor de la Partidul AUR, Vlad Bilețchi, care imediat a lansat informații false pe rețele sociale, un “fake” preluat rapid de presa aservită politic.

Reprezentanții PSRM au chemat poliția la fața locului, însă până la venirea oamenilor legii, tinerii agresivi au dispărut. Cazul este cercetat de poliție.

Calificăm această provocare din partea unioniștilor de la AUR drept o acțiune ieșită din comun, o infracțiune, care trebuie să primească un calificativ penal pe măsură. Chemăm repetat la calm toți concurenții electorali și îi îndemnăm să avem o confruntare de platforme, de idei, astfel ca cetățenii să poată face alegerea în baza ofertei electorale și prin compararea profesionalismului echipelor.

7 iul

Fapte documentate ale schemelor de corupție în finanțarea campaniilor electorale ale Maiei Sandu

Fapte documentate ale schemelor de corupție în finanțarea campaniilor electorale ale Maiei Sandu

Deputatul Bogdan Țîrdea a prezentat fapte documentate ale schemelor de corupție în finanțarea campaniilor electorale ale Maiei Sandu în 2016 și 2020.

La briefingul de astăzi, deputatul a vorbit în detaliu despre modul în care, prin intermediul Organizațiilor Neguvernamentale (ONG) finanțate din străinătate, au intrat bani murdari în fondul electoral al Maiei Sandu și a prezentat, drept dovezi, copii ale documentelor de la CEC și transferurilor de bani.

Alegeri prezidențiale – 2016

Una dintre aceste scheme a fost pusă la cale cu implicarea asociației “Centrul de Analize și Evaluare a Reformelor” (CAER). Operațiunea CAER a avut loc la alegerile prezidențiale din 2016. ONG a fost creată pe baza asociației “CulturArt”, înregistrată în 2011 și care deja în 2015 și-a schimbat denumirea în CAER. Documentele de înregistrare au fost semnate de ministrul democrat Vladimir Cebotari.

Oamenii lui Plahotniuc au ajutat la înregistrarea acestei ONG, asigurând astfel protecția acestei scheme, iar pentru a o mușamaliza partidul PAS al Maiei Sandu a făcut apel la cetățeni pentru sprijinul financiar al partidului, a spus Țîrdea.

Deputatul a prezentat documentele constitutive ale acestei organizații și a enumerat fondatorii acesteia: Ionela Costache, Ana Gurău, Angela Spinei. Experții acesteia erau Maia Sandu, Igor Grosu, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Anastasia Taburceanu (o rudă a Maiei Sandu).

În continuare Bogdan Țîrdea a prezentat cronologia existenței scurte a acestei ONG:

 • ianuarie–aprilie 2016: Ambasada Marii Britanii și Fondul European pentru Democrație au pompat 2 milioane de lei în această organizație.
 • ianuarie–decembrie 2016: M. Sandu, I. Grosu, L. Nicolaescu-Onofrei, A. Taburceanu devin “experți” ai CAER. Banii CAER au fost transferați în fondul electoral al Maiei Sandu. Fondul electoral constituie 1 453 414,31 lei.
 • 4 martie 2016: Hotărârea Curții Constituționale prin care cetățenii pot alege președintele.
 • octombrie–noiembrie 2016: Alegerile prezidențiale.
 • 4 mai 2017: CAER își încetează activitatea.

Această organizație nu are nici un site web, nici rapoarte financiare și nici date despre activitățile desfășurate.

În continuare, Bogdan Țîrdea a arătat fluxurile financiare către fondul lui Sandu în cadrul schemei CAER:

 • 27.01.2016 – CAER a primit de la Ambasada Marii Britani suma de 209 716,64 lei pentru proiectul “Comunități școlare transparente și mai puțin corupte”.
 • 02.01.2016 – CAER a primit 65 000 de euro de la Fondul European pentru Democrație.
 • 17.03.2016 – Ambasada Marii Britanii donează 257 339,55 lei în cadrul proiectului “Comunități școlare transparente și mai puțin corupte”.
 • 22.04.2016 – Ambasada Marii Britanii donează 116 458,87 lei în cadrul aceluiași proiect.

O altă schemă de finanțare ilegală a candidatului Sandu a fost realizată prin intermediul ONG “Fortius”, înregistrată la 22 iunie 20216. Președintele acesteia este Cristina Bujor, jurist – Sergiu Litvinenco.

Aceasta, de asemenea, nu are rapoarte financiare, nici date despre donatori. Organizația este folosită de partidul Sandu pentru a plăti activiștii PAS. Pe 5 august 2016 și 12 octombrie 2018, “Fortius” primește 75 de mii de euro și zeci de mii de lei.

În total, prin CAER și “Fortius”, în fondul Maiei Sandu ONG-urile au pompat 2 milioane de lei. Printre sponsori se numără Ambasada Britanică, Fondul European pentru Democrație, Fondul Național pentru Democrație și Institutul pentru Politici Publice.

Țîrdea a menționat că toate datele prezentate de el sunt obținute de la CEC, fiind documentate și demonstrate.

Astfel, fondul electoral al Maiei Sandu a primit 2 milioane de lei bani europeni și acești bani trebuiau cumva repartizați, astfel încât să nu trezească suspiciuni în rândul oamenilor. Așa au găsit pensionari, șomeri, care ar fi făcut donații către fond, a subliniat Țîrdea.

El a rezumat că CAER este o schemă tipică de spălare a banilor murdari.

A fost o garnitură pentru ONG, creată pentru alegeri și lichidată după alegeri, a conchis deputatul.

Alegeri prezidențiale – 2020

La alegerile prezidențiale din 2020, Sandu a primit transferuri de la reprezentanții a peste 30 de ONG-uri în valoare de peste 260 000 de lei! Acestea sunt datele oficiale preluate de pe site-ul CEC.

Potrivit materialelor, reprezentanți ai mai multor structuri finanțate din străinătate și organizații internaționale au fost “donatorii” Maiei Sandu: Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții, UNICEF, PNUD Moldova, CCF Moldova, Corpul Păcii, Centrul Independent de Jurnalism, Expert-Grup, IDIS Viitorul, La Strada, PRO-Didactica, Millennium Challenge Fund, Centrul de Resurse Juridice, Centrul Ecologic Național, CN PAC, Centrul de Informații Genderdoc-M, Federația națională a fermierilor, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, etc.

De fapt, aceasta este o schemă de finanțare pentru Sandu și PAS din străinătate! Și procuratura este pur și simplu obligată să deschidă un dosar penal, a spus Bogdan Țîrdea.

Toate aceste ONG-uri au donat peste 260 000 de lei. Cu toate că în realitate, este vorba de milioane.

Și dacă în 2016 au încercat să mușamalizeze cumva mașinațiile cu 2 milioane de lei pentru fondul electoral al Maiei Sandu, atunci în 2020 s-au lansat într-un adevărat bespredel: au transferat oficial 260 de mii de la donatori care au primit acești bani din fondurile de mai sus, a spus Bogdan Țîrdea.

El a atras atenția asupra faptului că donatorii occidentali ai Maiei Sandu și PAS au lansat în spațiul mediatic fake-ul despre Bahamas prin intermediul portalului informațional rise.md pentru a distrage atenția de la faptele de pompare a fondului Maiei Sandu cu milioane de lei.

Este o spălare de bani criminală impertinentă, iar dacă procurorii nu se tem de unii ambasadori străini, atunci Sandu ar trebui să facă ani grei de pușcărie. Aceasta nu este kuliok, aceasta este un sac de bani murdari!, a remarcat el.

Deputatul s-a adresat cetățenilor:

Credeți că partenerii occidentali sunt naivi și îi dau bani așa, pur și simplu? Nu, ei îi dau Maiei Sandu bani în schimb ca ea să le slujească. De aceea am pierdut 3 bănci, aeroportul, miliardul, mai recent – portul Giurgiulești și de aceea putem pierde stadionul republican și pământurile noastre. Dar țara nu se vinde!, a concluzionat Bogdan Țîrdea.

Adresarea lui Vladimir Voronin către cei ce au fost impuși să părăsească țara, câștigându-și bucata de pâine în străinătate

Stimați compatrioți!

Știm bine când și de ce moldovenii au început să-și lase casa și să plece în lumea mare. Cine era pe atunci – mai este și astăzi la guvernare. În anii când am guvernat noi, comuniștii, procesul a fost încetinit într-o anumită măsură. Dar n-a fost posibil să-l oprim, pentru că prea gravă și prea degradată a fost moștenirea, iar prin lovitura de stat din aprilie 2009 am fost înlăturați de la putere. Au urmat 12 ani în care numai un chior sau un rău voitor nu vrea să vadă și să recunoască înrăutățirea acestei situații. O stare de lucruri, care, dacă e să o spunem mai de-a dreptul, este nu altceva decât alungarea poporului din țară și pregătirea teritoriului pentru venirea străinilor.

Eu ce am putut, am făcut. În toamna anului 2009, din proprie inițiativă și nesilit de nimeni, m-am retras, lăsând pe alții să facă mai mult și mai bine. Le-am oferit locul, dacă i-am tot văzut bătându-se cu pumnul în piept că ei știu cum, că ei pot, că ei vor fi ajutați de Occident să înflorească din nou Moldova noastră dragă… Vremea a arătat cât de naivi – ca să nu zic altfel – am fost și eu și dumneavoastră. Cât de ușor ne-au fraierit toți acești Ghimpu, Lupu și Filat. Ghidați din străinătate, unde munciți voi astăzi – nu în calitate de ingineri, tehnologi sau învățători – ca acasă – ci mai mult în calitate de slugi. Escrocii nominalizați v-au momit cu “povestea de succes”, “răspunderea asumată”, “lupta cu sărăcia”, “Moldova fără comuniști”, “cursul la integrare europeană” și alte gogoașe pentru creduli și lenoși, pentru indiferenții ce nu-s deprinși sau nu sunt capabili să judece cu propriul cap.

Vă mai fac și o propunere – tot foarte simplă – pentru cei cu totul grei de cap: arătați, numiți măcar un lider de partid, măcar un singur partid (din cea mai monstruoasă coaliție pe care au avut-o vre-o dată moldovenii), care după ce ne-au plecat pe noi în 2009, au făcut ceva bun pentru țara noastră, pentru poporul ei, pentru dvs. personal! Măcar unul găsiți. Și numiți-i faptele. Faptele, nu vorbele, căci meșteri la vorbit avem mai mulți decât norma la un metru pătrat…

Și atunci, vă mai întreb o dată: cine sunteți voi pentru popor și țară, dacă permiteți să fiți amăgiți și la aceste alegeri? Dușmanii, prietenii noștri, cosmopoliți sau patrioți… drept cine vă considerați concret? Voi – cei pe care îi poate “tumăni” primul potlogar ieșit în cale. Ani la rândul… Sau credeți că nu purtați nici-o răspundere pentru că ați votat de atâtea ori așa “patrioți” ca Ghimpu, Diacov, Filat, Tănase, Candu, Sandu???… Pentru că, iaca, spune lumea, că pentru Șor au votat numai cei de la Orhei… Sper că ați înțeles eu nu apăr aici pe Dodon și partidul Socialiștilor, cu care astăzi am făcut bloc electoral. Dumnealor au greșelile lor, pentru care vor răspunde fiecare în parte, personal și după cum merită!

Astăzi, în această adresare către Dumneavoastră, vreau să vă atenționez și asupra faptului că atunci când ne apucăm să-i judecăm pe alții, nu strică să ne mai uităm ce se mai face și sub propriul nas… Și numai după asta, după o iertare reciprocă, înțelegând că fără pocăire și purificare prealabilă, este foarte greu, dacă nu imposibil de mers înainte. Numai după această autoigienizare vom înțelege și CE avem de făcut împreună – pentru binele comun.

Stimați compatrioți, poate e timpul să înțelegem că nu ar mai trebui să ascultăm pe unii și aceeași “sfătuitori de serviciu”, care deja de câteva decenii ne tot duc din greblă în greblă, așa încât ne trezim cu oiștea în gard după fiecare campanie electorală!… Ați văzut, ați auzit vre-o dată ca măcar unul din ei să vină și să-și ceară scuze: iertați-mă oameni buni că am greșit atunci când am ieșit și v-am îndemnat să îl votați pe un Filat sau altul, m-au amăgit, nu mi-am dat seama…

Iată, în linii mari, cam tot ce am vrut să vă spun înainte de 11 iulie. Socotiți această adresare nu ca un îndemn electoral, ci mai mult ca o datorie cetățenească a subsemnatului. Și vă mulțumesc că m-ați ascultat. Pentru că cei care vor să îngroape Republica Moldova au făcut mult, au muncit ani de zile ca să mă discrediteze total. Bineînțeles, că eu nu mă cred cheie de biserică, dar nici chiar așa! De aceea, primiți această adresare și ca o datorie istorică, întoarsă dușmanilor și neprietenilor poporului nostru.

Votați pentru cine găsiți de cuviință, dar tare ar fi bine ca înainte de asta să vă gândiți bine la cele ce v-am spus eu în acest mesaj.

Vă așteptăm acasă într-o Republică revenită la normalitate. Noi suntem capabili să reinstaurăm Ordinea, Legea și Dreptatea. Ce și cum avem de făcut știm nu din gazete sau din cărțile despre altcineva și altceva. Am demonstrat deja la vremea respectivă, că putem face și lucruri bune. S-ar putea întâmpla ca aceste lucruri să meargă și mai repede și mai bine, dacă diaspora ne va ajuta. Pe unioniști și zombați nu mizăm. Mizăm pe specialiști și oameni normali. Pe cei ce își iubesc poporul și țara. Respectă Republica Moldova și îi doresc binele. Dumnezeu să vă binecuvânteze! Doamne, ajută Moldova Noastră!

PSRM condamnă acțiunea provocatoare a unioniștilor de la AUR

PSRM condamnă ferm acțiunea provocatoare a unioniștilor de la AUR, organizată astăzi în fața sediului nostru.

Extremiștii din acest partid anti-statalist au provocat altercații în fața sediului nostru, lovind și jignind membrii și simpatizanții noștri, care au creat un cordon pentru a nu admite accesul unioniștilor în sediu. Cei de la AUR au provocat și daune materiale, deteriorând unele automobile parcate în preajmă.

Evidențiem că în fruntea acestor protestatari agresivi s-au aflat persoane corupte, care au condus țara și municipiul Chișinău mulți ani, lăsând în urma lor foarte multe probleme.

Amintim că în aceste alegeri PSRM a fost ținta mai multor atacuri murdare din partea oponenților politici, acțiuni agresive și ilegale pe care le-am condamnat. Noi am făcut mereu apel la calm și organizarea unei campanii civilizate, fapt demonstrat de candidații noștri pe întreaga campanie electorală.

6 iul

BeCS solicită Procuraturii Generale și CEC să verifice informațiile privind finanțarea externă a PAS

BeCS solicită Procuraturii Generale și CEC să verifice informațiile privind finanțarea externă a PAS

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a cerut Procuraturii Generale să investigheze informațiile apărute în mass-media europeană privind finanțarea externă a PAS, iar Comisiei Electorale Centrale – să constate faptul finanțării externe ilegale a acestei formațiuni.

Despre aceasta a anunțat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, deputatul Grigore Novac, candidat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Deputatul s-a referit la numeroase investigații din presă despre finanțarea din străinătate a PAS prin diverse scheme mai mult sau mai puțin ascunse, inclusiv cu bani cash – pentru plata agitatorilor, a membrilor birourilor electorale, observatorilor, pentru tipărirea produselor electorale etc. Iar recenta investigație realizată de jurnaliștii de la publicația europeană NewEurope.eu este o dovadă documentară a faptului că mai multe state finanțează ilegal campania electorală a PAS, a spus Novac.

Documentele publicate de acest portal, care ar reprezenta o scurgere de informație de la structuri secrete și inteligente ale altor state, arată că pentru aceste alegeri parlamentare anticipate, PAS beneficiază de un suport financiar extern de 56 de milioane de euro. Este doar ceea ce a fost demonstrat prin documentele apărute în spațiul public, însă suma ar putea fi mult mai mare, a specificat parlamentarul.

Din această investigație se vede că multe milioane de euro sunt investiți în ONG-urile din Moldova, care au scopul de a promova PAS și de a ataca oponenții politici ai acesteia.

Ei comentează activ pe rețelele sociale, participă la diferite emisiuni TV, online și radio, în care atacă deschis Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și promovează deschis, într-o formă de sfințenie, pe cei de la PAS. Mai mult, sunt atacați nu doar Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și oponenții de dreapta ai PAS, sunt terfeliți în tot felul, pentru că aceste maniere și metode murdare ale PAS – îi caracterizează, reprezintă backgroundul lor, a spus Grigore Novac.

Acesta a evidențiat, de asemenea, manipulările făcute în favoarea PAS prin intermediul sondajelor de opinie, menite să inducă alegătorii în eroare precum că unele partide nu ar avea șanse și nu merită a fi votate.

El a atras atenția și asupra așa-numitei “ferme de troli” a PAS, pentru care se dau foarte mulți bani, dar și a unor așa-numite vedete, care lansează mesaje de susținere în favoarea PAS care, potrivit investigației europene, costă zeci și sute de mii de euro. Toate acestea sunt făcute pentru promovarea falsului, pentru spălarea creierilor oamenilor, a spus deputatul.

Foarte îngrijorătoare este și informația despre bani pentru mituirea demnitarilor și funcționarilor publici, care ar trebui să susțină PAS. Nu mai puțin ne îngrijorează probele că s-au pregătit câteva milioane de euro pentru a frauda rezultatul alegerilor din 11 iulie, în special în diasporă, a subliniat Grigore Novac.

Deputatul a amintit că orice finanțare externă a campaniei electorale este ilegală.

Cetățenii noștri trebuie să știe de ce occidentul a lansat această operațiune secretă de promovare a PAS, cu un buget de zeci de milioane de euro. Acesta este prețul pentru care a fost vândută Republica Moldova?, s-a întrebat Grigore Novac.

În context, el a amintit că cei mai mulți milionari printre candidații la parlamentare – sunt pe lista PAS.

Acești milionari, iubitori de galbeni, sunt total controlați din exterior, a declarat Novac și a adus exemplul Președinției unde sunt angajați circa 15 experți și consultanți plătiți din bani străini și care au acces la secretul de stat.

Tot ei formează opinia președintei Maia Sandu care demult nu mai are propria opinie. Aceasta vor să facă și la Parlament, a dedus Grigore Novac.

Candidatul a îndemnat cetățenii să nu se lase pradă acestei ispite.

În lume există multe exemple când un popor luptă pentru țara sa, pentru pământul său, pentru independența și suveranitatea sa. Da niciunuia nu îi trece prin cap să o vândă pentru câteva zeci sau sute de milioane de euro. Acești “harvardiști” de la PAS nu au făcut nimic pentru țara noastră ca să îndrăznească acum să pună pe tavă și să încerce să vândă Republica Moldova – țara în care ne-am născut, am trăit și avem de gând să trăim mai departe! Țara nu se vinde!, a declarat parlamentarul.

După alegeri Moldova s-ar putea pomeni într-o nouă criză politică provocată de Maia Sandu și Curtea Constituțională

După alegeri Moldova s-ar putea pomeni într-o nouă criză politică provocată de Maia Sandu și Curtea Constituțională

Președintele Maia Sandu, prin Curtea Constituțională care-i este subordonată politic, ar putea anula rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, dacă acestea nu vor fi în favoarea ei și a partidului său. Despre aceasta a vorbit, marți, liderul PSRM, Igor Dodon.

Cel de-al cincilea șef al statului a declarat că acest scenariu este plauzibil, în condițiile în care patru judecători ai Înaltei Curți nu pun pe prim plan Constituția, dar interesele actualului președinte.

Să vedem ce va fi după 11 iulie, pentru că cu așa Curte Constituțională, cineva care stă peste drum de Parlament, nu-i va plăcea rezultatele alegerilor și va încerca să anuleze aceste alegeri. Acest scenariu din ce în ce devine tot mai evident, pentru că nu vor obține rezultatul pe care ei îl cred, majoritatea în Parlament, Guvernul lor galben.

Nu va fi așa. Noi suntem în situația când din nou Curtea Constituțională va fi implicată în declanșarea crizei politice așa cum a fost în aprilie anul curent, a spus Dodon invitat la o masă rotundă în Parlament.

Liderul socialiștilor a remarcat că actuala situație de la Curtea Constituțională îngrijorează și cetățenii.

În fiecare zi am discuții cu mii de oameni și ei îmi spun care e sensul să vă alegem Parlamentul, dacă patru membri ai Curții Constituționale dau peste cap orice lege. Noi vă vom alege pe 11 iulie, voi veți aproba o lege bună pentru noi: salarii, pensii, anularea legii miliardului și patru inși în mantii vor schimba orice lege ce nu le-a plăcut, nu că e anticonstituțional. Pentru ce îți trebuie Parlament, Guvern și președinție dacă ai patru inși la Curtea Constituțională. Această practică introdusă de foștii oligarhi care au luat țara în captivitate acum este utilizată de cei care se consideră mari democrați și proeuropeni, fac același lucru, a menționat Dodon.

Prezent la eveniment, fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, a declarat că în prezent Înalta Curte se află în prăpastie, de aceea se impune necesitatea stringentă de a scoate judecătorii CC în afara politicului.

Vorbitorii au accentuat că desfășurarea unei reforme constituționale este imperativă, iar printre modificările ce urmează a fi realizate sunt schimbarea procedurii de numire a judecătorilor constituționali.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va propune crearea unei comisii care se va ocupa de înfăptuirea reformei constituționale

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va propune crearea unei comisii care se va ocupa de înfăptuirea reformei constituționale

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va propune crearea în viitorul Parlament a unei comisii care se va ocupa de înfăptuirea reformei constituționale. Despre aceasta a anunțat președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul unui eveniment organizat la Parlament.

Igor Dodon a menționat că necesitatea modificării Constituției a apărut după ce guvernările care s-au perindat la putere după anul 2009 au ignorat deschis Legea Supremă și au transformat Curtea Constituțională în instrument politic.

Necesitatea acestei comisii a apărut nu întâmplător. Pe timpurile președintelui Voronin nu era o asemenea necesitate, pentru că nu se încălca Constituția. În 2001–2009, Curtea Constituțională nu era jucător politic. După anul 2013, CC a devenit jucător și instrument politic în Moldova, a spus Dodon.

Fostul președinte al țării a declarat că toate crizele politice de după 2009 au fost generate din cauză că nu sunt stabilite clar în Constituție mai multe subiecte, care trebuie revăzute.

Primul – ce fel de stat suntem noi: prezidențial, parlamentar, semiprezidențial. La 5 iulie s-au împlinit 21 de ani de când Parlamentul, în 2000, cu 98 de voturi a modificat Constituția pentru ca președintele să fie ales de Parlament. În 2016, prin decizia CC s-a schimbat înapoi. Noi am ajuns în situația când nu sunt clare care sunt competențele Parlamentului, președintelui. Crizele generate în ultimii ani în mare parte sunt din cauză că nu avem claritate.

Dacă este stat parlamentar, atunci președintele țării să fie ales cu majoritate simplă, nu cu 61, din a doua – a treia încercare. Dacă e statul prezidențial sau semiprezidențial, să vedem care sunt competențele. Are dreptul președintele țării să refuze o lege votată de Parlament sau un candidat la funcția de premier propus de Parlament, așa cum a fost în ultimele luni.

Sau poate ar fi cazul să introducem în Constituție că dacă majoritatea parlamentară a propus un candidat la funcția de premier și președintele a refuzat o dată – de două ori, automat se consideră că acest candidat este înaintat și Parlamentul are dreptul să-l voteze. Pentru că atunci noi depindem de ambițiile unui politician dacă vreau sau nu să respecte Constituția, a explicat Dodon.

Un alt element ce trebuie revăzut în Legea Supremă este modalitatea de numire a judecătorilor Curții Constituționale.

Cu regret ne-am ciocnit de realitatea că membrii CC sunt numiți pe criterii politice. Am ajuns în situația când majoritatea CC reprezintă interesele unor partide politice. Asta nu este corect. De aceea, trebuie specificat cum sunt desemnați membrii CC și care sunt atribuțiile lor, a spus președintele PSRM.

Totodată, Constituția trebuie să interzică funcționarilor cu rang înalt să dețină cetățenia altor state și acțiunile care pot duce la lichidarea statului Republicii Moldova.

Igor Dodon a declarat că textul noii Constituții trebuie supus votului în cadrul unui referendum național.

5 iul

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a lansat partidului PAS invitația la dezbateri publice deschise

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a lansat partidului PAS invitația la dezbateri publice deschise

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor la lansat oponenților săi – Partidului PAS – o invitație la dezbateri publice deschise – profesioniste, argumentate și profunde, pe o platformă independentă cum ar fi Palatul Republicii din capitală.

Anunțul a fost făcut de Secretarul executiv al PSRM Vlad Batrîncea, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Dezbaterile ar urma să aibă loc miercuri, 7 iulie, la ora 19:00, și să se axeze pe șase subiecte de bază: politici sociale, sănătate, economie, justiție, dosarul transnistrean și politică externă.

În actuala campanie electorală am văzut multe emoții și manipulări, dar nu am văzut dezbateri publice profunde, argumentate, care să conțină nu doar viziuni, dar și pași concreți de dezvoltare a țării. Blocul nostru este cea mai capabilă echipă care a demonstrat că poate, în regim real, să crească calitatea vieții, să majoreze salariile celor care muncesc în Moldova, să dezvolte fiecare localitate. Și oamenii trebuie să cunoască cine cu adevărat este în stare să le facă viața mai bună aici, acasă, a declarat Vlad Batrîncea.

Potrivit candidatului, alegătorii trebuie să pună pe cântar profesionalismul echipelor care vin în Parlament, ei trebuie să știe cine poate să realizeze acțiunile așteptate de oameni și dacă acțiunile date sunt benefice pentru țară.

Vlad Batrîncea a subliniat că dezbaterea publică între echipele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și a PAS ar fi o confruntare de idei și oameni, lideri și candidați, care ar ajuta alegătorii să pună pe un cântar echipele și să decidă pentru cine își vor da votul duminică, 11 iulie.

Suntem siguri că majoritatea cetățenilor, instituțiile mass-media așteaptă o astfel de confruntare directă, a declarat candidatul.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a propus și un regulament al dezbaterilor, fiind deschis pentru coordonarea acestuia cu oponenții politici. Moderatorul dezbaterilor, de asemenea, ar urma să fie selectat de ambele părți, una dintre candidaturi ar fi jurnalistul Gheorghe Gonța.

Așteptăm un răspuns concret, responsabil, fără atacuri și comentarii nefondate, a conchis Vlad Batrîncea.

Jurnalistul Constantin Starîș, Secretarul executive al PCRM, candidat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a subliniat faptul că actuala campanie electorală a evidențiat doi concurenți cu cele mai mari șanse să ajungă în Parlament.

Multe sondaje arată că în viitorul Parlament ar putea accede doar Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și PAS. Astfel, oamenii vor avea de ales anume între aceste două forțe politice, între două opțiuni de dezvoltare a Republicii Moldova și societății moldovenești. În viziunea comună a Blocului nostru, această alegere trebuie să fie conștientă. Oamenii trebuie să realizeze foarte bine ce le propun aceste două echipe între care trebuie să aleagă, a accentuat candidatul.

“Codul duelului” nu face parte din codul de legi ale Republicii Moldova. Totuși, aceasta este o invitație la duel, prin care dorim să testăm nu doar profesionalismul principalilor noștri oponenți, dar și moralitatea, respectul de sine, curajul lor, a menționat Constantin Starîș.

4 iul

Aproape 20 de mii de cetățeni participă la marșul “Iubim Moldova”

Aproape 20 de mii de cetățeni participă la marșul “Iubim Moldova”

La Chișinău a început marșul “Iubim Moldova”, organizat de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Aproape 20 de mii de cetățeni participă la eveniment. Mulțimea se deplasează de la Academia de Științe spre scuarul Parlamentului, unde va avea loc un miting. În fruntea coloanei se află liderii Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Mulțimea scandează “Moldova!”, “Pentru Moldova unită!”, “Să păstrăm tinerii acasă, în Moldova!”.

Rezoluția aprobată în cadrul marșului “Iubim Moldova”

Aproximativ 35 de mii de oameni din întreaga țară, care au participat la mitingul “Iubim Moldova”, au aprobat o Rezoluție ce conține 10 angajamente prioritare ale Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Primele 10 teze pentru protejarea și reformarea Țării

 1. O nouă Constituție, consultată prin Referendum, în care va fi stipulat în mod categoric caracterul suveran al țării, identitatea moldovenească a populației majoritare și neutralitatea Republicii Moldova. Interzicerea vânzării pământurilor țării străinilor, prin articol special în Constituție.
 2. Garanții sociale pentru fiecare cetățean al Moldovei. Indexarea pensiilor de 2 ori pe an cu cel puțin 20%. Majorarea salariilor. Protecția și grija față de om vor fi prioritățile statului.
 3. Dublarea capitalului matern pentru a sprijini tinerele familii în scopul îmbunătățirii situației demografice din țară.
 4. Interzicerea prin Lege a închiderii obiectivelor sociale: grădinițe de copii, școli, centre medicale, spitale, oficii poștale din localitățile țării. Dublarea finanțării în domeniul sănătății pentru a fi acordate servicii medicale de înaltă calitate pentru toate categoriile populației.
 5. Economie puternică. Un program clar și real de dezvoltare a economiei. Inclusiv accederea Republicii Moldova în structurile Uniunii Economice Eurasiatice, pentru a spori comerțul și a extinde piața de export a produselor moldovenești.
 6. Susținerea producătorului autohton. 50 la sută din piața internă va fi oferită producătorilor din Moldova. Stimularea creării locurilor de muncă. Realizarea dreptului fiecărui cetățean la un serviciu decent și la o remunerare decentă a muncii.
 7. Tinerii constituie stimulentul cel mai puternic pentru dezvoltarea țării. Realizarea programelor de susținere a tinerilor, începând cu educație de calitate și finalizând cu asistență în deschiderea unei afaceri. Crearea condițiilor pentru revenirea acasă a tinerilor care au plecat. Tinerii au nevoie de perspective în Patrie – noi vom crea toate condițiile în acest sens.
 8. Programul “Satul Moldovenesc”: modernizarea completă a infrastructurii localităților rurale. 5 milioane de lei vor fi alocate pentru proiectele de infrastructură din fiecare localitate. De asemenea, reconstrucția rețelelor de irigare agricolă și de bazine acvatice, pentru a combate criza de apă care se va accentua în mod grav în următorii ani.
 9. Pacea interetnică. Reunificarea țării în baza valorilor tradiționale și a justiției sociale. Consolidarea unei națiuni civice moldovenești unice după principiul: “Mai multe etnii – o singură națiune”. Păstrarea limbii ruse în calitate de limbă de comunicare interetnică.
 10. Politică externă pașnică, dar sigură. Moldova nu are nevoie de dușmani și noi nu vom fi pioni în jocuri străine. Ne axăm pe cooperare și nu pe dușmănie. Interacționând, preluând experiențe, obținând susținere acolo unde este necesar – ne rezervăm statutul suveran și asigurăm securitatea țării în condițiile unei situații politice agitate pe arena mondială.

Vladimir Voronin participă la marșul Iubim Moldova

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a ajuns la marșul “Iubim Moldova”, organizat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Acesta merge în fruntea coloanei, alături de Igor Dodon și Zinaida Greceanîi.

Organizatorii afirmă că numărul celor care participă la acțiune este în creștere, deoarece continuă să ajungă persoane din raioanele țării, dar și din Chișinău. La începutul marșului a fost anunțată cifra de circa 20 000 de participanți.

Sarcina noastră este ca Parlamentul să rămână independent

Sarcina noastră este ca Parlamentul să rămână independent

Noi trebuie să păstrăm această țară pentru copiii copiilor noștri. Cu acest mesaj a venit liderul PSRM, Igor Dodon, către susținătorii săi, care au participă azi la marșul “Iubim Moldova”. La începutul discursului, Dodon a comentat și incidentul cu unioniștii, care au încercat să pericliteze evenimentul.

Ați văzut cum am mers pește unioniști? Eu cred că trebuie să îi interzicem să nu mai umble cu drapelele.

Nu întâmplător noi facem aici acest miting, între Președinție și Parlament. Președinția a trecut sub control extern. Sarcina noastră este ca Parlament să rămână independent în slujba poporului Republicii Moldova. Trebuie să îi scoatem pe trădători. În față aveți o echipă care tot timpul a făcut față la orice provocări. În curând celebrăm 30 de ani de independență. Eu împart acești ani în trei etape: anii 90, război pe Nistru, au distrus agricultura, au lichidat raioanele. La putere erau cei de dreapta. Anii 2001–2009, echipa noastră, Voronin – președinte, Greceanîi – premier, am scos țara din sărăcie, s-au achitat salarii și pensii.

După 2009 au furat miliardele, au distrus băncile, calea ferată, au vândut aeroport.

Ce va urma după 11 iulie, cei galbeni o să distrugă parlamentul și țara. Eu cred că noi vom putea să-i oprim.

Am trecut pe lângă monumentul lui Ștefan cel sfânt, el spunea că acest pământ este al copiilor copiilor noștri. Noi trebuie să păstrăm țara pentru urmașii noștri.

Noi vom apăra victoria noastră după 11 iulie

Noi vom apăra victoria noastră după 11 iulie

Acțiunea organizată astăzi de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu este doar un exemplu de mobilizare, dar și un mesaj dat oponenților politici, a declarat președintele PSRM, Igor Dodon, în încheierea marșului “Iubesc Moldova”, la care au participat în jur de 30 de mii de cetățeni din toate raioanele țării.

Această acțiune este simbolică nu doar pentru mobilizarea noastră, dar este un mesaj foarte clar către oponenții noștri. Nu încercați să manipulați oamenii. Noi vom apăra victoria noastră după 11 iulie, a declarat Dodon.

Președintele PSRM le-a mulțumit oamenilor pentru participare la eveniment și i-a asigurat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor le va apăra și în continuare interesele.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, i-a chemat pe toți cetățenii să analizeze bine cum vor vota la 11 iulie, pentru că de această decizie va depinde soarta lor și a țării.

2 iul

Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu ambasadorul rus Oleg Vasnețov

Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu ambasadorul rus Oleg Vasnețov

Liderul PSRM, Igor Dodon, a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, la care au discutat diverse chestiuni legate de dezvoltarea și consolidarea parteneriatului strategic dintre țările noastre.

În mod separat, am abordat subiectul privind continuarea combaterii pandemiei. În context, am adresat mulțumiri conducerii ruse pentru asistența umanitară oferită anterior sub forma a 182 de mii de doze de vaccin Sputnik V. De asemenea, în prezent se poartă negocieri pentru încheierea unui acord privind achiziționarea a 700 de mii de doze de vaccin, care vor fi livrate Moldovei în termen de șase luni pentru a realiza cu succes programul de imunizare în masă a populației, a anunțat Dodon pe Facebook.

Igor Dodon i-a înmânat ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, o scrisoare de protest

Igor Dodon i-a înmânat ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, o scrisoare de protest

Igor Dodon i-a înmânat ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, o scrisoare de protest, în care sunt expuse acțiunile misiunii diplomatice americane inacceptabile practicilor dreptului internațional. Despre aceasta liderul PSRM a anunțat după ce a avut o întrevedere de lucru cu Hogan.

În debutul discuției, din numele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, mi-am exprimat îngrijorarea în legătură cu imixtiunea factorilor externi în procesul electoral. În special, m-am referit la vizitele dlui Hogan la Comisia Electorală Centrală, în toiul campaniei electorale, care ar putea fi calificate ca tentativă de a influența procesele politice din Republica Moldova, ceea ce nu corespunde statutului diplomatului și încalcă art. 41 al Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, din anul 1961, a anunțat Dodon.

Amintim că recent și președintele PCRM Vladimir Voronin a adresat o scrisoare deschisă către ambasadorul SUA prin care i-a cerut să nu se implice în treburile interne ale Republicii Moldova.

Banii care sunt în Fondul de rezervă trebuie alocați pentru compensarea pierderilor suportate de agricultori

Banii care sunt în Fondul de rezervă trebuie alocați pentru compensarea pierderilor suportate de agricultori

Președintele PSRM, Igor Dodon, reiterează că banii care sunt în Fondul de rezervă a Guvernului trebuie alocați pentru compensarea pierderilor suportate de agricultori din cauza intemperiilor din această vară. Liderul socialiștilor susține că cele 70 de milioane de lei sunt suficiente pentru a organiza scrutinul din 11 iulie.

Dodon a menționat, la emisiunea de vineri, că în fiecare zi discută cu agricultorii din teritoriu, care îi spun că așteaptă ajutor din partea statului. De aceea, acum Guvernul trebuie să aloce sursele care sunt în Fondul de rezervă pentru a susține acești oameni.

Cu banii care sunt trebuie ajutați agricultorii, pentru că ei așteaptă ajutor. Să golim acum Fondul de rezervă, acele peste 30 de milioane câte au mai rămas, să le dăm pe toate la alegeri și să rămânem fără bani în Fondul de rezervă pentru următoarele luni? Cine știe când va fi creau Guvernul. Poate președintele țării va bloca orice proces politic, așa cum a fost în ultimele 5–6 luni. Și în acest caz ce facem? Rămânem fără bani în Fondul de rezervă? Suntem la jumătate de an și pot fi o mulțime de probleme ce vor trebui rezolvate și unde va trebui intervenția Guvernului, a declarat Dodon.

Potrivit unor calcule provizorii prezentate în ajun de ministrul interimar al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, pagubele produse de averse și grindină în agricultură se ridică la 246 de milioane de lei. Ion Perju a solicitat Guvernului să aloce această sumă în mod de urgență din Fondul de rezervă pentru compensarea parțială a pierderilor suportate de agricultori.

De ce PAS nu mai vorbește despre întoarcerea miliardului?

De ce PAS nu mai vorbește despre întoarcerea miliardului?

Deputatul PSRM, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea a continuat, în cadrul briefingului de astăzi, subiectul celor vinovați de furtul miliardului.

Anterior, el a menționat că baza furtului miliardului a fost pusă la 25 septembrie 2014 prin hotărârea guvernului Leancă, din care făcea parte Maia Sandu.

În acea zi, Guvernul Leancă și-a asumat răspunderea pentru adoptarea legii criminale nr. 187 din 28 septembrie 2014, care a făcut posibil ca Banca Națională să acorde credite băncilor comerciale sub garanția restituirii acestor împrumuturi de către stat! Maia Sandu, care a participat la ședință ca membru al Cabinetului de miniștri, a votat și ea pentru această hotărâre, a subliniat Bogdan Țîrdea.

Deputatul a comunicat că imediat după această votare, adică la 7 noiembrie 2014, a avut loc o ședință secretă a Guvernului: Maia Sandu nu a participat, ci l-a trimis pe vice-ministrul educației Igor Grosu!.

Toate declarațiile lui Bogdan Țîrdea sunt confirmate de documente. Astăzi, deputatul a prezentat o copie a procesului-verbal al ședinței guvernului, nr. 39 din 7 noiembrie 2014.

În cadrul acestei ședințe, a fost aprobată o hotărâre secretă, nr. 938 din 13 noiembrie 2014, prin care guvernul Leancă a aprobat prima tranșă în valoare de 9,5 miliarde de lei pentru cele trei bănci problematice – BEM, Unibank, Banca Socială.

Fiți atenți la procesul-verbal al ședinței. Iurie Leancă a făcut o propunere Comitetului de stabilitate financiară pentru salvarea băncilor, explicând că Dodon și Usatîi au făcut declarații despre problemele existente la aceste bănci, iar acest lucru ar putea duce la prăbușirea sistemului! Prin urmare, trebuie de alocat bani cât mai repede posibil, pentru ca acest lucru să nu se întâmple!

Proiectul a fost prezentat de către Drăguțanu – guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, fiind susținut de Candu, Filip, Arapu! Aceștia dădeau asigurări că există filtre, că SIS și Banca Națională vor monitoriza banii. Grosu nu a spus niciun cuvânt, susținând în tăcere toate proiectele.

Ca pe 26–27 noiembrie, majoritatea acestor bani să plece în offshor-uri! Adică, ei au salvat buzunarele oligarhilor, nu ale deponenților băncilor! – a declarat deputatul.

Bogdan Țîrdea a atras atenția asupra unei coincidențe semnificative:

Hotărârea nr. 938 privind alocarea banilor a fost emisă pe 13 noiembrie 2014! În aceeași zi, pe 13 noiembrie 2014, Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere cu Republica Moldova! Adică furtul miliardului și ratificarea Acordului de Asociere au avut loc în aceeași zi! Întâmplător? Sau poate că a fost prețul acordului?

Bogdan Țîrdea a atenționat și asupra altor “coincidențe”:

Domnul Grosu are 2 case (121 mp și 82 mp), un apartament, spațiu comercial, trei imobile, 2 terenuri în oraș, 6 terenuri agricole de 2,5 hectare! Venit anual de 624 000 de lei. Și da – un credit la Max Credit SRL la 0%, în timp ce toți moldovenii plătesc companiilor private 30 la sută!

De unde vin toate acestea? Poate din participarea la furtul miliardului?

Deputatul se întreabă: cum, după toate acestea, domnul Grosu se consideră om bun? Va lupta împotriva corupției? El, care a jefuit milioane de moldoveni și i-a făcut să plătească 25 de miliarde de lei în 25 de ani, vorbește de dreptate?

Și dacă capul de listă la PAS participă la furtul miliardului, ce să mai vorbim despre ceilalți? Acum înțelegeți de ce partidul PAS nu mai vorbește despre întoarcerea miliardului, nu cere lui Merkel, Macron și UE să returneze banii de la companiile offshore occidentale? Vă dați seama de ce nu cer de la UE, SUA, Kövesi și alții – să-i rețină pe Leancă, Plahotniuc, Drăguțanu și restul infractorilor?

Pentru că ei înșiși fac parte din banda care a participat la jaful țării! Și pentru că participanții la furt sunt sponsorii lor. Apoi, cine sunt hoții în acest caz?! – a subliniat Bogdan Țîrdea.

El a anunțat că va sesiza Procuratura Generală:

Cerem inițierea dosarelor penale împotriva participanților la votarea hotărârii din 25 septembrie 2014 și 7 noiembrie 2014! Cerem să se inițieze cauze penale nu numai împotriva potențialilor beneficiari ai furtului, ci și împotriva participanților și complicilor furtului: miniștri, viceminiștri, etc.! Fără ei, furtul nu ar fi fost posibil! Fără ei, miliardul ar fi fost acum în Moldova, și nu în offshore-urile occidentale!

Cerem pornirea dosarelor penale împotriva participanților la votarea hotărârii nr. 938 din 7 noiembrie 2014! Așa va fi cinstit și corect. Țara nu se vinde!

PSRM solicită PG să investigheze atenția sporită a consilierilor prezidențiali vizavi de licitația pentru achiziționarea pașapoartelor

PSRM solicită PG să investigheze atenția sporită a consilierilor prezidențiali vizavi de licitația pentru achiziționarea pașapoartelor

Deputatul Nichita Țurcan a anunțat, astăzi, în cadrul unui briefing că fracțiunea PSRM va sesiza Procuratura Generală pentru a investiga existența unui posibil interes penal în cazul licitației pentru procurarea blanchetelor pentru pașapoarte.

Decizia a fost luată după ce președintele Maia Sandu și PAS au început să manifeste un interes sporit vizavi de licitația anunțată de Agenția de Servicii Publice pentru achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte.

Nichita Țurcan a amintit că, recent, directorul ASP Vladislav Zara a anunțat că a fost invitat la Președinție, unde consilierii prezidențiali, Veaceslav Negruța și Ana Revenco, au făcut presiuni ca să stopeze licitația pentru procurarea blanchetelor. Acesta a specificat că PAS și reprezentanții Președinției spun că această licitație trebuie să fie făcută după alegerile parlamentare.

Solicităm organelor competente să ne ajute să înțelegem de ce ar trebui amânată licitația, de ce administrația prezidențială s-a trezit chiar acum, când în fiecare zi mii de cetățeni apelează la această instituție pentru perfectarea actelor. Dacă, așa cum a spus directorul agenției, eliberarea pașapoartelor va fi oprită în septembrie, va însemna că cetățenii nu vor putea merge nicăieri și nu vor putea intra în Moldova, va fi un colaps, a spus deputatul.

El a reamintit că licitațiile pentru achiziționarea blanchetelor se desfășoară o dată la 3–5 ani. În urma achizițiilor anterioare, au fost procurate 1,5 milioane de blanchete pentru pașapoarte și acum mai rămân doar 128 de mii în depozite.

Nichita Țurcan nu exclude că prin tergiversarea noului concurs persoanele interesate speră că anume ei vor fi cei care vor organiza licitația pentru care statul este gata să cheltuie aproape 500 de milioane de lei.

Nu cunoaștem care sunt motivele presiunii, dar credem că Negruța ar putea avea interese în acest domeniu, a spus deputatul.

Cu referire la afirmațiile directorului ASP Vladislav Zara, deputatul a menționat faptul că de-a lungul anilor achizițiile se făceau de către ASP. Excepție a fost anul 2012 când Guvernul PLDM era condus de Vlad Filat, iar din componența Executivului făcea parte și Maia Sandu. Atunci, Cabinetul de Miniștri a împuternicit Ministerul finanțelor să organizeze o licitație, deși acesta nu s-a ocupat niciodată de eliberarea actelor de identitate.

În rezultatul licitației organizate de Ministerul finanțelor în 2012, a fost desemnată ca și câștigător compania “Gemalto”, care a venit cu una din cele mai scumpe oferte – 5,9 euro pentru fiecare carnet de pașaport, pe când prețul minim a fost de 4,7 euro. Diferența totală de preț a constituit 1,8 de milioane de euro.

Atunci Negruța spunea că nu are nimic de-a face cu asta, că toate acestea sunt presiuni politice și chiar a atacat presa în instanță. Dar Internetul nu uită nimic, a spus Nichita Țurcan și a prezentat materiale jurnalistice din 2018, când Pavel Filip era șeful Ministerului tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, căruia îi era subordonată Întreprinderea de Stat “Registru”.

Filip a confirmat că Ministerului finanțelor, condus de Veaceslav Negruța, i s-a încredințat licitația pentru achiziționarea pașapoartelor. Repet, diferența a constitui 1,8 de milioane de euro. Nu este clar unde s-au dus acești bani, a subliniat Țurcan.

Deci, poate, solicitările actuale de amânare a licitației pentru o perioadă ulterioară sunt legate de faptul că cineva din administrația prezidențială vrea să influențeze rezultatul licitației? În felul acesta, avem o bănuială rezonabilă că PAS și consilierii prezidențiali pregătesc o mare fraudă în cazul acestei licitații. Din acest considerent, ne vom adresa la Procuratura Generală pentru a cerceta posibilul interes criminal al celor vizați în cazul licitației cu blanchete pentru pașapoarte, a conchis deputatul.

iunie 2021


30 iun

Maia Sandu a participat la toate etapele furtului miliardului

Maia Sandu a participat la toate etapele furtului miliardului

Deputatul PSRM, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea a prezentat, la briefingul de astăzi, principalele etape ale vestitului furt al miliardului. El a menționat că actualii lideri ai PAS, inclusiv Maia Sandu, au participat la toate etapele acestui furt. Deputatul va sesiza Procuratura Generală pentru a-i pedepsi pe cei care se fac vinovați de această infracțiune.

Baza fraudei bancare, potrivit parlamentarului, a fost pusă la ședința Guvernului din 25 septembrie 2014. În ziua respectivă guvernul Leancă și-a asumat răspunderea pentru modificarea a trei legi: Legea cu privire la Banca Națională, Legea cu privire la instituțiile financiare și Legea cu privire la datoria de stat.

Aceste legi au fost modificate fără Parlament, fără a fi supuse dezbaterilor publice, fără a fi consultate cu băncile! Totul s-a făcut în mare secret și în grabă. De ce a trebuit să fie modificate aceste legi care au funcționat perfect timp de două decenii și datorită cărora putea fi stopată frauda bancară? a întrebat deputatul.

El a menționat că esența modificărilor este următoarea:

 1. Băncilor comerciale li s-a permis să aibă un capital minim de 30 de milioane de lei și nu de 100 de milioane cum era până atunci;
 2. Acțiunile băncilor de acum încolo pot fi acoperite nu doar cu bani, ci și cu obligațiuni de stat, adică cu garanții guvernamentale. Acest lucru a permis acordarea ulterioară a creditelor celor trei bănci și transformarea datoriilor acestora în datorie publică.
 3. Dacă până atunci Banca Națională era obligată să suprime orice încălcare financiară a băncilor, inclusiv să retragă licența, odată cu modificarea legislației instituția este privată de acest drept dacă banca comercială avea garanții de stat.
 4. Anterior, nimeni nu putea obliga guvernul să ofere garanții de stat băncilor comerciale, adică – private, și să le acopere acțiunile problematice. De acum încolo Guvernul și Ministerul Finanțelor sunt de fapt obligați să plătească pentru acțiunile problematice ale băncilor.

Adică, criza în bănci încă nu a existat, dar ei deja adoptă legea care prevede că, în cazul unei crize financiare sistemice, care va fi constatată de Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară, Ministerul Finanțelor va acoperi acțiunile băncilor cu hârtii de valoare de stat!

Anume pe 25 septembrie, Comitetul Național a obținut dreptul de a constata criza și de a înainta recomandări cu privire la alocarea creditelor! Din componența acestuia au făcut parte colegi de partid ai Maiei Sandu: Leancă, Arapu, Candu și Drăguțanu, a specificat socialistul.

Bogdan Țîrdea a menționat că Ministerul Finanțelor a emis hârtii de valoare de stat pentru a acoperi acțiunile băncilor private, cu un singur scop – ca să fie furați banii. Datorită acestei legi, Guvernul putea garanta împrumuturile oferite de Banca Națională băncilor comerciale.

Și apoi a început furtul miliardului:

 • La 7 noiembrie 2014, Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară recomandă BNM să aloce până la 9,5 miliarde de lei pentru cele trei bănci, cu garanția statului. Ședința a fost secretă.
 • Adică, Leancă și Drăguțanu și-au recomandat lor înșiși să aloce 9,5 miliarde de lei către trei bănci, chiar dacă acestea nu au cerut-o!
 • La 13 noiembrie 2014, guvernul Leancă alocă prima tranșă băncilor lui Șor în valoare de 9,5 miliarde de lei (Hotărâre secretă nr. 938). Banii sunt oferiți, dar administrarea specială în cadrul băncilor este instituită abia pe 27 noiembrie, după furtul banilor. Ședința a fost secretă.
 • 24–26 noiembrie 2014 – Furtul miliardului.
 • 27 martie 2015 – Hotărârea secretă a guvernului Gaburici (nr. 124) cu privire la alocarea a încă 5,34 miliarde de lei băncilor lui Șor.
 • 16 octombrie 2015 – Lichidarea BEM (retragerea licenței).
 • 26 septembrie 2016 – Guvernul Filip își asumă răspunderea pentru legea, care pune restituirea miliardului furat pe umerii cetățenilor, a prezentat Bogdan Țîrdea cronologia furtului miliardului.

El a subliniat că în acea ședință cheie a Guvernului din 25 septembrie 2014, în cadrul căreia au fost schimbate mai multe legi, punându-se bazele furtului, Maia Sandu a participat și a votat pentru toate documentele. Acest lucru este confirmat de procesul-verbal și de înregistrarea audio de la ședință.

Deputatul a adresat mai multe întrebări către Maia Sandu:

 1. De ce a votat pe 25 septembrie pentru modificarea legilor ce a dus la furtul miliardului?
 2. De ce adjunctul său a votat pentru alocarea a 9,5 miliarde către trei bănci în 2014, iar ea a votat pentru alocarea a încă 5,4 miliarde în 2015? De ce în mod secret?
 3. De ce a fost de acord să le fie oferite bani celor 3 bănci dacă acestea nu au cerut-o?
 4. Dacă aceste trei bănci au fost salvate, de ce au fost închise în 2015? Pentru a ascunde urmele? De ce băncile nu au fost lăsate să întoarcă creditul?
 5. De ce au fost alocate 14 miliarde de lei către trei bănci, dacă activele la depozite au constituit 6 miliarde, și nici aceasta nu este sigur?
 6. De ce Sandu a remis în Parlament proiectul PSRM privind anularea Legii miliardului?

Apropo, în motivarea sa, Sandu a scris că această lege poate slăbi BNM și să o lipsească de bani. Dar faptul că cetățenii trebuie să întoarcă 25 de miliarde de lei, este normal? Așa procedează oamenii buni?

Noi credem că oamenii buni nu participă la furtul miliardului și nu pun frauda pe umerii oamenilor. Așa procedează doar criminalii și mafioții. Criminalii trebuie să stea la pușcărie, a declarat deputatul.

Bogdan Țîrdea a comunicat că va sesiza Procuratura Generală în vederea tragerii la răspundere penală a celor vinovați de furtul miliardului.

Comuniștii și Socialiștii invită cetățenii la acțiunea “Iubim Moldova”

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor va organiza, duminică, 4 iulie, un marș pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Capitală cu genericul “Iubesc Moldova”. Acțiunea va începe la ora 10:00 din scuarul Academiei de Științe a Moldovei și se va încheia cu un miting organizat între clădirile Președinției și Parlamentului.

La eveniment vor participa membri și simpatizanți ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din întreaga țară. La fel, sunt invitați toți cetățenii care doresc să trăiască într-o țară independentă, suverană și prosperă, în care statul acționează în interesul cetățenilor moldoveni și nu al celor străini.

La acțiunea de duminică sunt așteptați toți cei pentru care valorile naționale și tradițiile noastre sunt importante, cei care cred că guvernarea de la Chișinău trebuie să fie pentru oameni, pentru țară.

Veniți cu toții să spunem că “Iubim Moldova” și trebuie să facem tot posibilul ca țara noastră să înflorească, iar cetățenii să aibă o viață confortabilă.

Împreună vom învinge!

29 iun

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor propune instituirea controlului strict al prețurilor de către stat

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor propune instituirea controlului strict al prețurilor de către stat

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor vine în apărarea populației Republicii Moldova afectată dur de scumpirile în lanț din ultima jumătate de an care au fost provocate de către președintele Maia Sandu.

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor își asumă responsabilitatea de a opri creșterea prețurilor și de a readuce țara pe făgașul normalității.

Deputatul PSRM, președintele Comisiei economie, buget și finanțe Petru Burduja, candidat la funcția de deputat pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a declarat, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că de rând cu pandemia și seceta din anul trecut, explozia prețurilor din acest an este o lovitură foarte dureroasă pentru moldoveni.

În decembrie anul trecut a început maratonul scumpirilor carburanților. În jumătate de an, benzina și motorina s-au scumpit zece ori. Acum șoferii plătesc pentru 1 litru de benzină cu peste 5 lei mai mult decât în noiembrie 2020. Pentru 1 litru de motorină, aproape cu 5 lei mai mult.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna mai 2021, comparativ cu perioada similară a anului trecut, produsele alimentare s-au scumpit cu 5%, iar la mărfurile nealimentare, cu 4,7%. La unele produse alimentare de strictă necesitate, cum ar fi uleiul, prețul a crescut cu aproape 30 la sută.

Scumpirile produselor alimentare continuă, în pofida faptului că acest an în Moldova este unul prielnic pentru agricultură, iar pe piață sunt deja multe legume din roada acestui an, a menționat Petru Burduja.

S-au scumpit esențial medicamentele, la unele din ele prețul s-a dublat.

În sezonul reparațiilor și construcțiilor, au crescut, în mod șocant, și prețurile la materialele de construcție. La unele materiale, în special cele din lemn și fier, prețul este de trei ori mai mare decât anul trecut și continuă să crească săptămânal.

Nu există nicio familie, niciun cetățean în Moldova care să nu fie afectat de scumpirile din ultima jumătate de an, a declarat parlamentarul.

Acesta a amintit că majoritatea scumpirilor au venit după schimbarea președintelui țării și aruncarea țării într-un haos politic.

Maia Sandu a făcut-o doar pentru a-și satisface orgoliul, din cauza egoismului propriu. Doar pentru a câștiga câteva mandate de deputat în plus în Parlament, a atras atenția deputatul.

El s-a arătat îngrijorat că țara este fără Guvern, instituțiile publice de stat sunt amorfe și neputincioase de a stabiliza situația, pentru că sunt în așteptarea rezultatelor alegerilor.

În condițiile în care avem un președinte de țară care spune că nu răspunde de nimic, inclusiv de prețuri, când avem un Guvern în demisie din luna decembrie, când avem un Parlament nefuncțional pentru că a fost dizolvat, în țară avem un haos și o situație ideală pentru speculanți, care au început să scumpească totul, a explicat Petru Burduja.

Deputatul a declarat că modul în care se formează prețurile trebuie supravegheat foarte strict de stat, pentru a evita ca cineva să se îmbogățească și mai mult din contul sărăcirii majorității populației.

În acest sens, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor își asumă responsabilitatea să pună capăt dezmățului și haosului din țară, or, oamenii au nevoie de stabilitate, ordine, siguranță și încredere în ziua de mâine.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor spune NU scumpirilor. Noi spunem NU sărăcirii populației!, a conchis deputatul.

Mesajul lui Igor Dodon la 24 de ani de la înființarea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova

Mesajul lui Igor Dodon la 24 de ani de la înființarea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova

Astăzi, se împlinesc 24 de ani de la înființarea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Cu acest prilej, președintele PSRM, Igor Dodon, a adresat un mesaj.

Este cel mai mare și cel mai important partid politic din țară, care pledează consecvent pentru apărarea statalității, independenței și neutralității Republicii Moldova. Este partidul care implementează valorile echității sociale, păcii interetnice, valorile tradiționale. Este partidul dispus să apere suveranitatea și neutralitatea Moldovei pe arena internațională și să promoveze politica externă în interesele naționale ale țării.

Din anul 2014 și până în prezent, Partidul Socialiștilor învinge la alegerile parlamentare și constituie cel mai mare partid parlamentar din țară. Din anul 2015 până în prezent, PSRM deține cea mai mare fracțiune în Consiliul Municipal Chișinău.

De nenumărate ori poporul Moldovei, regiunile și localitățile țării i-au ales în calitate de conducători pe candidații desemnați de Partidul Socialiștilor. Candidatul susținut de PSRM a câștigat de două ori alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. În anul 2016, candidatul Partidului Socialiștilor a învins la alegerile prin vot direct ale Președintelui Republicii Moldova. În anul 2019, candidatul Partidului Socialiștilor a devenit primul reprezentant al forțelor de stânga din întreaga istorie a Moldovei care a învins la alegerile primarului municipiului Chișinău.

Astăzi, reprezentanții PSRM conduc 21 de raioane ale țării, sunt lideri ai 8 centre raionale și a peste 200 de localități ale Moldovei.

De-a lungul istoriei sale, Partidul Socialiștilor a fost ghidat de responsabilitatea față de țară, de interesele statului și ale oamenilor. În 2019, PSRM a avut un rol cheie în demontarea regimului oligarhic al lui Plahotniuc. Astăzi, când Republica Moldova este amenințată de un regim de guvernare externă, Partidul Socialiștilor a format o alianță a apărătorilor statalității moldovenești – Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Sunt mândru de faptul că de mulți ani conduc echipa Partidului Socialiștilor. Doresc partidului noi realizări și noi victorii.

Sunt convins că împreună vom învinge!

PSRM respinge acuzațiile aduse de bursierul lui Plahotniuc Radu Marian

Partidul Socialiștilor declară că acuzațiile lui Radu Marian la adresa PSRM sunt o minciună ticăloasă și o provocare electorală îndreptată împotriva Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Toate schemele care au funcționat în timpul lui Plahotniuc au fost distruse după ce regimul său a fost răsturnat cu participarea directă a Partidului Socialiștilor și a președintelui Igor Dodon.

Reamintim că Radu Marian este bursierul fundației “Edelweiss” a lui Vlad Plahotniuc și a primit mii de dolari lunar pentru slujirea oligarhului fugar. Acești bani, cel mai probabil, au fost obținuți din aceleași scheme ale hoților și corupților (miliardul furat, concesionarea aeroportului, mite pentru construcții ilegale etc.).

Partidul Socialiștilor cere de la Radu Marian să prezinte probe clare ale acuzațiilor aduse: documente, fișiere audio, videoclipuri. Dacă domnul Marian nu va prezentă aceste probe, îi cerem să aducă scuze publice și să-și dezmintă calomniile.

Ne rezervăm dreptul de a acționa în instanță de judecată faptul răspândirii de către Radu Marian, în mod deliberat, a unor invenții false și calomnioase care defăimează Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

26 iun

Cozi interminabile la maratonul de vaccinare cu Sputnik V. Oamenii i-au mulțumit lui Dodon

Cozi interminabile la maratonul de vaccinare cu Sputnik V. Oamenii i-au mulțumit lui Dodon

Cozi imense la maratonul de vaccinare cu Sputnik V. Liderul PSRM, Igor Dodon a venit și el să se imunizeze, așa cum a anunțat anterior. Din cauza cererii mare, Dodon a decis să renunțe.

Mă voi vaccina doar când va fi asigurat cu Sputnik V un număr mare de oameni, a scris Dodon pe rețelele de socializare.

Cetățenii care sunt în rând la imunizare, i-au mulțumit lui Igor Dodon pentru vaccinul Sputnik V și au aplaudat. Pentru Maratonul de azi sunt planificate 3 000 de doze de Sputnik V, precum și AstraZeneca, Sinofarm și Sinovac în cantități suficiente.

În următoarele săptămâni se planifică să ajungă la Chișinău câteva sute de mii de doze de vaccin Sputnik V, iar populația va avea posibilitatea să se imunizeze masiv pentru a depăși cât mai rapid pandemia. Despre aceasta președintele PSRM, Igor Dodon, a anunțat pe Facebook, după ce a mers la maratonul de vaccinare și să văzut un număr mare de doritori de a se imuniza anume nu serul rusesc.

Am trecut tot rândul de oameni până la coadă și am discutat cu cei veniți. Sunt ferm convins că este nevoie urgent de asigurat vaccinarea cu “Sputnik V” în toate centrele medicale din țară pentru a evita aglomerația mare care este înregistrată astăzi în preajma Palatului Republicii. Pentru aceasta avem nevoie suplimentar de un număr impunător de vaccin. Am stat cu toți doritorii in rând și am decis să nu mă vaccinez până nu asigurăm toți doritorii cu “Sputnik V”, a mai scris Dodon.

Republica Moldova a primit gratuit din partea Federației Ruse 182 mii doze de vaccin “Sputnik V”. Deoarece acest ser rusesc este cel mai așteptat de moldoveni, stocurile se epuizează rapid s-a convenit să fie procurat până la 1 milion de doze de “Sputnik V”.

25 iun

Cum Maia Sandu și partenerii ei au încercat să fure spitale de la oameni

Cum Maia Sandu și partenerii ei au încercat să fure spitale de la oameni

Deputatul PSRM, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea a continuat, în cadrul briefingului de astăzi, subiectul “raționalizării” sau lichidării spitalelor.

Bogdan Țîrdea a amintit despre faptul că în timpul crizei pandemiei COVID-19 în Moldova, Maia Sandu și partidul ei au acuzat cel mai mult pe socialiști de faptul că se descurcă prost, că avem spitale proaste, echipamente vechi, că nu sunt suficiente paturi, medicamente, condițiile din spitale sunt extrem de proaste.

În realitate însă situația dramatică în sistemul medical s-a creat ca urmare a guvernării de 10 ani a alianțelor de eurointegrare și a Partidului Democrat, a subliniat deputatul. În tot acest timp, oligarhii au făcut atacuri constante asupra sistemului de ocrotire a sănătății.

Prima lovitură a fost făcută la 22 decembrie 2012, când ministrul sănătății, exponent al PLDM și colegul Maiei Sandu, Andrei Usatîi, a semnat Ordinul nr. 1317 privind fuziunea a 17 spitale din capitală.

Schema era următoarea. Andrei Usatîi a propus comasarea a câte 3–4 spitale sub un “management general”. Drept urmare, din cele 17 ar fi rămas doar 5–6 spitale, iar celelalte ar fi fost de fapt lichidate!

Comasarea urma să se facă în felul următor:

 • Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” – cu Centrul Republican HIV/SIDA și Dispensarul Republican Dermatovenerologic.
 • Spitalul Clinic Republican – cu Institutul Cardiologic și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.
 • Institutul sănătății mamei și copilului – cu Spitalul Republican pentru Copii “Emilian Coțaga”.
 • Spitalul Municipal pentru Copii “Valentin Ignatenco” – cu Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1 și Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii.
 • Centrul Național Științifico-Practic pentru Medicină de Urgență – cu Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie și Departamentul de Traumatologie al SCR.
 • Institutul de Ftiziopulmonologie “Chiril Draganiuc” – cu Spitalul municipal de tuberculoză și cu Spitalul de tuberculoză din Vorniceni.

Însă, după o serie de scandaluri și proteste din partea lucrătorilor instituțiilor și partidelor, ordinul a fost anulat.

Cea de-a doua lovitură a fost dată pe 11 septembrie 2013, când guvernul Leancă / Sandu a aprobat Hotărârea nr. 764.

Potrivit documentului, în lista obiectivelor pasibile privatizării au fost incluse obiective strategice ale sistemului medical moldovenesc, culturii și științei, inclusiv: Tipografia Academiei de Științe, cantina și baza de odihnă a Academiei de Științe a Moldovei.

De asemenea, a fost inclus Spitalul “Toma Ciorbă” – cu un teren adiacent de peste 2,8 ha și Spitalul de Traumatologie și Ortopedie – cu un teren de mai mult de 2 ha.

Maia Sandu a participat la acea ședință, dar nu a spus niciun cuvânt.

Deputatul a reamintit că aceste două spitale sunt monumente istorice. Spitalul de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” a fost construit în 1896, iar Spitalul de traumatologie – în anul 1832.

Aceste spitale se află sub protecția statului – conform legii, astfel de obiective istorice nu pot fi privatizate. Dar Leancă, Sandu și alți membri ai cabinetului au mers pe calea “bespredelului”, a subliniat Bogdan Țîrdea.

El a atras atenția asupra faptului că aceste două terenuri sunt situate în centrul capitalei, mafia construcțiilor le urmărește de mult timp. Astăzi, aceste două terenuri ar costa aproximativ 48 de milioane de euro. În același timp, doar în spitalul “Toma Ciorbă” erau angajați 360 de medici.

Mai mult, și clădirea administrativă a Institutului de Microbiologie și Virusologie cu terenul adiacent a fost scoasă la vânzare.

Doar protestele PCRM și PSRM au salvat atunci aceste instituții medicale, pe 7 noiembrie aceste două spitale fiind excluse din lista obiectivelor pasibile privatizării de către guvernul Leancă.

A treia lovitură. În octombrie 2013, șeful Direcției sănătate a primăriei Chișinău Mihai Moldovanu (PL) a propus o nouă strategie de dezvoltare a sănătății în Chișinău. Strategia prevedea închiderea a 4 spitale cu vânzarea ulterioară a complexelor imobiliare ale acestora.

Este vorba despre spitalul clinic orășenesc nr. 4 de pe strada Columna (întemeiat până în anul 1812, fiind monument arhitectural de importanță națională), și despre maternitatea numărul 2, situată pe bulevardul Grigore Vieru. Acestea urmau să fie comasate cu spitalul “Sf. Arhanghel Mihail”.

Maternitatea numărul 1 pe viaduct și Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii de pe strada Lomonosov urmau să fie comasate cu Spitalul “Valentin Ignatenco”.

Amintesc că în preajma maternității nr. 1 de pe viaduct (aproximativ 3 hectare de teren) liberalul Dîrda “pur întâmplător”, bineînțeles, își construia complexele imobiliare! Este o mină de aur! Liberalii și verzii au vrut să obțină de la stat 10 hectare de teren în valoare de 100 de milioane de euro!

PSRM a oprit aceste tentative. Am protestat în fața direcției administrației publice a capitalei. Spitalul nr. 4 nu a fost închis. Le-a fost frică să închidă maternitatea numărul 2, pe fondul protestelor, a subliniat Bogdan Țîrdea.

Deputatul a menționat că aceiași funcționari au semnat un acord cu Banca Mondială în 2014 privind implementarea proiectului “Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova”. Aceasta a fost a patra lovitură asupra sistemului medical din țară. Proiectul a fost susținut de Iurie Leancă, Andrei Usatîi, Maia Sandu.

(Bogdan Țîrdea a vorbit în detaliu despre acest proiect în cadrul unui briefing de presă anterior).

Deputatul a reamintit, de asemenea, că în 2020–2021, din cauza COVID-19 au decedat 6 173 de cetățeni ai țării, dintre care 134 erau lucrători medicali. Multe vieți ar fi putut fi salvate, dar din cauza “reformelor” anterioare și atacurilor asupra domeniului sănătății, nu au existat suficiente paturi de spital, medicamente, echipamente și laboratoare.

El a mai menționat că de îndată ce Maia Sandu a devenit președinte, ea a dat o nouă lovitură asupra medicilor – a “înghețat” proiectul PSRM de creștere a salariilor lucrătorilor medicali cu 40%.

De fapt, medicii ar trebui să cunoască: spitalele pot fi închise oricând, iar medicii înșiși vor fi mereu amenințați de riscul să-și piardă locul de muncă!

Anturajul lui Sandu se află sub presiunea mafiei construcțiilor, care vrea să ia aceste bucăți de pământ! Și Sandu însăși se află sub presiunea Băncii Mondiale, care este convinsă că avem prea multe școli și spitale. De aceea, trageți propriile concluzii. Și țineți minte: Țara nu se vinde! – a subliniat Bogdan Țîrdea.

În următorii ani, sectorul IT trebuie să devină motorul economiei Republicii Moldova

În următorii ani, sectorul IT trebuie să devină motorul economiei Republicii Moldova

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a elaborat un program pentru dezvoltarea sectorului Tehnologiilor Informaționale (IT), care în următorii ani trebuie să devină motorul economiei Republicii Moldova.

Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul unui briefing de presă, de către deputatul PSRM Nichita Țurcan, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor la alegerile parlamentare din 11 iulie.

El a spus că programul include patru direcții principale, elaborate de echipa de specialiști ai Blocului după consultarea cu reprezentanți ai sferei IT și studierea bunelor practici din alte țări.

În primul rând, programul prevede crearea a două hub-uri IT în nordul și sudul țării pentru a atrage tineri profesioniști și companii internaționale.

Este necesar să valorificăm potențialul nu numai al capitalei, ci și al regiunilor: susținând sectorul IT, vom stimula dezvoltarea economiei locale, a subliniat deputatul.

Cea de-a doua direcție presupune extinderea funcționalității sistemului serviciilor de stat electronice. În special, se propune simplificarea procedurii de obținere a semnăturii electronice.

Acum procedura necesită mult timp, lista serviciilor publice este limitată, în același timp există multe site-uri care deseori se dublează reciproc. Ne dorim să îmbunătățim întregul proces, astfel încât pe un singur site să fie posibil să-ți înscrii copilul la grădiniță, la școală, să perfectezi orice certificat. Oamenii din generația mea înțeleg cât de ușor este să faci câteva clicuri pe telefon decât să stai la coadă pentru a primi un document, a explicat Nichita Țurcan.

A treia măsură este de a sprijini liberii profesioniști, freelancerii, care se află astăzi în afara câmpului juridic. În urma numeroaselor consultări cu aceștia, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor propune introducerea IT-patentei – această formă de organizare face posibilă desfășurarea activităților în acest domeniu cât mai simplu și transparent posibil.

O altă măsură prevede introducerea unei cote de impozitare zero pentru start-up-uri și campanii tinere în domeniul IT în primul an, care este cea mai importantă și dificilă etapă a dezvoltării afacerilor în acest domeniu.

IT este un cluster promițător, este creierul economiei naționale. Vom face tot posibilul pentru a păstra specialiștii și a le crea cele mai favorabile condiții pentru activitate aici, în țară, a conchis Nichita Țurcan.

24 iun

PSRM califică drept calomnios articolul publicației “Bild”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă indignarea în legătură cu invențiile calomnioase care se conțin într-un articol din publicația germană “Bild”, fiind distribuite de un șir de surse mass-media care o susțin pe Maia Sandu și partidul PAS, aflat sub controlul acesteia.

Articolul acuză conducerea Federației Ruse de finanțare, în cadrul alegerilor prezidențiale din 2020, a campaniei electorale a candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, actualmente președintele PSRM, Igor Dodon.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova respinge categoric aceste acuzații și declară că finanțarea campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon, precum și întreaga activitate a Partidului Socialiștilor, a fost și se desfășoară pe baze legale, în strictă conformitate cu legislația Republicii Moldova. Partidul Socialiștilor și candidatul său, Igor Dodon, nu au primit niciun ban ajutor din exterior pentru desfășurarea campaniei electorale.

Calificăm apariția unor astfel de publicații în toiul campaniei electorale ca un act de denigrare intenționată a partidului care face parte din Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și, totodată, ca o pregătire a terenului pentru interzicerea Partidului Socialiștilor de către regimul dictatorial al președintelui Maia Sandu care într-adevăr beneficiază deschis de sprijinul extern. Iar apariția acestui articol calomnios în publicația germană confirmă acest fapt odată în plus.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va înainta în instanțe de judecată acțiuni împotriva ziarului german “Bild” și împotriva tuturor mijloacelor de informare în masă din Moldova care au participat la difuzarea acestei calomnii flagrante.

23 iun

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor relansează Programul Național “Satul Moldovenesc”

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor relansează Programul Național “Satul Moldovenesc”

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor relansează Programul Național “Satul Moldovenesc” care are drept scop modernizarea localităților rurale și creșterea calității vieții oamenilor de la sate. Principalele prevederi ale acestuia se referă la alocarea a câte 5 milioane de lei anual pentru fiecare localitate rurală, urmând ca autoritățile locale și locuitorii satelor să decidă cum să investească mai eficient acești bani pentru a face viața cetățenilor mai bună. Suplimentar, vor fi alocați anual cel puțin jumătate de milion de lei pentru fiecare sat, cu scopul ca acești bani să fie investiți în susținerea afacerilor locale.

Despre aceasta au vorbit astăzi, în cadrul unui briefing de presă, candidații la funcțiile de deputat ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor – deputații Radu Mudreac, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, și Petru Burduja, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, precum și vicepreședintele raionului Leova Aliona Briciag.

Programul Național “Satul Moldovenesc” va cuprinde o strategie întreagă de acțiuni, care au scopul să dezvolte satele din țară, astfel ca nivelul de trai al populației din mediul rural să crească rapid și să fie cel puțin la egal cu nivelul de viață în mediul urban, a declarat Radu Mudreac.

Programul mai prevede că asigurarea cu apă potabilă de calitate în localități va crește de la 50,7% la 70% în 2025, iar în localitățile rurale va fi introdus treptat un sistem public de canalizare. De asemenea, este prevăzut ca în următorii 4 ani 60% din locuințele din sate să fie conectate la gazul natural. Vor fi restaurate și reparate 3 600 km de drumuri și străzi locale, cel puțin jumătate din străzile din sate să fie iluminate.

Petru Burduja a amintit că echipa Comuniștilor și Socialiștilor a lansat în 2005 Programul Național “Satul Moldovenesc”, care era prevăzut până în 2015 și al cărui obiectiv era dezvoltarea satelor din Republica Moldova, prin modernizarea acestora sub toate aspectele. Au fost începute multe acțiuni, pe care oamenii le-au salutat pe deplin. S-au reparat drumuri, s-au construit zeci de kilometri de cale ferată, s-au făcut apeducte și s-au gazificat o bună parte din satele țării. Au fost reparate multe case de cultură. S-au lansat proiecte de susținere a agricultorilor și s-au creat locuri de muncă în mediul rural.

Din păcate, a urmat “7 aprilie 2009”, iar la guvernare au venit alianțele pentru integrare europeană, care au distrus începuturile bune puse de echipa noastră, a declarat deputatul Petru Burduja.

Potrivit deputaților socialiști, unele acțiuni din Programul Național “Satul Moldovenesc” sunt pe cale de implementare. În 2020, când echipa PSRM a venit la guvernare, iar președintele țării a fost Igor Dodon, au fost inițiate mai multe proiecte, care au drept scop îmbunătățirea situației în mediul rural. Este vorba de “Drumuri bune pentru toți”, programe de construcție a apeductelor și iluminare stradală, susținerea proiectelor de renovare a grădinițelor, școlilor și punctelor medicale.

Deputații au amintit că în prezent, aproximativ 60 la sută din populația Republicii Moldova trăiește la sate, și acești oameni se vor bucura de toată susținerea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în Parlamentul țării.

Candidatul Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor Aliona Briciag, pedagog de profesie, a subliniat importanța vitală a educației de calitate pentru păstrarea și dezvoltarea satelor. Ea a amintit despre lichidarea școlilor la sate pe timpul când Maia Sandu deținea funcția de ministru al educației.

Dacă închizi o școală – deschizi un penitenciar, pentru că, dacă nu primești educație de calitate – poți porni pe cale greșită. Țin minte foarte bine lacrimile părinților în satele unde se închideau școlile. Noi suntem categoric împotriva oricăror “optimizări” în sistemul educațional și pledăm pentru majorarea finanțărilor destinate grădinițelor, școlilor, primare, gimnaziilor, liceelor, dar și instituțiilor medicale, a conchis Aliona Briciag.

Candidații au subliniat în mod special faptul că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor se va opune pe toate căile legale proiectului de lichidare a raioanelor și de închidere a primăriilor sătești.

22 iun

Igor Dodon și Vladimir Voronin au depus flori la “Focul Veșnic” de la Complexul Memorial “Eternitate”

Igor Dodon și Vladimir Voronin au depus flori la “Focul Veșnic” de la Complexul Memorial “Eternitate”

Liderii Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Igor Dodon și Vladimir Voronin, în această dimineață, au depus flori la “Focul Veșnic” de la Complexul Memorial “Eternitate” din Capitală, cu ocazia marcării a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Am păstrat un minut de reculegere în memoria tuturor celor care au căzut în acest război îngrozitor. Am subliniat importanța păstrării memoriei despre eroii datorită cărora noi trăim astăzi sub un cer senin. De asemenea, am menționat actualitatea legii cu privire la răspunderea penală pentru negarea Holocaustului și eroizarea nazismului, care recent a intrat în vigoare, a scris Igor Dodon pe rețelele de socializare.

Cum Guvernele Leancă–Gaburici cu participarea Maiei Sandu distrugeau sistemul de sănătate

Cum Guvernele Leancă–Gaburici cu participarea Maiei Sandu distrugeau sistemul de sănătate

Deputatul PSRM, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Bogdan Țîrdea, a prezentat astăzi date îngrozitoare despre modul în care, pe banii împrumutați de la donatorii occidentali, a fost realizată așa-numita “raționalizare” a spitalelor în Republica Moldova. Reducerea paturilor la spitale a condus la scăderea numărului de medici, creșterea morbidității populației, creșterea bruscă a prețurilor medicamentelor și la acea situație critică în care s-a pomenit sistemul medical în contextul pandemiei.

Bogdan Țîrdea i-a felicitat pe lucrătorii medicali cu ocazia recentei sărbători profesionale. Deputatul a spus că ei sunt eroi adevărați, deoarece au făcut față pandemiei și au salvat zeci de mii de vieți. Deputatul a mai menționat că medicii ar fi putut salva și mai multe vieți ale pacienților, dacă nu ar fi avut loc actul trădării intereselor naționale din partea unor politicieni.

Deputatul a reamintit că la 11 iulie 2014, Republica Moldova și Banca Mondială au semnat un acord privind finanțarea proiectului “Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova”. Acordul a fost semnat de membrii partidului Maiei Sandu – Andrei Usatîi și Iurie Leancă.

Proiectul de lege privind ratificarea acordului a fost aprobat de guvernele Iurie Leancă și Chiril Gaburici, din componența cărora făcea parte și Maia Sandu. Apropo, ea a participat la ambele ședințe ale Cabinetului de Miniștri și a votat pentru acest proiect. (Hotărârile nr. 707 din 28 august 2014 și nr. 62 din 6 martie 2015).

Care este esența proiectului Băncii Mondiale de modernizare a sistemului de sănătate? Țării noastre i-au fost acordate 30,8 milioane de dolari sub forma unui credit pentru reforma medicinii, pe o perioadă de 26 de ani, adică până în 2040. Rata dobânzii din 2014 până în 2019 este de 2,5%. Din 2019 până în 2029 – 2,9%, iar în 2029–2039 – 4,6%.

Bogdan Țîrdea a dat citire obiectivului proiectului, postat pe site-ul Cancelariei de Stat: Îmbunătățirea eficienței spitalelor, în special în Chișinău, unde există un surplus de spitale, va permite ca mai multe resurse să fie realocate la niveluri mai mici de îngrijire și în zonele rurale…

Adică, potrivit celor de la Banca Mondială, a existat un surplus de spitale în Chișinău! – a subliniat Bogdan Țîrdea.

Politicianul a atras atenția asupra faptului că, în cadrul “reformei”, au fost introduse tot felul de indicatori ai eficienței spitalelor.

Iată unul din acei indicatori – “adoptarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Sistemului de Sănătate, inclusiv măsuri de raționalizare a spitalelor”. Înțelegi care este sensul? Școlile noastre au fost “optimizate”, iar spitalele “raționalizate!” Sunt iraționale, lipsite de logică, a spus deputatul.

Un alt indicator de bază este numărul de paturi.

Banca Mondială ne-a oferit frumos 1 200 de drepturi de tragere (DST), ceea ce înseamnă aproximativ 1 715 USD pentru fiecare pat de spital lichidat! După cum putem vedea din Acord, a existat chiar o anumită “foaie de parcurs” pentru închiderea paturilor: în primul an erau 17 mii, în al doilea – urmau să fie 16,5 mii, în al treilea – 16 mii. În final, 2,5 mii de paturi urmau să fie lichidate în cadrul acestei “reforme”.

Adică ni se propune să lichidăm paturile la spitale pentru bani împrumutați, pe care apoi tot noi va trebui să îi returnăm cu un procent imens!, – a spus Bogdan Țîrdea.

El a menționat că reducerea paturilor înseamnă reducerea personalului medical și a medicilor, apoi – și a spitalelor.

Domnilor! Este un Bananastan! Republica Moldova a luat un credit de 40 de milioane pentru închiderea școlilor, altul – de 30 de milioane – pentru distrugerea propriilor spitale!

Deputatul a informat că în continuare ni se oferă încă un “indicator” și “foaie de parcurs”: transferul spitalelor capitalei sub conducerea generală. Cu ce se va termina în cele din urmă – vom afla.

La ce au dus aceste reforme ale Băncii Mondiale? Datele sunt postate pe portalul Cancelariei de Stat la rubrica “Rezultate”:

Numărul externărilor anuale din spitalele de urgență a fost redus; a fost micșorat numărul de paturi în spitalele de urgență; a fost modificată strategia pentru dezvoltarea sistemului de sănătate, care include măsuri de raționalizare a spitalelor.

Iar statisticile confirmă acest lucru.

Numărul paturilor la spitale a scăzut de la 20 131 de paturi de spital în 2014 la 18 042 în 2019. Adică minus 2 089 paturi. Ceea ce ar însemna 10–12 spitale.

Bogdan Țîrdea a oferit date despre spitalele raionale ale țării: la Rezina – 150 de paturi, la Călărași – 170 de paturi, la Cahul – 311 paturi.

El a menționat, de asemenea, că secțiile de neurologie, chirurgie, pediatrie și fiziopneumologie au suferit cel mai mult. Atunci, când a venit COVID-ul, am regretat foarte mult acest fapt! – a subliniat deputatul.

El a mai arătat în cifre că lichidarea paturilor a dus la o reducere de 328 de medici. În 2014, erau 12 880 de medici, iar în 2019 au rămas doar 12 552 de specialiști.

Bogdan Țîrdea a reamintit, de asemenea, problema cu care s-au confruntat locuitorii țării atunci când a fost necesar să facă teste pentru COVID-19, iar laboratoarele private aplicau niște prețuri uriașe la acest serviciu. Motivul este că pe 25 martie 2016 a fost emis un ordin de lichidare a 16 din cele 26 de laboratoare de stat! Probabil, tot în cadrul noii strategii.

Imediat după lansarea proiectului, în 2016 s-a înregistrat un număr record de decese prin oncologie – 6 226, din cauza diabetului zaharat – 410. În 2017, Moldova a avut cea mai scăzută natalitate din întreaga istorie a țării – 34 060. În același an, prețurile la medicamente au crescut cu 200–300%.

În 2020–2021, din cauza COVID-19 au decedat 6 173 de persoane, dintre care 134 erau lucrători din domeniul sănătății.

Într-un moment, eram pe primul loc în Europa în ceea ce privește răspândirea infecției! Și asta pentru că nu erau suficiente paturi, medicamente, echipamente! Voi așa vedeți “modernizarea” sistemului de sănătate?!, se întreabă retoric Bogdan Țîrdea.

El a reamintit că Maia Sandu și partidul ei l-au acuzat mai ales pe Igor Dodon și pe socialiști că “nu fac față, că cea mai săracă țară din Europa nu dă suficienți bani medicilor și antreprenorilor!” Totuși, imediat ce Sandu a devenit președinte, ea a “înghețat” proiectul PSRM de creștere a salariilor medicilor cu 40%.

Cine închide o școală, deschide o închisoare, cine închide un spital, deschide un cimitir! – a subliniat Bogdan Țîrdea.

El a mai menționat că în Evul Mediu în Moldova și în întreaga Europă, în mănăstiri, oamenii se învățau și se vindecau. Pentru că mănăstirea, școala și spitalul erau considerate instituții sacre.

Și noi suntem convinși că așa trebuie să fie. Și fracțiunea noastră va face tot posibilul pentru ca proiectul nostru de creștere a salariilor pentru medici să fie implementat, astfel încât spitalele și școlile să nu fie “optimizate” sau “raționalizate”, ci deschise și dezvoltate, a rezumat Bogdan Țîrdea.

21 iun

PSRM cere respect pentru țara noastră, poporul nostru, limba noastră și istoria noastră

Partidul Socialiștilor își exprimă indignarea vizavi de declarația ministrului afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, care, în cadrul unei întâlniri cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, a cerut Ucrainei să recunoască limba moldovenească drept “inexistentă”.

Aceasta nu este nici pe departe prima declarație ofensatoare din partea oficialilor români. Amintim că nu cu mult timp în urmă, ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniță, și-a permis o declarație obraznică la adresa adepților identității moldovenești. După cum vedem, aceste declarații ale domnilor Aurescu și Ioniță nu sunt opinii private ale unor persoane, ci reflectă direcția clară a politicii externe a României care urmărește suprimarea identității naționale a poporului moldovenesc.

Făcând astfel de declarații, reprezentanții oficiali ai României scot de pe țara lor respectabila mască și arată adevăratul chip al Bucureștiului oficial. Aceste afirmații, alături de acțiunile șoviniste scandaloase ale mișcării AUR și ale altor forțe unioniste din Moldova, mărturisesc strategia pe termen lung de absorbție a Republicii Moldova independente.

Partidul Socialiștilor solicită conducerii României să-și aducă scuzele oficiale și să dezavueze declarațiile ministrului afacerilor externe și ambasadorului României în Republica Moldova. Noi percepem astfel de afirmații ca fiind ostile și jignitoare față de poporul moldovenesc și limba moldovenească. Vă reamintim că etnonimul “poporul moldovenesc” și glotonimul “limba moldovenească” au apărut cu câteva secole mai devreme decât definițiile “popor român” și “limba română”.

Pentru noi, denumirile “popor moldovenesc” și “limba moldovenească”, cuprinse în cronici și monumente istorice antice, sunt noțiuni sacre. Considerăm negarea identității moldovenești ca un atac asupra bazelor statalității și independenței țării noastre. Îi îndemnăm pe oficialii și diplomații străini acreditați în Moldova să manifeste respect pentru țara noastră, poporul nostru, limba noastră și istoria noastră.

19 iun

Igor Dodon s-a întâlnit cu diaspora moldovenească din Moscova

Igor Dodon s-a întâlnit cu diaspora moldovenească din Moscova

La întrevederea lui Igor Dodon și Constantin Starîș cu diaspora moldovenească din Moscova și din centrul Rusiei, sala a fost neîncăpătoare.

La fel ca și la Sankt-Petersburg, s-a vorbit despre soarta Republicii Moldova. Liderul PSRM a subliniat importanța participării active a conaționalilor noștri la alegerile anticipate din 11 iulie, deoarece acum, ca niciodată, sarcina principală este menținerea și consolidarea suveranității și a independenței Moldovei.

Totodată, am discutat despre programele social-economice pe care le-a realizat echipa noastră și despre cele planificate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor pentru fi implementate în noua legislatură a Parlamentului.

Am menționat faptul că una dintre priorități rămâne asistența pentru producătorii autohtoni, extinderea piețelor de desfacere și în special, menținerea unui parteneriat strategic cu Federația Rusă, ceea ce, pe lângă multe altele, constituie un factor semnificativ pentru dezvoltarea exporturilor noastre.

În context, am reamintit faptul că în perioada când dețineam funcția de Președinte al Republicii Moldova, am reușit să inițiem procedura pentru cetățenii noștri de a lucra în Rusia fără patentă.

O realizare importantă în asigurarea unor relații mult mai strânse cu Rusia și cu alte state post-sovietice a devenit obținerea de către Moldova a statutului de observator în Uniunea Economică Eurasiatică. Noi intenționăm să continuăm cooperarea reciproc avantajoasă cu aceste țări.

În mai multe localități din țară se desfășoară Marșul Familiei

Sute de persoane participă, astăzi, la Marșul Familiei din Capitală, organizat la inițiativa Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. La eveniment au venit familii cu copii, mulțimea a pornit de la maternitatea nr. 1 din mun. Chișinău și se deplasează spre scuarul Catedralei.

Astfel de acțiuni sunt organizate în majoritatea orașelor din țară.

Pe 14 iunie, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a lansat Săptămâna Familiei, care are drept scop promovarea valorilor tradiționale și oprirea propagandei homosexualismului. Pe parcursul săptămânii, au fost organizate mai multe evenimente, inclusiv a fost lansat concursul celor mai reușite fotografii de familie cu mai multe generații.

18 iun

Cine favorizează creșterea prețurilor la produsele petroliere?

Cine favorizează creșterea prețurilor la produsele petroliere?

PSRM cere deschiderea unui dosar penal în legătură cu creșterea prețurilor la produsele petroliere. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă de către deputatul PSRM, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea.

El a menționat că în timpul președinției Maiei Sandu, prețul produselor petroliere în Moldova a crescut de 10 ori. Astăzi, combustibilul costă în medie cu 16% mai mult decât în decembrie 2020. Benzina s-a scumpit cu 5 lei: de la 16 la 21 de lei pentru un litru. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare a pieței nu a luat nicio măsură.

Acest fapt a devenit motivul votului de neîncredere, pe care, pe 12 martie, fracțiunea PSRM din Parlament a acordat conducerii ANRE.

Ei însă nu s-au conformat deciziei legislativului și chiar s-au bucurat de protecția președintelui Maia Sandu, care s-a întâlnit cu ei pe 24 aprilie, arătând astfel că îi consideră un organ legitim, a spus parlamentarul.

De asemenea, deputatul a atras atenția asupra faptului că, pe 21 aprilie, președintele Maia Sandu a primit de la Consiliul Concurenței un raport privind înțelegerile de cartel pe piața produselor petroliere.

Și ce a făcut ea? Nimic! Ce a făcut Consiliul Suprem de Securitate? La fel – nimic! Raportul nu a fost niciodată examinat de Consiliul de Securitate! Maia Sandu nu a cerut niciodată demisia directorilor ANRE! – a subliniat Bogdan Țîrdea.

Parlamentarul a menționat că directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică au legături cu Maia Sandu: ei la fel sunt foști membri ai PLDM – Eugen Carpov și Ștefan Creangă, sau reprezintă partidele “partenere” PDM și PL – Octavian Calmîc și Veaceslav Untilă.

Deci, cine ridică prețurile? Aceștia sunt oamenii dumneavoastră, Maia Grigorievna! – a spus deputatul.

El a arătat, de asemenea, că Maia Sandu și partidul pe care l-a condus au o relație foarte strânsă nu numai cu directorii ANRE, ci și cu importatorii mari de produse petroliere.

Deputatul a menționat că fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Chiril Gaburici este președintele Consiliului de directori al companiei “Bemol Retail” începând cu 20 noiembrie 2020.

El este coleg de partid cu Sandu. A fost prim-ministru și șeful ei în 2015! Liuba Șova a fost numită de Maia Sandu ca membru al Curții Constituționale – ea deține acțiuni la “Tirex Petrol”. Fostul președinte al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a susținut-o pe Sandu la alegeri, deține benzinării “Eurosim”, “Get Premium Parstar”!, a spus Bogdan Țîrdea.

Deputatul a atras atenția asupra faptului că printre sponsorii campaniei prezidențiale a Maiei Sandu din 2020 și PAS se află un șir întreg de manageri și angajați ai companiei “Bemol”, care deține rețea de benzinării.

Printre aceștia se numără directorul operațional, directorul administrativ, directorul de vânzări, directorul financiar, precum și șefi de secții, manageri, contabil șef și chiar șofer. Contribuțiile acestor sponsori variază de la 500 de lei la 24 de mii de lei fiecare, iar în total acestea se ridică la aproape 200 de mii de lei.

Spuneți-mi, vă rog, acești cetățeni au dat sume atât de mari așa – pur și simplu? Sau poate au sponsorizat-o pe Sandu pentru ca ea să returneze investiția mai târziu? Concluzia este clară: Sandu și PAS sunt strâns legate cu oligarhii și corporațiile transnaționale. Pe ei îi servesc, nu poporul. Și le slujesc pentru că le plătesc!, a subliniat Bogdan Țîrdea.

Deputatul a anunțat că va propune fracțiunii PSRM să înainteze din nou proiectul de acordare a votului de neîncredere conducerii ANRE.

Parlamentarul intenționează, de asemenea, să sesizeze Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție să stabilească dacă există o legătură între Maia Sandu și directorii ANRE, sponsorizarea corporațiilor petroliere în favoarea PAS, creșterea prețurilor la carburanți, refuzul de a convoca Consiliul Suprem de Securitate pe această temă, precum și despre întâlnirea sa secretă cu conducerea ANRE căreia Parlamentul i-a acordat vot de neîncredere.

Toți sunt egali în fața legii, chiar și PAS, chiar și Maia Sandu, iar dacă faptele de încălcare a legii se vor adeveri, trebuie să fie deschis dosar penal, a conchis deputatul.

Fracțiunea PSRM cere controlul constituționalității “legii miliardului”

Fracțiunea PSRM cere controlul constituționalității “legii miliardului”

Fracțiunea parlamentară a PSRM a cerut controlul constituționalității “legii miliardului”, prin care au fost acordate garanții de stat în valoare de circa 14 miliarde de lei pentru acoperirea furtului din sistemul bancar.

Declarația a fost făcută, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, de către deputatul PSRM, Vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Deputatul a spus că urmare a acelor decizii secrete, nocturne privind acoperirea banilor furați Guvernul practic și-a asumat acea gaură apărută în Bugetul Public Național în urma unei hoții de proporții.

În loc ca acești bani să fie utilizați pentru majorarea salariilor și a pensiilor, pentru a sprijini agricultorii, pentru repararea drumurilor și crearea noilor locuri de muncă, Guvernul din care făcea partea și actualul președinte Maia Sandu, a pus pe umerii cetățenilor povara datoriei de 14 miliarde de lei care, împreună cu dobânda, constituie 25 de miliarde de lei, a declarat deputatul.

Ca și cum un oligarh ar împrumuta din bănci un miliard de dolari, iar toți cetățenii ar fi obligați să plătească pentru a întoarce acest miliard, – a mai spus acesta.

Vlad Batrîncea a amintit că fracțiunea PSRM în legislatura a X-a a încercat de două ori să anuleze “legea miliardului”, însă Curtea Constituțională, fiind ghidată politic de președintele Maia Sandu, a anulat decizia Parlamentului.

Sperăm că de această dată magistrații Înaltei Curți vor ține cont de toate argumentele juridice, de norma Constituțională și de interesul poporului și vor anula această datorie rușinoasă de miliarde pe care guvernările de dreapta au pus-o în spatele cetățenilor, a declarat Vlad Batrîncea.

Legea privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat din 2014 și 2015 prevede emisia obligațiunilor de stat pe 25 de ani, în volum total de cca 14 miliarde de lei, cu o rată a dobânzii de 5 la sută.

17 iun

Criminalii din nou râvnesc la putere

Criminalii din nou râvnesc la putere

Deputatul PSRM, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vladimir Odnostalco a prezentat noi informații despre incompetența și problemele de integritate a încă doi candidați la postul de deputat din partea PAS: Iurie Păsat – numărul 53 pe lista electorală și Gheorghe Cojoc – numărul 77.

În cadrul unui briefing de presă de astăzi, Vladimir Odnostalco a informat opinia publică că, fiind primarul satului Bălceana, raionul Hîncești, Iurie Păsat nu a putut asigura securitatea vieții și sănătății cetățenilor, precum și buna funcționare a celor mai importante instituții în perioada în care satul a fost pus în carantină din cauza izbucnirii coronavirusului. Singurul medic din sat lucra doar două ore pe zi, a fost limitat accesul locuitorilor la medicamente, produse alimentare și mărfuri de prima necesitate.

Dacă nu a putut face față responsabilităților sale la nivelul unui sat cu 1 300 de locuitori, atunci ce va putea face în Parlament?, s-a întrebat Vladimir Odnostalco.

El a amintit că Iurie Păsat a fost “ucenicul” PLDM și al lui Vlad Filat, condamnat pentru corupție. Deputatul a atras atenția și asupra candidatului PAS, certat cu legea, Gheorghe Cojoc, șeful organizației teritoriale a acestui partid la Basarabeasca, implicat în tranzacții imobiliare dubioase.

Potrivit lui Vladimir Odnostalco, Gheorghe Cojoc, în calitate de secretar al Consiliului raional Basarabeasca, a falsificat decizia ședinței Consiliului Raional în favoarea companiei membrului său de partid Ivan Ionaș, astfel încât în loc de 2,5 milioane de lei pentru proiectul de locuințe sociale din raion, să fie alocate 4,65 milioane de lei.

Acest proiect a fost realizat pe banii bugetari și din împrumuturi europene. Cazul a devenit subiectul unui dosar penal.

Printr-o schemă criminală similară, unul dintre actualii consilieri ai Maiei Sandu, fost exponent al partidului lui Vlad Filat, a oferit 400 de mii de euro din bugetul de stat pentru tovarășul său de la PAS, fapt pentru care a fost condamnat, a amintit deputatul.

Aceștia sunt aceiași oameni, criminalii din nou râvnesc la putere – așa a calificat Vladimir Odnostalco încercările PAS de a aduce în Parlament oameni incompetenți și corupți. El a menționat că, conform calculelor preliminare, există mai puțin de 10% de persoane necorupte în lista PAS.

Judecata obligă CEC să examineze sesizarea Blocului, privind folosirea imaginii președintelui în campanie

Curtea de Apel Chișinău a obligat Comisia Electorală Centrală să examineze sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, prin care aceștia acuză PAS că folosește imaginea președintelui Maia Sandu în campania electorală. Decizia a fost luată de către magistrați, astăzi, 17 iunie.

Se admite acțiunea înaintată de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor împotriva Comisiei Electorale Centrale, terț Partidul Politic Partidul Acțiune și Solidaritate cu privire la anularea răspunsului din 12.06.2021 și obligarea examinării contestației depuse înregistrată din 09.06.2021. Se anulează răspunsul Comisiei Electorale Centrale din 12.06.2021. Se obligă Comisia Electorală Centrală să examineze contestația depuse de către Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, se arată în decizia judecătorilor.

Amintim că, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor au reclamat că PAS folosește imaginea președintelui Maia Sandu în campania electorală. Aceștia au depus o sesizare la CEC după ce PAS a distribuit pliante în care apare fotografia șefului statului. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a cerut ca PAS să fie obligat să lichideze stocul de ziare electorale și să primească un avertisment pentru faptul că au folosit imaginea președintelui Maia Sandu. Este vorba despre un tiraj de 100 000 de pliante.

16 iun

“Medicină accesibilă pentru toți” – programul BeCS în domeniul sănătății

“Medicină accesibilă pentru toți” – programul BeCS în domeniul sănătății

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a prezentat, astăzi, măsurile de dezvoltare a sistemului de sănătate, stipulate în Programul său electoral. Acestea reflectă o viziune clară asupra modernizării sistemului medical din țară, în primul rând, prin creșterea investițiilor: în următorii patru ani, volumul acestora va fi dublat.

Despre aceasta au vorbit astăzi, în cadrul unui briefing de presă, deputatul Vladimir Odnostalco, vicepreședintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, și alți doi candidați la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Rita Manolе și Ecaterina Medvedeva.

Vladimir Odnostalco a menționat că obiectivele electorale al Blocului, ce vizează sănătatea populației, sunt elaborate și gata a fi puse în aplicare imediat după formarea noului Guvern în urma alegerilor parlamentare din 11 iulie.

Vladimir Odnostalco a prezentat politicile și măsurile prioritare pentru dezvoltarea sănătății populației în următorii patru ani.

Acestea includ asigurarea completă a instituțiilor medicale cu personal calificat; depășirea decalajului în accesul la servicii medicale de calitate între diferite grupuri ale populației, inclusiv între locuitorii orașelor și satelor; aplicarea unor sisteme digitale și informaționale moderne în sfera asistenței medicale; propagarea modului sănătos de viață; diagnosticarea în masă a stării de sănătate a populației la toate etapele vieții; perfecționarea sistemului de reabilitare a pacienților cu boli cronice.

În domeniul securității farmaceutice, pentru extinderea nomenclatorului de medicamente accesibile populației vor fi susținuți producătorii locali și atrași producători internaționali, va fi implementat sistemul de trasabilitate a medicamentelor, îmbunătățit sistemul medicamentelor compensate, realizat un plan de colectare a medicamentelor expirate, etc.

Candidatul din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Rita Manolе a reiterat obiectivul de majorare a salariilor în sistemul public de sănătate cu 40%. Motivarea financiară va contribui la menținerea specialiștilor în sistemul medical și va preveni exodul acestora.

Fiecare sat sau comună va avea un centru medical și o farmacie. Toate instituțiile medicale din toate localitățile țării vor fi racordate la sistemele de alimentare cu apă, canalizare și căldură. Va fi lansat programul de stat “Modernizarea tehnică în domeniul sănătății”.

Copiii sub vârsta de 18 ani, femeile gravide, mamele pe parcursul a unui an după nașterea copilului și pensionarii vor fi asigurați cu servicii stomatologice gratuite.

În mediul rural, la întreprinderi și în instituții de învățământ urmează a fi reluate examenele profilactice anuale ale populației. Programul “Un doctor pentru tine” va fi extins semnificativ.

Ținând cont de experiența de combatere a pandemiei COVID-19, vor fi întreprinse măsuri de consolidare a sistemului de prevenire și de gestionare a unor eventuale cazuri de urgență în sănătate.

La rândul său, Ecaterina Medvedeva a vorbit despre măsurile de motivare a tinerilor specialiști în domeniul sănătății.

La acest capitol, Programul Blocului Socialiștilor și Comuniștilor prevede consolidarea sistemului de facilități pentru tinerii specialiști cu studii medicale și farmaceutice care sunt angajați în zonele rurale.

Studenții din mediul rural vor fi admiși gratuit în instituțiile de învățământ medicale și vor fi asigurați cu locuri gratuite în cămine.

Sănătatea națiunii este o valoare socială necondiționată, care poate fi păstrată și îmbunătățită prin investiții în resurse umane și în modernizarea sistemului, a spus Ecaterina Medvedeva.

15 iun

Deputații PSRM au prezentat prioritățile programului BeCS în domeniul învățământului

Deputații PSRM au prezentat prioritățile programului BeCS în domeniul învățământului

Deputații PSRM Adrian Lebedinschi, președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, și Nichita Țurcan, membru al Comisiei, candidați la funcția de deputat ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, au prezentat prioritățile programului electoral în domeniul învățământului, întitulate “Educație de Calitate”.

În cadrul unui briefing de presă, Adrian Lebedinschi a evaluat situația creată în ultimii ani în domeniul învățământului, care trece printr-un declin, amplificat în condițiile pandemice.

În 2010–2020, numărul elevilor și studenților a scăzut cu 124 mii de persoane, iar cel al profesorilor cu 13 mii.

Au fost depistate diferențe mari în ceea ce privește nivelul de cunoștințe între elevii din școlile rurale și urbane.

Există deficiențe și în educația preșcolară, care acoperă doar 89,7% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3–6 ani.

Salariile din educație sunt în mod constant sub media economică – 86% la finele anului 2020.

Deputatul Nichita Țurcan a prezentat măsurile prioritare pentru o educație de calitate.

Astfel, urmează a fi identificată necesitatea de instituții preșcolare în fiecare localitate. În zonele rurale, va fi lansat programul de stat “Școala rurală”.

Va fi aprobată oferirea ajutorului anual pentru 1 septembrie familiilor cu copii care studiază în instituțiile de învățământ general.

Toți elevii claselor 1–9 vor fi alimentați gratuit în instituțiile de învățământ.

În termen de 4 ani, toate instituțiile de învățământ vor fi conectate la Internet de mare viteză.

Salariul în educație va crește treptat, în 2025 acesta va fi cu 30% mai mare decât salariul mediu pe economie.

În sistemul de învățământ profesional și tehnic va fi implementat pe scară largă învățământul dual.

Pe baza mai multor universități de stat vor fi deschise filiale ale universităților străine cu un rating internațional mare și va crește ponderea locurilor bugetare în instituțiile de învățământ de stat.

Este prevăzută elaborarea și aprobarea noii formule de finanțare pentru instituțiile de educație timpurie, asigurarea cu tehnică de calcul și acces la internet a acestora, iar a instituțiilor de învățământ general – cu echipamente de laborator la disciplinele fizică, chimie, biologie, robotică, informatică.

O altă prioritate este asigurarea accesului elevilor la condiții de apă și sanitație.

În știință, este necesară dezvoltarea infrastructurii naționale de cercetare și inovare, intensificarea cooperării la nivel european și internațional.

În domeniului sportului, se propune construcția pistelor pentru bicicliști în orașe; montarea în spații publice a meselor de tenis (ping-pong); construirea terenurilor polivalente pentru mini-fotbal, handbal, baschet și volei, etc.

Totodată, în domeniul culturii este preconizată restaurarea obiectivelor de patrimoniu de importanță națională, lansarea unui Program național de revitalizare a caselor de cultură din Republica Moldova, Programului de mobilitate a teatrelor în localitățile din țară, susținerea industriei de film și revigorarea rețelei cinematografice naționale ș.a.

Un șir de acțiuni urmăresc dezvoltarea sectorului de tineret.

Adrian Lebedinschi și Nichita Țurcan au îndemnat cetățenii să susțină, prin votul lor, obiectivele pentru o educație de calitate, stabilite de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Vă chemăm împreună că aducem țara la o dezvoltare prosperă ca să ne putem mândri de ea cu toții, a declarat în încheiere Adrian Lebedinschi.

Deputații PSRM cer organelor abilitate să se sesizeze în legătură cu numeroasele investigații jurnalistice despre corupția candidaților PAS

Deputații PSRM cer organelor abilitate să se sesizeze în legătură cu numeroasele investigații jurnalistice despre corupția candidaților PAS

Deputatul PSRM Alla Darovannaia, candidat la funcția de deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a atras atenția asupra problemelor de integritate a candidaților PAS despre care se scrie în presă. Deputata a analizat numeroasele investigații jurnalistice în mediul online în care se face referire la cazuri de conflicte de interese, licitații trucate, trafic de influență, fals în acte și ale acte de corupție.

În special, au fost prezentate materiale din presă despre candidata PAS Valentina Manic, care ar fi încercat să modifice ilegal informațiile din proiectul bugetului raionului Hîncești, ceea ce poate fi catalogat drept tentativa de a falsifica actele publice.

De asemenea, deputatul a vorbit despre candidatul care figurează cu nr. 67 pe lista PAS la alegerile parlamentare din 11 iulie – Zinaida Popa, consilier municipal din partidul condus de Igor Grosu, soția șefului Serviciului Protecție și Pază de Stat Vasile Popa, numit în această funcție de Maia Sandu. În presă au fost publicate numeroase informații despre cazul legat de dosarul subvențiilor ilegale în agricultură în valoare de milioane de lei, cu care acest candidat ar avea tangență.

Tot cu referire la informațiile publice din mass-media, Alla Darovannaia a atras atenția asupra candidatului cu nr. 71 al PAS Petru Puțuntică, care anterior a figurat și pe listele PLDM. Activitatea acestuia, potrivit investigațiilor jurnalistice, a fost documentată de oamenii legii, care în 2018 au pornit un dosar penal în temeiul art. 244 alin. 2 Cod penal pe faptul comiterii evaziunii fiscale în sumă de 5 000 000 lei.

Parlamentarul a făcut apel către organele abilitate – să ia act de publicațiile respective din presă și să vină cu sesizările corespunzătoare. Deputații PSRM vor face interpelări de rigoare pentru a urgenta acest proces.

Noi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, credem că oamenii urmăresc aceste știri, cunosc aceste lucruri și vor face concluziile de rigoare, a conchis Alla Darovannaia.

14 iun

Oamenii buni nu se eschivează de la plata impozitelor

Oamenii buni nu se eschivează de la plata impozitelor

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vasile Bolea a anunțat, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că a solicitat, în calitate de deputat, organelor de resort să verifice modul în care sunt utilizați banii publici de către primăria municipiului Cahul.

Interpelarea a fost făcută de deputat urmare a faptului că primăria a fost “răsfățată” în ultimii patru ani de fonduri din bugetul de stat și cel raional, în total de circa 46–48 milioane de lei pentru proiecte de infrastructură, inclusiv rutieră, însă drumurile aici, în special, la periferie, sunt în stare dezastruoasă.

Așa cum nu a verificat activitatea Primăriei Cahul de aproape 6 ani, recent Inspecția Financiară a pornit verificarea planificată a acesteia, urmând să studieze actele și să se pronunțe dacă banii publici au ajuns la destinație.

În același timp, în adresa Inspecției Financiare din partea Președinției a venit un document prin care se cere, în contextul vizitei de lucru a Președintelui Maia Sandu la Cahul, prezentarea informațiilor cu referință la temeiul juridic și mersul controlului.

Deputatul a catalogat aceste presiuni ca o încercare de a “crâșui” primarul din Cahul Nicolae Dandiș și a îndemnat instituția prezidențială să lase organele de resort să-și exercite obligațiunile.

Tot în cadrul briefingului de astăzi Vasile Bolea a informat publicul despre neregulile de la Casa de Schimb Valutar “Stabil-Global-Can” SRL din orașul Leova, a cărei administrator este Oleg Canațui, candidat cu nr. 35 la funcția de deputat din partea “PAS”, supranumit “valiutcik”. Această CSV în loc de bonuri fiscale eliberează clienților niște foițe simple, pe care de mână este indicată tranzacția de schimb valutar. Exemple de așa-numite “cecuri” au fost prezentate în cadrul conferinței.

Oamenii buni nu fac evaziuni fiscale, dar achită impozite, pentru a putea oferi cetățenilor salarii și pensii. Dar poate în acest mod se efectuează operațiuni de spălare de bani? Procuratura, Banca Națională a Moldovei să se pronunțe!, a subliniat Vasile Bolea, anunțând că și în această problemă a depus câteva interpelări organelor de resort.

Declarațiile deputatului completează informațiile difuzate de mass-media despre mai mulți membri ai PAS care ar fi certați cu legea, inclusiv Nata Albot, Andrei Spînu, Valentina Manic, Victoria Cazacu, Dorel Iurcu, Zinaida Popa, Alexandru Catan. Aceștia ar avea probleme de integritate legate de droguri, contrabandă, conflicte de interese, evaziuni fiscale, licitații trucate, trafic de influență și alte acte de corupție.

Echipa de profesioniști a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor va realiza în măsură deplină toate angajamentele asumate față de cetățeni

Echipa de profesioniști a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor va realiza în măsură deplină toate angajamentele asumate față de cetățeni

Liderul PSRM, candidat la funcția de deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Igor Dodon a prezidat, astăzi, ședința staff-ului zonal Centru al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, care s-a desfășurat la Chișinău.

Participații la ședință au analizat situația legată de desfășurarea campaniei electorale, au făcut un schimb de opinii cu privire la întrevederile pe care le organizează membrii Blocului în localitățile țării și doleanțele cetățenilor.

Am fost unanimi în opinia că echipa de profesioniști a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor va realiza în măsură deplină toate angajamentele asumate față de cetățeni, va asigura stabilitatea, pacea și un viitor prosper pentru țara noastră, a menționat Igor Dodon.

12 iun

Federația Rusă este cel mai sincer prieten și cel mai de încredere partener strategic al nostru

Federația Rusă este cel mai sincer prieten și cel mai de încredere partener strategic al nostru

Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a adresat felicitări cordiale Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, tuturor diplomaților ruși acreditați în țara noastră, precum și tuturor cetățenilor ruși, dar și compatrioților noștri care iubesc Federația Rusă.

Astăzi Federația Rusă marchează sărbătoarea națională – Ziua Rusiei. Este dificil să supraestimăm importanța Rusiei pentru țara noastră. Federația Rusă este cel mai sincer prieten și cel mai de încredere partener strategic al nostru.

Ne unesc secole de istorie comună, lupta comună împotriva invadatorilor străini, aceeași credință și Biserică, numeroase legături economice, sociale și umanitare. Nu vom uita niciodată faptele vitejești ale soldaților ruși care și-au vărsat sângele pentru eliberarea pământului nostru, precum și ajutorul pe care Rusia l-a oferit poporului nostru în cei mai grei ani de după război.

Astăzi, sute de mii de concetățeni de-ai noștri locuiesc și muncesc pe teritoriul Rusiei. Produsele fermierilor și vinificatorilor moldoveni sunt îndrăgite și apreciate în Rusia. Militarii ruși desfășoară operațiunea de menținere a păcii pe teritoriul țării noastre – și în mare parte datorită eforturilor lor, de aproape 30 de ani pământul nostru nu cunoaște vărsări de sânge.

În această zi, vreau să exprim recunoștință specială Federației Ruse pentru că a oferit Republicii Moldova sute de mii de vaccinuri împotriva coronavirusului Sputnik V cu titlu de ajutor umanitar gratuit, datorită căruia țara noastră a depășit vârful incidenței COVID-19.

11 iun

Droguri, contrabandă, milioane de lei luați de la stat, trafic de influență, corupție, conflicte de interese

Droguri, contrabandă, milioane de lei luați de la stat, trafic de influență, corupție, conflicte de interese

Droguri, contrabandă, milioane de lei luați de la stat, trafic de influență, corupție, conflicte de interese, așa putem descrie lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din 11 iulie. Despre acest lucru a declarat deputatul PSRM Nicolae Pascaru în cadrul unui briefing din 11 iunie.

Socialistul a menționat că reprezentanții PAS și-au atribuit în mod fals eticheta de oameni buni, onești și integri, lucru care a fost demonstrat în urma numeroaselor scandaluri în care sunt implicați candidații PAS la alegerile parlamentare.

Astfel, PSRM continuă să prezinte listă candidaților PAS cu probleme de integritate și aduce în vizorul opiniei publice alte două cazuri asemănătoare.

Este vorba despre Victoria Cazacu, a 59-a de pe lista electorală a PAS, care, în 2009, pe când a deținut o funcție de răspundere în Direcția raională de Învățământ Ocnița, a fost implicată într-un scandal de corupție. Aceasta a luat mită de la pedagogi pentru a facilita oferirea gradelor didactice.

Aceștia sunt oamenii PAS care au trecut așa numitul “filtru” de integritate, însă în realitate, practic toată lista candidaților din acest partid sunt cu nenumărate probleme de acest gen. Sunt alegătorii gata să promoveze asemenea oameni corupți în Parlamentul RM?, întreabă deputatul?

Un alt candidat PAS cu probleme de integritate este Dorel Iurcu, al 66-a în lista electorală al partidului care a fost condus de Maia Sandu. Mai concret, în anul 2013, primăria comunei Horodiște, raionul Rezina, era condusă de soții Dorel și Vera Iurcu, contrar Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, ce reglementează că funcționarul public nu poate exercita o funcție publică în subordinea nemijlocită a unei rude directe sau prin afinitate: soț/soție. Dorel Iurcu, actualul candidat PAS, deținea în acea perioada funcția de primar al comunei Horodiște, iar soția acestuia era secretarul consiliului local, ambii având statut de funcționari publici.

De când administrația unei localități a devenit treaba unei familii. Asta se numește conflict de interese. Cei din PAS așa vor să guverneze țara, cu rude, cumătri, soții, copii? Să nu uităm că Maia Sandu, pe atunci lider al PAS, anunța la finele anului 2018 despre crearea anumitor filtre de integritate, prin care voi trebui să treacă viitorii candidați ai PAS. Dar care este filtrul? Acesta ori lipsește, ori s-a stricat, a declarat Nicolae Pascaru.

Deputatul a menționat prin aceste exemple că PAS dă dovadă de o ipocrizie fără margini și de o atitudine denigratoare față de cetățeni.

Vom continua să promovăm conceptul de securitate socială și lupta împotriva nedreptății sociale

Vom continua să promovăm conceptul de securitate socială și lupta împotriva nedreptății sociale

Deputatul PSRM, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Alla Darovannaia a prezentat în cadrul briefing-ului din 11 iulie prioritățile Blocului în domeniul protecției sociale.

Deputatul a menționat că în domeniul asigurărilor de pensii, mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă va fi majorată treptat și până în 2025 va atinge nivelul de subzistență. Mecanismul de indexare a pensiilor de două ori pe an va fi îmbunătățit prin aplicarea unui coeficient de indexare pentru pensiile mici de cel puțin 20%. Va fi eliminat dreptul angajatorilor de a rezilia unilateral contractele de muncă și de a concedia pensionarii pentru limită de vârstă.

În domeniul protecției sociale a populației, cuantumul prestațiilor sociale pentru familiile cu venituri mici va crește anual, condițiile de acordare vor fi simplificate, proprietățile familiilor (cazan, mașină de spălat, cuptor cu microunde etc.) nu va fi luată în considerare la evaluarea bunăstării și acordarea prestațiilor sociale.

Va fi implementat un program de ajutor alimentar pentru familiile numeroase cu venituri mici. Persoanele neasigurate vor primi prestații pentru îngrijirea copiilor în aceeași sumă și pentru aceeași perioadă ca și persoanele asigurate (până la vârsta de 3 ani). Cuantumul prestației va crește și în 2025 va atinge nivelul minim de subzistență pentru copii.

Pentru a consolida asistența socială pentru familiile cu copii, va fi adoptată Legea privind capitalul familial.

Va fi consolidată asistența socială pentru veterani prin creșterea îndemnizațiilor, asigurarea cu spațiu locativ și tratament sanatorial.

Alla Darovannaia a menționat că toate aceste puncte ale Programului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor sunt reale și sunt corelate cu previziunile economice pentru următorii 4 ani.

Vom continua să promovăm conceptul de securitate socială și lupta împotriva nedreptății sociale, a declarat candidatul Alla Darovannaia.

Patru pași pentru a reduce decalajele salariale în Republica Moldova

Patru pași pentru a reduce decalajele salariale în Republica Moldova

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) propune patru pași concreți, care vor reduce decalajele salariale din sectorul bugetar și real. Proiectul a fost prezentat de către candidatul BeCS Olga Rață în cadrul unui briefing de presă:

 1. Va fi utilizat un standard unic de salarizare minimală, în locul celor două, care sunt utilizate în prezent. În acest scop, în economie va fi introdus un salariu minim unic garantat, care va fi utilizat la calcularea salariilor lucrătorilor din sectorul real, dar și pentru angajații din sectorul bugetar.
 2. Pentru a reduce inegalitatea salarială a angajaților din sectorul bugetar, se va stabili că în următorii doi ani, la luarea deciziilor de majorare a salariilor, se va da prioritate majorării salariilor angajaților din categoriile cel mai puțin plătite.
 3. Pentru a reduce inegalitatea veniturilor, inclusiv inegalitatea salarizării, salariile persoanelor cu venituri mici și medii vor fi impozitate la rate mai mici.
 4. Va fi plafonată remunerarea șefilor și adjuncților instituțiilor publice cu autonomii financiare care reglementează diferite sectoare ale economiei. De asemenea va fi înăsprit controlul asupra mărimi salariilor șefilor întreprinderilor de stat.

BeCS solicită asigurarea dreptului cetățenilor Republicii Moldova din Transnistria de a participa la alegerile din 11 iulie

BeCS solicită asigurarea dreptului cetățenilor Republicii Moldova din Transnistria de a participa la alegerile din 11 iulie

Deputatul PSRM din Transnistria, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vitalii Evtodiev a solicitat astăzi misiunilor observatorilor internaționali și naționali să facă tot posibilul pentru a garanta drepturile constituționale ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv a locuitorilor din regiunea de est, pentru a-și exprima voința.

De asemenea, el a solicitat ca politicienii și organizațiile publice să nu încalce Constituția și să nu interfereze cu participarea cetățenilor din Transnistria la alegeri. Deputatul a solicitat Comisiei Electorale Centrale, Poliției, Serviciului de Informații și Securitate, Procuraturii Generale să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura dreptul la vot pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Vitalii Evtodiev a menționat că el, cetățean al Republicii Moldova, s-a născut și a trăit mult timp pe malul stâng. Astăzi trăiesc acolo peste 200 de mii de oameni.

Deputatul a amintit că Constituția țării noastre prevede drepturi egale pentru toți cetățenii.

Cu toate aceste, în ultimul timp, observăm o tendință alarmantă și foarte îngrijorătoare, de a încălca dreptul la vot pentru zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, aflați la o distanță de doar 50–60 km de Chișinău. În timp ce partidele de dreapta se luptă săptămâni întregi pentru dreptul diasporei, aflată la mii de km de casă, să voteze la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, în același timp, aceleași partide, fac tot posibilul să încalce acest drept fundamental pentru zecile de mii de cetățeni moldoveni din estul Republicii Moldova, a subliniat Vitalii Evtodiev.

El a anunțat că, potrivit informațiilor pe care le deține, la alegerile din 11 iulie sunt deja pregătite grupuri de persoane agresive, de către Partidul Acțiune și Solidaritate, care, în schimbul unor promisiuni financiare, vor încerca să blocheze accesul cetățenilor Republicii Moldova din estul țării la scrutin.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor condamnă ferm toate aceste acțiuni ilegale de încălcare a dreptului la vot a cetățenilor și solicită asigurarea dreptului tuturor cetățenilor Republicii Moldova de a participa la alegeri, a subliniat Vitalii Evtodiev.

10 iun

Un deputat PSRM a prezentat informații revelatoare despre problemele cu legea a candidaților PAS

Un deputat PSRM a prezentat informații revelatoare despre problemele cu legea a candidaților PAS

Deputatul PSRM Nichita Țurcan a prezentat astăzi în cadrul unui briefing informații despre problemele cu legea a unor candidați PAS. El a menționat că, prin briefing-ul său, începe o serie de prezentări în care el și colegii săi vor vorbi despre echipa “de vis”, cu care merge PAS la alegerile parlamentare anticipate.

Potrivit reprezentanților PAS, toți candidații lor au trecut filtrul, nu este clar care dintre ei și că toți sunt profesioniști, oameni buni care vor lupta împotriva corupției și a schemelor ilegale. Să începem cu numărul 45 în lista PAS. Alexandru Catan a declarat în declarația sa că este administratorul OOO Grape Alliance și chiar a primit acolo un salariu de 192 800 de lei, a spus Nichita Țurcan.

Potrivit acestuia, în iunie 2019, când Maia Sandu era prim-ministru, Ministerul de interne, condus de Andrei Năstase, a cercetat casele celor doi frați Catan, punctele de vânzare cu amănuntul și depozitele Grape Alliance. Drept urmare, pe teritoriul depozitului întreprinderii din Chișinău au fost găsite 2 rezervoare cu alcool, 1 700 litri de alcool etilic, 7 000 litri de alcool distilat; 4 000 litri de soluție de curățare a sticlei. Pentru toate aceste produse nu au fost identificate documente de origine.

Acasă și într-un depozit din Căușeni, angajații Ministerului de interne au găsit, de asemenea, o cantitate mare de produse alcoolice și bani contrafăcuți – 5 500 de euro, a căror origine nu a putut fi explicată de proprietari. Valoarea bunurilor sechestrate este de aproape 15 milioane de lei.

Mai mult, Grape Alliance este una dintre companiile care au primit un împrumut de la trei bănci în 2013, din care au scos un miliard. Și puteți afla despre aceasta din decizia Curții Supreme din 18 noiembrie 2020. În 2018, Banca Socială a intentat un proces împotriva Grape Alliance pentru încasarea datoriilor. Suma totală este de 88 040 398 lei. Documentele prezentate instanței indicau că aceste fonduri au fost preluate de la bancă în 2013, când a avut loc “jaful secolului”.

În 2018, Judecătoria Chișinău din sectorul Centru a decis că firma trebuie să ramburseze datoria. Reprezentanții Grape Alliance au contestat decizia, instanța a respins apelul. Și au mers la Curtea Supremă. Dar Curtea Supremă, de asemenea, a respins recursul Grape Alliance.

Despre ce fel de luptă împotriva corupției vorbesc reprezentanții PAS dacă există o persoană pe lista lor a cărei companie a luat împrumuturi în 2013 și, judecând după acțiunile sale, nu va restitui banii?, se întreabă deputatul.

De asemenea, el a prezentat informații despre candidatul Petru Gandrabur, al cărui proces de fraudă va avea loc pe 22 iulie.

Prioritățile în domeniul infrastructurii locale

Prioritățile în domeniul infrastructurii locale

Candidații la funcția de deputați din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Alla Pilipețcaia și Vladimir Mizdrenco au prezentat astăzi prioritățile în domeniul infrastructurii locale ale Programului de dezvoltare social-economică.

Alla Pilipețcaia a remarcat o situație deosebit de dificilă în zonele rurale. În special, doar jumătate din localitățile din Moldova sunt conectate la sistemul central de aprovizionare cu apă. Celelalte localități folosesc apă din fântâni cu risc pentru sănătatea lor.

Situația este și mai gravă cu privire la conectarea localităților la canalizare – doar aproximativ 8%. O situație deosebit de dificilă persistă și în raioanele Soroca, Drochia, Fălești, Glodeni, Rezina, Cantemir, Basarabeasca. Aici, niciun sat nu este conectat la sistemul central de canalizare.

Cu privire la gazificare situația este puțin mai favorabilă, nivelul de gazificare din Moldova constituie 90% din localități. În orașe, această cifră este de 88,5%, în sate – 31,5%.

În ceea ce privește calitatea drumurilor, Moldova ocupă locul 129 între 141 de țări. Ne propunem să soluționăm prioritar problema legată de drumuri, a subliniat Alla Pilipețcaia.

În ultimii trei ani, peste 2 000 km de drumuri au fost reparate în cadrul programului “Drumuri bune”. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor este pregătit să continue această activitate.

Drumurile locale necesită o atenție specială. 90% din drumurile din Cahul și Ungheni se află într-o stare deplorabilă, în Edineț – 84%, în Comrat – 70%, în Soroca – 80% din drumuri. În aceste condiții, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a identificat următoarele priorități în activitățile sale:

 • În 4 ani, vor fi restaurate și reparate 3 600 km de drumuri și străzi locale, ceea ce va asigura o comunicare rutieră de calitate între centrele raionale și așezările rurale.
 • Programul “Drumuri bune pentru toți” va fi îmbunătățit: criteriile de selectare a drumurilor locale pentru reparații/restaurări vor fi clar definite, proporția drumurilor locale reparate cu asfalt va crește la 60%.
 • Cu participarea autorităților locale, va fi elaborat și implementat un program de iluminare stradală a localităților, astfel încât în 4 ani, cel puțin 50% din toate străzile urbane și rurale să fie iluminate.
 • Va fi implementat un program de granturi bugetare pentru a sprijini inițiativele comunităților locale și ale administrațiilor locale pentru construcția, restaurarea și reparația obiectivelor sportive și culturale, care prevede cofinanțarea proiectelor de către autoritățile locale, organizațiilor obștești și rezidenții locali cu cel puțin 20% din valoarea proiectului.
 • Dezvoltarea infrastructurii locale necesită crearea unei baze de finanțare fiabile și durabile, inclusiv prin creșterea nivelului de autonomie financiară a autorităților locale și reducerea dependenței bugetelor locale de transferurile de la bugetul de stat de la 70% la 60%.

PSRM condamnă acțiunile ilegale de intimidare a colegului nostru din Căușeni

Partidul Socialiștilor condamnă acțiunile ilegale de intimidare a colegului nostru Oleg Cuciuc, șef al organizației teritoriale Căușeni, precum și a membrilor familiei sale. Distrugerea automobilului și amenințările la adresa soției și a copiilor depășesc orice limite ale normalului și reprezintă infracțiuni, care trebuie să fie pedepsite conform legii.

Știm că în spatele acestor acțiuni huliganice, la fel ca și în cazul atacului asupra sediului PSRM din Căușeni, stau așa-numiți “oameni buni” cu dosare penale, de pe lista PAS. Oamenii buni nu comit infracțiuni, nu amenință familie și nu blestemă copiii. Sunt acțiuni josnice, care scot la suprafață caracterul mârșav al celor care se declară “oameni buni” doar pentru că ajung să candideze pe lista PAS.

Sperăm că oamenii legii vor identifica și îi vor trage la răspundere atât pe cei care au executat aceste ilegalități, cât și pe comanditarul acestora, care-și dorește imunitate de deputat pentru a scăpa de pedeapsa penală.

Cerem repetat tuturor concurenților electorali să dea dovadă de corectitudine și să desfășoare o campanie onestă, civilizată. Lupta trebuie să fie între programele noastre, o luptă a ofertelor și nu cu blesteme și deteriorarea proprietății.

9 iun

Prioritățile în domeniul industrializării și agriculturii

Prioritățile în domeniul industrializării și agriculturii

Candidații Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor Petru Burduja și Radu Mudreac au prezentat astăzi prioritățile Programului de dezvoltare social-economică în domeniul industrializării și agriculturii.

Priorități în domeniul industrializării

 1. Crearea și dezvoltarea platformelor industriale multifuncționale (MIP) în fiecare centru raional al țării. Drept urmare, fiecare centru raional trebuie să dispună cel puțin o Zonă Economică Liberă (subzonă), un Parc Industrial sau o Platformă Industrială Multifuncțională.
 2. În următorii 4 ani, cu susținerea financiară a statului, vor fi create 18 PIM (proiect inițiat în anul 2020). Aceste zone vor fi asigurate cu infrastructură inginerească (electricitate, apeduct, canalizare) și rețea logistică a drumurilor de acces. Astăzi deja avem identificate juridic și stabilite 6 astfel de zone, care sunt în faza de concurs pentru participare investițională (Glodeni, Briceni, Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Ocnița și Dondușeni). Alte 12 PIM sunt în etapa de implementare juridică (Ialoveni, Telenești, Leova, Anenii Noi, Basarabeasca, Florești, Criuleni, Dubăsari, Șoldănești, Sîngerei, Rîșcani și Cantemir).
 3. Va fi creat Fondul de Stat pentru Dezvoltare Industrială, din sursele căruia vor fi implementate și dezvoltate sectoarele de producere de tehnologii inovaționale avansate, reechiparea sectoarelor de producere existente, cooperarea industrială cu alte țări.
 4. Va fi stabilită cota “zero” la impozitarea veniturilor obținute și reinvestite de către întreprinderile industriale, pe o perioadă de minim 5 ani.
 5. Va fi asigurată stabilitatea Politicii Fiscale a statului și mărimii impozitelor și taxelor. Politica Fiscală a statului trebuie modificată o dată la 4 ani și nu în fiecare an.
 6. Republica Moldova va finaliza procedurile legate de aderarea la Banca de Dezvoltare Eurasiatică, una dintre prioritățile acesteia fiind susținerea proiectelor mari de producție industrială de importanță strategică.
 7. Pentru asigurarea întreprinderilor industriale cu personal calificat va fi implementat Programul de stat pentru formarea și recalificarea profesională a personalului din sectorul industrial.

Priorități în domeniul agriculturii

 1. Aprobarea și implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sectorului de Irigare.
 2. Dezvoltarea sectorului zootehnic, astfel încât Republica Moldova să-și poată garanta securitatea alimentară.
 3. Sporirea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul agroalimentar. Cheltuielile pentru cercetare și inovare urmând a fi privite ca investiții naționale.
 4. Implementarea măsurilor pentru impulsionarea activităților de consolidare a terenurilor agricole.
 5. Îmbunătățirea modului de acordare a subvențiilor pentru fermele mici și mijlocii precum și stimularea asociațiilor fermierilor.
 6. Investiții în crearea și dezvoltarea valorii adăugate prin procesarea și marketingul produselor agro-alimentare, inclusiv facilitarea exporturilor.
 7. Promovarea unor politici dure pentru protejarea pieței interne și a producătorilor autohtoni.
 8. Adoptarea unui nou Cod funciar, care va garanta că pământurile moldovenești nu vor nimeri în mâini străine.

În urmă cu doi ani, socialiștii au făcut ceea ce au promis cetățenilor – posibilitatea de a trăi în Moldova fără frică

În urmă cu doi ani, socialiștii au făcut ceea ce au promis cetățenilor – posibilitatea de a trăi în Moldova fără frică

Au trecut doi ani de când Moldova a fost eliberată de regimul lui Plahotniuc, în societate a dispărut frica, oponenții politici nu sunt eliminați, nu există cazuri de prizonieri politici, partidele politice se simt mult mai libere. Acest lucru a fost declarat de vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Vlad Batrîncea, în cadrul unui briefing din 9 iulie.

În 2019, am demonstrat voință politică, caracter și, împreună cu partidele de dreapta, am format o majoritate, am format Guvernul în condiții de incertitudine și șantaj, a spus Vlad Batrîncea.

Potrivit deputatului, astăzi aceste evenimente provoacă multe interpretări, sunt interpretate de fiecare partid, fiecare analist politic, dar nu există nicio îndoială că aceste schimbări au fost în beneficiul Republicii Moldova.

Ce s-a întâmplat în ultimii doi ani? În primul rând, în societate a dispărut frica, oponenții politici nu sunt eliminați, nu există prizonieri politici, partidele politice se simt mult mai libere. Din 2019, nu au existat cazuri de înstrăinare a bunurilor mobile și imobile, atacuri raider, cazuri de abuz, de intimidare a antreprenorilor individuali pentru a semna anumite decizii, a spus Vlad Batrîncea.

El a subliniat că cei 35 de deputați socialiști prin aceste schimbări au făcut ceea ce au promis cetățenilor – au oferit oamenilor libertatea și accesul la informații, precum și posibilitatea de a trăi în Moldova fără frică.

De asemenea, deputatul a menționat că în economia națională, socialiștii au oprit privatizările ilegale, în urma cărora s-au produs pagube pentru stat, au făcut tot posibilul pentru a se asigura că întreprinderile de stat rămân în proprietatea statului și aduc bani la bugetul țării.

Chiar și în timpul pandemiei, am demonstrat că putem ajuta cetățenii. S-au alocat peste 1 miliard de lei în condiții de secetă pentru agricultură, peste un miliard – pentru proiecte de infrastructură, fiecare primărie a primit cel puțin un milion de lei pentru reparații de drumuri, pentru proiecte de gazificare – sute de milioane de lei, precum și pentru sisteme de aprovizionare cu apă, canalizare și alte nevoi, a spus deputatul.

El a subliniat că PSRM, ca parte integrantă a Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, este responsabil pentru promisiunile sale și este gata să ofere Republicii Moldova un guvern profesionist capabil să readucă cetățenii la casele lor, oferind cetățenilor locuri de muncă, salarii decente și pensii.

8 iun

BeCS a prezentat Programul de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova

BeCS a prezentat Programul de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a prezentat astăzi Programul de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova, cu care echipa Blocului merge la alegerile parlamentare din 11 iulie.

Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a remarcat în cadrul prezentării că în ultimii ani s-au acumulat multe probleme sociale și economice în Moldova. Singura cale de ieșire este venirea la putere după alegeri a unei echipe care poate soluționa aceste probleme.

Potrivit lui Igor Dodon, cea mai profesionistă, experimentată și pregătită echipă este echipa Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Blocul merge la alegeri cu Programul de dezvoltare social-economică a Moldovei, care este format din șase sectoare. Programul va fi perfectat în continuare, iar liderul PSRM a îndemnat cetățenii să vină cu propuneri de îmbunătățire a documentului, care vor fi luate în considerare în versiunea sa finală.

Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a spus că Moldova stă la o răscruce de drumuri, fie păstrăm suveranitatea și independența țării, fie Republica Moldova poate dispărea de pe harta lumii, acum totul depinde de fiecare cetățean. El i-a îndemnat pe cetățeni să facă alegerea corectă și să nu creadă în basme.

Mai este o lună în care puteți reflecta. Acum, Moldova are nevoie de acțiuni imediate. Prin urmare, trebuie să ne consolidăm eforturile pentru a readuce țara la viața normală, a spus Vladimir Voronin.

Industrializarea economiei

Deputatul PSRM, candidat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Petru Burduja a prezentat Strategia pentru industrializarea economiei ca parte a Programului.

Potrivit acestuia, industrializarea țării va stimula creșterea economică și a resurselor bugetare pentru subvenționarea agriculturii și finanțarea cheltuielile bugetului social.

Conform Strategiei, statul va susține crearea și dezvoltarea marilor platforme industriale în toate centrele raionale ale țării. Este de așteptat ca în decurs de patru ani să fie create 18 platforme industriale multifuncționale. Va fi creat Fondul de Stat pentru Dezvoltare Industrială, din care vor fi finanțate proiecte de dezvoltare.

Strategia prevede, de asemenea, crearea Consiliului pentru Dezvoltarea Industriei sub conducerea primului ministru, ale cărui sarcini vor fi sprijinul de stat pentru proiecte investiționale, elaborarea măsurilor pentru promovarea producției industriale pe piețele externe.

Petru Burduja a remarcat că în anii independenței Republica Moldova a pierdut o parte semnificativă din potențialul său industrial. Volumul producției industriale, înregistrat în 2020, a fost de doar 60% față de cel din 1989, iar ponderea industriei în structura PIB-ului a scăzut la jumătate, precum și numărul persoanelor angajate în industrie.

Dezvoltarea regională

Candidatul pentru funcția de deputat pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Oleg Reidman, a atras atenția asupra situației dificile a regiunilor țării: jumătate dintre locuitorii din mediul rural se aprovizionează cu apă din fântâni, practic nu există sisteme de canalizare în sate, drumurile sunt de calitate proastă, iar străzile nu sunt iluminate peste tot.

Potrivit acestuia, pentru dezvoltarea satelor sunt necesare investiții serioase în construcția sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, reconstrucția drumurilor locale și instalarea iluminatului stradal.

Suntem gata să alocăm anual 300 de milioane de lei imediat după venirea la putere, pentru infrastructură, cu majorarea ulterioară, a spus Oleg Reidman.

Dezvoltarea agriculturii

Deputatul PSRM, candidatul Blocului Radu Mudreac, a menționat că Programul prevede dezvoltarea unui nou Cod funciar, care nu va permite vânzarea de terenuri străinilor, inclusiv, va promova o politică dură de protejare a pieței interne.

El a enumerat unele măsuri pe termen scurt și mediu precum: aprobarea unei Strategii naționale pentru dezvoltarea sectorului irigațiilor; revitalizarea sectorului zootehnic; creșterea capacității de cercetare în domeniul alimentar. Consolidarea terenurilor agricole, îmbunătățirea condițiilor de acordare a subvențiilor, facilitarea exportului de produse autohtone. Implementarea unei politici stricte de protecție a pieței interne și a producătorilor interni.

Agricultura are o mare importanță pentru dezvoltarea socio-economică a Moldovei, acest sector generează 12% din PIB.

Sprijin social

Protecția socială a cetățenilor este una dintre principalele sarcini ale Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, a declarat deputatul PSRM, candidatul blocului Alla Darovannaia.

Blocul propune introducerea unui salariu minim garantat, o majorare a salariilor în următorii doi ani în domeniile bugetare, iar remunerarea șefilor întreprinderilor de stat va fi strict reglementată.

Se propune majorarea pensiei pentru limită de vârstă, astfel încât în 2025 mărimea acesteia să atingă nivelul de subzistență, va fi modificat mecanismul de indexare a pensiilor, dreptul angajatorului de a concedia un angajat în vârstă de pensionare va fi anulat, va fi îmbunătățit mecanismul de recalculare a pensiilor către beneficiarii care lucrează și a pensiilor de invaliditate.

În domeniul asistenței sociale, va fi asigurată o majorare anuală a cuantumului alocațiilor sociale. Va fi implementat un program de ajutor alimentar pentru familiile numeroase cu venituri mici. Persoanele neasigurate vor primi alocații pentru îngrijirea copilului la nivelul persoanelor asigurate. Va fi adoptată Legea “Cu privire la capitalul familial”, asistența socială acordată veteranilor va fi consolidată prin asigurarea acestora cu locuințe.

Sistemul de sănătate

Candidatul Vladimir Odnostalco a prezentat prioritățile Blocului în domeniul medical.

Sloganul nostru este medicină disponibilă pentru fiecare. Propunem să majorăm în continuare salariile lucrătorilor medicali – inițial cu cel puțin 40%. Ar trebui să existe un sistem de indemnizații pentru tinerii specialiști, este necesar să fie introdusă formare gratuită în cadrul unei universități medicale, urmată de o activitate de 5 ani, a menționat candidatul.

De asemenea, statul este obligat să înceteze practica de reducere a paturilor în spitale. Fiecare localitate trebuie să aibă cel puțin o farmacie și un lucrător medical.

Educație

Salarii mai mari pentru profesori, mese gratuite pentru toți elevii din clasele 1–9, precum și conexiunea la internet în toate școlile din țară. Aceste obiective sunt propuse de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor pentru următorii patru ani de guvernare. Prioritățile Blocului în domeniul educației au fost prezentate de membrul PSRM, studenta Ecaterina Medvedeva.

Pledăm ca fiecare copil să aibă acces la educație. Fiecare localitate va avea o instituție preșcolară cu cel puțin 20 de copii. În zonele rurale, va fi lansat programul de stat “Școala rurală”, care va include măsuri pentru renovarea clădirilor, conectarea acestora la rețelele de aprovizionare cu apă și canalizare.

Cultură

După alegeri, reprezentanții Blocului intenționează să se angajeze în renașterea culturii în zonele rurale – să reînvie Casele de cultură, să deschidă cercuri de artă, să reia activitatea școlilor de muzică, să actualizeze baza materială și tehnică a bibliotecilor și să majoreze salariile bibliotecarilor. Despre acest lucru a vorbit candidatul Blocului, Constantin Starîș.

Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului zonal Centru al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului zonal Centru al BeCS

Președintele PSRM Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului zonal Centru al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, care s-a desfășurat la Chișinău. La ședință au participat reprezentanții a 13 raioane.

Participanții la ședință au făcut un schimb de opinii despre campania electorală, condamnând, printre altele, acțiunile agresive și ilegale ale unor concurenți electorali la adresa PSRM.

În mod special, s-a discutat despre programul electoral al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, orientat spre îmbunătățirea vieții cetățenilor și protejarea țării noastre.

Participanții la întrevedere au fost unanimi în opinia că acțiunile fixate în acest document vor contribui la soluționarea problemelor omului simplu și de la oraș, și de la sat, vor scoate Moldova din mlaștina social-economică în care a fost adusă de partidele de dreapta, care au guvernat Moldova în perioada 2009–2019.

7 iun

PAS = PLDM – un partid de oficiali corupți și milionari

PAS = PLDM – un partid de oficiali corupți și milionari

Partidul pro-prezidențial PAS este un partid format din oficiali corupți și milionari, foști membri ai PLDM. Despre acest lucru a declarat în cadrul briefingului de astăzi deputatul Parlamentului, candidat pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea. Deputatul a prezentat dovezi concrete ale acestei afirmații.

Bogdan Țîrdea a remarcat că de îndată ce este dezvăluită o fraudă a oficialilor corupți, imediat este organizat protestul “oamenilor buni” ai Maiei Sandu, care distrage atenția de la această escrocherie. Pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru, el a sugerat analizarea listelor PAS și componența consilierilor președintelui.

La început erau Filat, Sandu, Alaiba, Grosu, Neguța – ei au construit “Moldova fără sărăcie”. Apoi au furat BEM, un miliard, un aeroport, au privat sute de mii de cetățeni de mijloacele de trai. Acum ei construiesc Moldova “fără hoți și oficiali corupți”, a spus Bogdan Țîrdea.

Potrivit lui, după “furtul secolului”, PLDM s-a “schimbat” și a devenit PAS. Acum ei sunt “oameni buni”. Și cel mai important – “onești”.

Deputatul a atras atenția asupra listei electorale a PAS: Aici este practic tot PLDM-ul!, iar majoritatea erau la putere în timpul furtului miliardului și al concesionării aeroportului. Aceștia sunt Igor Grosu, și Natalia Gavrilița, și Andrei Spînu, și Liliana Nicolaescu-Onofrei, și Dumitru Alaiba, și alții.

Cel mai interesant lucru nu este că pe lista electorală a PAS sunt 19 foști reprezentanți ai PLDM. Întrebarea este: cum, cei care au furat miliardul îl vor reîntoarce?, se întreabă Bogdan Țîrdea.

El a remarcat și consilierii prezidențiali, printre care se numără și Veaceslav Negruța, ministru al finanțelor din partea PLDM, care a făcut lobby pentru privatizarea BEM.

Aceasta este toată echipa lui Filat. Și pe această listă, fiecare al doilea este fie milionar, fie un oficial corupt, fie cu o companie offshore, fie cu o diplomă falsă… Apropo, acum mai aveți îndoieli cu privire la cine l-a eliberat pe Vlad Filat din închisoare? Acum înțelegeți de ce Olesea Stamate l-a eliberat cu câteva zile înainte de căderea Guvernului Sandu? Acum înțelegeți de ce PLDM nu participă la alegeri, în timp ce Vlad Filat militează deschis pentru partidul PAS? Întregul PLDM este pe listele PAS!, a subliniat Bogdan Țîrdea.

Deputatul a enumerat și 8 transfugi din alte partide, începând cu Nantoi, care deja s-a încurcat în partide.

Deputatul a reamintit că în timpul guvernării alianțelor oligarhice AEI–123 în 2010–2019, în Moldova au fost comise cele mai mari infracțiuni din întreaga istorie a țării: atacuri raider asupra celor mai mari bănci, sechestrul a 100 de milioane euro din sistemul bancar; Laundromat (22 miliarde de dolari au fost spălate prin băncile moldovenești); confiscarea acțiunilor Universalbank; atentarea la viața lui Gherman Gorbunțov la Londra; asasinarea din Pădurea Domnească a omului de afaceri Sorin Paciu de către judecători și procurori; privatizarea BEM, concesionarea aeroportului; furtul miliardului, asasinarea deputatului Butmalai; extragerea a sute de milioane de euro din țară, lichidarea a trei bănci; concesionarea laboratorului de dializă; concesionarea a 40% din teritoriul țării în favoarea offshore-ului american Frontera Resources Ltd; vânzarea sistemului bancar al țării către investitori germani; privatizări exorbitante de către Guvernul Filip. Și ultimul – pentru o mie de euro, portul Giurgiulești a fost predat germanilor în timpul vizitei Maiei Sandu în Germania.

Și astăzi, foștii reprezentanți ai acestor alianțe se întorc la putere – cei care ne-au jefuit și umilit țara timp de 10 ani. Credeți că astăzi vor lupta împotriva corupției? Oameni buni, fiți atenți! Dacă îi votați, toți hoții și bandiții se vor întoarce. Și de data aceasta vor fura nu unul, ci trei miliarde!, a declarat Bogdan Țîrdea.

Când spunem PAS – ne referim la PLDM. Spunem “Sandu” – ne referim la “Filat”, și-a încheiat discursul deputatul.

PSRM condamnă acțiunea agresivă și ilegală de astăzi a unui partid de dreapta

Partidul Socialiștilor condamnă acțiunea agresivă și ilegală de astăzi a unui partid de dreapta care luptă pentru lichidarea Republicii Moldova prin alipirea la România, organizată în fața sediului PSRM. Cunoscuți pe larg ca foști demnitari corupți din guvernările Alianțelor pentru Integrare Europeană, ajunși în sondaje sub un procent, aceștia încearcă să intre în atenția opiniei publice prin acțiuni gălăgioase, dar fără esență. Un fel de tobe, care produc multă zarvă, însă fără altă utilitate.

Noi respectăm dreptul la proteste pentru orice cetățean al țării noastre, dar chemăm forțele politice la acțiuni corecte și conform legii, fără vandalizarea proprietății. Este al doilea caz în mai puțin de o săptămână când partidele de dreapta atacă sediile PSRM. Au fost și alte tentative de a organiza provocări din partea formațiunilor de dreapta, la adresa liderilor socialiști. În lipsa ideilor constructive pentru oameni, partidele de dreapta recurg la ce știu ei mai bine – agresivitate, violență și provocări.

În raport cu acțiunea ilegală de astăzi, am sesizat poliția în speranța că vor fi luate toate măsurile necesare, în strictă conformitate cu legea.

PSRM reiterează apelul adresat către toți concurenții electorali și îi îndemnăm la o campanie electorală corectă, în care să propunem soluții la problemele cetățenilor.

Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului zonal Nord al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului zonal Nord al BeCS

Președintele PSRM Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului zonal Nord al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, care s-a desfășurat la Bălți.

Participanții la ședință au discutat despre mersul campaniei electorale, despre situația din regiune și agenda acțiunilor care urmează să fie întreprinse. În mod special s-a discutat despre programul electoral al blocului, care are drept scop lupta cu sărăcia și relansarea economică a țării. Liderul PSRM a reiterat că și pe viitor va acorda cea mai mare atenție soluționării problemelor omului simplu și anume a problemelor reale, despre care povestesc cetățenii în cadrul întâlnirilor, nu a unor probleme inventate.

Sunt mândru să constat că reprezentanții noștri în teritoriu susțin toate acțiunile noastre și privesc cu optimism spre un viitor mai bun al Moldovei, pe care-l vom construi împreună cu echipa de profesioniști a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a subliniat Igor Dodon.

5 iun

Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului raional Călărași al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului raional Călărași al BeCS

Președintele PSRM Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului raional Călărași al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

În cadrul ședinței s-a discutat despre acțiunile întreprinse în actuala campanie electorală. Au fost subliniate scopurile și prioritățile blocului, axate pe soluționarea problemelor cetățenilor.

Doar echipa noastră de profesioniști și patrioți este în stare să aducă schimbarea spre bine în țară, așa cum ne-a reușit acest lucru în perioada 2001–2009.

Reprezentanții noștri din teritoriu ne-au spus că cetățenii privesc optimiști și cu multă încredere Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, singura forță ce poate pune capăt dezmățului, creșterii galopante a prețurilor la toate produsele, și să aducă Moldova pe calea prosperității.

Sunt bucuros să constat că toți colegii de bloc sunt determinați să mergem înainte, pentru a asigura cetățenilor țării noastre un viitor frumos aici, acasă.

Împreună vom învinge!

4 iun

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a propus Partidului Acțiune și Solidaritate să semneze un angajament față de cetățeni

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a propus Partidului Acțiune și Solidaritate să semneze un angajament față de cetățeni

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a propus Partidului Acțiune și Solidaritate să semneze un angajament comun față de cetățeni. Reprezentanții Blocului au semnat astăzi documentul.

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Vlad Batrîncea a remarcat cu regret în cadrul briefingului de astăzi că tradiționalele discuții pre-electorale din țara noastră nu sunt profesioniste și profunde, nu există dezbateri pe subiecte care într-adevăr interesează oamenii, inclusiv pe cei care locuiesc în raioane.

Vlad Batrîncea a menționat că sondajele de opinie publică demonstrează că în noul Parlament vor intra două forțe politice principale care vor forma agenda de bază. Și cetățenii Republicii Moldova trebuie să cunoască exact ce intenționează să facă fiecare forță în următorul Legislativ. Cu atât mai mult când, posibilele schimbări care vor afecta direct majoritatea absolută a populației, se discută mai mult în afara țării, decât cu proprii cetățeni.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a organizat săptămâna aceasta mai multe briefinguri de presă în cadrul cărora a prezentat poziția cu privire la cele mai importante subiecte: reforma administrativ-teritorială, vânzarea de terenuri către străini, precum și cu privire la problemele sociale, inclusiv problema vârstei de pensionare.

În numele Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea a propus Partidului Acțiune și Solidaritate să semneze un angajament față de cetățeni cu privire la aceste probleme fundamentale. El a menționat că documentul poate fi completat cu acele dispoziții care vor contribui la îmbunătățirea situației din țară.

Angajament public

Pornind de la principiul că suveranitatea aparține poporului, iar interesele suverane ale cetățenilor trebuie să fie proiecția acțiunilor demnitarilor de stat;

Evidențiind rolul decisiv al Legislativului în republica parlamentară, cum este țara noastră;

Subliniind importanța primordială a dezvoltării și modernizării Republicii Moldova;

Conștientizând miza actualelor alegeri parlamentare pentru soarta țării;

Luând în calcul faptul că forțele noastre politice sunt dominante în societate și trebuie să poartă o responsabilitate deosebită față de cetățeni:

Noi, semnatarii acestui angajament public, ne asumăm responsabilitatea că în viitorul Parlament nu vom promova legi și reforme anti-sociale, anti-populare, care să ducă la degradarea țării noastre.

În mod special, promitem:

 • Să nu majorăm vârsta de pensionare;
 • Să nu lichidăm raioanele ca formă administrativ-teritorială, precum și să nu reducem numărul de primării din țară;
 • Să nu admitem sub nicio formă vânzarea pământului agricol pentru cetățenii străini sau companiile străine.

3 iun

Patria și resursele sale nu sunt de vânzare

Patria și resursele sale nu sunt de vânzare

Pe 3 iunie, deputații din fracțiunea PSRM, candidați la funcția de deputat pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Petru Burduja și Radu Mudreac au desfășurat un briefing dedicat subiectului “Patria și resursele sale nu sunt de vânzare”, în cadrul căruia au prezentat informații despre pericolul ridicării interdicției de vânzare a terenurilor agricole străinilor.

Parlamentarii au declarat despre înregistrarea în Parlament a noii redacții a Codului funciar, care este conceput pentru a garanta dreptul de a deține terenuri agricole exclusiv persoanelor fizice și juridice din Republica Moldova.

Petru Burduja a remarcat în cadrul briefing-ului că inițiativa a fost cauzată de riscul unei încercări a partidului pro-prezidențial PAS de a adopta legi în noul Parlament care să permită vânzarea de terenuri agricole străinilor și, de asemenea, să plaseze producătorii agricoli locali în dezavantaj în raport cu importatorii agricoli.

Deputatul a menționat că motivele unor astfel de temeri sunt evidente – întregul deceniu de alianțe pro-europene este o serie de infracțiuni împotriva țării noastre și a poporului.

El a reamintit că mai mulți candidați pentru funcția de deputați din lista actuală a partidului pro-prezidențial PAS, precum și Maia Sandu însăși, au ocupat funcții în Guvernele Filat, Leancă, Streleț, Gaburici. Toți au participat la votarea deciziilor scandaloase privind furtul miliardului din sistemul bancar, lichidarea băncilor moldovenești, concesionarea aeroportului și alte furturi de proprietăți ale Republicii Moldova.

Și în 2009, când acești “oameni buni” au ajuns la putere într-un “mod revoluționar”, ei aveau o Foaie de parcurs bine definită și coordonată cu stăpânii lor, a spus Petru Burduja.

De asemenea, deputatul a menționat că, în 2019, când Comisia pentru investigarea condițiilor concesionării aeroportului a ajuns la persoane cheie, Maia Sandu, în calitate de prim-ministru, s-a întâlnit cu Rothschild pentru a discuta ce să facă în continuare. Ca urmare, ancheta a fost amânată în mod deliberat.

În 2019, a avut loc prezentarea Cărții Albe a Asociației Investitorilor Străini, susținută de Maia Sandu în calitate de prim-ministru. Această publicație notează propuneri pentru introducerea unor scutiri de impozite pentru importatorii de produse agricole și marile lanțuri de magazine din țară, dintre care majoritatea au capital străin. Ca urmare a acestor beneficii, importatorii intenționează să obțină avantaje competitive față de producătorii locali.

De aceea, când Parlamentul a adoptat legi privind sprijinul producătorilor locali la inițiativa PSRM, Maia Sandu nu i-a susținut. Ea nu a vrut să meargă împotriva intereselor importatorilor și ale marilor lanțuri de retail, a spus Petru Burduja.

Deputatul a remarcat și faptul că în Cartea Albă, investitorii străini recomandă prin lege să renunțe la restricția dreptului de cumpărare și vânzare a terenurilor agricole pentru persoanele juridice străine.

Acest lucru ar însemna să privăm cetățenii Republicii Moldova de singura lor bogăție – Pământul nostru. Nu vrem ca nepoții și strănepoții noștri să fie străini în țara noastră, deoarece pământul ne-a fost dat de strămoșii noștri și suntem obligați să-l lăsăm urmașilor noștri. Punct!, a spus Petru Burduja.

De asemenea, Cartea Albă îndeamnă la modificări ale legii pentru simplificarea procedurii de transfer a terenurilor agricole sub construcții.

Potrivit lui Petru Burduja, toate amendamentele propuse sunt, de fapt, o “foaie de parcurs” pentru “oameni buni” în viitorul Parlament. În același mod, s-au făcut pregătiri și pentru furtul miliardului.

Deputatul PSRM, Radu Mudreac, a citat date din investigațiile jurnalistice, potrivit cărora 15% din terenurile agricole din țară sunt deja sub controlul străinilor.

El a citat și date din 2015, potrivit cărora aproximativ 40% din terenurile agricole din România aparțin străinilor.

Radu Mudreac a subliniat că pentru mulți politicieni de dreapta care erau în diferite echipe la putere în 2009–2020, una dintre condițiile partenerilor externi a fost ridicarea interdicției de vânzare a terenurilor agricole către străini.

Acest lucru este confirmat de studiile din 2007 realizate de Expert-Grup și ADEPT cu susținerea financiară din partea Fundației Soros Moldova, precum și din 2009 de IDIS Viitorul. Despre acest lucru este vorba și în Strategia națională pentru atragerea investițiilor și promovarea exporturilor – 2016–2020, aprobată de Guvernul Filip.

În acest sens, deputații PSRM au anunțat că vor înregistra astăzi în Parlament un proiect al noii versiuni a Codului funciar pentru a elimina lacunele din legislație și a garanta dreptul de a deține terenuri agricole exclusiv persoanelor fizice și juridice ale Republicii a Moldovei.

Patria și resursele sale nu sunt de vânzare!, aceasta este poziția Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, exprimată de deputații PSRM.

2 iun

PSRM este împotriva intenției Maiei Sandu de a lichida sute de sate în schimbul a milioane de dolari pentru ONG-uri

PSRM este împotriva intenției Maiei Sandu de a lichida sute de sate în schimbul a milioane de dolari pentru ONG-uri

În cadrul briefingului de astăzi, deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor s-au pronunțat împotriva intenției Maiei Sandu de a efectua o reformă administrativ-teritorială după alegeri, la solicitarea organizațiilor financiare internaționale.

Deputatul Vladimir Mizdrenco a declarat că echipa Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor trage un semnal de alarmă cu privire la planul distructiv al partidelor de dreapta și al președintelui actual Maia Sandu de a lichida două treimi din raioane și sate după alegeri la insistența Fondului Monetar Internațional.

Deputatul a reamintit că în 1998, sub presiunea creditorilor externi, a fost deja efectuată o reformă a administrației publice locale: raioanele au fost lichidate și au fost introduse județe, ca și în țara vecină – România.

Dar costul acestei reforme antipopulare a fost foarte mare pentru cetățeni și pentru zeci de orașe și sate din Republica Moldova, a subliniat Vladimir Mizdrenco. Această reformă antipopulară a fost anulată de comuniști în 2003 și oamenii au simțit rapid o schimbare în bine după reîntoarcerea la raioane.

Socialistul a menționat că după ce partidele de dreapta au efectuat alte reforme antipopulare în 2010–2019, cum ar fi lichidarea a sute de școli și spitale, Chișinăului i se cere acum lichidarea a două treimi din raioanele și satele țării.

PSRM va fi întotdeauna împotriva acestei reforme antipopulare pentru lichidarea raioanelor. Cunoaștem că Maia Sandu a promis să realizeze rapid această reformă după alegerile parlamentare, dacă PAS obține majoritatea parlamentară sau o creează împreună cu alte partide de dreapta, a spus Vladimir Mizdrenco.

Deputatul Alla Pilipețcaia a menționat că un sat fără școală, fără un centru medical este un sat pe cale de dispariție și acest lucru a fost simțit de zeci de mii de cetățeni care locuiesc în satele unde școlile au fost închise, inclusiv din instrucțiunile directe ale Maiei Sandu pe vremea când era ministru al educației.

Potrivit deputatului PSRM, lichidarea raioanelor va însemna o scădere a gradului de accesibilitate a cetățenilor la serviciile publice necesare. Oamenii vor trebui să parcurgă zeci de kilometri pentru a-și soluționa problemele legate de pensii, alocații sociale, căutarea unui loc de muncă.

De asemenea, Alla Pilipețcaia a menționat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor pledează pentru descentralizarea fiscală, astfel încât autoritățile locale să aibă mai mulți bani pentru a investi în proiecte pentru oameni în comunitățile lor. Aceste prevederi privind extinderea autonomiei locale sunt prevăzute în programul electoral al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Socialiștii au îndemnat oponenții să vorbească sincer despre reforma administrativ-teritorială pe care au pregătit-o la solicitarea creditorilor internaționali în schimbul a milioane de dolari.

Parlamentarii au menționat că, pe de o parte, creditorii externi insistă asupra reducerii cheltuielilor de stat și, pe de altă parte, au pregătit un buget de milioane de dolari pentru unele ONG-uri și mass-media care vor face campanie pentru a susține ideea necesității de lichidare a raioanelor și satelor.

Potrivit socialiștilor, acești bani vor fi prezentați public ca asistență pentru Republica Moldova. Dar, în realitate, milioanele de dolari nu vor merge în buget ca asistență pentru oamenii simpli, ci vor ajunge în buzunarele liderilor unor ONG-uri și mass-media.

mai 2021


31 mai

Campania criminală de lichidare a școlilor, condusă de Maia Sandu

Campania criminală de lichidare a școlilor, condusă de Maia Sandu

Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea a dedicat briefingul din 31 mai unui subiect foarte sensibil – campania criminală de lichidare a școlilor, condusă de Maia Sandu.

Socialistul a amintit că la 7 februarie 2013 a fost semnat așa-numitul proiect “PRIM” (Reforma educațională în Moldova) între Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare (Banca Mondială).

Lobby pentru acest proiect s-a făcut de către Maia Sandu, fost consilier al Băncii Mondiale, pe atunci ministru al educației. Era vorba despre implementarea proiectului de reformă în valoare de 40 de milioane de dolari. Proiectul este un împrumut de investiții emis de BM, care prevedea o implementare pe etape pentru șase ani (aprilie 2013 – iunie 2019).

Mai mut, la 12 martie 2018, Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare au semnat un nou acord în valoare de 10 milioane de dolari în cadrul proiectului “PRIM”.

Astfel, în total, a fost oferit un credit de 50 milioane de dolari pentru modernizarea învățământului, iar în realitate pentru închiderea școlilor, a declarat Bogdan Țîrdea.

El a citat date statistice, potrivit cărora din 2012 până în 2015 au fost lichidate 119 școli din cele 1 456 care activau în 2012. Iar numărul total al instituțiilor de învățământ (inclusiv instituții de învățământ superior, licee, gimnazii) a fost redus cu 221.

Numărul studenților pentru un deceniu a scăzut cu aproape jumătate – cu 50 de mii de oameni. Numărul total de elevi – atât studenți, cât și elevii din școli – a scăzut cu 100 de mii de persoane.

Numărul total al cadrelor didactice într-un deceniu a scăzut cu 11 137 de persoane. Bogdan Țîrdea a subliniat că în 2012–2016, profesorii au fost concediați în pofida deficitului lor. Deficitul de profesori în 2012 a fost de 733 de profesori, în 2021 – deja 2 349.

De ce am pierdut atât de mulți profesori? E simplu. Sub conducerea “înțeleaptă” a Maiei Sandu, a fost adoptat Codul educației (2014), prin care a fost desființată predarea obligatorie a limbii ruse în școli. De asemenea, documentul prevede că numai doctorii în științe vor preda în universități, iar în licee – doar titularii de masterat.

Cheltuielile în educație în raport cu PIB s-au redus de la 9,3% în 2009 până la 7,1% – în 2013–2014. Iar în 2018 acestea au constituit 6,5%. Iar în 2019, sub Guvernul Sandu acestea au scăzut până la 5,3%. Abia în 2021 s-a reușit creșterea până la 6,1%, dar și aici cu critici și impedimente din partea blocului dirijat de doamna Sandu. Iată “ajutorul” Băncii Mondiale!, a spus Bogdan Țîrdea.

Deputatul a dat citire listei tuturor celor 119 de școli închise în toată țara, în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale realizat datorită “unui lobby al Maiei Sandu”. Lista a fost oferită de către Ministerul educației, culturii și cercetării drept răspuns la solicitarea deputatului, din 18 mai 2021.

Spuneți-mi vă rog, un om bun ar putea închide școlile-internat pentru copii orfani? Ar putea lăsa 5 800 de pedagogi fără loc de muncă? Ar putea prăbuși la examenul de Bacalaureat 50 procente de elevi fără să le ofere manuale, internet, programe, calculatoare, laptopuri, dar să le ofere imediat ofițeri de poliție, detectoare de metale, camere video, întrebări și teste pe care nici Einstein nu le-ar fi înțeles. Băieți, voi înșivă treceți mai întâi aceste teste, a spus Bogdan Țîrdea.

Socialistul a amintit despre un citat de-al lui Otto von Bismarck: Cine închide școlile va construi închisori. El a subliniat că în timpul guvernării PSRM nici o școală nu a fost închisă.

Pentru noi, fiecare școală este valoroasă. Și le vom apăra până la capăt. Atât timp cât în școală învață chiar și un singur elev și lucrează un singur pedagog – ea trebuie păstrată, a spus Bogdan Țîrdea.

28 mai

Igor Dodon și Vladimir Voronin au avut o întrevedere cu susținătorii din Chișinău

Igor Dodon și Vladimir Voronin au avut o întrevedere cu susținătorii din Chișinău

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Igor Dodon și președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova Vladimir Voronin au avut o întrevedere cu susținătorii din Chișinău în sala Palatului de Cultură al Feroviarilor.

Sute de chișinăuieni și-au exprimat bucuria sinceră vizavi de crearea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Oamenii înțeleg foarte bine că în țară au venit timpuri grele, iar drept miză în aceste alegeri este pusă independența și suveranitatea Republicii Moldova.

Igor Dodon și Vladimir Voronin au fost unanimi în opinia că la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, se va decide nu doar forța politică care urmează să guverneze țara, dar și soarta Moldovei.

Totodată, liderii blocului au trasat cinci direcții principale ale activității comune:

 1. combaterea sărăciei și protecția socială a populației;
 2. asigurarea creșterii economice, crearea noilor locuri de muncă și susținerea producătorului autohton;
 3. dezvoltarea sistemului educațional și de sănătate, a infrastructurii regionale, consolidarea autonomiei autorităților locale;
 4. promovarea unei politici externe echilibrate și neparticiparea în jocurile geopolitice străine, neadmiterea administrării externe a țării noastre;
 5. menținerea statalității moldovenești, a tradițiilor multiseculare, a valorilor naționale și ortodoxe.

27 mai

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și-a asumat angajamentul privind consolidarea autonomiei autorităților locale

BeCS și-a asumat angajamentul privind consolidarea autonomiei autorităților locale

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a reacționat la propunerea Congresului Autorităților Locale din Moldova și a semnat Apelul CALM către toți concurenții electorali.

Congresul Autorităților Locale din Moldova îndeamnă toți concurenții electorali și forțele politice care participă la alegerile parlamentare anticipate, să adere la obiectivele descentralizării și autonomiei locale, precum și să-și asume angajamentul public privind implementarea în practică a acestor obiective.

Documentul respectiv a fost semnat de secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea și secretarul executiv al Partidului Comuniștilor, Elena Bodnarenco.

26 mai

Socialiștii au prezentat 10 eșecuri ale Maiei Sandu în funcția de președinte

Socialiștii au prezentat 10 eșecuri ale Maiei Sandu în funcția de președinte

Deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Alla Darovannaia, Nicolae Pascaru, Nichita Țurcan și Marina Radvan au vorbit în cadrul unui briefing din 26 mai despre fenomenele negative care au devenit evidente în timpul președinției Maiei Sandu.

Pe 26 mai, s-au împlinit șase luni de la alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova și 5 luni de când își exercită mandatului său prezidențial. În această perioadă, Maia Sandu a îngenunchiat țara străinilor, prețurile au crescut semnificativ, iar oamenii trăiesc și mai rău. În această perioadă comandouri ale forțelor secrete străine au organizat răpirea unei persoane din centrul Chișinăului. Maia Sandu a spus că viitorul Parlament va interzice limba moldovenească pe care o vor denumi limba română, iar militarii moldoveni sunt trimiși de Sandu peste hotare la exerciții organizate de NATO pentru a pregăti să bage țara noastră în acest bloc militar, a declarat deputatul Alla Darovannaia.

Deputatul PSRM a exprimat 10 dintre cele mai evidente eșecuri ale Maiei Sandu în doar șase luni ca șef de stat:

1. Viața moldovenilor s-a înrăutățit, oamenii au început să trăiască mai greu

Deputatul a menționat că Maia Sandu a promis că va face viața mai ușoară pentru moldoveni dacă va fi aleasă președintă a țării. De fapt, doar buzunarele cetățenilor au devenit mai ușoare. Majoritatea produselor alimentare s-au scumpit, iar majorarea pensiilor, salariilor și alocațiilor promise de Maia Sandu nu s-au adeverit. În primăvara acestui an, prețul mai multor legume a crescut cu 50%, pentru uleiul de floarea soarelui – cu aproape 30%. Lactatele și produsele din carne s-au scumpit. Moldovenii plătesc cu 5 lei mai mult pentru un litru de benzină și mai mult cu 4 lei pentru un litru de motorină. Majoritatea medicamentelor s-au scumpit, unele dintre ele chiar cu o treime de când Maia Sandu a devenit președinte. De asemenea, produselor industriale ne costă mai mult.

Deputatul a remarcat că, din cauza dizolvării Parlamentului, nu va exista o majorare a salariilor lucrătorilor medicali cu 40% de la 1 iulie. Din același motiv, restanțele salariale pentru angajații căii ferate moldovenești nu vor fi plătite din bugetul de stat. Deși peste 6 mii de angajați ai ÎS “Calea Ferată din Moldova” trăiesc fără salarii de 5 luni.

2. Maia Sandu ne vinde țara străinilor, distrugând producătorii autohtoni

În special, deputatul a reamintit că președintele a blocat amendamentele la Legea comerțului intern, care protejează producătorii autohtoni.

Legea prevede ca lanțurile de magazine să plaseze cel puțin 50% din produsele moldovenești pe rafturile lor. De exemplu, în loc de mere poloneze și produse lactate ucrainene care au inundat toate magazinele, jumătate din rafturi ar fi trebuit să fie date producătorilor moldoveni. Am vrut să-i protejăm pe cei care produc ceva în Moldova, să fie create noi locuri de muncă, să fie majorate salariile aici, acasă, dar Sandu a respins această lege la indicația patronilor străini, deoarece creează probleme celor care inundă țara noastră cu produse străine, a spus Alla Darovannaia.

Deputatul a menționat că în Moldova dispar fermele, fermierii se plâng că nu avem materii prime, iar Maia Sandu protejează străinii care ne aduc produse lactate.

Socialista a criticat, de asemenea, acordul cu Berlinul anunțat de președintele Maia Sandu, care oferă posibilitatea moldovenilor de a pleca în Germania pentru munca agricolă sezonieră.

Astfel, Sandu distruge în mod deliberat producătorii moldoveni, agricultura țării noastre, pentru a lăsa pământul în ruină, iar moldovenii sunt trimiși în Germania pentru a cultiva pământul acolo și a colecta legume și fructe pentru germani, pe care le vor aduce și le vor vinde la un preț mai ridicat în magazinele moldovenești, a spus Alla Darovannaia.

3. Până acum, fără a oferi cetățenilor nimic, ea a reușit să ia aproape 450 de lei de la fiecare cetățean al țării

Până în prezent, cetățenilor nu li s-a acordat asistența promisă în valoare de aproape 450 de lei, care era destinată plății facturilor la electricitate. Parlamentul a adoptat o lege conform căreia fiecare consumator din țară, persoană fizică, primește despăgubiri în valoare de aproape 450 de lei pentru 2 luni.

Sandu a anulat această lege sub diverse pretexte, în timp ce marea majoritate a cetățenilor așteptau acest ajutor în timpul pandemiei. Astfel, Maia Sandu a ușurat buzunarele cetățenilor cu încă 450 de lei, a spus deputatul PSRM.

4. Teama și lipsa siguranței au revenit în viața cetățenilor

În ultimele luni, am auzit despre un număr tot mai mare de cazuri de șantaj și amenințări, de parcă revin anii 90, când țara era dominată de crima organizată. În plină zi, un bărbat din centrul Chișinăului a fost răpit de un grup armat de reprezentanți ai serviciilor secrete din altă țară. Este greu de crezut că Maia Sandu nu știa despre această operațiune, aranjată de prietenii ei de la Kiev. În schimb, Sandu a trimis un contingent militar la un exercițiu în aplicații organizate de NATO, au remarcat socialiștii.

5. Maia Sandu a întors spatele poporului său

În calitate de președinte al țării, ea a făcut doar 4 vizite în toată țara. În timpul întâlnirilor cu cetățenii, s-a dovedit că ea nu a fost niciodată responsabilă pentru nimic. La orice întrebare din partea cetățenilor cu privire la problemele lor, ea a răspuns astfel: aceasta nu ține de competența mea, adresați-vă la organele competente și ea a arătat întotdeauna cu degetul către ceilalți. În același timp, a avut de două ori mai multe călătorii în străinătate, unde a mers exclusiv pentru poze din banii publici.

6. Maia Sandu a păstrat datoria miliardului furat pe spatele cetățenilor

Socialiștii de două ori au promovat această lege, prin care se anulează plata miliardului furat de către popor. Amintim că miliardul de dolari a fost furat din sistemul bancar în perioada când Sandu era membru al Guvernului PLDM. Iar Sandu fiind ministru al educației a votat pentru garanțiile statului, ca din impozitele și taxele moldovenilor să fie întorși banii furați din bănci.

7. Maia Sandu a dezbinat și mai mult cetățenii

Maia Sandu promovează o politică de divizare a cetățenilor. Ea continuă să acționeze în calitate de președinte al PAS, atacând pe cei care au o altă opinie, chiar dacă a promis că va fi președintele tuturor cetățenilor. Maia Sandu continuă să promoveze interesele partidului din care aparținea, precum și ale patronilor săi străini. În același timp, Sandu folosește din nou lozincile Frontului Popular din anii 90 despre schimbarea denumirii oficiale a limbii de stat din limba moldovenească în limba română.

Socialiștii mai remarcă că șeful statului, în loc să unifice grupurile etnice, a întreprins o serie de acțiuni împotriva poporului găgăuz și doar acțiuni provocatoare împotriva regiunii transnistrene.

8. Maia Sandu a păstrat “clădirea de lux” a Președinției, pe care a promis că o va dona, deoarece întreținerea acesteia este prea costisitoare, precum și reședința din Condrița. De asemenea, a păstrat gardul din jurul Președinției, pe care a promis că îl va scoate chiar a doua zi după preluarea mandatului. Nici la pază nu a renunțat.

Socialiștii au remarcat, de asemenea, lipsa transparenței promise în activitățile Președinției.

9. Echipa cu care a venit Maia Sandu la putere este compusă din persoane cu probleme de integritate și lipsă de experiență profesională

Socialiștii au citat exemplul secretarului general Andrei Spînu, care a fost supranumit de presă “Andrei Offshore” pentru milioanele venite surprinzător din zone off-shore, unde își tăinuiește averea. Casa sa, în valoare de 8 milioane de lei, a fost declarată că costă 2 milioane de lei. Echipa Maiei Sandu are și un consilier cu antecedente penale pentru corupție. Un alt consilier este cu un master obținut ilegal. Există, de asemenea, un consilier acuzat de plagiat. Alți membri ai echipei prezidențiale au fost prinși că și-au tăinuit averile.

Cum s-ar spune, aproape toți sunt “oameni buni” de pus la închisoare. De fapt, toți cetățenii au văzut valoarea acestei echipe prezidențiale, că aceasta nu produce nimic bun pentru oameni, pentru țară, a spus Alla Darovannaia.

10. Trădare de patrie

De asemenea, deputații socialiști au declarat că Sandu poate fi acuzată de trădare de patrie, întrucât la începutul anului a semnat un acord cu o fundație străină din Germania prin care deschide accesul la secretele de stat ale Republicii Moldova. Potrivit PSRM, aceste acțiuni trebuie investigate de procurori independenți din punct de vedere penal.

În aceste condiții, cetățenii noștri se întreabă cum lucrează Maia Sandu, pe deplin controlată din exterior, pentru oamenii țării noastre. Am văzut în primele luni de președinție cum a apărat interesele străine în locul intereselor cetățenilor noștri, au menționat socialiștii.

25 mai

Igor Dodon l-a felicitat pe Vladimir Voronin cu ocazia zilei de naștere

Igor Dodon l-a felicitat pe Vladimir Voronin cu ocazia zilei de naștere

Liderul PSRM, Igor Dodon, l-a felicitat pe cel de-al treilea președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cu ocazia zilei de naștere. În mesajul său de felicitare, Dodon a remarcat că Vladimir Voronin este o personalitate remarcabilă a țării noastre, cel mai eficient șef de stat, cel mai autentic reformator al vieții sociale și un politician cu o largă viziune patriotică și cu un caracter de oțel.

Ne cunoaștem personal, am trecut prin diferite vremuri și situații, și cu bune, și cu rele, dar de fiecare dată, cu fiecare an, respectul meu pentru dumnealui doar a sporit. Eram sigur că odată și odată soarta ne va apropia din nou. Sunt mândru că la această aniversare jubiliară a dumnealui, cea de 80 de ani, îi pot strânge călduros mâna, îi pot transmite cele mai sincere felicitări și putem privi ambii în aceeași direcție, cu noi planuri și noi perspective pentru Moldova.

Vreau să vă amintesc că acum 20 de ani, în 2001, Vladimir Voronin a preluat guvernarea țării, care se afla în condiții foarte și foarte grele, și a reușit, în opt ani de conducere, să realizeze cele mai vaste și calitative schimbări din istoria politică recentă a Republicii Moldova. A fost eradicată criminalitatea, întărită statalitatea, dezvoltată economia, susținută agricultura, au fost reparate drumurile, gazificate satele și păstrate raioanele. În acei ani a sporit mult vocea, puterea și prestigiul țării în relațiile cu partenerii externi. Azi, privind în retrospectivă, tot mai mulți oameni, inclusiv experții sociologi, recunosc deschis că perioada anilor 2001–2009 a fost cea mai strălucită perioadă din punct de vedere economic și social.

Domnule președinte, la 20 de ani distanță, eu cred că e timpul să depunem un nou efort în salvarea țării. Împreună. Și cu același succes. Știu că aveți încă destulă energie și încă și mai multă înțelepciune. De aceea, ne va reuși.

Inițiative care vor fi promovate de PSRM în noul Parlament

Inițiative care vor fi promovate de PSRM în noul Parlament

Deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalco au prezentat astăzi informații despre inițiativele sociale cu care socialiștii vor veni în noul Parlament.

Deputatul Vladimir Odnostalco a îndemnat cetățenii să creadă fapte concrete și nu apelurile abstracte ale politicienilor care fac parte din campania electorală. Propunerile PSRM sunt reale, a remarcat deputatul, iar acest lucru poate fi demonstrat prin exemplul activităților fracțiunii Partidului Socialiștilor, care a promovat și promovează în mod constant inițiative sociale.

Chiar și în cele mai dificile condiții ale pandemiei, socialiștii au identificat posibilitatea de a majora salariile, pensiile și alocații, de a oferi sprijin familiilor, a menționat Vladimir Odnostalco.

El a anunțat că în noul parlament fracțiunea PSRM intenționează să vină cu o inițiativă, care a fost lansată de fostul președinte Igor Dodon în 2019, privind alocarea unui ajutor unic pensionarilor în valoare de 1 000 de lei pentru Paște și în octombrie, cu ocazia Zilei persoanelor în etate.

Adoptarea acestei inițiative va fi posibilă dacă Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va ajunge la putere ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, a spus deputatul.

Potrivit acestuia, dacă vor ajunge la putere partide de dreapta care urmează instrucțiunile organizațiilor financiare internaționale, atunci sprijinul financiar pentru pensionari și alte categorii de cetățeni va fi anulat, inclusiv: majorarea pensiilor, indexarea pensiilor și alocațiilor de două ori pe an, reducerea vârstei de pensionare, alocația unică de două ori pe an.

De asemenea, Vladimir Odnostalco a spus că socialiștii intenționează să îmbunătățească în continuare legislația în domeniul asigurării cu pensii. În special, vorbim despre necesitatea de a examina la calcularea pensiilor stagiul muncii cetățenilor din Transnistria.

Deputații PSRM au atras atenția și asupra situației demografice negative din republică. Pentru a motiva familiile tinere să rămână în Republica Moldova și să își crească copiii aici, socialiștii intenționează să revină la inițiativa liderului PSRM Igor Dodon privind capitalul familial, care face parte din noul concept de politică demografică din Republica Moldova.

Alla Darovannaia a spus că proiectul stabilește beneficiarii, modul și procedura de acordare a prestație sociale în funcție de numărul de copii din familie.

Reamintim că, în toamna anului trecut, Igor Dodon a propus majorarea indemnizației unice la naștere la 20 mii lei, alocarea unei indemnizații suplimentare unice fiecărei familii în valoare de 5 mii lei pentru nașterea celui de-al patrulea copil, și 10 mii de lei pentru fiecare copil următor.

Socialiștii au subliniat în cadrul briefingului că în următorul Parlament vor finaliza și implementarea inițiativei de dublare a salariului pentru tot personalul medical. O majorare de 30% anul trecut și încă 30% la începutul acestui an a avut loc deja. De la 1 iulie, urma să se realizeze o majorare a salariilor pentru lucrătorii medicali cu 40%. Cu toate acestea, Parlamentul a fost dizolvat de președintele Maia Sandu, iar proiectul de lege nu a fost adoptat în a doua lectură.

PSRM va propune, de asemenea, un proiect de lege care prevede majorarea salariile farmaciștilor și angajaților instituțiilor medicale specializate: Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de muncă, farmaciștilor și personalului medical de la nivelul mediu și inferior al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui și Agenția de Transplant.

Salariul de bază lunar va fi majorat pentru farmaciști, în medie cu 350 lei, pentru personalul medical inferior cu 207 lei, pentru specialiști în funcții de conducere și execuție în mediu cu 350 lei, a spus Alla Darovannaia.

PSRM va insista și ca cetățenii să primească compensații pentru energia electrică consumată în aprilie–mai. Socialiștii vor înregistra din nou în Parlament proiectul de lege respins de președintele Maia Sandu.

De asemenea, socialiștii vor veni cu o inițiativă de susținere a serviciului social “Asistență personală” pentru persoanele cu dizabilități severe. În prezent, activează circa 6 000 de asistenți personali și mai este necesar de angajat circa 2 500 de unități, pentru acordarea serviciului menționat pentru tot atâtea persoane cu dizabilități severe, care stau în rândul de așteptare la structurile menționate.

Sperăm că majorarea salariului ne va ajuta să atragem acești asistenți, care sunt foarte necesari pentru persoanele cu dizabilități, a spus Alla Darovannaia.

Deputatul a subliniat că fracțiunea PSRM în frunte cu Igor Dodon va continua să înainteze proiecte sociale care vor proteja și susține cetățenii.

24 mai

Igor Dodon i-a transmis un mesaj de felicitare președintelui Maia Sandu cu ocazia zilei de naștere

Ex-președintele țării, liderul PSRM, Igor Dodon, a transmis un mesaj de felicitare șefei statului, Maia Sandu, cu ocazia zilei de naștere.

Stimată doamnă președinte Maia Sandu, Vă transmit felicitările mele și urări de bine și sănătate cu prilejul zilei de naștere.

Vă doresc să dați dovadă de multă energie, voință, cumpătare și înțelepciune în funcția foarte responsabilă de șef de stat.

Fie ca interesele cetățenilor și ale Moldovei suverane să fie mereu prioritare în activitatea dumneavoastră și fie ca echilibrul în decizii și acțiuni să reprezinte o trăsătură a instituției prezidențiale și pe parcursul mandatului pe care îl dețineți.

La Mulți Ani!

22 mai

Cetățenii din Republica Moldova pledează pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

Locuitorii din Republica Moldova se bazează pe venirea la putere a unor forțe politice sănătoase care vor putea să dezvolte țara noastră și vor readuce bunăstarea tuturor cetățenilor săi. Despre acest lucru au scris în declarațiile de susținere a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor sute de reprezentanți ai raioanelor și localităților din întreaga republică.

Suntem împotriva reformei administrative, a vânzării pământului cetățenilor străini, închiderii instituțiilor medicale și educaționale. Susținem crearea unui front comun al stataliștilor și patrioților pentru o Moldovă independentă și neutră, de dragul salvării țării noastre, au scris aleșii poporului.

21 mai

CEC a înregistrat Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat vineri, 21 mai, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Membrul CEC Veaceslav Agrigoroae a propus înregistrarea a 102 candidați ai Blocului și propunerea a fost susținută.

Totodată, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a declarat că pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor este fratele său, Adrian Lebedinschi, iar din acest motiv nu va participa la examinarea subiectului privind înregistrarea blocului în cursa pentru alegerile parlamentare.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor are soluții concrete la problemele cetățenilor și țării

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor are soluții concrete la problemele cetățenilor și țării

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor va propune soluții concrete pentru dezvoltarea țării și oameni și țară. Declarația a fost făcută de președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul emisiunii de vineri.

Liderul socialiștilor a menționat că echipa PCRM–PSRM are o experiență bogată și știe cum să rezolve problemele cu care se confruntă cetățenii și țara. Potrivit lui Dodon, oamenii sunt preocupați de calitatea vieții, economie, problemele sociale, dar nu de demagogie și vorbe goale.

Conform datelor din 2020, producția industrială s-a redus cu 40% față de anul 1989, iar ocuparea forței de muncă în industrie s-a redus de două ori.

Doar în perioada anilor 2005–2009, în acest sector a fost înregistrată o ascensiune, atunci când la guvernare a fost echipa pe care o propune acum PSRM și PCRM, a spus Dodon.

O situația deplorabilă este înregistrată și în cea mai importantă ramură a economiei naționale – agricultura. În 30 de ani de independență, producția agricolă s-a redus în jumătate. A fost distrus și sistemul de irigare din țară. Anul trecut, se mai irigau doar 220 de mii de ha din necesarul de 700 de mii de ha. Lucrurile stau prost și în domeniul zootehnic. Producția de lapte s-a redus cu 44%.

Totodată, în ultimii zece ani, numărul de elevi și studenți a scăzut cu 124 de mii. De la 558 de mii, în anul 2010, la 430 de mii, anul trecut.

Ce propun oponenții noștri, în afară de marijuana în buzunar și unii penali care sunt în lista electorală. Ce experiență au ei? Experiența de muncă pentru Soros, unde primeau salarii și nu făceau nimic, doar beau ceai și cafea și erau neteziți de ambasadori. Asta trebuie să înțeleagă cetățenii noștri când vor lua decizia. În afară de noi, nimeni nu se va ocupa de aceste probleme, a spus liderul PSRM.

Președintele socialiștilor a declarat că Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor nu va permite lichidarea întreprinderilor strategice și distrugerea țării.

Igor Dodon a mai dezvăluit că Programul electoral al blocului va avea câteva compartimente: economie și echitate socială, lupta cu sărăcia, consolidarea neutralității și statalității, politica externă și păstrarea valorilor tradiționale.

Igor Dodon cere condiții egale de vot pentru toți cetățenii Republicii Moldova

Toți cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, indiferent că se află într-o țară din UE, Rusia sau în stânga Nistrului, trebuie să aibă condiții egale pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Despre aceasta liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat în cadrul emisiunii live. Președintele socialiștilor a menționat că cei care vor încerca să blocheze accesul la urnele de vot pentru moldovenii din stânga Nistrului, trebuie să fie sancționați.

Nu trebuie să împiedicăm cetățenii Republicii Moldova să voteze, indiferent unde se află ei. Trebuie să creăm condiții echitabile pentru toți, nu doar pentru diaspora din Occident, dar și pentru diaspora din Federația Rusă, inclusiv pentru a asigura dreptul de vot pentru moldovenii din stânga Nistrului. Am auzit declarații, hai să acordăm posibilitatea să voteze cei din Germania, Italia… De acord, hai să le acordăm, dar nu cu blocarea cetățenilor Republicii Moldova, care doresc să vină să participe din stânga Nistrului. Cer ca de această dată organele de stat să asigure buna funcționare și deplasare a cetățenilor cu drept de vot din stânga Nistrului pentru a participa la alegerile din 11 iulie și atragerea la răspundere, sancționarea dură a celor care împiedică dreptul constituțional de vot, indiferent unde se află cetățeanul, la Tiraspol, Bender, Europa sau Federația Rusă, a declarat Dodon.

20 mai

Igor Dodon și Vladimir Voronin au avut o ședință de lucru cu toți candidații Blocului la funcția de deputat

Igor Dodon și Vladimir Voronin au avut o ședință de lucru cu toți candidații Blocului la funcția de deputat

Președintele PSRM, Igor Dodon, și președintele PCRM, Vladimir Voronin, au avut o întrevedere cu toți candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova de pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Despre aceasta a anunțat liderul socialiștilor Igor Dodon.

Candidații Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor au demonstrat în practică faptul că pot lucra pentru oameni, pentru țară. Aceștia au înregistrat rezultate bune în diverse domenii în care activează, de la administrarea treburilor publice în interesul cetățenilor, la dezvoltarea economiei, agriculturii, medicinii, educației etc. Avem profesioniști care în diferite perioade au demonstrat că Moldova poate să se dezvolte, că poate fi asigurată ordinea și bunăstarea în țară. Candidații noștri sunt adevărații patrioți ai Republicii Moldova, cei care, prin dragoste și acțiuni, luptă pentru păstrarea suveranității țării noastre, a identității naționale și a valorilor noastre tradiționale creștine. Am subliniat că prin consolidarea eforturilor, împreună vom învinge. Suntem siguri că Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, formarea căruia a readus optimismul în rândul cetățenilor, va fi principala forță politică din viitorul Parlament, a declarat Dodon.

Președintele PSRM a anunțat că echipa va merge în toate localitățile din țară pentru a discuta cu cetățenii.

Tot mai mulți aleși locali din toată țara salută și sprijină Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Președinții de raioane, consilierii și primarii a zeci de localități din raioanele Dondușeni, Ocnița, Bălți, Șoldănești, Soroca susțin Blocul Comuniștilor și al Socialiștilor.

Aleșii locali susțin că locuitorii așezărilor au mari speranțe în activitatea productivă a comuniștilor și socialiștilor și soluționarea problemelor lor și a problemelor întregii țări.

În declarațiile pe care le-au semnat în legătură cu crearea Blocului electoral, se menționează că echipa comuniștilor și a socialiștilor va face schimbări în beneficiul poporului, pentru țară.

Poporul din Moldova trebuie să fie stăpân în țara sa

Poporul din Moldova trebuie să fie stăpân în țara sa

Unirea PSRM și PCRM într-un singur bloc electoral va permite întoarcerea poporului la putere. Despre acest lucru a declarat deputatul socialist Bogdan Țîrdea. El a subliniat că, dacă cetățenii se străduiesc să păstreze suveranitatea țării noastre, atunci stataliștilor trebuie să li se acorde prioritate în alegeri.

55 la sută din populația Moldovei este pro-eurasiatică, pro-moldovenească. Dacă unim PCRM și PSRM, vom uni electoratul pro-moldovenesc. Dacă ne unim, vom obține 55 la sută și vom putea restitui poporului controlul, pentru că poporul Moldovei trebuie să fie stăpân în țara sa, poporul Moldovei trebuie să dețină pământul lor și nu poporul Statelor Unite, a subliniat Țîrdea.

Deputatul a subliniat că dacă partidul lui Usatîi nu intră în Parlament, stataliștii PSRM și PCRM vor putea obține o majoritate, vor restabili suveranitatea, vor restitui miliardul furat și vor oferi acestei țări șansa de a supraviețui. Usatîi nu are principii, nici idealuri, este gata să se vândă oricui, oricând, a subliniat Țîrdea.

Ați văzut ce a făcut în timpul alegerilor prezidențiale, a luat și a trădat lumea rusă, a luat și a trădat moldovenii, ați votat pentru păpușa lui Soros, care astăzi vrea să vândă țara noastră Departamentului de Stat, americanilor, Occidentului. În această situație, dacă Usatîi ajunge în Parlament, va vinde toate voturile, va vinde deputații la pachet și cu amănuntul, se va târî în genunchi în fața Maiei Sandu și va face tot ceea ce ea îi comandă, ceea ce înseamnă o pierdere de suveranitate, a conchis Bogdan Țîrdea.

19 mai

Aleșii locali din raioanele țării salută crearea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Sute de aleși locali din mai multe localități ale țării, consilieri și primari, au semnat declarații publice prin care salută crearea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

În documentele semnate de aceștia, se spune că aceste două partide stataliste împreună, unindu-și forțele, pot să apere țara noastră de frontul celor care doresc lichidarea țării și supunerea Moldovei intereselor străine. Semnatarii mai amintesc că Republica Moldova a cunoscut o dezvoltare frumoasă pe timpul când țara era condusă de liderii PSRM și PCRM, când Vladimir Voronin era președinte de țară, Zinaida Greceanîiprim-ministru, iar Igor Dodon – vicepremier, ministru al economiei. Aleșii locali afirmă că oamenii din comunitățile lor au o mare speranță că anume Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor va aduce stabilitatea, prosperitatea țării și a fiecărui cetățean în parte.

Igor Dodon face apel către concurenții electorali să discute în campanie despre lucruri concrete, tematice și nu despre politică și funcții

Igor Dodon face apel către concurenții electorali să discute în campanie despre lucruri concrete, tematice și nu despre politică și funcții

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor le va întoarce cetățenilor încrederea în ziua de mâine, a declarat liderul PSRM, Igor Dodon. Fostul șef al statului a menționat, la NTV Moldova, că cetățenii vor vedea o echipă de profesioniști, care nu va vorbi despre politică, despre partajarea funcțiilor, ci despre interesele oamenilor.

Dodon susține că echipa Blocului Comuniștilor și Socialiștilor are o experiență vastă în a rezolva problemele societății. În perioada guvernării PCRM un mare succes a avut Programul național “Satul moldovenesc”, Programul “40 de orașe”, iar toate aceste proiecte vor fi relansate dacă blocul de stânga va ajunge la guvernare.

Sunt sigur că niciun partid nu va vorbi în această campanie despre lucruri concrete. Ele vor spune lucruri generale despre lupta cu corupția. Despre care poți vorbi 5 ore fără rezultate. Dar lucruri concrete, de exemplu că producția industrială a scăzut în ultimii 30 de ani cu 40%, producția agricolă – cu 51%. Cine va vorbi despre asta? Cine va vorbi despre accentuarea discrepanței de venituri, despre faptul că a scăzut cu 30% producția de lapte? Nimeni. Dar oamenii vor să știe. Oamenii sunt interesați dacă în satul lor va fi apă, gaz. Despre asta vom vorbi. Noi știm și cum să rezolvăm aceste probleme, a spus Dodon.

Liderul PSRM a menționat că o bună parte a proiectelor de infrastructură de succes lansate în perioada comunistă au fost continuate în mandatul său de președinte.

Democrații după comuniști au lichidat raioanele și au creat județele, ceea ce astăzi vrea să facă Maia Sandu. Ceea ce a fost în timpul comuniștilor eu am continuat anul trecut când am inițiat crearea platformelor industriale, a menționat liderul PSRM.

Igor Dodon susține că dezbaterile dintre concurenții electorali trebuie să se desfășoare pe teme concrete, pentru ca oamenii să vadă cine și ce poate.

Să lăsăm temele politice și propuneți dezbateri pe teme. De exemplu, agricultură sau educație. Să vină cei de la PAS și să povestească cum au închis 100–115 școli și ce s-a întâmplat cu aceste sate. Despre aceasta trebuie să vorbim și oamenii vor înțelege că harvardiștii cu diplome false și rucsacuri habar nu au de nimic, în viața lor nu au văzut cum se mulge o capră și cred că laptele se naște în pachete în magazine, a declarat Igor Dodon.

17 mai

Aceasta nu este doar un sabotaj – este o trădare a intereselor naționale!

Aceasta nu este doar un sabotaj – este o trădare a intereselor naționale!

În ultimele zile, jurnaliștii mă întreabă adesea: de ce noi declarăm că Moldova trece sub conducere externă? Cică, nu există un asemenea pericol. Dar cum altfel pot fi numite ultimele acțiuni ale administrației prezidențiale care sunt deja monitorizate de consilieri străini?

Maia Sandu a refuzat să semneze câteva proiecte de lege care au fost votate de către Parlament.

 • Sandu, împreună cu FMI, pledează împotriva Legii cu privire la anularea așa-numitei “legi a miliardului”, în baza căreia guvernele anterioare au pus pe umerii cetățenilor noștri miliardul furat din cele trei bănci (cetățenii Moldovei urmează să returneze din propriile buzunare peste 20 miliarde de lei).
 • Sandu a întors Parlamentului Legea nr. 69 și 70 din 23.04.2021, potrivit cărora statul va compensa cheltuielile la energia electrică pentru consumatorii casnici, pentru lunile aprilie și mai. Este vorba despre acordarea unui sprijin a peste 1,2 milioane de gospodării (peste 2 milioane de cetățeni au rămas fără ajutor din partea statului).
 • Sandu a respins Legea nr. 60 cu privire la comerțul intern, de teama Uniunii Europene (anterior, Michalko, ambasadorul UE, ceruse într-un ultimatum să nu adopte această lege). Acest proiect de lege stabilește o normă obligatorie pentru rețelele comerciale unde ponderea mărfurilor autohtone ar fi constituit cel puțin 50%.
 • A întors Parlamentului Legea nr. 72, care ar fi oferit actualului Guvern interimar dreptul de a semna acorduri internaționale cu obligații financiare pentru Republica Moldova și dreptul de a angaja și a demite funcționari și persoane în funcții de conducere. Moldova nu va primi peste 50 de milioane de dolari asistență externă pentru finanțarea a sute de proiecte de alimentare cu apă potabilă, inclusiv proiecte foarte importante pentru orașele Soroca și Comrat.

Toate aceste proiecte de legi au corespuns intereselor cetățenilor noștri și producătorilor locali. Oamenii au așteptat foarte mult și au sperat vă vor primi susținere din partea statului.

Președintele a decis că interesele corporațiilor occidentale, ale FMI și donatorilor externi sunt mai presus de interesele naționale ale Republicii Moldova. Aceasta nu este doar un sabotaj – este o trădare a intereselor naționale!

După alegerile parlamentare, partidele de dreapta, împreună cu președintele Maia Sandu intenționează să majoreze vârsta de pensionare (pentru acest lucru insistă FMI), să lichideze raioanele și satele mici (o asemenea reformă a fost elaborată deja în perioada alianțelor pentru integrare europeană), să distrugă totalmente producătorii autohtoni (trebuie curățată calea pentru mărfurile de import), să dea Parlamentul, Guvernul și alte instituții ale statului sub controlul extern al curatorilor din Occident.

Noi, poporul Moldovei, putem și trebuie să împiedicăm aceste lucruri. Sunt sigur că vom reuși.

Împreună pentru Moldova! // dodon.md

15 mai

Igor Dodon: Voi continua să promovez programele sociale care au ca obiectiv major protejarea și susținerea familiei

Președintele PSRM, Igor Dodon, a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei.

Cu acest deosebit prilej, vă doresc tuturor o viață fericită în sânul familiei Dumneavoastră, să vă bucurați de copii și părinți sănătoși, de realizări mărețe, pace și liniște sufletească.

În viața fiecăruia dintre noi există numeroase lucruri cărora le acordăm importanță. Însă cel mai valoros dintre ele este familia noastră, iar cei mai importanți sunt oamenii pe care îi iubim și care ne fac fericiți.

Deși în ultimele decenii, familiile din Republica Moldova se confruntă cu numeroase probleme sociale și economice, noi suntem obligați să facem tot posibilul pentru a transmite valorile familiale viitoarelor generații. Doar protejând familia, vom putea supraviețui ca popor, ca țară.

Țin să amintesc că în perioada când am ocupat funcția de președinte al țării, prin decret prezidențial, anul 2019 a fost declarat drept Anul Familiei în Republica Moldova. Au fost depuse eforturi substanțiale pentru a susține familiile tinere, cele numeroase și social-defavorizate. De asemenea, au fost întreprinse multiple acțiuni pentru protejarea copiilor rămași singuri. Un loc aparte l-au ocupat manifestările de omagiere a cuplurilor longevive, ca simbol al înțelepciunii, fidelității și respectului. Totodată, în anul 2018, sub egida președintelui Republicii Moldova, în luna septembrie, la Chișinău, a avut loc Congresul Mondial al Familiei la care au participat circa 2 000 de persoane, invitați din zeci de state. În anul curent, la inițiativa mea socialiștii au elaborat proiecte de lege de consolidare a instituției familiei.

Voi continua să promovez și să susțin programele sociale care au ca obiectiv major protejarea și susținerea instituției familiei.

La mulți ani de Ziua Familiei!

14 mai

Reluarea exportului fără taxe pe piața rusă depinde de rezultatele alegerilor parlamentare

Reluarea exportului fără taxe pe piața rusă depinde de rezultatele alegerilor parlamentare

Reluarea exportului de mărfuri moldovenești pe piața rusă fără achitarea taxelor vamale depinde de rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Despre aceasta președintele PSRM, Igor Dodon, a declarat în cadrul emisiunii live. Socialistul a precizat că în prezent de rezolvarea acestei probleme nu se ocupă nimeni: nici Președinția, nici Parlamentul, care este în demisie, nici Guvernul.

Rezolvarea acestor probleme ține de rezultatele alegerilor parlamentare. Nu e un șantaj. Dar dacă dreapta va câștiga la alegeri, atunci problema nu va fi rezolvată, căci ei nu vor putea să se înțeleagă cu Rusia. Vom câștiga noi, vom găsi soluția pentru a rezolva problema și deja cel târziu în septembrie agricultorii moldoveni să poată exporta marfa în Rusia fără achitarea taxelor. Altfel, va fi problemă enormă pentru sectorul agro-alimentar al Republicii Moldova. Să ne amintim de iarna 2014, când merele moldovenești înghețau pe deal, declarat Dodon.

Amintim că acordul privind exportul unor categorii de mărfuri moldovenești pe piața rusă, fără achitarea taxelor vamale, a expirat la 1 aprilie 2021. Acest a cord a fost semnat în 2018, după o înțelegere dintre ex-președintele țării, Igor Dodon, și omologul său rus, Vladimir Putin.

Igor Dodon a făcut publică lista primilor 10 candidați pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

Președintele PSRM, Igor Dodon, a făcut publica lista primilor 10 candidați ai Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Aceștia sunt Vladimir Voronin, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea, Oleg Reidman, Bogdan Țîrdea, Alla Dolință, Alla Pilipețcaia, Elena Bodnarenco și Alexandr Suhodolski. Totodată, Igor Dodon a precizat că potrivit legii, din cei 101 candidați, 41 sunt femei.

Întreaga listă a candidaților la funcția de deputat al Parlamentului Republicii Moldova din partea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor este depusă astăzi la Comisia Electorală Centrală.

Cetățenii trebuie să aleagă între o echipă cu o experiență vastă și un grup de ONG-iști

Echipa Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor are în spate o vastă experiență de a conduce o țară și de a gestiona situații de criză. Pe de altă parte, oponentul său politic, partidul PAS, este format din tineri care au lucrat doar în Organizații Neguvernamentale plătite din bani străini. Declarația a fost făcută de către președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul emisiunii live.

Dvs faceți comparație, echipa PSRM–PCRM și echipa reprezentată de PAS, unde marea majoritate nu a activat decât în ONG, a primit bani de la americani și europeni pentru că scriu rapoarte cuiva. Acum vreți să le dați acestora să gestioneze situația în țară? Vă dați seama ce riscuri sunt? Noi avem experiență, știm cum să ieșim din diferite situații, împreună cu dl Voronin și Zinaida Greceanîi în 2008 am gestionat inundațiile. Am gestionat anul trecut COVID-ul. Ce au făcut ei în afară de rapoarte lui Soros? Vedeți experiența unei echipe și experiența altei echipe, a de declarat Dodon.

Igor Dodon a dezvăluit cum va decurge campania electorală a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

Președintele PSRM, Igor Dodon, în această campanie electorală va merge în toate raioanele din țară, pentru a discuta cu oamenii. Despre aceasta liderul socialiștilor a anunțat în cadrul emisiunii live.

Eu voi merge în fiecare raion, voi avea minim 10 întrevederi din fiecare raion din Republica Moldova, pentru a fi alături de oameni, pentru a explica, care este poziția noastră, care sunt valorile noastre. Suntem pentru țară, statalitate, istoria Moldovei, limba moldovenească, noi suntem pentru echitate socială, lupta cu sărăcia, neutralitate, nici un fel de NATO. Neutralitatea este baza de rezolvare a problemei transnistrene. Noi suntem pentru relații bune cu toți, și cu Est, și cu Vest. Aceste valori care ne unesc sunt susținute de marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova, a declarat Dodon.

13 mai

Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a fost înregistrat

Comisia Electorală Centrală a înregistrat Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) pentru a participa la alegerile din 11 iulie 2021. Decizia a fost luată acum câteva minute.

Comitetul politic al Blocului este format din 6 membri cu 2 copreședinți: Vladimir Voronin și Igor Dodon. Simbolul Blocului este o stea cu 5 raze, în mijlocul stelei este secera și ciocanul.

Amintim că PSRM și PCRM au decis că creeze un Bloc electoral pentru alegerile parlamentare anticipate pentru a păstra suveranitatea poporului Republicii Moldova.

Blocul PSRM-PCRM va câștiga alegerile

Blocul PSRM-PCRM va câștiga alegerile

Țara este în pericol și nu există altă soluție în această situație, cu excepția consolidării tuturor forțelor sănătoase. Acest lucru a fost declarat de președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune privat. El a menționat că tocmai de aceea socialiștii și comuniștii au decis să creeze un bloc unic și să meargă împreună la alegerile parlamentare anticipate.

Președintele Partidului Socialiștilor a mai menționat că, după anunțul privind crearea blocului, atacurile împotriva PSRM și PCRM nu s-au oprit. Igor Dodon explică acest lucru prin frica adversarilor săi.

Le este frică de noi și au dreptate. Acest bloc va câștiga alegerile parlamentare anticipate și are toate șansele de a obține o majoritate în noul Parlament. Vom face totul pentru asta. Avem experiență, știm cum să o facem. Am realizat multe campanii împreună cu Vladimir Voronin, a adăugat el.

Igor Dodon a subliniat, de asemenea, că blocul PSRM–PCRM își dorește nu numai să câștige alegerile, ci și să ia majoritatea în noul Parlament pentru a face totul, astfel încât Moldova să meargă în direcția corectă și să nu fie guvernată din exterior.

Nu am văzut niciodată o intervenție atât de obraznică a ambasadorilor în procesul electoral ca acum, a remarcat liderul PSRM.

Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor

Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon, liderul PSRM, la postul de televiziune Prime TV. Dodon a precizat că lista candidaților va fi depusă, vineri, în data de 14 mai, pentru înregistrare la Comisia Electorală Centrală.

Pe mine așa m-au învățat părinții, buneii, că tot timpul trebuie să le ofer locul în față celor mai experimentați. Eu cred că Vladimir Voronin este mai experimentat ca mine. Are două mandate de președinte, are o experiență enormă. Vladimir Voronin va fi capul de listă al acestui bloc, a declarat Dodon.

12 mai

PSRM și PCRM au semnat Acordul de creare a Blocului electoral al Socialiștilor și Comuniștilor

PSRM și PCRM au semnat Acordul de creare a Blocului electoral al Socialiștilor și Comuniștilor

Blocul electoral al Socialiștilor și Comuniștilor a fost creat. Acordul dintre cele două partide a fost semnat, astăzi, de către liderii formațiunilor Igor Dodon și Vladimir Voronin. Despre aceasta a anunțat președintele PSRM pe Facebook.

Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al PSRM în cadrul căreia a fost analizată strategia socialiștilor în alegerile parlamentare anticipate și au fost luate câteva decizii importante.

În cadrul ședinței, a fost accentuat faptul că suveranitatea Republicii Moldova este în pericol, iar interesele poporului moldovenesc sunt subordonate intereselor altor țări, inclusiv planurilor de transformare a teritoriului țării noastre în câmp de manevre militare. Factorii străini, cu ajutorul instrumentelor lor politice de la Chișinău, vor să impună cetățenilor un set de pseudo-valori, anti-familie, anti-creștine, improprii națiunii noastre. De asemenea, se urmărește lichidarea identității moldovenești, inclusiv prin interzicerea limbii moldovenești. Se urmărește transformarea țării noastre într-o colonie, care să devină o sursă de forță de muncă ieftină, pământ ieftin vândut străinilor etc.

În acest context, membrii Consiliului Republican au fost unanimi în opinia privind necesitatea unificării forțelor politice patriotice capabile să învingă în alegeri și să asigure o guvernare profesionistă, responsabilă, cu experiență, în interesul cetățenilor țării și nu în folosul altor forțe străine. Astfel, au fost salutate acțiunile conducerii PSRM în vederea creării unui bloc electoral cu alte partide stataliste, în special cu PCRM.

În final, Consiliul Republican al PSRM a decis asupra necesității semnării Acordului de creare a Blocului electoral al Socialiștilor și Comuniștilor, ca împreună să învingem la alegeri și să asigurăm conducerea responsabilă a țări, să le oferim cetățenilor ordine și bunăstare.

Ca urmare, în această după amiază, împreună cu președintele PCRM, Vladimir Voronin, am semnat documentul oficial de creare a Blocului electoral al PSRM și PCRM.

Să fie cu Doamne ajută!

Acord de constituire al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

I. Părțile constituante ale Blocului electoral

1.1. Partidul politic “Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, în persoana președintelui partidului Igor Dodon, în temeiul hotărârii Consiliului Republican al PSRM din 11 mai 2021, pe de o parte, și

1.2. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, în persoana președintelui partidului Vladimir Voronin, în temeiul hotărârii Comitetului Central al PCRM din 11 mai 2021, pe de altă parte, denumite în continuare “Părți”,

în conformitate cu art. 84 alin. (2) al Codului electoral și capitolul II din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorate Centrale nr. 4827 din 7 mai 2021, au convenit asupra următoarelor:

II. Obiectul Acordului

2.1. Părțile au decis formarea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor pentru participare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

III. Denumirea integrală, denumirea prescurtată și simbolul electoral

3.1. Denumirea integrală a Blocului este: “Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor”.

3.2. Denumirea prescurtată a Blocului este: “BECS”.

3.3. Simbolul electoral al blocului este schițat și descris în anexă la prezentul Acord, și reprezintă: o stea cu cinci raze, egale după unghi. Unul din vârfuri este îndreptat perpendicular în sus, sub unghi de 90 de grade față de linia orizontală. În mijlocul stelei este amplasată secera și ciocanul. Fundalul stelei este executat în nuanță neagră, secera și ciocanul – alb.

IV. Organul de conducere

4.1. Blocul electoral este condus de Comitetul Politic al Blocului electoral constituit din 6 membri dintre care:

  4.1.1. copreședinți ai Comitetului Politic – Igor Dodon și Vladimir Voronin. Copreședinții Comitetului Politic sunt și copreședinții Blocului electoral;
  4.1.2. membri ai Consiliului Politic – Alla Pilipețcaia, Vlad Batrîncea, Elena Bodnarenco, Oleg Reidman.

4.2. Comitetul Politic al Blocului electoral are următoarele atribuții:

  4.2.1. desemnează reprezentanții, observatorii în organele electorale, precum și persoanele de încredere;
  4.2.2. decide asupra modului de gestiune a contului bancar “Fond electoral” al Blocului electoral;
  4.2.3. aprobă și modifică strategia electorală a Blocului electoral;
  4.2.4. îndeplinește alte atribuții ce se impun unui concurent electoral.

4.3. Ședințele Comitetului Politic sunt deliberative dacă sunt prezenți mai mult de jumătate din numărul total al membrilor desemnați.

4.4. Deciziile Comitetului Politic se adoptă prin votul majorității membrilor desemnați.

4.5. Ședințele Comitetului Politic sunt consemnate în procese-verbale. Procesele-verbale sunt semnate de copreședinți.

4.6. Copreședinții Consiliului Politic reprezintă Blocul electoral în raport cu autoritățile publice, inclusiv cu organele electorale și cu alte persoane fizice și juridice.

4.7. Toate documentele din numele Blocului electoral sunt semnate de copreședinți, inclusiv cererea de înregistrare a Blocului electoral și cererea de înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlament.

4.8. Comitetul Politic al Blocului electoral poate delega unuia dintre copreședinți, altui membru al Comitetului Politic sau reprezentantului cu drept de vot consultativ dreptul de a semna demersurile cu privire la desemnarea reprezentanților, observatorilor și persoanelor de încredere ale Blocului electoral, în calitate de concurent electoral, în toate organele electorale. La fel, Comitetul Politic poate delega unuia dintre copreședinți, altui membru al Comitetului Politic sau reprezentantului cu drept de vot consultativ dreptul să depună cererea de înregistrare a Blocului electoral și cererea de înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlament.

V. Procedura de aprobare și modificare a listei candidaților

5.1. Comitetul Politic al Blocului electoral aprobă lista candidaților la funcția de deputați din partea Blocului electoral.

5.2. Fiecare Parte este obligată să asigure prezentarea propriilor candidați, în vederea formării listei candidaților, cu respectarea legislației în ceea ce privește asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați.

5.3. Modificările în listele de candidați se aprobă, conform prevederilor legislației, prin decizia Comitetului Politic al Blocului electoral.

5.4. Cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor se permit următoarele modificări în lista candidaților:

  5.4.1. modificarea listei de candidați (înlocuirea unui candidat din lista înregistrată prin retragerea acestuia și desemnarea unui alt candidat; schimbarea locului de ordine sau excluderea candidatului din lista înregistrată);
  5.4.2. completarea listei de candidați în limita prevăzută de art. 84 alin. (2) din Codul electoral;
  5.4.3. retragerea întregii liste de candidați.

5.5. Până la 14 zile înainte de ziua alegerilor, se permite retragerea întregii liste de candidați, să înlocuiască un candidat, să anuleze decizia privind includerea în listă a unui candidat anume.

VI. Desemnarea reprezentantului cu drept de vot consultativ și trezorierul Blocului electoral în cadrul Comisiei Electorale Centrale

6.1. Comitetul Politic desemnează reprezentantul cu drept de vot consultativ și trezorierul Blocului electoral în Comisia Electorală Centrală, având posibilitatea să-l înlocuiască oricând.

VII. Modul și procedura de repartizare a alocațiilor de la bugetul de stat

7.1. Subvențiile de la bugetul de stat prevăzute la art. 27 din Legea privind partidele politice, nr. 294/2007, se vor împărți conform numărului de mandate obținute de fiecare Parte.

VIII. Procedura de încetare a funcționării a Blocului electoral

8.1. Blocul electoral își încetează activitatea după data confirmării alegerilor parlamentare anticipate de către Curtea Constituțională, dacă până la data confirmării alegerilor organele competente ale ambelor Părți nu vor decide altfel.

8.2. În cazul în care în componența Blocului electoral rămâne o singură parte, acesta nu se consideră dizolvat de drept, în acest caz persoanele delegate în organele de conducere a Blocului electoral și candidații desemnați în lista candidaților desemnați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova – se vor elimina de drept.

IX. Dispoziții finale

9.1. Prevederile prezentului Acord se completează cu prevederile actelor normative în vigoare.

9.2. Prezentul Acord poate fi modificai și/sau completat de Părțile semnatare prin semnarea unor acte adiționale la prezentul Acord. Prevederile actelor adiționale se supun aprobării înainte de semnarea lor de către aceleași organe care au decis constituirea Blocului electoral conform prevederilor Statutelor a Părților.

9.3. Prezentul Acord se semnează în 3 exemplare, câte unul pentru Părți și al treilea pentru Comisia Electorală Centrală.

X. Semnăturile Părților

PSRM și PCRM au depus actele la CEC pentru înregistrarea Blocului electoral

PSRM și PCRM au depus la Comisia Electorală Centrală actele pentru înregistrarea Blocului. Despre aceasta secretarul executiv al PSRM Vlad Batrîncea a scris pe Facebook.

Azi oficial a fost creat Blocul Comuniștilor și a Socialiștilor. Împreună cu membrul Comitetului Central al PCRM Oleg Reidman am depus la CEC actele pentru înregistrarea blocului, a scris Batrîncea.

Tineretul susține Blocul creat de PSRM și PCRM

Garda tânără a PSRM salută decizia formațiunii de a crea un bloc electoral comun cu PCRM. Despre aceasta tinerii socialiști au anunțat printr-un comunicat de presă.

Noi susținem ideea că este nevoie de a unifica forțele politice sănătoase pentru a obține victoria în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Trebuie creat un Guvern profesionist, responsabil și cu experiență, care va munci în folosul oamenilor, dar nu în folosul forțelor externe. Mergem la alegeri pentru a învinge!

9 mai

Peste zece mii de cetățeni au participat la “Regimentul Nemuritor”

Peste zece mii de cetățeni au participat la “Regimentul Nemuritor”

Peste zece mii de cetățeni au participat, astăzi, la “Marșul Victoriei” și “Regimentul Nemuritor”, organizat cu ocazia zilei de 9 mai. Evenimentul a început cu o paradară a mașinilor retro. Tinerii au venit cu pozele buneilor săi, căzuți pe câmpul de luptă, pentru a le păstra memoria. Oamenii au scandat “Victorie! Moldova!”

În fruntea coloanei, care a mers din Piața Marii Adunări Naționale până la Complexul Memorial “Eternitate”, se aflau liderii PSRM, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi. La eveniment a participat și ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov.

Noi suntem învingători în acel război! Datorită victoriei, noi avem posibilitatea să trăim sub un cer senin și să ne gândim la viitor. A fost un mare pericol pentru omenie. Din fericire noi am câștigat și această victorie trebuie să o transmitem urmașilor noștri, a declarat Dodon.

Ziua de 9 mai este un cadou pentru toți cei vii, și datoria sfântă a fiecăruia este să păstreze memoria pentru fapta eroică a celor care au dobândit Marea Victorie. Promitem să păstrăm veșnică amintirea lor, să protejăm valorile pentru care au luptat și să le transmitem generațiilor viitoare, a declarat Zinaida Greceanîi.

7 mai

Igor Dodon i-a propus lui Vladimir Voronin să creeze un bloc electoral

PSRM a adresat Președintelui Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin o scrisoare oficială semnată de Igor Dodon cu propunerea de a crea un bloc electoral în viitoarele alegeri anticipate. Acest lucru a fost anunțat de președintele Partidului Socialiștilor în ediția de azi a emisiunii “Președintele Igor Dodon răspunde”.

Suntem gata să creăm un bloc cu comuniștii. Da, au fost multe critici din partea ambelor părți, dar acum toate acestea trebuie uitate, pentru că vorbim despre interesele statului și ale cetățenilor. Trebuie să salvăm țara. Mai mult, toată lumea recunoaște că în cei 30 de ani de independență cea mai bună echipă la putere a fost până în 2009, când Voronin era președinte, Greceanîi era prim-ministru, Dodon era vicepremier și ministru al economiei. Deci, de ce să nu reunificăm această echipă?, a spus el.

De asemenea, Dodon a menționat că țara este în pericol. Dacă acești oameni de la Harvard vor ajunge la putere, cu rucsacurile pe spate, va fi haos total. În această situație, cei care susțin păstrarea statului și a poporului trebuie să se unească.

Săptămâna viitoare, a adăugat el, PSRM se va înscrie ca concurent electoral: fie ca parte a unui bloc cu Partidul Comuniștilor, fie pe cont propriu.

Vom face totul pentru a câștiga. De 30 de ani, partidele de centru-stânga au câștigat întotdeauna alegerile. Cred că așa va fi și acum, a conchis el.

aprilie 2021


30 apr

Igor Dodon nu exclude că Maia Sandu ar putea anula data desfășurării alegerilor anticipate

Igor Dodon nu exclude că Maia Sandu ar putea anula data desfășurării alegerilor anticipate

Președintele PSRM, Igor Dodon, nu exclude că Maia Sandu ar putea anula data desfășurării alegerilor parlamentare anticipate, stabilită pentru 11 iulie. Liderul socialiștilor a declarat, în emisiunea sa de vineri, că actualul președinte ar putea decreta în țară stare de urgență în luna iunie în legătură cu creșterea prognozată a numărului de infectări cu coronavirus.

Eu nu exclud că Maia Sandu va iniția din nou stabilirea stării de urgență în luna iunie. Dumneaei are rapoartele și prognozele OMS. Cel mai probabil, la sfârșitul lui mai – începutul lui iunie, vom ajunge la 1 500–2 000 de cazuri de infectări pe zi și numărul de decese va crește dublu sau triplu față de 20–25 acum. În aceste condiții va fi necesar de implicat cu acțiuni mai stringente de susținere a populației. Parlamentul nu poate pentru că e dizolvat, Guvernul nu poate. În aceste condiții Maia Sandu va ajunge la situația când în luna iunie va veni, cel mai probabil, cu inițiativa de stabilire a stării de urgență în Republica Moldova sub presiunea societății și în cazul acesta se vor amâna alegerile parlamentare anticipate, a spus Dodon.

Liderul PSRM a reiterat că cel mai indicat era ca alegerile parlamentare anticipate să se desfășoare la sfârșit de august sau în toamnă, atunci când numărul persoanelor vaccinare va fi mai mare.

28 apr

Igor Dodon: Vreți alegeri, mergem la alegeri

Igor Dodon: Vreți alegeri, mergem la alegeri

Vreți alegeri, mergem la alegeri. Așa a reacționat președintele PSRM, Igor Dodon, la anunțul făcut de Maia Sandu cu privire la dizolvarea Parlamentului și desfășurarea alegerilor anticipate în data de 11 iulie.

Igor Dodon a menționat că PSRM este pregătit să facă față acestei provocări politice și să demonstreze că electoratul socialiștilor este de încredere, este puternic din punct de vedere moral și înțelege foarte bine, cine și ce reprezintă în politica internă și cea externă.

Potrivit liderului PSRM, aceste alegeri parlamentare au fost inevitabile, din mai multe motive, însă ar fi trebuit să fie amânate din cauza pandemiei.

La toamnă, numărul de infectați ar fi fost deja în scădere. Însă dacă pentru Maia Sandu și coordonatorii săi din Occident nu contează riscurile la care sunt supuși cetățenii Moldovei, dacă Curții Constituționale aservite politic nu-i pasă de Constituție și ei toți împreună insistă asupra unei campanii electorale imediate, să-și asume toată responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă. Acum, oamenii trebuie să conștientizeze, în ce situație a ajuns astăzi țara noastră. Și de ce unii se grăbesc atât de mult, susține fostul șef al statului.

Igor Dodon susține că, fiind ghidată de ambiții politice meschine și de o dorință avidă de a-și mări cu orice preț fracțiunea în viitorul Parlament, președintele Maia Sandu a inițiat un experiment foarte periculos: începând cu ziua de astăzi, pentru prima dată în ultimele câteva decenii de istorie modernă, Moldova a rămas pe o perioadă nedeterminată fără un Parlament și fără un Guvern funcțional.

Dodon mai remarcă că o dată cu anularea stării de urgență, Guvernul a fost lipsit de competența de a lua deciziile necesare în mod operativ cu privire la pandemie, criza economică și socială.

Anulând starea de urgență prin decizia controversată a Curții Constituționale de buzunar, președintele și partidul său au anulat mai multe inițiative aprobate anterior de către Guvern pentru susținerea populației și a agenților economici, inclusiv compensarea 100% a medicamentelor pentru tratamentul COVID-19 cu livrare la domiciliu, acoperirea dobânzii la credite pentru agenții economici și multe alte acțiuni importante întreprinse în perioada crizei pandemice, economice și sociale, susține Dodon.

Potrivit liderului PSRM, acționând la indicația coordonatorilor din Occident, Maia Sandu și sateliții săi politici aruncă țara în campania electorală chiar în apogeul pandemiei, când numărul cetățenilor imunizați constituie abia circa 3%, pe un fondal de deficit bugetar enorm, care ar putea provoca, în condițiile unei instabilități politice, reținerea plăților curente, dificultăți la achitarea pensiilor și a salariilor, falimentul agenților economici, sărăcirea în continuare a populației.

Președintele PSRM mai atenționează că în buget nu sunt prevăzuți bani pentru alegeri. În opinia lui Dodon, acum aceștia trebuie să fie luați din alte surse și rezerve importante, inclusiv din banii rezervați pentru achiziționarea vaccinurilor. Iată ce priorități nesănătoase are Președinția!

Liderul socialiștilor a reiterat că, începând cu ziua de astăzi, toată responsabilitatea pentru consecințele grave pentru viața și sănătatea cetățenilor țării noastre va fi pe seama președintelui Maia Sandu, a echipei sale, a partidului PAS și a judecătorilor Curții Constituționale.

Totodată, președintele Maia Sandu declară deschis că în viitorul Parlament va solicita modificarea denumirii limbii de stat în Constituția țării noastre, din moldovenească în română. Ea a promis coordonatorilor săi din Occident că prin noua componență a Parlamentului va realiza ratificarea unor documente care subminează valorile tradiționale ale poporului nostru, care distrug familia. Această declarație a fost făcută în mod cinic în ajunul celei mai sfinte și luminate sărbători – Învierea Domnului Isus Hristos.

Ambasadorii țărilor din Occident își permit să intervină în treburile interne ale Moldovei independente, ceea ce era anterior inadmisibil, iar ambasadorul României ofensează deschis poporul moldovenesc, limba și istoria sa.

În aceste condiții, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, ca o formațiune responsabilă și pro-moldovenească, nu poate fi indiferent și îndeamnă toate forțele patriotice să-și unească eforturile pentru a opri acțiunile nesăbuite și obraznice ale forțelor de dreapta care tind să monopolizeze puterea în țară. Chemăm poporul Republicii Moldova să fie pregătit pentru a opune rezistență uzurpatorilor care tind să lichideze statul moldovenesc independent și să instaureze o guvernare din exterior, notează liderul PSRM.

Igor Dodon a menționat că la alegeri sau prin orice altă metodă de drept, trebuie să demonstrăm că nu vom ceda țara noastră planurilor NATO, or, cu părere de rău, anume la aceasta se reduce acum totul în politica moldovenească: va deveni Moldova o platformă militară pentru NATO sau nu.

Noi spunem ferm – Nu! Moldova este un stat independent, cu o istorie multiseculară foarte bogată. Poporul nostru a dat dovadă de mai multe ori de curaj și devotament în apărarea statalității, independenței și identității noastre, în apărarea credinței și valorilor noastre. Și socialiștii, și alte partide de pe eșichierul de stânga trebuie să fie pregătiți, ca în cadrul viitoarelor alegeri, să vină în apărarea poporului nostru moldovenesc ortodox. Acum nu e momentul potrivit pentru conflicte între noi, ci e timpul să explicăm oamenilor că pacea, valorile și securitatea lor – toate ar putea fi pierdute foarte repede dacă forțele pro-occidentale, pentru care statalitatea și independența Moldovei nu reprezintă o valoare absolută, vor obține din nou toată puterea în țară, așa cum s-a întâmplat deja după anul 2009.

La parada din 9 Mai, noi va trebui să demonstrăm unitatea noastră, pentru memoria strămoșilor noștri, dar și pentru a confirma credința și valorile noastre.

Fără divergențe și fără egoism de partid. Doar așa, cetățenii stataliști vor putea obține majoritatea în Parlament. Numai așa, poporul moldovenesc va putea învinge la aceste alegeri, conchide președintele PSRM.

27 apr

Igor Dodon a invitat toate forțele sănătoase să se unească într-un front comun pentru apărarea și salvarea Moldovei

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a făcut astăzi un apel către toate forțele sănătoase ale țării și a propus să se unească într-un front comun pentru apărarea și salvarea Moldovei:

Prin ultimele sale decizii, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a confirmat ceea ce știm cu toții – această instituție s-a transformat într-un instrument politic în mâinile unor politicieni uzurpatori, fiind utilizat atunci când trebuie identificată o soluție politică, evitând prevederile Constituției.

După anul 2013, în țara noastră practic a încetat să mai existe instanța judecătorească supremă. Socialiștii au făcut tot posibilul pentru a remedia această problemă, însă la această etapă, minoritatea politică, cu susținerea ambasadorilor din Occident, a reușit să mențină practica nocivă a Curților Constituționale anterioare privind subminarea bazelor statului de drept în Republica Moldova.

În lunile următoare, ne așteaptă o luptă politică dură în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Occidentul mizează pe forțele politice marionete pe care le controlează: partidul Maiei Sandu, al lui Renato Usatîi și cel al unioniștilor.

Victoria puterilor din Occident la alegerile parlamentare anticipate ar putea duce la prăbușirea statului moldovenesc:

 • în plan politic, aceasta înseamnă trecerea totală a instituțiilor statului sub administrare externă și anume: a Guvernului și Parlamentului, curățarea dură a tuturor forțelor politice pro-moldovenești din țară, atacul asupra valorilor ortodoxe și a celor tradiționale, închiderea instituțiilor de presă care nu sunt finanțate din granturi și fonduri occidentale, persecutarea celor care gândesc altfel, tensiuni pe dimensiunea transnistreană, Găgăuzia și alte regiuni ale țării unde locuiesc reprezentanți ai altor etnii și moldoveni care nu se consideră români;
 • în plan social și economic, aceasta înseamnă o impunere dură a regulilor FMI și ale Băncii Mondiale: majorarea vârstei de pensionare (în anul 2020, socialiștii au redus vârsta de pensionare de la 62 de ani la 57 pentru femei și, respectiv, pentru bărbați), stoparea majorității programelor sociale, creșterea prețurilor și a impozitelor.
 • în politica externă este vorba despre modelul pro-occidental unilateral orientat spre o confruntare cu Rusia și China, aderarea la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, practica expulzării diplomaților ruși ș.a.

Pentru a nu admite evoluția acestui scenariu nociv pentru țara noastră, a venit timpul ca toate forțele politice sănătoase să se dezică de vechile supărări și să se unească într-un front comun pentru apărarea și salvarea Moldovei. Confruntarea politică dintre forțele politice pro-moldovenești se va transforma într-o luptă împotriva țării noastre și va permite forțelor occidentale să învingă la alegerile parlamentare anticipate.

Sunt sigur că majoritatea covârșitoare a conaționalilor noștri își dorește să locuiască în țara lor independentă, să întemeieze aici familii și să-și crească copiii, să prietenească cu toți, și în Est, și în Vest.

Noi vom apăra interesele noastre naționale și vom lupta pentru Patria noastră, pentru Moldova!!!

26 apr

Igor Dodon cheamă la dialog cu privire la stabilirea datei anticipatelor

Președintele PSRM, Igor Dodon, propune inițierea de urgență a dialogului instituțional între Parlament și instituția prezidențială și stabilirea de comun a datei alegerilor parlamentare anticipate, imediat după ce dinamica pandemiei va înregistra o diminuare sigură.

Liderul PSRM recomandă adoptarea tuturor actelor necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor anticipate, inclusiv decizii privind asigurarea alocării mijloacelor financiare pentru alegeri. Paralel, Dodon îndeamnă autoritățile să elaboreze Foaia de parcurs de gestionare a situației economice, sociale și pandemice din țara pe durata următoarelor luni până la alegerile parlamentare anticipate și până la formarea noului Guvern.

Igor Dodon mai propune crearea unei comisii comune de reformă constituțională, cu asistența experților Consiliului Europei, care va analiza cauzele crizelor politice din ultimii ani și rolul Curții Constituționale, începând cu anul 2013, în provocarea acestora, precum și măsurile care pot fi luate pentru a evita pe viitor asemenea situații compromițătoare în adresa Constituției.

Nu e destul că trecem printr-o pandemie foarte grea, dar noi azi avem parte și de o criză politică dublă: compromiterea repetată a credibilității Curții Constituționale și lipsa unui dialog între două instituții ale statului – Parlamentul și Președinția. În consecință, pe fundal de pandemie, fără dialog politic, fără un Guvern nou ales și împuternicit, situația în Moldova degradează rapid sub aspect economic și social, cu consecințe foarte grave pentru fiecare cetățean, scrie Dodon într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Potrivit fostului președinte al țării, criza politică a început imediat după alegerile prezidențiale, când partidele de dreapta și Maia Sandu personal au cerut în mod ultimativ demisia Guvernului Chicu, au refuzat orice dialog responsabil și au blocat încercarea majorității parlamentare de a numi un nou Guvern. În opinia lui Dodon, urmare a rigidității politice manifestate de Președinție, societatea și țara sunt dezbinate și lipsite de guvernare eficientă.

Cu părere de rău, în jocurile politice s-au implicat și unii factori externi, și unii membri ai Curții Constituționale, ceea ce a dus la încălcarea prevederilor constituționale și a recomandărilor anterioare ale Consiliul Europei și ale Comisiei de la Veneția privind înaintarea candidaturii unui premier desemnat de majoritatea parlamentara. Aceste încălcări flagrante ale principiilor statului de drept și ale statului parlamentar au generat alte decizii la limita legalității și țara azi este în impas total. Și Democrația, și Constituția sunt în prezent jertfite și neglijate chiar de membrii PAS și de șefa statului, care la alegeri promovau în mod populist valori europene și ale statului de drept, notează liderul PSRM.

Potrivit lui Dodon, acest șir de crize politice trebuie oprit cât mai rapid, până situația nu a ieșit de sub control.

În calitate de lider al Partidului Socialiștilor, care deține cele mai multe mandate in Parlament, vin cu un apel către președintele țării sa stopăm imediat orice acțiuni care provoacă destabilizarea situației în Republica Moldova și să inițiem de urgență consultări pentru depășirea acestei crize. Mai este timp și loc pentru dialog, spune președintele PSRM.

Igor Dodon menționează că acum instituțiile statului se află într-un impas foarte serios, care creează premise periculoase pentru acuzații reciproce, pentru proteste spontane și pentru provocări operate de forțe terțe, cu consecințe neprognozabile pentru societate și pentru țară. Dodon reiterează că acum clasa politică are nevoie de un dialog responsabil, iar cei care vor respinge aceste propuneri de dialog și de depășire a crizei foarte grave în care ne aflăm, să își asume toate consecințele.

23 apr

Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale

Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale

În cadrul ședinței plenare de astăzi, Parlamentul a adoptat inițiativa PSRMDeclarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a declarat de la tribuna Parlamentului că acest document a fost elaborat în urma adoptării de către Înalta Curte a deciziei din 15 aprilie cu privire la existența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului.

Potrivit textului Declarației, Parlamentul urmează să nu recunoască decizia CC din 15 aprilie și să acorde vot de neîncredere judecătorilor constituționali: Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

În opinia PSRM, Curtea a deraiat și ignorat propria jurisprudență și practicile instituțiilor internaționale. De asemenea, CC a ignorat avizul Comisiei de la Veneția și a permis președintelui țării dizolvarea Parlamentului, în pofida existenței tuturor elementelor necesare pentru învestirea Guvernului.

Judecătorii constituționali numiți au admis în mod repetat derapajul constituțional și fentarea Constituției. Noi, deputații, avem obligația de a nu admite deraierea țării spre dictatură, edificând statul de drept și democrația în Republica Moldova. Având în vedere poziția consolidată a Secretarului General al Consiliului Europei, precum și a Comisiei de la Veneția, care califică dizolvarea Parlamentului drept o măsură extremă de ultim recurs, atestăm caracterul abuziv al avizului CC din 15 aprilie, se menționează în Declarație.

Potrivit PSRM, decizia CC a acutizat criza politică și constituțională și este orientată spre uzurparea puterii în stat.

Igor Dodon spune că PSRM va respecta decizia CC din 15 aprilie, privind dizolvarea Parlamentului

Igor Dodon spune că PSRM va respecta decizia CC din 15 aprilie

PSRM va respecta decizia Curții Constituționale din 15 aprilie 2021 cu privire la dizolvarea Parlamentului. Despre aceasta liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat în cadrul emisiunii live.

PSRM nu va ataca decizia CC din 15 aprilie chiar dacă nu sunt de acord. Este decizia CC și este irevocabilă. Noi suntem pentru anticipate în 2021. Noi am întins mâna de câteva ori, că hai să discutăm cum facem anticipate. Pe 16 martie noi cu Maia Sandu am bătut mâna și ne-am înțeles de anticipate, dar Maia Sandu a făcut alte mișcări. Facem anticipate după ce vaccinăm populația. Așa cum doriți dvs, Maia Sandu, în iulie, anticipate nu vor fi. Ele pot fi doar în dialog cu Parlamentul, a spus Dodon.

18 apr

Consiliul Republican al PSRM cere demisia Maiei Sandu și organizarea alegerilor anticipate ale președintelui Republicii Moldova

Consiliul Republican al PSRM cere demisia Maiei Sandu și organizarea alegerilor anticipate ale președintelui Republicii Moldova

Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al PSRM în cadrul căreia a fost aprobată următoarea declarație:

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova califică decizia Curții Constituționale, adoptată sub presiunea vădită a președintelui Maia Sandu, drept o lovitură de stat, cu scopul de a instaura în Moldova un regim de guvernare extern, în interesul curatorilor de peste hotare ai lui Sandu. Curtea Constituțională a ignorat în mod brutal existența în Parlament a unei majorități, care l-a înaintat pe Vladimir Golovatiuc la funcția de prim-ministru. Putem vorbi de fapt, de reinstaurarea unui stat capturat.

Această decizie, ce reinstaurează regimul de stat capturat în Moldova, este una dintre verigile din lanțul batjocurii în adresa suveranității țării noastre, în special:

 • Declarația scandaloasă a șefului Misiunii UE în Moldova, Peter Michalko, dar și a altor ambasadori ai țărilor UE;
 • Declarațiile șovine și obraznice ale ambasadorului României, Daniel Ioniță, care a insultat poporul moldovenesc;
 • Acțiunea îndrăzneață și ilegală a serviciilor speciale ale Ucrainei, de răpire de pe teritoriul țării noastre a judecătorului din Ucraina, Nicolai Ceaus, cu participarea angajaților ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.

Partidul Socialiștilor amintește tuturor forțelor străine și agenților săi de influență din țara noastră, indiferent de funcțiile pe care le dețin, că Moldova nu este o republică bananieră și niciodată nu va fi. Suntem o țară liberă, care sărbătorește în fiecare an Ziua Independenței. Suntem un popor cu o istorie bogată și eroică, și nu vom permite nimănui să ne insulte pe noi, buneii și străbunii noștri.

Partidul Socialiștilor considera ca Maia Sandu a participat direct în complotul antistatal, antinațional și anticonstituțional împotriva țării noastre și al poporului ei. Cerem demisia Maiei Sandu și alegeri anticipate a președintelui Republicii Moldova.

Partidul Socialiștilor își exprimă neîncrederea față de actuala componență a Curții Constituționale din Moldova, ai cărei membri, în frunte cu președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, au devenit complici în uzurparea puterii în țară. PSRM cere demisia judecătorilor D. Manole, L. Șova și N. Roșca. Poziția principială a Partidului Socialiștilor este că membrii Curții Constituționale trebuie să fie exclusiv cetățeni ai Republicii Moldova, să nu dețină cetățenia altor state și să nu fi depus jurământ de credință față de niciun stat străin.

Insistăm în continuare pe numirea economistului cu experiență, Vladimir Golovatiuc în calitate de prim-ministru. El este candidatul legitim al majorității parlamentare. El și echipa sa au soluții detaliate pentru a depăși criza din țară. Dacă nu va fi numit în funcție, întreaga responsabilitate pentru criza economică și epidemiologică din țară va reveni Maiei Sandu, ambasadorilor statelor occidentale care o susțin și judecătorilor Curții Constituționale.

PSRM, mai mult ca oricare alt partid, este pregătit pentru alegeri parlamentare anticipate. Alegătorul știe că PSRM este singurul partid care apără independența țării, Constituția și legile Republicii Moldova.

Alegătorul știe că PSRM este partidul apărătorilor statalității și identității moldovenești, numiți “moldoveni primitivi”.

Alegătorul știe că PSRM este singurul partid care este capabil să păstreze relațiile de prietenie cu partenerul nostru strategic principal – Federația Rusă, să asigure condiții normale de muncă pentru lucrătorii noștri migranți în Rusia și să mențină condițiile preferențiale pentru producătorii moldoveni care furnizează produse pe piața rusă.

Alegătorul știe că PSRM este singurul partid care este capabil să unească ambele maluri ale Nistrului în baza valorilor comune și să soluționeze problema transnistreană prin eforturi comune.

Alegătorul știe că PSRM este singurul partid capabil să protejeze interesele politice, economice și sociale ale omului de rând, să asigure un nivel decent de viață pentru cetățenii noștri, nepermițând închiderea școlilor și grădinițelor de copii, spitalelor și policlinicilor, să apere sfera socială de presiunea externă a instituțiilor financiare.

În același timp, suntem convinși că alegerile trebuie să aibă loc doar atunci când în Moldova vor fi aduse nu mai puțin de 1,5 mln. de doze de vaccin anti-COVID-19 eficiente și când vor fi vaccinați cel puțin 600 mii de cetățeni. Viața și sănătatea cetățenilor noștri a fost, este și va fi prioritatea noastră principală, depășind orice demagogie politică.

Partidul Socialiștilor îndeamnă toate fracțiunile parlamentare și toate forțele sociale sănătoase să se unească împotriva tentativei brutale de uzurpare a puterii în țara noastră și atentatului asupra independenței Republicii Moldova.

16 apr

Poziția fracțiunii PSRM în legătură cu decizia Curții Constituționale din 15 aprilie 2021

Poziția fracțiunii PSRM în legătură cu decizia Curții Constituționale din 15 aprilie 2021

Prin decizia sa din 15 aprilie, Curtea Constituțională a discreditat statul de drept în țara noastră, a mers pe calea uzurpării puterii în interesul președintelui Maia Sandu, în stilul lui Plahotniuc, în anul 2019. Considerăm că Parlamentul trebuie să dea nota corespunzătoare judecătorilor CC.

PSRM va înainta un proiect de hotărâre a Parlamentului care va constata faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și vom cere demisia lor.

Noi nu ne-am temut niciodată de alegeri parlamentare anticipate și suntem pregătiți pentru acestea mai bine decât oricare partid din țară, având cea mai dezvoltată infrastructură de partid în toată țara, în toate localitățile, o echipă puternică, cu reprezentanți în conducerea la majoritatea consiliilor raionale, municipale și locale.

Rămânem fermi pe poziția că alegerile nu pot fi desfășurate în condițiile pandemiei și vom insista ca acestea să aibă loc doar după ce în țară vor fi aduse 1–1,5 milioane de vaccinuri anticovid și vor fi vaccinați cel puțin 500–600 mii de cetățeni, prioritar din prima linie și din grupele de risc.

Maia Sandu, care acționează în stilul trișorilor și gangsterilor pe principiul “scopul justifică mijloacele”, nu va putea asigura o schimbare calitativă în bine a societății moldovenești sub sloganurile false ale integrării europene și reformei justiției. Poporul Moldovei a fost martorul experimentelor amare ale așa-numiților “eurointegratori” făcute în țara noastră începând cu anul 2009, de către alianțele de integrare europeană, atunci când furau miliardele din sistemul bancar, închideau școli, vindeau la prețuri mizere activele strategice ale statului.

Pe parcursul următoarelor luni, Partidul Socialiștilor își va concentra eforturile în vederea implementării unor proiecte sociale care vizează soluționarea problemelor oamenilor, precum:

 • Majorarea salariilor pentru diferite categorii de angajați din sectorul public (inclusiv dublarea salariilor lucrătorilor medicali).
 • Indexarea pensiilor de două ori pe an și acordarea ajutorului unic pensionarilor (alocarea a 1 600 de lei în 2020 și 1 000 de lei în ajunul sărbătorilor pascale din 2021).
 • Acțiuni concrete în vederea implementării proiectelor importante de infrastructură în localitățile țării: “Drumuri bune pentru toți”, alimentarea cu apă și canalizare, iluminat stradal, programe sociale “Un doctor pentru tine” și altele;
 • Achitarea facturilor pentru energia electrică utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice din toată țara timp de două luni, reieșind din suma medie lunară de 214 lei (adică 428 lei pentru două luni a situației de urgență).

martie 2021


31 mar

Parlamentul instituie stare de urgență până în data de 30 mai

Parlamentul a decis instituirea stării de urgență pe întreg teritoriu al Republicii Moldova până în data de 30 mai 2021. Decizia a fost luată cu votul a 52 de deputați.

Starea de urgență îi va oferi mai multe competențe Guvernului interimar pentru a lupta cu pandemia provocată de COVID-19. În cadrul dezbaterilor din Parlament, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a declarat că deocamdată nu va propune instituirea unui lockdown. Potrivit informațiilor prezentate de Guvern, în ultimele două săptămâni incidența cazurilor de COVID a fost de 635 de cazuri la 100 de mii de persoane, la capitolul mortalitatea – 14 decese la 100 de mii de persoane.

Nu putem vorbi despre anticipate, când moare câte un sat pe lună

Lunar, în Republica Moldova moare câte un sat din cauza pandemiei. În aceste condiții, nu putem vorbi despre organizarea unui scrutin electoral. Declarația a fost făcută de către președintele PSRM, Igor Dodon, la radio Sputnik.

Noi zilnic pierdem câte 40–50 de cetățeni. Ce înseamnă asta? În 10 zile – 400 sau 500 de oameni mor, într-o lună decedează câte 1 500 de cetățeni. Adică un sat din Republica Moldova. Într-o lună, la noi moare un sat din cauza pandemiei, iar Maia Sandu vrea alegeri, este inadmisibil, a declarat Dodon.

Liderul socialiștilor a precizat că deputații PSRM nu vor permite organizarea unui scrutin, până nu vor opri răspândirea virusului. Totodată, Igor Dodon a amintit că marți, pe 30 martie, a propus amânarea alegerilor din Găgăuzia.

Igor Dodon, despre starea de urgență: Lockdown nu va fi

În cazul în care Parlamentul a vota instituirea stării de urgență pe teritoriul întregii țări, economia nu va fi închisă. Asigurarea vine de la președintele PSRM, Igor Dodon, care în cadrul unei emisiuni live la radio Sputnik a explicat ce presupune această inițiativă.

Se fac multe speculații, dar vreau să precizez că lockdown în Moldova nu va fi. Suntem împotriva ca să fie blocate toate acțiunile economice ori să fie introduse restricții pentru cetățeni. Adică situația martie–aprilie 2020, când totul a fost închis, când s-au închis frontierele, când oamenii trebuiau să stea acasă, așa situație nu va fi. Situația excepțională care va fi discutată îi va permite Guvernului să ia anumite decizii, care acum Legea nu le permite. De exemplu, dacă este nevoie urgentă de a procura vaccin, a explicat Igor Dodon.

29 mar

Socialiștii vor face uz de toate căile constituționale, legale și politice pentru a nu admite alegeri anticipate parlamentare în plină pandemie

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a comentat decizia președintelui Maia Sandu de a se adresa Curții Constituționale cu o solicitare de constatare a circumstanțelor dizolvării Parlamentului:

Cu regret, constatăm că pe doamna Maia Sandu nu o interesează nimic în afară de câteva mandate în plus pentru partidul ei, PAS. Ea vrea anticipate. Acesta e răspunsul ei pentru pandemie, pentru orice criză și orice problemă din societate.

În timp ce țara are nevoie urgent de vaccin salvator și de învestirea unui Guvern Anticriză, șeful statului cere ultimativ alegeri anticipate. Aceasta este pur și simplu iresponsabil.

Noi, socialiștii, vom înainta Curții Constituționale toate argumentele constituționale pentru aprobarea unei hotărâri care nu va fi contrară normei constituționale, recomandărilor Comisie de la Veneția din ultimii ani și sperăm ca acea decizie a CC să fie una nu doar corectă constituțional, ci și umană în raport cu societatea, care are nevoie acum de vaccinare masivă și de diminuarea indicilor pandemiei.

În același timp, declaram că socialiștii vor face uz de toate căile constituționale, legale și politice pentru a nu admite alegeri anticipate parlamentare în plină pandemie, pentru a proteja cetățenii și a-i asigura cu cel puțin 1 milion de vaccinuri. Noi considerăm că alegerile anticipate sunt extrem de periculoase dacă nu vom avea vaccinați cel puțin 300–400 de mii de oameni, în special din categoriile de risc și vulnerabile (la moment avem vaccinați doar cca 37 mii).

Dacă Maia Sandu e gata să provoace prin anticipate o catastrofă morală și umanitară și să tripleze numărul de oameni care vor muri zilnic în plină campanie electorală, noi nu suntem de acord cu astfel de acțiuni cinice din partea președintelui, care este gata să supună unui risc iminent viața oamenilor, din ambiții personale și de partid.

PSRM a informat președintele țării că așteaptă desemnarea candidatului Vladimir Golovatiuc la funcția de prim-ministru

PSRM a informat președintele țării că așteaptă desemnarea candidatului Vladimir Golovatiuc la funcția de prim-ministru

Reprezentanții fracțiunii parlamentare a PSRM au informat astăzi președintele țării despre existența unei majorități legislative formalizate, care a cerut șefului statului desemnarea candidaturii lui Vladimir Golovatiuc pentru funcția de prim-ministru. La consultările cu președintele țării, deputații socialiști au subliniat că, în condițiile în care criza pandemică ia amploare, iar numărul deceselor zilnice provocate de COVID-19 crește, prioritatea supremă a demnitarilor trebuie să fie gestionarea eficientă a acestei situații.

Viața și sănătatea cetățenilor țării trebuie să aibă mereu prioritate. E nevoie de luat toate măsurile necesare pentru urgentarea procesului de vaccinare anti-COVID-19. De gestionarea eficientă a crizei pandemice depinde și situația economică a Republicii Moldova, la fel ca și achitarea salariilor, pensiilor și altor plăți sociale, a afirmat la întâlnirea cu Maia Sandu liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță.

PSRM a atras atenție și asupra faptului că majoritatea absolută a cetățenilor, potrivit ultimului sondaj de opinie publică, așteaptă de la clasa politică prioritar să gestioneze situația pandemică și nicidecum alegeri parlamentare anticipate. La fel, ca și majoritatea populației, deputații socialiști cred că învestirea unui Guvern cu drepturi depline va facilita soluționarea crizei pandemice.

Banii din bugetul de stat, inclusiv din fondul de rezervă, trebuie utilizați corect în mod special pentru procurarea vaccinurilor și a medicamentelor, să salvăm viețile a cât mai mulți oameni.

Este o irespnsabilitate totală față de propriul popor să ceri acum să cheltui 120 de milioane de lei pentru organizarea unor alegeri parlamentare anticipate în loc ca acești bani să fie utilizați pentru a salva oamenii din țară, a precizat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea.

Deputații socialiști au accentuat că tărăgănarea de către Maia Sandu a numirii unui nou Guvern plenipotențiar a dus la faptul că Republica Moldova a ratat circa 60 de milioane de euro din partea României. Orice întârziere de numire a unui Guvern cu puteri depline ne costă pe noi ca și țară, iar efectele negative le simt cetățenii, au anunțat deputații socialiști. Ei au criticat egoismul Maiai Sandu, care dorește cu tot dinadinsul să-și mărească numărul de deputați ai partidului său în detrimentul țării și au făcut apel la responsabilitatea președintelui țării față de toți cetățenii, nu doar în raport cu membrii PAS.

26 mar

Deputații au adoptat o Declarație în care și-a exprimat dezacordul cu privire la dizolvarea Parlamentului

Deputații au adoptat o Declarație în care și-a exprimat dezacordul cu privire la dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova. Potrivit documentului, dizolvarea forului legislativ la această etapă ar declanșa o criză politică, instituțională, economică și socială.

Semnatarii Declarației și-au exprimat dezacordul față de ideea dizolvării Parlamentului, menționând că încă nu au fost epuizate căile constituționale pentru deblocarea crizei politice pentru învestirea Guvernului. Deputații menționează că într-o republică parlamentară, potrivit Constituției, trebuie să existe un relație de echilibru dintre Legislativ și Președinție.

Esența crizei constituționale rezidă în veleitatea președintelui țării, iar pe cale de consecință fiindu-i imputabilă inacțiunea, precum și deciziile adoptate contrar spiritului Constituției, se menționează în document.

Parlamentarii atrag atenția asupra necesității stringente de a învesti un Guvern capabil să gestioneze criza pandemică și domeniile strategice ale economiei naționale.

Semnatarii Declarației își iau angajamentul să depună toate eforturile pentru a evita blocajul instituțional, cauzat pe lipsa unui dialog bazat pe respect și diligență din partea președintelui Republicii Moldova.

Documentul a fost adoptată de 54 de deputați, excepție au făcut deputații PAS și PPPDA.

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD