Declarațiile PNL în perioada alegerilor parlamentare din 2019: Diferență între versiuni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Linia 350: Linia 350:
 
</div>
 
</div>
 
</div>
 
</div>
 
 
[[Categorie:Alegeri parlamentare 2019]]
 
[[Categorie:Alegeri parlamentare 2019]]
 +
[[Categorie:Declarații|^PNL^]]

Versiunea de la data 16 august 2019 10:43

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul Național Liberal (PNL) în perioada alegerilor parlamentare din 2019. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului pnl.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

martie 2019


2 mar

Vor confirma următoarele luni justețea Sloganului PNL – Unirea, nu Agonia

Așa-zisele alegeri încă nu s-au încheiat. Mai sunt procese în judecată, dar nici nu toți subiecții le recunosc drept libere și corecte.

Aceste alegeri nu au oferit șanse egale tuturor. Sunt o sumedenie de motive și cauze evidente ca suport al acestei afirmații. Chiar și în condițiile noului sistem electoral, mixt, în pofida tuturor noilor condiții, dar dacă se respectau alte câteva aspecte – cum ar fi fost un start financiar egal, lipsa corupției înainte de campanii în timpul lor și după, o reprezentare egală în structurile electorale pentru toți concurenții, – rezultatele puteau fi mai puțin dezastruoase.

Dar un asemenea raport de forțe votat era și previzibil. Există partide care au tot însărăcit, în cei 27 de ani, populația, apoi îi vând o nouă speranță omului pe un călcâi de pâine, dar și partide care încearcă să spună adevărul și să facă o politică morală și care nu sunt înțelese de oameni.

Dar în condiții inegale participarea la alegeri devine o inutilitate, dacă nu se formează o platformă rezultată din amplificarea unui curent de opinie, noi aici referindu-ne la curentul unionist. Sunt foarte multe de spus și încă vor multe de spus de aici încolo – atât despre ce a fost în alegerile încă nevalidate, dacă și când există premize sau cum pot fi ele create accelerat, pentru a se ajunge la o minimă normalitate.

Concluziile noastre sunt multe, triste și – se pare – inutile. Unele ar fi: puține partide îți aparțin și habar nu știu ce au de făcut, pentru ce au fost create și unde vor ajunge, apariția lor fiind cauzată de circumstanțe, conjunctură și motive artificiale, dar buimăcesc lumea; alte partide, care sunt niște trufandale, cum a fost PLDM și cum sunt cioburile lor și ale PL, nu au viitor. Dar zăpăcesc lumea și chiar dacă și-au asumat – fiind în vogă faptul – un mesaj unionist, nu știu ce să facă mai departe, pentru că au pierdut legătura cu centrul.

De Stânga nostalgică și expansionistă, precum le este maika-Rusia, scăpăm numai dacă devenim sinceri cu noi și – ori facem ceva serios toți împreună – așa cum suntem – pe direcția Vest, ori ne vor juca mereu tontoroiul pe cap falșii luptători proeuropeni – fie că sunt la guvernare sau în opoziție, dar care nu ajung nicăieri și prelungesc AGONIA acestui stat. Care nu înțeleg un lucru elementar – că e una când ajungi undeva în vreo funcție prin protecție și e alta când protecția te abandonează și nimerești într-o ipostază pentru care, de fapt, nu ești pregătit. Situația cu trei forțe aproape opuse prin declarațiile politice îi plasează pe toți într-o situație stupidă prin categorismul de dinainte de alegeri. Acum trebuie avut curajul și ieșit în fața populației pentru a discuta și a o consulta ce decizii să se ia. Și mai e de văzut dacă alegerile anticipate ar schimba raportul de forțe votat.

Noi venim mai târziu cu aceste opinii. Și observăm cum toate remarcile, sugestiile, datul cu opinia pe la TV-uri reiau ideile național-liberalilor și deja ne învață pe noi, după toate, cum să promovăm Unirea.

O altă concluzie este că nu avem în Opoziția proVest politicieni maturi. Nu avem. Dacă ar fi, dacă și-ar aparține, dacă ar fi sinceri, s-ar așeza la masa de dialog și ar discuta franc – ce facem? Mai suportăm patru-opt ani, murind cu zile, ori facem o sinteză din pozițiile viabile și acționăm?

Următoarele luni vor confirma pe deplin Sloganul PNL – UNIREA, nu AGONIA!

februarie 2019


19 feb

De dragobete, votăm pe îndelete, Votăm PNL! – Cu România – în NATO și UE!

De dragobete, votăm pe îndelete, Votăm PNL!

Dragi prieteni,

Sunt Vitalia Pavlicenco, președintele PNL, primul partid statutar unionist din Republica Moldova. Vă adresez un mesaj în numele național-liberalilor. Cunoașteți – în anul 2012, noi am obținut – în justiție și prin poziția Curții Constituționale – dreptul de a milita politic pentru Reunirea cu România, când un ministru al justiției din Guvernul Alianței pentru Integrare Europeană voia să interzică PNL pentru obiectivul declarat al Unirii.

Venim în fața Dumneavoastră a treia oară după anii 2010 și 2014, când am adresat apelul – poate neînțeles unora, la început, – la solidarizare națională, în numele aspirației sacre a românilor – de unitate națională, de reunificare a Basarabiei cu România.

În acest an, 2019, PNL – un partid emblematic și de sacrificiu, prin adevărul curajos pe care îl spune și lupta sinceră pentru Unire, – vă solicită votul pentru o Fracțiune unionistă în Parlament. Pentru Unire trebuie să pledăm neabătut, împreună, – clasa politică de pe malul drept și clasa politică românească de pe malul stâng ale Prutului. În acest sens, PNL a re-propus semnarea – după modelul Declarației de la Snagov, din 1995, – a două Angajamente ale clasei politice de pe cele două maluri ale Prutului – pentru Reunire, pentru UE și pentru NATO! – ținând seama de Declarația Parlamentului de la București din anul Centenarului Unirii și de Rezoluția nr. 148 din 28 iunie 1991 a Senatului American, intitulată “Guvernul SUA trebuie să susțină eforturile Chișinăului de a negocia Reunificarea cu România”.

În cei 27 de ani, mulți ați tot votat cu speranță un mesaj proeuropean, dar cu mai puțină încredere mesajul unionist al PNL. V-ați gândit că Unirea e departe, iar Uniunea Europeană e mai aproape. Însă, după aproape trei decenii de zisă Independență, suntem în continuare sub ocupație și cu trupe rusești pe teritoriul național. Așteptările proeuropene au fost înșelate și după 2009, iar în următorii 20 de ani UE nu preconizează o extindere spre Est. Devine, astfel, clar că doar Reunirea cu România ne poate aduce într-un spațiu de normalitate.

E o mare rușine națională că am ajuns, după 27 de ani, să alegem între Dodon, Plahotniuc, Voronin, Usatîi, Șor și, același Lucinschi – patronul ideologic al forțelor fals proeuropene. Probabil, de aceea, unii lideri ai ACUM ne consideră pe noi, unioniștii, “forțe nesănătoase”, când, din anul 2009, tot unii dintre ei asistau cum ortacii lor, ajunși la guvernare, nu făceau decât să fure. Ne consideră forțe nesănătoase așa cum ne-au considerat mereu Dodon, Voronin și alții, ce aparțin unor interese străine!

La fel, pretinșii prooccidentali ne considerau “dușmani ai integrării europene”. Am văzut: dușmanii integrării europene sunt hoții cuibăriți în partidele de stânga și în cele acoperite cu frazeologie europenistă sterilă. Noi, PNL, suntem atacați pentru afirmațiile că nu poate exista o Dreaptă europenistă fără românism și unionism. Acesta este un ruso-europenism. Partidele europeniste nu au trecut încă testul de identitate românească și unionistă. Ele vor să ne integreze în UE prin Moscova, de mânuță și sub patronajul lui Lucinschi și Dodon.

Da, suntem mai dezamăgiți ca oricând. Da, fiecare are dreptul la dezamăgire, dar e păcat să ne consumăm viața doar cu greșeli. Plecăm de la vatră, muncim în străinătate, iar acasă își fac mendrele diavolii roșii, ce amenință – ilegal – să ne bage pe noi, unioniști, la pușcărie. Să nu îi mai credem pe toți aceștia – că sunt roșii, bruni sau albaștri! Să nu le mai permitem antiromânilor de dreapta și de stânga să își bată joc de unioniști și să calce în picioare elita unionistă a societății! Dacă îi mai credeți o dată, rămânem fără viitor! Dacă mai votăm ne-unioniștii, le furăm viața și viitorul copiilor pe care îi iubim! Aceștia nu sunt viitorul nostru!

Viitorul nostru este România, Statul Unitar Român, membru al NATO și UE! România este Țara și Patria nostră, în a cărei componență am avut o altă viață! Adevărul și unica soluție sunt doar Reunirea cu România!

Să dăm dovadă de demnitate – să nu votăm pentru pomeni, să nu ne încredem în promisiunile iluzorii ale hoților de miliarde. E timpul să nu mai greșim. Să nu ne irosim votul nici cu Stânga antinațională, nici cu Dreapta neunionistă, ci să votăm PNL. Partid cu oameni curați, neșantajabili, principiali și consecvenți, care nu au furat, nu se tem de Legea Lustrației și au organizat cele mai ample și frumoase manifestări unioniste în anii 2008-2018. Să amintim doar două dintre ele – pe 9 mai 2008, de Ziua Europei, în plin regim comunist, am dansat Hora Unirii în Scuarul Operei Naționale, iar pe 13 mai 2012, când s-au împlinit 200 de ani de ocupație ruso-sovietică, PNL, Consiliul Unirii, i-a adunat în Piața Marii Adunări Naționale pe cei mai demni dintre români, demonstrând că Unirea este voința noastră legitimă și legală, aflată sub protecția Constituției și a Convenției Europene a Drepturilor Omului.

În Parlament, național-liberalii au impus inclusiv discutarea ieșirii Republicii Moldova din CSI. Trebuie să părăsim drumul spre niciunde, spre Est. Legea Lustrației ar avea ca efect să nu ne mai conducă dușmanii unității naționale, care ne dezbină pe noi, românii, și au misiunea să nu permită Reunirea cu România!

Lista PNL include 40 de oameni cinstiți, principiali și consecvenți. Avem trei candidați minunați în circumscripții – Galina Andrieș nr. 13 Rezina-Șoldănești, Ion Calmîc, Secretarul General al PNL, nr. 35 Căușeni, Gheorghe Furdui – în Circumscripția La Vest de R. Moldova – nr. 50.

Noi am publicat pe site-ul PNL și pe site-ul Consiliului Unirii Bilanțul activității noastre de 12 ani, precum și strategii, proiecte, planuri, concepte despre înfăptuirea Reunirii cu România. Toate acestea trebuie înfăptuite împreună cu noile partide unioniste, a căror apariție confirmă creșterea curentului unionist, fiind necesară Unitatea Dreptei Unioniste. Am rezistat 12 ani cu demnitate națională în această mocirlă prorusească, pentru că noi credem în UNIRE!

Dar ce ar însemna pentru basarabeni Unirea? Ar însemna în mod automat cetățenie europeană, cu toate drepturile și posibilitățile românilor europeni; ar însemna pensii, salarii, burse, alocații, indemnizații majorate; ar însemna gaze, petrol, cărbuni, electricitate mai ieftine; ar însemna o piață de desfacere mai mare; locuri de muncă prin investiții, garantate de o justiție independentă; subvenții considerabile în agricultură, fonduri europene nerambursabile pentru afaceri neagricole și proiecte rurale; acces la programe și granturi UE pe diferite domenii; convorbiri și navigare pe Internet în UE la prețurile din România; învățământ, studii de calitate si Burse Erasmus; un mediu înconjurător mai curat; cele mai bune drepturi pentru minoritățile etnice; fără frontieră și fără posturi vamale pe Prut; monedă stabilă, legislație financiară și fiscală europene; medicină de calitate; combaterea corupției și politicieni la pușcărie, multe alte realități noi – ADICĂ dreptate, prosperitate, siguranță și securitate!

Stimați intelectuali! Vă adresez Dumneavoastră un mesaj special! Ați vrut mereu să fie bine și ați cam cedat de la Dumneavoastră, votând mesajul europenist, deși sunteți cu toții unioniști. Nu îi mai votați pe cei arătați în sondaje cu șansă, pentru că tocmai “cei cu șansă” v-au răpit șansa de a crea și a trăi. Nu mai dați și nu mai îndemnați să se dea un vot zis “util”, pentru că acel vot mereu s-a dovedit a fi inutil. Votați Unirea și îndemnați-i pe semeni să voteze la fel! De Dumneavoastră în mare parte depinde soarta populației, viitorul copiilor, destinul acestui teritoriu. Și de noi toți!

  • Să votăm Demnitatea Națională!
  • Să votăm Partidul Național Liberal!
  • Să votăm candidații în circumscripții ai PNL!
  • Să votăm un viitor unionist, românesc, european!
  • Să votăm Săgeata Unirii!
  • Să votăm Unirea!

ianuarie 2019


27 ian

Lansarea Platformei electorale “UNIREA, nu AGONIA”

Lansarea Platformei electorale “UNIREA, nu AGONIA”

Astăzi, 27 ianuarie 2019, la sediul PNL a avut loc lansarea Platformei electorale “UNIREA, nu AGONIA”, lansarea candidatului PNL în Circumscripția 50 Diaspora Vest (UE), Gheorghe Furdui, și lista națională a candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Au fost înmânate legitimațiile de candidat, emise de CEC în temeiul Hotărârii de înregistrare a partidului pentru participare la scrutin.

În cadrul lansării, au vorbit: Vitalia Pavlicenco, președintele PNL, care a prezentat Platforma electorală, Alexandra Can, vicepreședinte al PNL, Anatolie Caraman, președintele Asociației Veteranilor de Război-1992 “Tiras-Tighina”, care și-a exprimat regretul pentru necoagularea forțelor unioniste într-o Platformă unită, Gheorghe Viță, președintele Uniunii Românilor din Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța, Gheorghe Furdui, candidatul PNL în Diaspora, Alexei Mocreac, candidat din zona nistreană, Gheorghe Maxian, președintele Asociației Oamenilor de Cultură și Artă din Orhei.

Vorbitorii au menționat imperativul Unirii, nu doar ca un act de dreptate istorică pentru populația din stânga Prutului, care s-a aflat și se mai află sub ocupație rusă prin prezența trupelor rusești în stânga Nistrului. UNIREA este și o salvare de AGONIA ce urmărește ca un blestem populația din acest teritoriu, victimă, de 27 de ani, a guvernărilor cleptocratice ce alternează de 27 de ani în al doilea stat românesc, pentru că nu s-a adoptat o Lege a Lustrației, care să împiedice venirea foștilor agenți ai securității ruse în Parlament și în Guvern, promovați și în prezent la Putere în R. Moldova prin servilii de la Chișinău ai Sistemului nefast de la Kremlin.

Platforma electorală, intitulată “UNIREA, nu AGONIA”, — precum a spus președintele PNL, este axată pe același concept, promovat în alegerile parlamentare din anii 2010 și 2014, — conceptul integrării românești concomitent cu reformele conforme angajamentului statului privind integrarea europeană.

Platforma include poziții proUnire exprimate de parlamente, strategi și politicieni străini și români: Rezoluția nr. 148 din anul 1991 a Senatului SUA (“Guvernul SUA trebuie să susțină eforturile Chișinăului de a negocia Reunificarea cu România”), Declarația Parlamentului de la București, afirmația Stratfor (SUA), condus de George Friedman, a cancelarului german Angela Merkel, declaratia președintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, declarația Președintelui al României Klaus Iohannis și a senatorului Traian Băsescu — toți recunoscând dreptul inalienabil al românilor de a-și decide soarta, fără niciun amestec din afară, așa cum se menționează și în Declarația de independență a R. Moldova, precum și despre inevitabilitatea Reunificării celor două state românești în actualul context european.

Partea a doua a Platformei electorale este axată pe 20 de angajamente concrete ale PNL, a căror realizare ar însemna accelerarea reformării societății și pregătirii instituțiilor pentru standardele europene, prin integrarea românească înfăptuită datoriră unor decizii importante de stat și ale clasei politice de pe ambele maluri ale Prutului, acestea fiind:

  1. semnarea de către partidele din cele două state românești a două documente cu angajamente proNATO, pro UE și proUNIRE
  2. ieșirea din CSI, aderarea la NATO, adoptarea Legii Lustrației
  3. preluarea integrală — prin adaptare — a legislației euroconforme din România
  4. un Guvern al Unirii la Chișinău
  5. ședințe comune ale Parlamentelor și Guvernelor celor două state românești, începând cu anul Președinției rotative române a UE
  6. delegarea unor atribuții de politică externă MAE al României/misiuni diplomatice cu personal mixt/România parte în negocierile transnistrene
  7. un Minister al integrării românești și europene
  8. posturi comune ale serviciilor la frontiera peste Prut
  9. programe comune NATO pentru Forțe Militare moldo-române/ statut de aliat non-membru al NATO pentru Armata R. Moldova/ eficientizarea MAI după model românesc
  10. conectarea energetică și prin gazoduct de sistemul românesc
  11. legarea cursului valutar național și a lucrurilor macroeconomice de cele ale României, adică adoptarea monedei naționale “leu” de către R. Moldova
  12. aderarea la Strategia națională în domeniu și la Strategia de dezvoltare durabilă ale României, pentru salvarea agriculturii, ca prioritate națională
  13. preluarea conceptelor eficiente ale sistemului românesc fiscal și financiar
  14. acord interinstituțional și asociativ complex/multilateral între Patronate, Uniuni de producători și Camerele de Comerț din cele două state românești
  15. cooperare strânsă între DNA și CNA
  16. o Diasporă unită și readucerea cetățenilor doritori acasă
  17. difuzarea dincoace de Prut a posturilor TV cu rating peste Prut
  18. extinderea în R. Moldova a rețelei de filiale ale Universităților din România
  19. deschiderea pieței de muncă din România pentru basarabeni
  20. acord oficial CEC-BEC, având un milion de basarabeni și cu cetățenie română.


PNL i-a îndemnat pe alegători să voteze Săgeata Unirii, să voteze Partidul Național Liberal!

24 ian

CEC a înregistrat lista PNL pentru alegerile parlamentare

În ciuda dificultăților pe care le comportă acest scrutin, în toată complexitatea sa, adică incluzând campania de depunere a actelor și de înregistrare, pentru că ce va urma încă vom vedea, iar spectacolul se anunță “frumos de tot”, echipa PNL s-a organizat și mobilizat.

Le mulțumim, încă o dată, tuturor celor care au manifestat solidaritate și și au dat dovadă de sacrificiu, în pofida și a condițiilor meteorologice, total defavorabile unei campanii ordinare, nu mai spun – dinamice.

Echipa de conducere a PNL.md le mulțumește din suflet tuturor celor 40 de candidați – atât celor de la Chișinău, cât și celor care au venit de trei ori fiecare la Chișinău din localități îndepărtate și mai puțin. Pe listă sunt reprezentate, prin circumscripții sau pe lista națională, următoarele unități teritorial-administrative: Strășeni, Criuleni, Hîncești, Căușeni, Drochia, Ialoveni, Rezina, Nisporeni, Orhei, Cahul, Transnistria, “Diaspora”.

Am avut o ușoară întârziere în depunerea dosarului la CEC, pentru că am depus multe eforturi de a coagula mai multe forțe pe o platformă comună în aceste alegeri, dar ne-am convins că am pierdut timpul doar, pentru că și partidele – multe dintre ele neștiindu-se cui aparțin ele, de fapt, – și parte din segmentul asociativ, formal sau informal, – mai au de învățat la capitolul “voință”, “maturitate politică”, “sinceritate”, “scopuri curate” și “fără agende ascunse”. Nu ne extindem mai mult – că nu are rost.

PNL a participat la toate alegerile de până acum, exceptând alegerile prezidențiale, când a fost obstrucționat de aleși locali din partea partidelor parlamentare, care au tergiversat ilegal autentificarea listelor de susținere pentru candidatul național-liberal, sprijinit de trei partide.

PNL vine cu același mesaj în alegeri – doar prin Reunirea cu România putem evita o nouă perioadă de agonie, care se întrezărește în mod periculos la orizont. Demersurile deja compromise privind integrarea europeană sterilă, fără unionism, fără românism, ocolindu-se România, – nu mai vrem să remarcăm aici “integrarea europeană prin Moscova și Vladivostok”, așa cum s-a cam întâmplat de prin 2009, dar și cu mult de mai înainte încoace, nu mai pot fi credibile. Sunt aceiași gogoși nu doar politici nocivi, ca și demersurile de integrare în Estul imprevizibil, care nu poate fi servi drept model de sistem politic, social, economic viabil.

PNL va da publicității Platforma sa electorală, care cuprinde prioritățile integrării românești, complementară adevăratei integrări europene, prin înfăptuirea reformelor democratice pentru care s-au angajat mai multe guvernări fals proeuropene de la Chișinău.

17 ian

PNL a depus la CEC lista de candidați pentru alegerile parlamentare

PNL a depus la CEC lista de candidați pentru alegerile parlamentare

Potrivit deciziei Delegației Politice Naționale, care a hotărât participarea PNL la alegeri, conducerea formațiunii, întrunită în ședința BPC, a decis asupra modului și a listei național-liberalilor, a prietenilor noștri în scrutinul ce a început în R. Moldova. Astfel, joi, 17 ianuarie, reprezentanții PNL au depus, la ora 12.00, la CEC, dosarul pentru înregistrare ca și concurent electoral în alegeri, iar la ora 14.00 au venit candidații să confirme personal, prin semnătură, acceptul de a candida.

Anterior, PNL a înregistrat zece grupuri de inițiativă pentru înaintarea candidaților în circumscripții.

Lista națională, de partid, a PNL include 40 de candidați, printre care cei zece candidați din circumscripții. În lista de 40 de persoane sunt 16 doamne, astfel, respectându-se cota de reprezentare pe sexe.

Printre primii 14 se regăsesc trei reprezentanți ai conducerii partidului (Vitalia Pavlicenco, Alexandra Can, Andrei Iuri-Apostol), Anatolie Caraman, președintele Asociației veteranilor de război “Tiras-Tighina”, precum și cei zece candidați care colectează semnături pentru a se înscrie ca și concurenți în circumscripții.

Pe lista națională sunt, deci, și candidații din Comunitatea cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare (numită convențional și incorect “Diaspora”, Gheorghe Furdui) și din zona nistreană (combatantul Alexei Mocreac).

Sunt reprezentate, prin candidați, în circumscripții următoarele unități teritorial-administrative: Chișinău (Iulia Deleu și Vitalie Lisnic), Hîncești (Sergiu Ioniță), Drochia (Nicolae Bîrnaz), Căușeni (Ion Calmîc), Rezina (Galina Andrieș), Ialoveni (Dumitru Nicoară), Strășeni (Ecaterina Blanovschi), precum și Criuleni, Orhei, Nisporeni, Cahul.

Conducerea PNL le mulțumește tuturor membrilor și simpatizanților PNL, care au depus un efort mare și au demonstrat o bună organizare și mobilizare, solidaritate și sacrificiu, contribuind la depunerea dosarului PNL pentru alegeri, în pofida impedimentelor de tot genul, creat de Sistemul nefast din al doilea stat românesc, cel care compromite din start șansa unor alegeri desfășurate în condiții de start egale și de loialitate concurențială.

decembrie 2018


19 dec

Partidul Național Liberal și-a ținut ședința DPN și ședința BPC privind participarea la alegeri

Duminica, 16 decembrie, a avut loc ședința ordinara a Delegației Politice Naționale, care a luat in dezbatere situația politica actuala si participarea PNL la alegerile parlamentare.

Pe toata durata anului in curs reprezentanți ai conducerii formațiunii au participat la discuții, mese rotunde si la alte diferite formate de dialog, pentru a identifica soluții in vederea valorificării segmentului unionist al electoratului din al doilea stat românesc in viitorul scrutin pentru un vot oferit unei liste naționale de candidați pentru Parlament.

Ultimele decizii ale conducerii PNL au fost de deschidere pentru participarea la proiectul propus de un grup de persoane mai cunoscute în viața publica și în domeniile profesionale, reprezentând, astfel, “societatea civila”, numita Mișcarea Civica Europeana, fondata prin semnăturile a 77 de persoane, printre care cele care si-au asumat conducerea MCE – Valentin Dolganiuc, Anatol Țaranu, Ion Negrei, Alecu Renita, Boris Volosatii.

Biroul Permanent Central al PNL a luat decizia – exprimata prin semnătura, – de sprijin pentru proiectul platformei civico-politice “Convenția Euro-Unionistă”, contându-se pe un parteneriat sincer, de respect reciproc, potrivit viziunilor PNL, intre segmentul asociativ si segmentul politic extraparlamentar ale societății civile.

Recent, aceasta entitate anunțata a fost lansata, cu obiective electorale, contând sa ofere o alternativa unionista cetățenilor. Aceasta pentru ca, din 2010 încoace, de când PNL a participat deschis cu obiectiv unionist la alegerile parlamentare, electoratul romanesc – in momentele de răscruce – a tot exprimat “un vot util” europeniștilor, forțelor politice “cu șanse”, care au dezamăgit grav așteptările societății.

In momentul actual s-a creat o situație speciala in preajma scrutinului, când, pornind de la “neșansa electorala”, mai multe partide, declarate in ultimul timp drept unioniste sau apropiindu-se de acest deziderat al națiunii românești, au aderat – prin sprijin necondiționat sau condiționat – la exponenții curentului pur europenist, eliberând, așa cum s-a menționat in ședința DPN, – segmentul unionist al eșichierului politic.

Membrii național-liberali si-au exprimat dezamăgirea profunda atât pentru eșecul eforturilor PNL, cit si pentru eșecul asumat de Mișcarea Civica Europeana, de alte entități sau grupuri de activiști civici si buni profesioniști, cărora nu le-au reușit coagulări liberale, unioniste, euro-unioniste…

In legătura cu aceasta, in ședința DPN s-au discutat implicantele participării PNL de unul singur sau împreuna intr-un bloc la viitorul scrutin dificil, care se va desfășura după un sistem electoral nou, concomitent pe lista de partid si pe circumscripții uninominale.

Aceasta pentru ca membrilor DPN li s-a adus la cunostinta ca, in timpul discutiilor in cadrul platformei civice CEU au aparut viziuni diferite asupra mecanismului de luare a deciziilor in eventualul Bloc electoral ce urma sa fie denumit “Conventia Euro-Unionista”, dupa care PNL a fost fortat sa ia o pauza, urmind sa discute aspectele sensibile in sedinta DPN.

Aceste aspecte si viziuni diferite au fost examinate si dezbatute in Delegatia Politica Nationala, la a carei sedinta a participat si unul dintre fondatorii Miscarii Civice Europene, Valentin Dolganiuc.

In sedinta toti doritorii au vorbit, au discutat, au pus intrebari si au votat.

A fost reafirmat sprijinul pentru obtinerea – urmare a negocierilor, daca mai sunt posibile, si a acceptarii dialogului pentru apropierea viziunilor divergente, – a accesului garantat si al PNL la luarea deciziilor in viitorul posibil Bloc Electoral “CEU”, precum si sprijinul deplin si unanim pentru presedintele PNL ca reprezentant in negocieri – conditii care sa conduca la prezenta echitabila a componentelor si pe lista electorala a candidatilor.

DPN a delegat BPC dreptul de a decide participarea sau neparticiparea, precum si modul de participare la scrutin.

Dupa incercarile esuate ale conducerii PNL de a se reidentifica pozitia celorlalte doua eventuale componente ale preconizatului BE “CVE”, Biroul Permanent Central, prin votul unanim al membrilor prezenti la sedinta, a decis, pe 19 decembrie, pregatirea PNL pentru a participa, ca entitate cu identitate distincta, cu mesaj clar unionist, la viitorul scrutin, cu depunerea listei nationale a partidului si cu posibila participare a candidatilor partidului in circumscriptiile unde vor exista doritori de a se inscrie in cursa dificila si nedreapta a acestui scrutin influentat puternic de Puterea bicefala nociva din Republica Moldova.

Conducerea PNL ii indeamna pe toti unionistii si adeptii sinceri ai ideiii sacre de Reintregire romaneasca, de reunificare a celor doua state romanesti sa fie alaturi de PNL, sa vina pe lista nationala a PNL, sa fie impreuna cu unionistii national-liberali, care nu si-au schimbat nici mesajul, nici pozitia, nici vrerea, nici increderea ca doar Reunirea cu România este calea cea mai scurta de integrare a populatiei si a teritoriului romanesc de dincoace de Prut in structurile euroatlantice.

noiembrie 2018


30 noi

Conferința de presă a Convenției Euro-Unioniste

Convenția Euro-Unionistă, constituită pe 27 noiembrie la Chișinău, va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și cheamă entitățile unioniste să se alăture structurii, astfel încât cetățenii, care optează pentru Unirea celor două state românești, să aibă reprezentanți în Parlamentul R. Moldova.

Fondatorii Convenției Euro-Unioniste au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, obiectivele viitorului bloc electoral.

Primul motiv de a fonda această Convenție este problema existențială a românilor basarabeni. Făcând apel la toate partidele politice, am reușit, cu două partide și 15 entități, să constituim Convenția Euro-Unionistă, să venim cu o ofertă electorală la parlamentare, pentru ca electoratul românesc să aibă cu cine vota. Noi nu mai avem dreptul să lăsăm acest electorat de izbeliște să fie violat de oricine. Ieri, la Convenție, am fost peste 120 de persoane din Chișinău și întreaga republică. Prin Acordul comun aprobat, ne obligăm să îndeplinim obiectivele propuse, a declarat Valentin Dolganiuc, unul dintre fondatorii Convenției Euro-Unioniste.

În același context, analistul politic Anatol Țăranu a menționat că deocamdată nu s-a decis în ce mod Convenția va participa la alegerile parlamentare.

Obiectivul strategic al Convenției este afirmarea și consolidarea identității românești. Convenția a luat decizia de a participa la alegerile parlamentare în calitate de entitate distinctă. Participarea la alegerile parlamentare este doar un instrument, unul dintre multiplele pe care vrem să le aplicăm. Noi nu avem listă, candidați, reieșind din faptul că în timpul apropiat Convenția își va extinde numărul de participanți. E vorba de persoane fizice și entități politice. Ulterior vom decide cine vor fi candidații care se vor regăsi pe listă și circumscripțiile electorale, a precizat Țăranu.

Totodată, acesta a ținut să precizeze că această Convenție putea să nu apară, dacă reprezentanții blocului electoral “ACUM”, format din Partidul Platforma “Demnitate și Adevăr” și Partidul Acțiune și Solidaritate, coagulau toate forțele proeuropene și unioniste.

După anunțul privind crearea Convenției Euro-Unioniste au apărut observații acide din partea unor persoane cu pufușor pe boțișor, care tot caută pete pe soare. Convenția nu este oponent politic pentru blocul “ACUM”, așa cum se vehiculează. Pentru noi, PPDA și PAS sunt aliați naturali. La o anumită etapă vom fi concurenți electorali și asta pentru că ei nu au putut coagula forțele proeuropene și unioniste, a punctat reprezentantul Convenției Euro-Unioniste.

27 noi

Convenția Euro-Unionistă este o speranță demnă a românilor basarabeni

Convenția Euro-Unionistă este o speranță demnă a românilor basarabeni

În primăvara acestui an conducerea PNL.md a fost solicitată să accepte o întâlnire cu reprezentanți ai Mișcării Civice Europene, constituite în decembrie 2017. PNL a fost partidul care, începând cu includerea în Programul său politic, din 2006, a imperativului unui pol liberal în al doilea stat românesc, a rămas și a demonstrat, prin deciziile sale, deschiderea pentru coagularea, consolidarea și fuzionarea entităților politice de orientare europeană și de esență liberală. În alegerile parlamentare din 2014 pe lista PNL.md au fost foarte mulți membri ai Consiliului Unirii, fără a fi membri ai PNL.

Discuțiile din cadrul BPC al PNL, urmate de examinarea problemei de pe ordinea de zi în cadrul Delegației Politice Naționale s-au soldat cu decizia de a accepta ideea coagulării forțelor naționale sub egida Mișcării Civice Europene. Însă, deși reprezentanți ai PNL.md au participat la masa rotundă desfășurată în preajma alegerilor locale parțiale pentru Primăria Chișinău, conducerea partidului nu a făcut cunoscută decizia BPC și a DPN opiniei publice, pentru că era convinsă de necesitatea continuării consolidării forțelor euro-unioniste, termen lansat chiar de PNL în spațiul public, la fel ca și determinativul de “europenist” în paralel cu “unionist”.

PNL considera că partidele care – peste câteva zile – vor deveni deja “foste partide parlamentare” și care au dezamăgit cumplit așteptările populației puteau să se regenereze printr-o coagulare liberală, unionistă, implicit europenistă, incluzând și entități pur europeniste, ca să nu le zicem “steril europeniste”. Aceasta pentru că atunci când pronunți “unionist” înseamnă, explicit, și “europenist”, dar nu și invers.

Conducerea MCE a fost anunțată de decizia PNL și de așteptările național-liberalilor pentru o regăsire pe această platformă și a altor partide unioniste, cu atât mai mult cu cât mai multe entități au anunțat că îmbrățișează obiectivul politic al Reîntregirii românești, adoptând un Statut de partid modificat sau intenționând să o facă la congresele ce urmează să aibă loc.

Negocierile au urmat în mai multe formate, PNL.md inițiind chiar el însușii mese rotunde sau răspunzând solicitărilor avansate. În septembrie-octombrie discuțiile având un caracter deja tactic au continuat, au participat și alte formațiuni politice la dialogul civic.

Partidele extraparlamentare sunt, și ele, parte a societății civile, pentru că nu participă la actul guvernării, nici nu au reprezentare în instituțiile Puterii, chiar dacă ar fi în opoziție.

În acest sens, avându-se în vedere și dezamăgirea cvazi-generală față de partidele politice, care nu au răspuns așteptărilor societății legat de promisiunile publice, politice ale acestora din 2009, dezamăgire căreia i-a căzut, fără vreo vină, victimă și PNL, precum și alte partide, decizia finală a conducerii Mișcării Civice Europene și a conducerilor celor două entități politice, partide doctrinare – PNL și PVE (Partidul Verde Ecologist) – a fost de a crea Convenția Euro-Unionistă, pentru a răspunde așteptărilor unioniștilor în această perioadă, care se anunță una complicată urmare a acaparării instituțiilor statului de către două partide parlamentare – PD și PSRM.

În acest fel, unioniștii vor avea în viitoarele alegeri o oportunitate de vot.

Drumul care începe pentru Convenția Euro-Unionistă este extrem de dificil. Dar votul util, dat de unioniști din 2010 încoace, de când PNL a lansat obiectivul unionist în mod deschis, a distorsionat raportul de forțe politice în societate și a anihilat încrederea în perspectiva unionistă viabilă și unica veritabilă pentru românii și aliații lor loiali din Republica Moldova, al doilea stat românesc.

La Masa Rotundă ce a avut loc pe 27 noiembrie s-a vorbit corect și încrezător în aspirația de reunificare, pe care o putem transforma în realitate împreună cu fondatorii celui de-al doilea stat românesc, prin Declarația de Independență, care a însemnat un vor ferm pentru desprinderea de influența Imperiului Rus și înscrierea acestui teritoriu și a acestei populații multpătimite în civilizația europeană, în sistemul de securitate nord-atlantic, prin reunificarea celor două state românești.

Conducerea PNL.md i-a chemat pe toți românii sub stindardul unionismului – unicul capabil să opună rezistență atât promotorilor de demagogie europenistă, fără finalitate, cât și promotorilor de sisteme vetuste pentru partea de popor român de dincoace de Prut, care a fost mereu de vocație europeană.

Pe 1 Decembrie, românii la Chișinău trebuie să fie solidari cu românii adunați la Alba-Iulia. Convenția Euro-Unionistă vă așteaptă în Scuarul Europei începând cu ora 11.00, pentru că la ora 12.00 se va desfășura mitingul dedicat Centenarului Unirii, în cadrul căruia se va transmite tuturor românilor un mesaj de unitate și speranță.

Acord de constituire a Convenției Euro-Unioniste (CEU) din Republica Moldova

Îngrijorate de situația critică din Republica Moldova, care se manifestă prin subminarea statului de drept și a vectorului european de dezvoltare, prin strangularea democrației și suprimarea grosolană a identității naționale românești, fenomene ce provoacă și mențin sărăcia endemică a majorității populației și exodul forței de muncă;

Constatând că instituțiile statului au fost capturate de către oligarhie, care a deturnat funcționarea democratică a Parlamentului, Guvernului, a Președinției și exercită o influență nefastă asupra tuturor verigilor administrației de stat, a organelor de drept, sistemului judiciar și a celui bancar, partidelor politice, societății civile precum și asupra instituțiilor mass media;

Exasperate de faptul că încălcarea drepturilor și a libertăților omului capătă proporții de masă, iar voința populară exprimată de cetățeni, prin diferite forme, inclusiv prin alegeri, este neglijată de autorități;

Dornice de a le reda cetățenilor puterea suverană, precum și de a repune în serviciul lor instituțiile statului, care trebuie să asigure și să garanteze drepturile și libertățile fundamentale ale omului;

Responsabile de trecutul, prezentul și de viitorul neamului românesc, dar și animate de imperativul implicării în viața publică a societății;

Conștiente de responsabilitatea ce ne revine, pentru viitorul neamului românesc și exprimându-ne voința de a ne decide prezentul și viitorul fără niciun amestec din afară, în spațiul istoric și etnic al devenirii naționale;

Împărtășind valorile naționale românești și pe cele europene, hotărâte să avansăm spre lumea civilizată împreună cu democrațiile occidentale, sub pavăza de securitate comună euro-atlantică:

Alarmate de lipsa unui pol puternic euro-unionist, capabil să garanteze o reprezentare parlamentară maximă a segmentului pro-românesc la apropiatele alegeri parlamentare

NOI,

  • Mișcarea Civică Europeană (MCE)
  • Asociația Pedagogilor Unioniști
  • Asociația Istoricilor din Republica Moldova
  • Centrul de Excelență Institutul de Istorie Socială “ProMemoria”
  • Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni
  • Centrul Social-politic European
  • Asociația Națională a Oamenilor de Creație
  • Fundația “Turnul Dezrobirii Basarabiei”
  • Asociația “Sfântul Închisorilor, Noul Mucenic Valeriu Gafencu”
  • Asociația Republicană a Participanților la Războaie
  • Comitetul de salvare a complexului memorial “Cimitirul Eroilor”
  • Asociația pentru Sprijinirea Basarabiei (Paris)
  • Partidul Național Liberal
  • Partidul Verde Ecologist

decidem constituirea Convenției Euro-Unioniste din Republica Moldova (CEURM), asumându-ne, ca entități asociative, calitatea de membri fondatori, lansând, totodată, altor entități civice și politice din Republica Moldova, precum și de peste hotare, apelul de aderare la acest proiect asociativ, electoral și postelectoral.

Scopul suprem al Convenției este afirmarea și consolidarea identității românești în Moldova de la Est de Prut ca factor determinant al modelului civilizațional de dezvoltare.

Un prim-pas în atingerea acestui obiectiv strategic îl constituie organizarea și susținerea plenară de către Convenție a entității electorale euro-unioniste pentru participarea la scrinul parlamentar din 24 februarie 2019, accederea ei în legislativ și constituirea unei fracțiuni parlamentare euro-unioniste, care își va axa activitatea pe consolidarea curentului de opinie și acțiune românească, europeană și anti-oligarhică.

Atingerea obiectivelor Convenției va face posibil:

  • afirmarea, promovarea și consolidarea Identității Naționale Românești, omogenizarea spațiului identitar, economic, social și cultural, asigurarea ireversibilității vectorului de integrare europeană;
  • modernizarea societății moldovenești și integrarea ei deplină în spațiul românesc, ca cea mai rapidă și eficientă cale de europenizare;
  • respectarea necondiționată a drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului;
  • garantarea de drepturi și libertăți egale, conform standardelor europene, tuturor grupurilor etnice conlocuitoare.

Pentru atingerea acestor obiective, Convenția va convoca un Congres al cetățenilor euro-unioniști din Republica Moldova, care va elabora și aproba un program amplu de implicare și de participare a acestui segment larg al societății la dinamizarea procesului de refacere a Unității Naționale Românești și de accedere, pe această cale, a populației noastre în familia popoarelor Uniunii Europene și în structurile nord-atlantice.

Pentru facilitarea procesului de coagulare a forțelor proeuropene și românești din Republica Moldova, facem publice principiile fundamentale de constituire și funcționare ale Convenției:

  • voința liber exprimată a fiecărei componente;
  • adeziunea nelimitată pentru toate forțele pro-românești și pro-europene;
  • atașamentul față de valorile naționale românești și cele europene;
  • respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului;
  • intransigență fermă față de orice forme de manifestare a autoritarismului și față de regimurile oligarhice de orice nuanță;
  • respectul reciproc și factorul majoritar decizional.

Prin consens, fondatorii Convenției Euro-Unioniste acceptă Mișcarea Civică Europeană în calitate de moderator al Convenției și instituie organul de conducere – Consiliul Coordonator, format din 7 membri ai Consiliului Director al Mișcării Civice Europene, câte un reprezentant al fiecărei entități civice a Convenției și câte 3 reprezentanți de la Partidului Național Liberal și Partidul Verde Ecologist.

septembrie 2018


11 sep

E posibil un “Bloc al celor 10” ori … și mai mare?..

Noi, PNL, suntem cei care am vorbit despre necesitatea unui proiect politic, electoral unionist ori – și mai bine – despre un asemenea proiect euro-unionist (termenii “europenist” și “euro-unionist” ne aparțin).

Acum, după ce salutăm că am avut un prim-dialog între reprezentanți a șapte partide și unele entități asociative, dar și DUPĂ CE un partid parlamentar ca PLDM a devenit al treilea partid cu Statut pro-Unire cu România, urmând exemplul PNL și PUN, a venit timpul să ne gândim bine dacă nu e posibilă una din câteva opțiuni politice electorale, inclusiv cu bătaie lungă pe viitor. Da, se cunoaște în spațiul public faptul că PLDM este a treia componentă din posibila tripla alianță electorală PPPDA-PAS-PLDM. Acum, un PLDM unionist, ar putea însemna una din două: ori tripla alianță înțeleasă bine va folosi argumentul în alegeri că are o componentă unionistă și unioniștii vor fi invitați să îți concentreze “voturile utile” pentru acest posibil concurent electoral; ori PLDM, ca partid unionist, se declară deschis pentru o coagulare liberală, unionistă sau eurounionistă LARGĂ.

Da, unii colegi au mai avansat o versiune – PLDM să folosească disponibilitatea unor partide din afara tandemului PPPDA-PAS ca instrument de presiune pentru un tratament mai echitabil față de propria entitate. Eu, însă, nu vreau să cred în așa ceva.

După primul pas al unui număr de șapte partide de a iniția un dialog politic-electoral credem că ar fi un exemplu de maturitate dacă PL, PUN, PLDM ar manifesta interes și disponibilitate pentru dialog.

Facem precizarea: putem continua dialogul oriunde propune altcineva, ca să nu se creadă că PNL are anumite calcule de imagine “nemeritate”. Mai mult – nu răspundem de știrile sau comentariile făcute din ceea ce postăm despre un dialog început, pe care îl dorim continuat în formulă lărgită. Unul dintre partidele parlamentare ar putea prelua moderarea și ar putea oferi o locație pentru dialogul început la invitația PNL. Ce va include – așa cum s-a propus – o ședință “între președinți”, dacă se ajunge la o asemenea înțelegere.

În ideea alăturării celor trei partide, dintre care două sunt parlamentare, fiind vorba de PL și PLDM, cu menținerea celor șapte partide dacă doresc să se discute mai departe, am ajunge la un fel de Platformă sau “BLOC AL CELOR 10”, fiind vorba, deci, de: PLDM, PL, PLR, PNL, PUN, PPRM, PVE, PAD, PPDA, PVP.

Sigur, dacă vor dori și “purii” europeniști să se alăture oricând, va fi și mai bine, în ideea unei Opoziții eurounioniste unite.

Da, îmi imaginez atacurile – “da voi cine sunteți”, “da voi pe cine reprezentați…”, “noi avem sprijin popular, dar voi ce procente aveți…” și … tot așa.

Cunoaștem, doar că nu ar trebui să se uite că pretinsa majoritate parlamentară s-a făcut în 2014 cu voturi subtilizate de la Partidul Antimafie, PLR, PNL, PPRM. Prin urmare, și banii ce trebuiau să vină puțintel mai mult acestor entități au revenit celor “șmecheri”, care au preluat voturile de la alții. În acest sens, dacă vom fi mai mulți și mai bine organizați ne vom putea apăra voturile în fața PSRM, PD, Partidul Șor și alții care ar putea să facă o majoritate regretabilă pentru mulți după alegerile din februarie 2019. Noi, PNL, avem această experiență, parțial în 1993, cu o alianță democratică pentru locale, în 2003, cu ASL “Moldova Noastră”, în 2005, cu BMD, în 2009, cu MAE. E mai ușor să coordonezi teritoriile, revine câte o postată fiecărei entități și vom rezista mai ușor presiunilor Puterii bicefale.

Haideți să medităm la rece, fără părtinire, ci cu mintea trează că trebuie să ne regăsim cei din Opoziție pe o platformă comună. Ca să nu înțelegem prea târziu. // pavlicenco.md