Declarațiile PDM în perioada alegerilor parlamentare din 2019

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul Democrat din Moldova (PDM) în perioada alegerilor parlamentare din 2019. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului pdm.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Cuprins

iunie 2019


10 iun

Declarație pentru apărarea Republicii Moldova

În calitate de reprezentanți ai cetățenilor, aleși prin vot direct și având încrederea acestora, declarăm în fața poporului suveran următoarele:

Condamnăm cu fermitate toate actele de trădare de țară ale lui Igor Dodon, Maia Sandu si Andrei Năstase.

Condamnăm orice act sau acțiune care poate conduce la instabilitatea țării și cerem trădătorilor de țară – Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase – să se retragă și să nu ducă Republica Moldova în haos.

Tentativele de uzurpare a puterii de stat ale trădătorilor Dodon, Sandu și Năstase, din data de 8 iunie 2019, au fost stopate de către Partidul Democrat din Moldova.

Noi, primarii și președinții de raioane, semnatari ai prezentei Declarații, recunoaștem ca fiind legitim guvernul actual, condus de prim-ministrul Pavel Filip. Votul din Parlament al PSRM-ACUM este unul ilegal, încălcând toate dispozițiile Constituției Republicii Moldova, ale legilor țării și încălcând voința poporului.

Noi, primarii și președinții de raioane luăm act de Decretul privind stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate, respectiv 6 septembrie 2019.

Republica Moldova nu este de vânzare!
Republica Moldova este stat suveran și independent, iar suveranitatea națională aparține poporului.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

8 iun

Partidul Democrat nu recunoaște legalitatea a tot ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament

Partidul Democrat nu recunoaște legalitatea a tot ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament

Acțiunile de astăzi ale lui Igor Dodon, PSRM și ACUM reprezintă o evidentă lovitură de stat, fiind încălcate deliberat Constituția și hotărârile Curții Constituționale. Declarația a fost făcută de președintele PDM Vlad Plahotniuc, care a venit cu mai multe clarificări vizavi de evoluția evenimentelor de astăzi și acțiunile PDM de mai departe.

Vlad Plahotniuc a confirmat că a purtat personal negocieri cu Igor Dodon. Potrivit lui, Partidul Democrat a dorit să facă un parteneriat cu Partidul Socialiștilor, bazat strict pe o platformă socială și economică, una care să aibă ca obiectiv rezolvarea problemelor cetățenilor.

Timp de trei luni de zile, am avut multe discuții, am încercat să găsim o formulă de parteneriat tehnic între PSRM și PDM, pentru că înțelegeam că nu putem face o coaliție politică la etapa asta, având diferențe ideologice atât de mari. În mare parte, am reușit să găsim un consens, însă discuțiile intrau în impas din cauză că mereu apăreau diferite cerințe noi pe zona geopolitică, pe care Partidul Democrat nu le putea accepta. Am înțeles în ultimele zile de negociere, în special ieri, că Igor Dodon și PSRM fac acel joc al negocierilor cu blocul ACUM ca să ne forțeze pe noi, cei din Partidul Democrat, să acceptăm în ultimul moment anumite condiții inacceptabile, iar una era legată de federalizarea țării, a declarat liderul democrat.

Vlad Plahotniuc a mai afirmat că o coaliție tehnică PDM-PSRM era aproape făcută, dar a căzut în ultimul moment, când liderul democrat nu acceptat să semneze documentul legat de federalizare și alte cerințe, care erau împotriva Republicii Moldova.

Să semnez un astfel de document doar de dragul coaliției, însemna să-mi trădez țara și să-i trădez pe moldoveni, însemna să-mi trădez colegii de partid și să devin un complice al lui Dodon la planul lui odios pentru Republica Moldova. Am negociat lucruri, care puteau să aducă mai multă eficiență actului guvernării, dar nu am acceptat să negociez lucruri, care erau împotriva moldovenilor, a adăugat Vlad Plahotniuc.

Totodată, președintele PDM a reiterat că Igor Dodon și PSRM nu au legitimitatea să mai participe la formarea unei majorități constituționale și a Guvernului, din moment ce există dovezi multiple că au fost finanțați din exteriorul țării, atât în campania electorală, cât și în rest.

Partidul Democrat nu recunoaște legalitatea a tot ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament, începând de la modul ilegal în care a fost convocată ședința plenului, până la toate voturile care au fost. Vom face toate acțiunile legale și democratice pentru ca planul de preluare ilegală a instituțiilor să nu aibă loc, astfel încât Republica Moldova să nu ajungă într-o criză și mai mare decât cea în care au băgat-o deja PSRM și ACUM. De asemenea, zilele următoare vom furniza instituțiilor statului dovezi suplimentare, legate de lipsa de legitimitate a acestor voturi, dar și alte probe, care să clarifice modul în care Partidul Socialiștilor a orchestrat această tentativă de uzurpare a puterii de stat, a punctat Vlad Plahotniuc.

De asemenea, în viziunea PDM, începând de astăzi, Republica Moldova nu mai are un șef al statului legitim, astfel că poporul este în drept să-și aleagă un alt președinte, care să nu fie compromis și să nu fie vulnerabil. De aceea, PDM va insista mai departe pe organizarea alegerilor prezidențiale anticipate, concomitent cu alegerile parlamentare, la fel cum va insista și ca alegerile să nu fie achitate din bani suplimentari de către cetățeni, dar din banii pentru finanțarea partidelor.

Partidul Democrat va da dovadă în continuare de un comportament politic matur și echilibrat, va acționa democratic pentru a proteja Republica Moldova și pe cetățenii ei.

Totodată, președintele PDM a declarat că s-au luat măsurile necesare, pentru ca instituțiile statului să funcționeze în regim normal și cetățenii să nu fie afectați de această criză creată de PSRM și ACUM.

PDM a pregătit deja o sesizare la Curtea Constituțională pentru a ataca decizia de alegere ilegală a președintelui Parlamentului

Partidul Democrat din Moldova va ataca pe toate căile legale deciziile luate astăzi în cadrul Parlamentului, pe motiv că acestea au un caracter ilegal și contravin Constituției. Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele PDM Andrian Candu, în cadrul unui briefing de presă. În acest sens PDM a pregătit deja o sesizare la Curtea Constituțională pentru a ataca decizia de alegere a așa zisului președinte al Parlamentului.

Ceea ce vedem astăzi în Parlament are un caracter ilegal. Există Curtea Constituțională, care este garantul Constituției și a spus clar că Parlamentul de azi este nelegitim. Tot ce se întâmplă azi va fi atacat pe căile legale, a declarat Candu.

De asemenea, Andrian Candu a anunțat că PDM va cere investigarea de către organele statului a declarațiilor lui Igor Dodon, prin care recunoaște că PSRM este finanțat din exterior.

Legat de finanțarea ilegală a PSRM, ridică mari semne de întrebare legitimitatea PSRM și a alegerilor din 24 februarie. Iată de ce vom solicită tuturor autorităților să investigheze acest caz. Tot ce se întâmplă denotă că politicul a eșuat în luarea unei decizii de guvernare responsabile, a subliniat vicepreședintele PDM.

În același timp, Andrian Candu a ținut să reitereze că toate instituțiile statului vor funcționa în regim obișnuit.

Cei care vor încerca să implementeze deciziile adoptate astăzi vor răspunde conform legii. Autoritățile statului trebuie să aplice legea, Constituția dacă cineva va încerca să uzurpeze puterea în stat, a punctat Andrian Candu.

Condițiile antinaționale propuse de Igor Dodon și PSRM pentru formarea unei coaliții cu PDM

Condițiile antinaționale propuse de Igor Dodon și PSRM pentru formarea unei coaliții sunt de neacceptat pentru acest popor. Considerăm că propunerea de federalizare a Republicii Moldova ca și o întreagă serie de alte cerințe din cadrul negocierilor care au avut loc, reprezintă un act de trădare de țară. Din acest motiv, cerem demisia Președintelui și organizarea de alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate, în toamnă. // Facebook

Условия создания коалиции между ПСРМ И ДПМ

В результате парламентских выборов в Республике Молдова 2019 года создалась возможность образовать на ближайшие 4 года стабильную коалицию из 35 депутатов Партии социалистов Республики Молдова и из 33 депутатов Демократической партии Молдовы. Такая коалиция будет составлять конституционное большинство из 68 депутатов (всего в Парламенте Молдовы 101 депутат).

Вышеуказанная коалиция может быть создана на следующих условиях:

I. Базовые принципы:

  1. Сохранение и укрепление нейтрального статуса республики Молдова (неприсоединение Молдовы ни к каким военным блокам, включая НАТО).
  1. Стороны предпримут исчерпывающие меры к политическому урегулированию Приднестровского конфликта и мирной реинтеграции в Республику Молдова путем предоставления особого статуса Приднестровью, предусматривающего широкие законодательные и исполнительно-распределительные полномочия органам власти Приднестровья в политической, экономической и социально-культурной сферах при необходимости введения федеративного устройства Республики Молдова.
  1. Укрепление государственности путем противостояния унионизму и другим движениям, ратующим за ликвидацию Молдовы как государства.
  1. Восстановление и дальнейшее развитие добрососедских, культурных, торгово-экономических отношений между Молдовой и Россией.
  1. Проведение взвешенной внешней политики:
    • Сохранение Соглашения об ассоциации с ЕС.
    • Восстановление функционирования представительства Молдовы во всех органах СНГ, включая использование статуса Наблюдателя в рамках ЕВРАЗЭС.
    • Инициирование переговоров в трехстороннем формате Республика Молдова – Европейский Союз – Российская Федерация по вопросам торговой политики.
  1. Приступить к изучению и обсуждению возможности изменения избирательной системы на пропорциональную для применения на следующих очередных парламентских выборах 2023 года в целях обеспечения незыблемости базовых принципов, прописанных в этом документе.

II. Распределение полномочий:

  1. Стороны обеспечат изменение Конституции в части избрания Президента страны в Парламенте (61 голос).
  1. Следующим Президентом страны будет избран представитель ПСРМ.
  1. Спикером Парламента будет избран представитель ПСРМ – Гречаный З.
  1. Премьер-министром Правительства будет избран представитель ДПМ.
  1. Будет обеспечен возврат Президенту Республики Молдова полномочий, которые были в силе до 1 октября 2016 года (включая Службу информации и безопасности).
  1. Министерства будут распределены следующим образом:
    Социалистическая партия:
    • Вице-премьер по реинтеграции
    • Министерство иностранных дел
    • Министерство обороны
    • Министерство внутренних дел
    • Министерство финансов
    • Министерство образования, культуры, молодежи и спорта
    Демократическая партия:
    • Министерство экономики
    • Министерство юстиции
    • Министерство здравоохранения и социальной защиты
    • Министерство сельского хозяйства

III. Приоритетные законодательные изменения:

  1. Восстановление телерадиовещания российских медиа на территории Молдовы путем подписания специального межправительственного соглашения.
  1. Закон о функционировании языков на территории Республики Молдова (русский язык – язык межнационального общения).
  1. Пакет законов о статусе Гагаузской автономии, разработанный – при поддержке европейских институтов и ОБСЕ – смешанной рабочей группой, состоящей из представителей Парламента Республики Молдова, Народного собрания Гагаузии, гражданского общества.
  1. Реформа местной администрации (включающая в себя избрание мэра Кишинева жителями города, без участия проживающих в пригородах) и перенос местных выборов на 1–1.5 года.

7 iun

PDM s-a angajat să depună toate eforturile ca cetățenii să nu resimtă niciun impact negativ în urma organizării alegerilor parlamentare anticipate

PDM s-a angajat să depună toate eforturile ca cetățenii să nu resimtă niciun impact negativ în urma organizării alegerilor parlamentare anticipate

Consiliul Politic Național al PDM a discutat contextul politic și situația creată în țară urmare a refuzului Blocului electoral ACUM și a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova de a crea a alianță parlamentară viabilă și un Guvern funcțional.

În acest context, Partidul Democrat din Moldova s-a angajat să depună toate eforturile ca cetățenii să nu resimtă niciun impact negativ în urma organizării alegerilor parlamentare anticipate. Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele PDM Andrian Candu după ședința Consiliului Politic Național.

Andrian Candu a amintit că, imediat după alegerile din 24 februarie, Partidul Democrat și-a arătat disponibilitatea de a discuta cu alte partide despre formarea majorității parlamentare și a unei guvernări responsabile.

Noi niciodată nu am discutat despre funcții, mai mult ca atât am propus colegilor de la ACUM funcția de prim-ministru și asumarea guvernării. Cu regret, ei nu au venit nici să discute cu noi. În aceste 3 luni, niciodată nu am auzit ca ei să discute despre nevoile și problemele oamenilor, despre soluții ca în acest stat fiecare cetățean să fie fericit și să dorească să trăiască. Au pus interesele personale și de partid mai presus decât interesele cetățenilor. Și-au încălcat angajamentele și promisiunile făcute în alegeri și înainte, a declarat Candu.

De asemenea, Andrian Candu s-a referit la modalitatea de finanțare a viitoarelor alegeri.

În buget nu erau prevăzuți bani pentru anticipate. Vom căuta soluții legale și economice ca costurile să fie suportate de către partidele politice. Nu cetățenii și nu țara trebuie să sufere în urma iresponsabilității celor care s-au jucat cu țara în aceste 3 luni, a punctat vicepreședintele PDM.

Prim-ministrul Pavel Filip, a dat asigurări, la rândul său, că Guvernul este funcțional și va activa în continuare în beneficiul oamenilor, astfel încât cetățenii să nu resimtă efectele crizei politice.

De asemenea, Pavel Filip a reiterat că în bugetul de stat sunt suficienți bani pentru a acoperi în măsură deplină toate cheltuielile bugetare.

Bani în buget sunt suficienți ca să fie achitate la timp salariile așa cum au fost majorate, pensiile vor fi plătite la timp și în valorile care au fost indexate, programele naționale precum Drumuri bune vor continua, la fel ca și Prima casă. Am discutat că poate vom mai veni și cu alte proiecte sociale în această perioadă. Nimeni nu va simți efecte economice provocate de această criză politică, cauzată de iresponsabilitatea politicienilor de la PSRM și ACUM, a dat asigurări Prim-ministrul Pavel Filip, care a mai punctat că, de luni, cetățenii vor resimți mult mai intens lucrul Guvernului.

3 iun

Președintele PDM, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit cu oficiali din partea Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii și Federației Ruse

În cursul zilei de luni, președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a avut o serie de trei întrevederi cu oficiali din străinătate aflați astăzi la Chișinău.

Liderul PDM s-a întâlnit astfel cu Johannes Hahn, comisarul Uniunii Europene pentru politica de vecinătate și negocieri de aderare, Bradley Freden, directorul Biroului pentru Afaceri Est-Europene din cadrul Departamentului de Stat al SUA și Dmitri Kozak, viceprim-ministru al Federației Ruse.

Discuțiile au vizat situația politică din țara noastră, Vlad Plahotniuc subliniind faptul că Partidul Democrat are ca obiective principale asigurarea stabilității politice și dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova, menționând în același timp progresele înregistrate în cei trei ani de guvernare PDM.

Liderul PDM i-a informat de asemenea pe interlocutorii săi cu privire la acțiunile întreprinse de formațiunea pe care o conduce pentru constituirea unei majorități parlamentare și a unei guvernări eficiente, în scopul sprijinirii cetățenilor și evitării alegerilor anticipate.

mai 2019


31 mai

PDM este deschis unui dialog cu PSRM pentru a crea o majoritate axată pe rezolvarea problemelor cetățenilor

PDM este deschis unui dialog cu PSRM pentru a crea o majoritate axată pe rezolvarea problemelor cetățenilor

Partidul Democrat din Moldova va lua măsurile necesare pentru ca țara să evite criza politică și alegerile anticipate, urmând să găsească soluțiile potrivite pentru a răspunde așteptărilor de stabilitate și progres ale cetățenilor. Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al democraților, Vitalie Gamurari, după ședința Biroului Permanent al PDM.

În declarația PDM, adoptată astăzi, care a fost făcută publică de către Vitalie Gamurari, se menționează că actualul blocaj politic a fost generat de diferențele semnificative de viziune politică între partide, dar și de orgoliile unor politicieni dornici în primul rând de funcții. Purtătorul de cuvânt al PDM a arătat că Partidul Democrat a propus de la bun început o agendă de discuții politice având în centru problemele cetățenilor, manifestând deschidere față de celelalte partide.

În același timp, în declarația Biroului Permanent al PDM se mai menționează că Republica Moldova nu poate să fie ținută blocată de obsesia unor politicieni pentru funcții, de mofturile lor și că liderii politici au obligația să găsească cele mai bune soluții pentru cetățeni și viitorul țării. Prin urmare, conducerea Partidului Democrat a luat hotărârea de a trimite vineri o invitație la dialog către PSRM, cu scopul de a începe discuții pentru crearea unei majorități parlamentare.

Am așteptat până aproape de termenul limită în care se poate forma noul guvern, pentru ca partidele parlamentare să dea dovadă de maturitate și să realizeze că ceea ce așteaptă cetățenii este stabilitate, nu conflicte politice, așteaptă soluții la problemele lor, nu lupte pentru preluarea de instituții, așteaptă de la politicieni să le facă viața mai bună, nu mai grea, prin ducerea țării în criză și instabilitate. În toată această perioada de după alegeri, echipa Partidului Democrat a lucrat pentru pregătirea unui program de guvernare bazat pe nevoile sociale ale cetățenilor, program pe care suntem gata să-l implementăm împreună cu deputații, care doresc să muncească cu adevărat pentru țară, se mai arată în document.

În finalul declarației de presă, Vitalie Gamurari a subliniat că este nevoie, mai mult decât oricând, de stabilitate și de continuarea programelor începute de guvernarea PDM.

aprilie 2019


11 apr

Președintele fracțiunii PDM din Parlament, Pavel Filip, a discutat cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov

Președintele fracțiunii PDM din Parlament, Pavel Filip, a discutat cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov

Liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip și ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov au avut o întrevedere la sediul Parlamentului, consacrată schimbului de opinii privind situația actuală din Republica Moldova.

Pavel Filip a subliniat deschiderea PDM față de toți partenerii externi ai Moldovei, inclusiv Federația Rusă, atâta timp cât acestea se bazează pe respect reciproc și pragmatism.

Referindu-se la realitățile politice ale momentului, președintele fracțiunii democrate din Parlament a precizat obiectivul PDM de a susține formarea cât mai rapidă a unei coaliții de guvernare în Republica Moldova pentru a continua proiectele începute în mandatul anterior.

Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, a ținut să remarce scorul bun înregistrat de PDM în alegerile parlamentare din 24 februarie curent, precum și să-i ureze succes domnului Pavel Filip în exercitarea funcției de Președinte al fracțiunii PDM. Diplomatul rus a folosit acest prilej pentru a evidenția disponibilitatea Moscovei de a dezvolta cooperarea moldo-rusă pe filiera parlamentară prin relansarea rapidă a activității grupului parlamentar de cooperare Republica Moldova – Federația Rusă.

9 apr

PDM a pregătit un pachet de inițiative sociale, care va sta la baza negocierilor pentru formarea majorității parlamentare

PDM a pregătit un pachet de inițiative sociale, care va sta la baza negocierilor pentru formarea majorității parlamentare

Partidul Democrat din Moldova a definitivat programul cu care va participa la formarea majorității parlamentare și a Guvernului.

Partidul Democrat a pregătit un pachet social de inițiative care va sta la baza negocierilor și la baza activității partidului nostru în perioada imediat următoare, dacă se va forma o coaliție de guvernare cu participarea democraților, a anunțat prim-ministrul și prim-vicepreședintele PDM, Pavel Filip, în cadrul unui briefingul de presă ce a avut loc după ședința săptămânală a conducerii partidului.

Intitulat Pachetul social pentru Moldova, acesta conține temele prioritare ale cetățenilor, așa cum le-au formulat ei la întâlnirile pe care le-am avut în campania electorală, dar și care apar pe primele locuri în sondajul de opinie finalizat zilele trecute, a declarat Pavel Filip, subliniind că majoritatea proiectelor incluse în Pachetul social al PDM au fost anterior anunțate spre implementare de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc.

Este important ca cetățenii să vadă cu ce intenționează să se ocupe fiecare partid mai departe, în ce măsură activitatea partidelor corespund cu așteptările cetățenilor, a punctat Pavel Filip.

Prim-vicepreședintele PDM a explicat că Pachetul social pentru Moldova conține măsuri ce vizează creșterea veniturilor cetățenilor, noi facilități pentru procurarea locuințelor, sprijin pentru familii și o protecție socială mai bună pentru cei defavorizați, dar și proiecte privind infrastructura drumurilor.

Vorbind despre principalele proiecte din Pachetul social al PDM, premierul Pavel Filip a menționat mai întâi creșterea indemnizației unice la nașterea copilului de la 6 303 lei la 10 000 lei.

Este o majorare importantă, prin care vrem să încurajăm și să sprijinim familiile, iar pentru acest lucru va fi nevoie să modificăm câteva legi și cu cât mai repede vom avea o majoritate parlamentară și un Guvern, cu atât mai repede va fi aprobată această inițiativă, a continuat Pavel Filip.

În același context se înscrie și inițiativa de lansare a programului Alocații lunare de stat pentru copii în Republica Moldova.

Vrem să instituim alocația lunară de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor până la 18 ani, fără discriminare. Așa cum a anunțat anterior președintele partidului Vlad Plahotniuc, alocația lunară de stat va constitui 200 de lei și copilul va primi această alocație până la vârsta de 18 ani, pe lângă celelalte plăți sociale care există la moment, a precizat Pavel Filip.

Printre prioritățile democraților se regăsește și grija pentru pensionari și persoanele aflate în dificultate. Pavel Filip a reamintit în acest context ajutorul de 600 de lei acordat anul trecut de Crăciun și ajutorul similar ce va fi oferit de Paști.

Vrem și în continuare să fim alături de acești oameni și această inițiativă prevede permanentizarea ajutorului de 600 de lei oferit beneficiarilor de alocații sociale sau pensionarilor, a precizat prim-vicepreședintele PDM referindu-se la acele persoane care au venituri sub 2 000 de lei lunar. Odată cu aprobarea acestei inițiative, de două ori pe ani acești oameni vor primi un ajutor cu ocazia sărbătorilor de Paști și Crăciun, a mai spus liderul fracțiunii parlamentare a PDM.

Încă o modalitate de sprijin pentru persoane cu venituri mici va fi dublarea compensației pentru căldură – de la 350 lei până la 700 lei și care va fi acordată pentru perioada noiembrie-martie. În prezent, de compensațiile pentru plata căldurii beneficiază circa 140 000 de familii.

O altă inițiativă care va avea un impact pozitiv ține de extinderea programului Prima Casă prin introducerea variantei Prima Casă 4.

Proiectul Prima Casă 4 este destinat angajaților din sectorul privat, cărora statul le va oferi compensații de până la 50% din valoarea creditului pentru prima casă. Este un echivalent al proiectului Prima Casă 2, care era destinat doar pentru cei care sunt angajați în structurile de stat. Mărimea compensației va fi stabilită în funcție de salariul oficial, declarat de către beneficiar, a explicat Pavel Filip.

Pachetul social pentru Moldova mai include ca priorități programul național pentru alimentarea cu apă a localităților, construirea sistemului de canalizare, gestionarea deșeurilor solide, programul Drumuri Bune 2, care deja se află în implementare.

Și aceste programe naționale reies din cele auzite de noi de la oameni în cadrul campaniei electorale, a adăugat democratul.

Suntem gata să discutăm acest Pachet social pentru Moldova cu partidele interesate să participe la implementarea lui. Credem însă că este vital ca această stare de neclaritate politică să ia sfârșit cât mai repede, toate partidele din Parlament să dea dovadă de maturitate și responsabilitate față de cetățeni, să dialogheze pe temele de interes prioritar pentru ei și să muncească pentru a le face viața mai bună, a punctat președintele fracțiunii parlamentare a PDM.

Pavel Filip a încheiat briefingul de presă asigurând despre faptul că Partidul Democrat își va intensifica efortul de a găsi partenerul politic care să ajute Republica Moldova să evite o criză politică și socială și împreună cu care să realizeze o înțelegere bazată pe așteptările și nevoile oamenilor.

2 apr

PDM va finaliza în curând programul de guvernare pe baza cerințelor actualizate ale oamenilor

PDM va finaliza în curând programul de guvernare pe baza cerințelor actualizate ale oamenilor

Partidul Democrat din Moldova lucrează deja la programul de guvernare pentru perioada 2019–2023 și intenționează în curând să facă publică propunerea sa. Despre acest lucru s-a discutat la ședința săptămânală a conducerii partidului, care a avut loc marți dimineață la sediul central al PDM.

Cetățenii așteaptă de la noi să ne respectăm angajamentele electorale făcute și să continuăm proiectele începute, a afirmat președintele PDM Vlad Plahotniuc în cadrul ședinței partidului.

Liderul democraților a subliniat că în aceste zile Partidul Democrat își actualizează agenda de lucru pe baza propunerilor venite direct de la oameni, dar și pe baza unui sondaj de opinie privitor la așteptările cetățenilor pentru dezvoltarea Moldovei în anii următori.

Pe primul loc în lista de priorități a oamenilor se află continuarea politicii de majorare treptată a salariilor și pensiilor, continuarea și accelerarea programului Drumuri Bune pentru Moldova, indemnizații majorate pentru copii, locuri de muncă, dezvoltarea economiei, a precizat Vlad Plahotniuc referindu-se la analiza preliminară a așteptărilor publicului.

În cadrul ședinței PDM s-a discutat de asemenea despre implementarea celor mai importante măsuri ale guvernării din această perioadă, respectiv indexarea pensiilor, oferirea ajutorului de Paști către pensionarii cu venituri mici și demararea Programului Drumuri Bune 2.

martie 2019


26 mar

PDM vrea să formeze o majoritate parlamentară pentru a rezolva problemele oamenilor

PDM vrea să formeze o majoritate parlamentară pentru a rezolva problemele oamenilor

O delegație a Partidului Democrat din Moldova, formată din președintele PDM Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședintele PDM Pavel Filip și vicepreședintele PDM Andrian Candu, a avut o discuție cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în ceea ce privește soluțiile pentru depășirea blocajului post-electoral și crearea noii guvernări în țara noastră.

La încheierea discuțiilor de la Reședința de Stat, Vlad Plahotniuc a declarat că Partidul Democrat are o abordare constructivă și dorește crearea unei guvernări stabile și responsabile.

Am transmis șefului statului că Partidul Democrat este deschis dialogului cu toate formațiunile, cu toate partidele care vor să evite criza politică. PDM are intenția de a forma cât mai curând posibil o majoritate parlamentară ca să stabilizăm situația din țară, să oprim incertitudinea și să ne ocupăm cu rezolvarea problemelor oamenilor, a afirmat liderul democraților.

În acest context, Vlad Plahotniuc a precizat că nu PDM, dar alte forțe politice, vor fi responsabile pentru eventuale alegeri anticipate, adăugând că democrații sunt flexibili și vor cu adevărat să fie găsite soluții. Președintele PDM a subliniat de asemenea că, înainte de orice numiri sau alegeri în funcții parlamentare sau guvernamentale, este nevoie de crearea unei majorități parlamentare, bazată pe principii și obiective clare.

14 mar

PDM a lansat o nouă invitație pentru dialog Blocului electoral ACUM

PDM a lansat o nouă invitație pentru dialog Blocului electoral ACUM

Consiliul Executiv al Partidului Democrat din Moldova, întrunit astăzi în ședință, a decis să lanseze o nouă invitație la dialog Blocului electoral ACUM.

Invitația a fost făcută public de către vicepreședintele PDM Andrian Candu. Acesta a punctat că echipa PDM a avut toată deschiderea, încă de la prima invitație și va păstra aceeași atitudine flexibilă pentru găsirea celor mai bune soluții în interesul cetățenilor și al dezvoltării țării.

Andrian Candu a amintit că, din păcate, Blocul electoral ACUM a respins în trecut șansa dialogului despre formarea coaliției parlamentare și prioritățile viitoarei guvernări.

Regretăm că ACUM s-a grăbit să respingă invitația noastră și că se comunică prin presă și nu la nivelul partidelor. Dacă liderii ACUM ar fi acceptat dialogul, ar fi văzut că echipa PDM este una foarte flexibilă și, chiar dacă PDM are mai multe mandate, am fi fost dispuși să îi oferim Blocului ACUM un rol important în guvernare, le-am fi oferit funcția de prim-ministru. Am fi discutat despre angajamentele pe care le-am asumat în realizarea reformelor, a declarat Andrian Candu.

Vicepreședintele PDM a adăugat că, reieșind din programele lansate în campania electorală, este posibilă identificarea compromisurilor în tot ce ține dezvoltarea țării și grija față de oameni.

Andrian Candu a mai spus că în cazul în care Blocul ACUM va refuza din nou dialogul, la începutul săptămânii viitoare Consiliul Executiv al PDM se va reuni într-o nouă ședință, pentru a decide următoarele acțiuni.

7 mar

Vlad Plahotniuc: Pensiile vor fi indexate de la 1 aprilie cu 5,3%, iar peste 600 de mii de cetățeni vor primi ajutorul de 600 de lei de Paști

Vlad Plahotniuc: Pensiile vor fi indexate

Partidul Democrat din Moldova a luat astăzi decizia ca Guvernul să-și asume răspunderea pe câteva proiecte care le vor aduce oamenilor beneficii importante, în contextul realizării angajamentelor asumate în fața cetățenilor. Anunțul a fost făcut de către președintele PDM Vlad Plahotniuc, care a subliniat că această măsură vine să ofere soluții urgente pentru unele subiecte care nu mai pot fi amânate.

Suntem în așteptare ca unii lideri politici să se trezească la realitate după alegeri și să înțeleagă pentru ce au fost votați. Preocuparea noastră principală este să facem coaliție cu cetățenii și să continuăm faptele bune, așa cum am făcut-o pe perioada ultimilor trei ani, a punctat Vlad Plahotniuc.

Unul dintre proiectele care vor fi asumate de către Guvern vizează indexarea pensiilor, de la 1 aprilie curent, cu 5,3% – adică aproape dublu față de ce era prevăzut. Acest lucru se va întâmpla pentru că se va lua în calcul media inflației pe ultimii 3 ani, nu doar pe anul precedent, cum se făcea până acum.

Liderul democrat a amintit, în acest context, că unele partide de opoziție, în campania electorală, au mințit oamenii, spunându-le că pensiile nu vor fi deloc indexate.

Noi tratăm aceste minciuni electorale ca o disperare a opoziției, ca o slăbiciune a lor, pe care suntem gata să le-o iertăm. În realitate, dacă le adunăm pe toate, în acest an noi majorăm pensiile pentru o mare categorie de cetățeni cu 15,3 la sută, deoarece cu 10 procente au fost majorate la începutul anului, iar cu 5,3 la sută vor fi majorate din luna aprilie, a afirmat Vlad Plahotniuc.

La fel, Guvernul își va asuma răspunderea pentru proiectul de acordare a ajutorului de 600 de lei de Paști pensionarilor, persoanelor cu nevoi speciale și altor beneficiari de alocații sociale cu venituri de până la 2 000 de lei. Ca și de Crăciun, de acest sprijin material vor beneficia peste 600 de mii de persoane.

Am decis să oferim acești bani prin asumarea răspunderii Guvernului, deoarece există, totuși, riscul, ca, din cauza partidelor care refuză dialogul politic, blocajul în care ne aflăm după alegeri să fie unul de durată, iar în rezultat pensionarii ar fi putut să nu mai primească acești bani de Paști. Însă, prin decizia luată astăzi, noi ne asigurăm că, în a doua jumătate a lunii aprilie, banii vor ajunge la oameni. Am fi putut, desigur, să venim deja și cu multe alte decizii bune pentru cetățeni, dacă liderii unor partide nu ar continua să blocheze formarea unei majorități parlamentare și învestirea noului Guvern, a explicat liderul democrat.

Vlad Plahotniuc a reiterat deschiderea Partidului Democrat spre dialog, subliniind că își dorește cât mai curând instituții deplin funcționale, care să lucreze pentru oameni.

Cetățenii pentru asta au votat partidele, nu ca aceste partide sau liderii acestor partide să facă mofturi și să ducă țara în alegeri anticipate, a mai spus președintele PDM.

În finalul briefingului de presă, Vlad Plahotniuc a ținut să felicite doamnele și domnișoarele cu ziua de 8 martie, urându-le să aibă parte de o sărbătoare frumoasă, de împliniri și emoții pozitive.

1 mar

PDM a anunțat principiile de colaborare politică pentru viitoarea majoritate parlamentară

Partidul Democrat din Moldova a anunțat care sunt principiile de colaborare politică pe care le pune la baza negocierilor cu partidele parlamentare, pentru formarea viitoarei coaliții de guvernare.

Vicepreședintele PDM Vlad Cebotari a declarat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că Partidul Democrat a adresat scrisori către PPPDA și PAS, prin care îi invită la negocieri pentru formarea unei majorități parlamentare, astfel încât să fie asigurată o guvernare eficientă a Republicii Moldova, în conformitate cu așteptările oamenilor.

Vrem ca oamenii să aibă claritate în cel mai scurt timp posibil privind viitorul proiectelor bune pe care le-a inițiat PDM. Noi am făcut primii pași. Chiar în ziua alegerilor, PDM a făcut apel către toate partidele să venim la masa de negocieri. Am declarat că vom discuta fără resentimente. Am înaintat către PPPDA și PAS câte o scrisoare, prin care i-am invitat la negocieri. Astăzi, repetăm invitația noastră, astfel încât până la validarea alegerilor să începem a cugeta la viitoarea colaborare politică, ca să putem purcede rapid la lucru, a spus vicepreședintele PDM.

Vlad Cebotari a reiterat că PDM este decis să continue toate proiectele naționale care aduc beneficii directe cetățenilor: “Drumuri bune”, “Apă Bună”, “Prima Casă”, acordarea de alocații pentru copii, majorarea constantă a pensiilor și salariilor.

Totodată, Cebotari a subliniat că pentru a fi continuate aceste proiecte este nevoie de o guvernare responsabilă, iar eventualitatea alegerilor anticipate trebuie exclusă.

Nu ne dorim alegeri anticipate, deoarece aceasta ar însemna întoarcerea în haos, o frână pentru dezvoltarea economiei, o frână a proiectelor pe care le-am pornit, o frână pentru investiții, a afirmat Vlad Cebotari.

Principii de colaborare politică ale Partidului Democrat din Moldova

  1. Punerea pe primul plan a intereselor cetățenilor moldoveni și a dorinței lor de a avea o viață mai bună aici, acasă, în Moldova;
  2. Angajamentul sincer al forțelor politice și al deputaților viitoarei guvernări în favoarea stabilității politice, sociale și economice a Moldovei;
  3. Angajamentul total pentru independența, unitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova;
  4. Adoptarea orientării politice Pentru Moldova, care va prevala în fața oricărei alte orientări politice de partid sau personale;
  5. Implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și realizarea tuturor reformelor după cele mai bune modele occidentale, în interesul și pentru construcția bunăstării Republicii Moldova;
  6. Susținerea valorilor democratice, inclusiv și cu deosebire – libertatea de exprimare și libertatea presei, libertatea economică, egalitatea cetățenilor în fața legii, respectul pentru toate comunitățile etnice din țară;
  7. Definirea unei set de priorități comune de acțiune pentru următorii patru ani, cu păstrarea identității politice și a valorilor fiecărui partid și deputat;
  8. Luarea deciziilor strict pe bază de consens între partide;
  9. Concentrarea acțiunii politice asupra subiectelor de larg interes și neabordarea subiectelor care dezbină societatea sau care nu întrunesc susținere populară majoritară;
  10. Crearea unui model pentru o relație funcțională, îmbunătățită între diferitele componente ale puterii în stat, precum și între autoritățile publice centrale și cele locale.

Pornind de la aceste principii, considerăm că viitoarea guvernare trebuie să aibă în vedere următoarele PRIORITĂȚI:

  1. Nivelul de trai, protecția socială și medicina. Ne vom preocupa în acest sens de majorarea veniturilor cetățenilor, a salariilor și pensiilor, pe baza continuării dezvoltării economice a Republicii Moldova. Vom oferi o susținere specială acordată familiei prin introducerea unei alocații lunare suplimentare pentru copii, precum și prin mărirea indemnizației unice la naștere. Vom dezvolta medicina prin asigurarea cu medici a tuturor localităților, prin creșterea accesului cetățenilor la medicamente compensate și gratuite, prin îmbunătățirea infrastructurii spitalicești și a medicinii de urgență. Vom adresa problema migrației și încuraja revenirea în țară a cetățenilor noștri.
  2. Economia de piață liberă și modernă, cu responsabilitate socială. Vom crea noi locuri de muncă pe baza investițiilor interne și externe, a oferirii de noi facilități pentru business și a reducerii în continuare a birocrației. Vom sprijini agricultura prin mărirea fondului de subvenționare, precum și prin sporirea accesului la piețele externe. Vom susține modernizarea, tehnologizarea și digitalizarea economiei naționale, dar și a proceselor de interacțiune dintre cetățean și autoritățile publice.
  3. Justiția și combaterea corupției. Vom manifesta toleranță zero față de corupție, vom asigura implementarea politicilor de integritate, creșterea calității actului de justiție, protecția drepturilor de proprietate și reducerea influențelor neîntemeiate ale autorităților publice în activitățile libere mediului de afaceri și în viața privată.
  4. Societate modernă, cu infrastructură mai bună, educație de calitate, noi tehnologii și grijă față de mediu. Vom dezvolta infrastructura, în special infrastructura drumurilor și infrastructura de apă și canalizare, inclusiv prin continuarea Programelor Drumuri Bune pentru Moldova, Apă Bună. Vom soluționa problema deșeurilor. Vom asigura creșterea calității educației prin modernizarea infrastructurii educaționale, stimularea mai bună a profesorilor și îmbunătățirea curriculei. Vom susține tehnologiile informaționale moderne și vom promova politici prietenoase față de mediu.
  5. Patriotismul și locul Moldovei în Europa și în lume. Vom consolida patriotismul în rândurile cetățenilor ca bază pentru creșterea încrederii oamenilor în statul Republica Moldova și pentru îmbunătățirea în continuare a relațiilor interetnice. Implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană constituie preocuparea majoră care trebuie onorată, iar ritmul acțiunilor va fi sporit. Vom duce o politică externă multivectorială, dar dezvoltarea relațiilor cu vecinii noștri, în special cu România și Ucraina, va constitui o prioritate. Vom spori activitatea în relațiile noastre pentru promovarea intereselor Republicii Moldova, a cetățenilor și a mediului de afaceri moldovenesc, în raport cu Statele Unite ale Americii, Federația Rusă și alte state CSI și China, dar vom stabili și relații cu alte state ale economiilor emergente. Vom continua eforturile pentru reîntregirea pașnică a Republicii Moldova în condițiile păstrării statutului suveran și unitar al țării.

februarie 2019


26 feb

Declarația purtătorului de cuvânt al PDM asupra unei știri false

Partidul Democrat din Moldova atrage atenția cetățenilor asupra unei știri false (fake news) ce a fost promovată marți pe mai multe site-uri, știre conform căreia președintele PDM Vlad Plahotniuc n-ar fi votat de fapt pe 24 februarie, dar și-ar fi înscenat votarea în cursul zilei de sâmbătă, 23 februarie.

Instituții mass-media precum protv.md, jurnal.md, tv8.md, stiri.md, point.md, cotidianul.md, nokta.md etc. au tirajat acest fake news, afectând nu doar PDM (lucru cu care ne-au obișnuit), dar lovind și în imaginea unor cetățeni (de pildă membri ai biroului secției de vot unde Vlad Plahotniuc a votat), despre care s-a sugerat implicit că ar fi fost actori chemați să participe la o situație ilegala.

Pentru buna informare a cetățenilor și a mijloacelor de presă menționate și pentru a risipi orice confuzie, precizăm că videoclipurile încărcate pe site-ul youtube.com (inclusiv cele încărcate în Republica Moldova) primesc în mod automat data și ora din orașul San Bruno, California, de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii, acolo unde se află sediul și serverele YouTube. Între Chișinău și San Bruno există o diferență de fus orar de 10 ore în favoarea Chișinăului, prin urmare un videoclip încărcat dimineața devreme la Chișinău apare pe YouTube ca fiind plasat în seara zilei precedente. Exact aceasta a fost situația cu videoclipul încărcat de PDM pe YouTube cu privire la participarea la vot a președintelui PDM.

În loc să se fi grăbit să tragă concluzii eronate pe baza zilei și orei de plasare a videoclipului care prezenta exercitarea dreptului la vot al președintelui PDM, mijloacele de informare menționate ar fi putut consulta un specialist IT sau orice persoana care încarcă videoclipuri pe YouTube și ar fi primit imediat explicația simplă, rațională, corectă, evitând în acest mod sa tirajele informații false în spațiul public.

Constatăm însă, cu regret, că unele mijloace de informare din Moldova sunt atât de pornite să genereze știri negative despre PDM încât nu ezită să creadă și să promoveze cele mai năstrușnice idei, lucru care le poate submina în mod serios credibilitatea. Iar acest lucru este cu atât mai regretabil când este vorba de instituții media care beneficiază de finanțare externa pentru a informa corect opinia publica, nu pentru a o dezinforma.

Recomandăm instituțiilor media enumerate să corecteze eroarea menționată, dovedind astfel că respectă deontologia profesională și că sunt angajate în mod activ în combaterea fake news-urilor.

25 feb

Partidul Democrat este gata să înceapă negocierile pentru a crea o majoritate parlamentară

Partidul Democrat este gata să înceapă negocierile pentru a crea o majoritate parlamentară

Rezultatul obținut de Partidul Democrat din Moldova în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 este unul foarte bun, pe măsura muncii depuse. Aprecierea vine din partea președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care a declarat că prin acest rezultat oamenii au acordat multă încredere echipei PDM.

Mulțumesc tuturor cetățenilor care au votat Partidul Democrat, membrilor și simpatizanților noștri din toată țara și de peste hotare. Împreună vom continua să dezvoltăm Moldova. Mulțumiri speciale, profunde, adresez pământenilor mei din circumscripția 17, care mi-au acordat o încredere uriașă, peste 72 la sută, care m-a impresionat foarte tare și mă obligă enorm în raport cu ei, a spus președintele PDM, astăzi, în cadrul unui briefing de presă.

Vlad Plahotniuc a menționat că PDM a câștigat alegerile pe circumscripții, acolo unde a fost votul direct dat candidaților, obținând 18 mandate. Rezultatele cumulate pe lista națională și pe circumscripții indică următoarele procente: PSRM – 32,67%, ceea ce înseamnă 33 de mandate, PDM – 30,68%, adică 31 de mandate, Blocul electoral ACUM – 26,73%, deci 27 de mandate, Partidul politic “Șor” – 6,93%, deci 7 mandate, independenți – 2,97%, deci 3 mandate. Președintele PDM a precizat și faptul că partidul a obținut un succes categoric la referendumul privind reducerea numărului de deputați și anularea mandatelor pentru deputații care nu-și fac datoria.

Liderul democrat a avut doar cuvinte de apreciere atât pentru democrații care s-au clasat pe primul loc în alegerile din circumscripțiile uninominale, cât și pentru colegii care nu au obținut rezultatul maxim, dar au muncit mult, contribuind considerabil la procentul înalt al Partidului Democrat pe țară.

Vlad Plahotniuc a ținut însă să felicite toate partidele care au participat în alegeri, subliniind că, dincolo de competiția firească, este important să fie lăsate în urmă supărările din trecut și toți să privească în față, spre nevoile si aspirațiile cetățenilor. În același timp, Vlad Plahotniuc a anunțat că Partidul Democrat este gata să înceapă negocierile cu partidele si cu independenții care obțin mandate în Parlament, pentru a le oferi cetățenilor o majoritate parlamentară și un guvern funcțional, astfel încât să înceapă cât mai repede îndeplinirea angajamentelor asumate în fața alegătorilor. În acest sens, președintele PDM a spus că democrații sunt disponibili să aibă prima discuție chiar zilele acestea.

Vrem să participăm la negocieri responsabile, deci vom merge la aceste negocieri cu un obiectiv foarte clar, acela de a continua lucrurile bune pe care am început să le facem pentru cetățeni și de a continua dezvoltarea și modernizarea Moldovei pe modele existente de succes. Noi nu avem orgolii, resentimente, prejudecăți. Noi vom pune în prim-plan nu diferențele doctrinare, dar mai presus de orice interesul cetățenilor noștri, pentru a oferi oamenilor o guvernare competentă, aptă să le facă viața mai bună. Oamenii vor fapte, nu vorbe!, a punctat președintele PDM.

24 feb

Liderii PDM au susținut un briefing de presă, după încheierea alegerilor parlamentare

Liderii PDM au susținut un briefing de presă, după încheierea alegerilor parlamentare

Liderii Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, Pavel Filip și Andrian Candu au susținut un briefing de presă în seara zilei de duminică, după încheierea alegerilor parlamentare și a referendumului consultativ din Republica Moldova.

Președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a început prin a mulțumi tuturor cetățenilor care au fost la vot, exercitându-și opțiunea electorală în mod democratic. Liderul democrat a mulțumit, de asemenea, echipei Partidului Democrat pentru munca de campanie, dar și partenerilor externi și organizațiilor care au trimis observatori ai procesului electoral din Moldova.

Referindu-se la viitorul politic al țării, Vlad Plahotniuc a afirmat că fiecare deputat PDM va lucra pentru cetățeni, pentru a le face viața mai bună, considerând că toți politicienii și partidele care vor intra în Parlament, indiferent de orientare, ar trebui să-și pună un asemenea scop.

Noi, cei din Partidul Democrat, nu avem politicieni cu care nu acceptăm să discutăm, nu avem subiecte pe care nu vrem să le discutăm, nu vom pune condiții, dar nu vom accepta nici condiționalități. Noi vrem să lucrăm pentru țară și să facem tot ce ne-am angajat la întâlnirile noastre cu oamenii, a declarat președintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Adresându-se în cadrul briefingului, premierul Republicii Moldova și prim-vicepreședintele PDM Pavel Filip a mulțumit tuturor celor care au fost implicați în organizarea alegerilor și care s-au achitat bine de această misiune.

S-a dovedit că azi procesul de vot a fost transparent, liber și democratic, a spus premierul Filip, remarcând interesul observatorilor. Acesta a precizat că a vizitat mai multe secții de vot și a discutat personal cu diverși observatori ai procesului electoral. Eu am încredere că prezența masivă a observatorilor internaționali și nu numai va demonstra că aceste alegeri au avut loc în mod corect, a subliniat Pavel Filip.

Prim-vicepreședintele PDM a remarcat și faptul că votul în diaspora s-a derulat impecabil, fără probleme și a mulțumit misiunilor diplomatice și tuturor celor implicați în organizarea votării dincolo de granițele țării. Pavel Filip a ținut să mulțumească și el membrilor PDM pentru activitatea din campanie, precum și cetățenilor care au participat la întâlnirile electorale ale Partidului Democrat.

Luând cuvântul în finalul briefingului de presă, speakerul Parlamentului și vicepreședintele PDM Andrian Candu a prezentat aprecierile sale pentru toți cetățenii moldoveni din țară și din străinătate care au venit la vot, dar și pentru cei care au votat PDM și candidații partidului în circumscripții.

A fost o campanie foarte intensă, dar foarte frumoasă. Am reușit să fim foarte des printre oameni, am avut peste 5 000 de întâlniri cu alegătorii și am interacționat cu peste 300 000 de cetățeni, a declarat Andrian Candu.

Speakerul Parlamentului a ținut și el să sublinieze buna derulare a votului în diaspora și faptul că nu s-au repetat unele probleme care au avut loc la alegerile din 2016. Acesta a încheiat cu mulțumiri adresate echipei democrate pentru ceea ce a apreciat a fi cea mai frumoasă și activă campanie electorală.

Vlad Plahotniuc a votat pentru ca guvernarea faptelor bune a PDM să continue în următorii patru ani

Vlad Plahotniuc a votat pentru ca guvernarea faptelor bune a PDM să continue în următorii patru ani

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a votat astăzi la ora 07:30 la secția numărul 10 din sectorul Centru al municipiului Chișinău.

Am votat pentru Partidul Democrat, am votat pentru unicul partid care, prin ordinea și disciplina aduse în instituții și în țară, prin politicile economice promovate, a reușit să aducă în bugetul țării cu 15 mlrd de lei mai mult decât au făcut-o guvernările precedente. Partidul Democrat, cu acești bani, a reușit să majoreze salariile și pensiile, să construiască drumuri bune în toată țara, să lanseze proiectul “Prima Casă” pentru tineri, să majoreze indemnizațiile și ajutoarele, să majoreze indemnizația la nașterea copilului până la 10 mii de lei, să ofere familiilor pentru fiecare copil câte 200 de lei lunar până la 18 ani, să ofere medicamente gratis, să ofere pensionarilor 600 de lei de Crăciun și va oferi și de Paști și multe, multe altele, a declarat Vlad Plahotniuc după ieșirea din secția de vot.

De asemenea, liderul democrat a precizat că a votat pentru ca Moldova să nu mai nimerească din nou pe mâinile partidelor de opoziție incompetente, care vor să vină la guvernare să stopeze indemnizațiile și ajutoarele, să micșoreze salariile și pensiile, să închidă școlile, cum au mai făcut-o, și să arunce țara în haos și sărăcie.

Liderul democraților a făcut un apel către toți cetățenii să vină la vot și să voteze pentru continuarea stabilității și dezvoltarea țării.

Îi îndemn pe toți să meargă la vot și să voteze pentru cei trei trandafiri, pentru unicul partid care poate să asigure în continuare stabilitatea politică în țară și dezvoltarea economică, votați Partidul Democrat și candidații PDM în circumscripții.

22 feb

Intervenție abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova

Așa-zisul dosar deschis de ruși împotriva președintelui PDM, cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, este în mod clar o intervenție abuzivă a Federației Ruse în încercarea de a influența rezultatul alegerilor din țara noastră.

Reamintim că, în urmă cu un an, serviciile speciale ruse au făcut și alte acțiuni abuzive împotriva președintelui PDM, au încercat să-i limiteze deplasarea în afara țării. Interpol a calificat toate acele acțiuni ca fiind HĂRȚUIRE POLITICĂ din partea Rusiei și le-au RESPINS.

Din păcate, Rusia nu renunță la războiul hibrid, dus nu doar împotriva PDM, dar împotriva Republicii Moldova și a cetățenilor ei, iar aceasta nouă acțiune este o intervenție extrem de gravă în modul de desfășurare a alegerilor din țara noastră.

PDM va sesiza chiar astăzi instituțiile internaționale și observatorii în alegeri în legătură cu acest caz de imixtiune a Federației Ruse în alegerile din Moldova.

PDM a sesizat instituțiile internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova.

PDM consideră că instituții din Federația Rusă desfășoară acțiuni de intimidare, abuz și șantaj împotriva liderului partidului, Vlad Plahotniuc, inventând cu două zile înainte de alegeri un dosar fals pe numele său. Considerăm că aceste acțiuni au fost inițiate cu scopul de a influența rezultatul alegerilor din Republica Moldova, de a manipula opinia publică și de a sprijini o anumită forță politică în detrimentul alteia.

PDM a informat comunitatea internațională inclusiv asupra încercărilor repetate ale unor servicii speciale ruse de a îngrădi libertatea de deplasare a unor lideri ai partidului, prin intermediul unor sesizări false transmise către Interpol, inclusiv în perioada pre-electorală. Aceste încercări, pe care le considerăm parte a unui război hibrid, l-au vizat de mai multe ori și pe liderul partidului, Vlad Plahotniuc, însă Interpol le-a respins de fiecare dată, ca fiind acțiuni de hărțuire politică.

Acest ultim caz de intimidare, împreună cu abuzurile care se fac împotriva celor doi piloți moldoveni deținuți nejustificat la Moscova în scop de PR pentru un partid politic, dar și propaganda exercitată de entități ruse prin intermediul mass media, sunt indicii suficiente care generează o îngrijorare profundă în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în afectarea desfășurării alegerilor din Republica Moldova.

Partidul Democrat din Moldova a solicitat instituțiilor internaționale și observatorilor să consemneze aceste încercări ale Federației Ruse de a interveni brutal în buna desfășurare a alegerilor din Republica Moldova. Au fost sesizate în acest sens Misiunea de observare a alegerilor OSCE/ ODIHR, Misiunea de observare a alegerilor ENEMO, Institutul Republican Internațional (IRI), alți observatori acreditați în Republica Moldova, inclusiv din Parlamentul European, precum și ambasadele acreditate în Republica Moldova.

14 feb

Doar PDM poate asigura ordine și dezvoltare în Moldova

Partidul Democrat desfășoară o campanie electorală bazată pe informarea cetățenilor despre proiectele realizate de către guvernare și despre planurile PDM pentru următorii ani, iar în zilele ce urmează va intensifica activitățile de comunicare cu oamenii pentru a-i ține la curent cu privire la perspectivele de după alegeri, dar și în legătură cu potențialele riscuri. Anunțul a fost făcut de șeful staff-ului electoral, vicepreședintele PDM, Vlad Cebotari, în cadrul briefingului de presă săptămânal.

De la începutul campaniei, echipa PDM aflată în caravana electorală a partidului a avut peste 4 500 de întâlniri directe, iar în cadrul acestor întâlniri am avut discuții cu peste 220 de mii de oameni. Așteptăm ca până la sfârșitul campaniei electorale alte 100 de mii de persoane să aibă discuții cu noi, a spus Vlad Cebotari referindu-se la activitatea PDM în raioanele țării.

În același timp, vicepreședintele Partidului Democrat a arătat că PDM informează oamenii și despre problemele pe care le-ar aduce Moldovei o eventuală venire la putere a opoziției.

Există riscul ca foarte multe dintre proiectele care sunt în realizare sau au fost anunțate să nu fie realizate de către opoziție. Ei au declarat că nu pot plăti în continuare salariile și pensiile care au fost crescute de Partidul Democrat. Ei nu au soluțiile pentru ca să continue reparațiile de drumuri – nu mai vorbesc de lansarea proiectelor ambițioase gen Apă Bună, a declarat Vlad Cebotari.

De asemenea, șeful staff-ului electoral al PDM a atenționat că o guvernare a opoziției ar genera haos și instabilitate:

Dacă vine opoziția la guvernare, ne întoarcem în perioada haosului politic, în perioada instabilității, în perioada când investitorii vor fugi sau nu vor veni, a punctat Vlad Cebotari.

În cadrul briefingului, vicepreședintele PDM Vlad Cebotari a mai amintit că luni Guvernul și-a asumat răspunderea pentru 7 proiecte de lege importante, inclusiv unele care privesc creșterile salariale. Proiectele au fost prezentate Parlamentului, azi expirând termenul pentru înaintarea unei eventuale moțiunii de cenzură, iar partidele de opoziție nedând semnale că vor înainta o asemenea moțiune.

Proiectele date urmează să fie prezentate mâine cel târziu către președinție, urmează a fi promulgate și vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Ne bucurăm că colegii din Guvern s-au mobilizat și au rezolvat acele problemele pe care le ridicau cetățenii – unele ridicate chiar în cadrul discuțiilor din teritoriu. Acesta este răspunsul nostru dat oamenilor, a afirmat șeful staff-ului electoral al PDM.

Vlad Cebotari a mai adresat un apel către contracandidați să vină cu idei bune pentru oameni și să nu mai apeleze la atacuri la persoană, atacuri josnice, nedemne.

7 feb

Democrații au discutat direct în campanie cu peste 120 de mii de cetățeni

Vlad Cebotari la briefingul PDM: Democrații au discutat direct în campanie cu peste 120 de mii de cetățeni. Candidații PDM în circumscripții sunt oameni cunoscuți, cu realizări, în timp ce candidații opoziției nu au realizări și se ascund sub sigle de partid.

Echipa Partidului Democrat din Moldova, care merge zilnic în toată țara cu Caravana electorală pentru a informa cetățenii despre realizările PDM, dar și despre proiectele de viitor, a avut peste 330 de întâlniri directe cu alegătorii și a discutat cu mai mult de 22 mii de cetățeni.

De asemenea, dacă se adaugă activitățile candidaților din circumscripțiile uninominale, până la acest moment democrații din Moldova au avut peste 2 800 de întâlniri directe cu mai mult de 120 de mii de cetățeni.

Aceste informații au fost prezentate de către vicepreședintele PDM, șeful staff-ului electoral, Vlad Cebotari, în cadrul unui briefing de presă susținut la sediul central al partidului.

Este îmbucurător faptul că cetățenii au înțeles și înțeleg exact proiectele pe care le-a lansat Partidul Democrat. Ei înțeleg ce înseamnă și reforma pensiilor, ei înțeleg ce înseamnă și Drumuri Bune, și Prima Casă, chiar și reforma fiscală, a arătat Vlad Cebotari.

Șeful staff-ului electoral a subliniat că această campanie de comunicare a PDM este foarte bine primită de către cetățeni, iar încrederea în candidații democrați pe circumscripții uninominale este în creștere.

Sunt oameni cunoscuți, sunt oameni de-ai locului, sunt oameni care au realizări în spatele lor, a spus Vlad Cebotari, arătând că există o mare diferență între candidații PDM din circumscripțiile uninominale și candidații partidelor de opoziție, iar opoziția face campanie pe sigla de partid, nu pe oameni. Sunt puși în față oameni care nu sunt cunoscuți în teritorii, care nu au nicio realizare, a punctat Vlad Cebotari referindu-se la candidații opoziției în circumscripții.

Vorbind despre conținutul întâlnirilor PDM cu cetățenii, vicepreședintele PDM a evidențiat că cea mai frecventă întrebare ține de inițiativa privind instituirea indemnizației lunare de 200 de lei pentru copiii sub 18 ani și a venit cu unele precizări.

Odată ce această lege va intra în vigoare, fiecare copil, indiferent de vârstă – fie că are 2 ani, fie că are 7 ani, fie că are 17 ani și 5 luni – va beneficia de un ajutor de 200 de lei lunar. Înțelegem că multe formațiuni de opoziție încearcă să discrediteze și această inițiativă bună, dar și multe alte reforme care au fost realizate. Ei își bat joc de oameni, vorbind doar minciuni și venind cu diferite mesaje false, a afirmat Vlad Cebotari.

Șeful staff-ului electoral al PDM a mai scos în evidență că opoziția promovează mesaje negative, care divizează societatea, iar astfel de lucruri pot alimenta inclusiv incidente electorale. Pe acest subiect, vicepreședintele PDM a comunicat că mai multe panouri electorale ale PDM au fost vandalizate – la Hîncești, în localitățile Dolna și Micleușeni din raionul Strășeni – în timp ce noaptea trecută, la unul dintre sediile PDM de la Glodeni, a fost un incendiu.

Nu vrem să facem supoziții. Organele de poliție să investigheze cauzele. Dar facem un nou apel către toate formațiunile politice să își îndemne, instruiască dacă e cazul membrii de partid și să promoveze idei de campanie curată, fără ură și să se abțină de la acțiuni violente. Noi am făcut instruirile necesare cu membrii noștri de partid până la campanie și le vom repeta pe parcurs, a afirmat Vlad Cebotari.

1 feb

A fost lansat site-ul candidat.md, prin care PDM informează cetățenii despre toți candidații săi în alegeri și angajamentele lor electorale

Partidul Democrat din Moldova a lansat o platformă de informare online a cetățenilor privind campania parlamentară și referendumul consultativ din 24 februarie 2019. Vicepreședintele PDM și șeful staffului electoral, Vlad Cebotari, a declarat astăzi în cadrul unui briefing de presă că în acest mod PDM și-a propus să ofere un instrument util și practic pentru toți cetățenii, ca să le facă exercițiul electoral mai ușor.

Fiecare cetățean trebuie să cunoască pe cine să voteze în circumscripția sa. Ne-am gândit să ajutăm cetățenii să cunoască mai bine candidații, a spus Vlad Cebotari.

În acest scop, pe pagina de internet pdm.md a fost introdus compartimentul Alegeri 2019, care face transfer către pagina candidat.md. Aici sunt indicați candidații partidului pe circumscripția națională și pe circumscripțiile uninominale, dar este inclus și Manifestul electoral al PDM la nivel național.

Avem candidați serioși în fiecare circumscripție și dacă se manifestă interesul față de fiecare candidat, poate fi accesat profilul său, unde vor fi găsite date biografice, dar și programul electoral al acestuia. Sunt candidați cu realizări importante în spate, care vin și cu angajamente care reies din problemele reale ale raionului de unde candidează, a punctat Vlad Cebotari.

Vicepreședintele PDM a mai accentuat că în Manifestul electoral al formațiunii se regăsesc prioritățile scrise de cetățeni și acoperă toate sferele de activitate, precum grija față de familii, copii, tineri, pensionari, infrastructura modernă, economie modernă etc.

La fel, conducătorul staff-ului electoral al democraților a vorbit despre modul cum decurge campania electorală a PDM. El a evidențiat că, la o săptămână de la lansare în campanie, caravana electorală a PDM a avut peste 112 întâlniri directe cu mai mult de 10 mii de cetățeni. Este o campanie foarte pozitivă, oamenii sunt bucuroși să discute cu noi, să audă ce propunem, dar și să ridice probleme. Ei înțeleg că ceea ce vor spune nu va rămâne în sală și că pentru problemele enunțate vor fi găsite soluții, a mai spus Vlad Cebotari. El a adăugat că și candidații de pe circumscripțiile uninominale au petrecut peste 160 de întâlniri directe cu alegătorii.

De asemenea, vicepreședintele PDM a venit cu un nou apel către concurenții electorali să respecte codul de conduită asumat, normele de etică ale unei campanii corecte și să renunțe la discursurile agresive și răutăcioase.

ianuarie 2019


29 ian

PDM condamnă actele agresive din campanie și cere tuturor concurenților electorali să respecte legea și să respingă violența

Partidul Democrat din Moldova denunță categoric violența de campanie care a avut loc în municipiul Bălți în noaptea de luni spre marți, când a fost incendiată mașina lui Maxim Iordan – fiul candidatului PDM pentru circumscripția nr. 10, Serghei Iordan.

De asemenea, PDM condamnă toate agresiunile de campanie care au avut loc în ultimele zile, precum incendierea altor autovehicule, vandalizarea panourilor electorale, agresarea fizică și verbală a unor candidați sau activiști electorali.

Orice acte de agresiune în contextul campaniei electorale sunt total reprobabile și trebuie cercetate rapid de către organele de poliție, iar cei vinovați trebuie aflați și trași la răspundere.

În același timp, PDM solicită tuturor partidelor și candidaților să ducă o campanie electorală corectă și civilizată, abținându-se de la orice acte agresive, de la orice discursuri bazate pe ură, precum și de la orice acuzații nefondate la adresa celorlalți competitori. Este important ca cetățenii să ia cunoștință de proiectele partidelor, de propunerile lor pentru viitorul Moldovei, iar acest lucru se poate face cel mai bine într-o atmosferă de calm și de respectare a legii.

PDM consideră că violențele de campanie – inclusiv limbajul agresiv și incitarea la ură și violență – afectează negativ climatul electoral, iar cei care pierd din această situație sunt în primul rând cetățenii.

Reamintim că Partidul Democrat din Moldova este primul partid care a semnat Codul de conduită electorală propus de CEC. Mai mult, încă din luna decembrie, înainte de începerea perioadei electorale, PDM a făcut un apel public la decență și respectarea legii în timpul campaniei, apel la care din păcate partidele de opoziție nu au reacționat.

Cerem din nou opoziției politice să se ralieze apelului nostru la calm și non-violență și să condamne și ele, de rând cu PDM, orice incidente de campanie, indiferent cine ar fi vinovat. Dacă partidele din opoziție refuză să adopte o astfel de poziție, vom considera că ele aprobă violența politică și vom fi nevoiți să informăm alegătorii în acest sens.

Reafirmăm că PDM își dorește să ducă o campanie pozitivă, axată pe prezentarea realizărilor noastre în cei 3 ani de guvernare și a propunerilor noastre pentru următorii 4 ani. Singurele noastre arme electorale sunt faptele și angajamentele în favoarea oamenilor, iar așa vom convinge alegătorii că merităm încrederea lor.

25 ian

PDM s-a lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare cu sloganul “Fapte, nu vorbe!”

PDM s-a lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare

Partidul Democrat din Moldova a organizat vineri dimineața, la sediul central din Chișinău, lansarea candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Președintele PDM Vlad Plahotniuc, premierul și prim-vicepreședintele PDM Pavel Filip, speakerul Parlamentului Andrian Candu, alături de mai mulți candidați și membri ai partidului au dat semnalul începerii campaniei electorale, subliniind realizările PDM pentru cetățeni în cei trei ani de guvernare și exprimând încrederea în reușita PDM la alegeri.

În deschiderea lansării, președintele Parlamentului și vicepreședintele PDM Andrian Candu a vorbit despre calitățile echipei Partidului Democrat, spre deosebire de celelalte partide, care vin doar cu promisiuni și speranțe deșarte.

Echipa PDM este echipa care știe să se mobilizeze foarte bine, știe în perioade dificile pentru țară să ia cele mai bune decizii și să vină cu cele mai bune soluții. PDM are cea mai bună echipă de profesioniști, echipa faptelor și a realizărilor. Echipa PDM este cea în care fiecare cetățean din țară se poate regăsi, indiferent de etnie sau de limba vorbită, pentru că promovează politica pro-Moldova. Echipa PDM este echipa succesului și victoriei, a declarat Andrian Candu.

Al doilea mesaj din cadrul lansării a aparținut prim-ministrului și prim-vicepreședintelui PDM, Pavel Filip, care a reamintit audienței că, la începutul mandatului său în fruntea Guvernului, a cerut ca activitatea guvernamentală sa fie judecată după roade, adică după rezultatele obținute în urma măsurilor luate. Roadele astăzi se văd – se văd în viața celor mai mulți dintre cetățenii noștri, care au avut, fiecare, câte o îmbunătățire, mai mică sau mai mare, a calității vieții lor, a remarcat Pavel Filip.

Premierul Filip a menționat în mesajul său câteva dintre realizările partidului la guvernare, inclusiv modernizarea infrastructurii, majorarea veniturilor cetățenilor, înnoirea parcului de ambulanțe, dar și creșterea economică anuală de peste 4%. El a subliniat că angajamentele PDM pentru următorii ani nu sunt simple promisiuni, dar continuarea firească a lucrurilor de până acum. Ceea ce am spus și făcut este de fapt garanția cea mai mare că promisiunile noastre pentru următorii patru ani vor prinde viață, a zis Pavel Filip.

Vorbind în finalul evenimentul de lansare în campanie, președintele PDM Vlad Plahotniuc a subliniat importanța alegerilor și a campaniei electorale, de ele depinzând menținerea drumului bun pe care se află țara.

Noi, astăzi, pornim într-o campanie electorală foarte importantă – nu doar pentru noi, pentru echipa Partidului Democrat – o campanie importantă pentru țară, pentru că de această campanie va depinde dacă Moldova își va păstra ordinea, stabilitatea politică, va continua și va menține creșterea economică ori va cădea iar în haos, anarhie, în dezmăț și sărăcie, a arătat Vlad Plahotniuc.

Făcând referire la sloganul electoral al partidului – Fapte, nu vorbe! – liderul PDM a enumerat apoi o serie de realizări ale guvernării democrate: Noi intrăm în această campanie cu fruntea sus, cu convingerea că pentru noi vorbesc faptele, nu vorbele. Am obținut rezultate concrete, chiar dacă în anul 2016 erau foarte puțini sau puțini cei care credeau în succesul nostru. Partidul Democrat, în 3 ani de guvernare, a reușit să facă atât cât n-au reușit toate guvernările precedente. Am făcut drumuri noi în toată țara, am crescut pensiile, am majorat salariile, am oferit ajutoare și compensații pentru nevoiași, am lansat programul “Prima Casă”, am făcut multe, multe lucruri bune, pe care le vom continua și în anul 2019 și în toți anii care vin.

În finalul adresării sale, președintele PDM a dat un mesaj de mobilizare, solicitând în același timp tuturor partidelor și candidaților o campanie corectă.

Partidul Democrat trebuie și își va continua mandatul la guvernare, iar țara trebuie să își continue eficient și stabil dezvoltarea. Noi avem încredere în forțele noastre proprii și vrem alegeri cât mai libere și cât mai corecte. De aceea, fac încă o dată un apel public către toți candidații incluși în cursa electorală, indiferent de partidul din care fac ei parte: să se abțină de la falsuri, provocări și manipulări, să manifeste respect față de toți concurenții electorali și să-i lase pe alegători să decidă liber și să-și exercite dreptul la vot în mod democratic, a spus Vlad Plahotniuc, încheind cu mesajul încrederii în echipa PDM și în victoria partidului.

Tot astăzi, în prima zi de campanie, Partidul Democrat din Moldova și-a lansat manifestul electoral, care conține viziunea și propunerile partidului pentru următorii patru ani.

23 ian

Președintele PDM Vlad Plahotniuc și președintele AP a OSCE George Tsereteli s-au pronunțat pentru un proces electoral corect în Moldova

Președintele PDM Vlad Plahotniuc și președintele AP a OSCE George Tsereteli s-au pronunțat pentru un proces electoral corect în Moldova

Marți, la sediul central al PDM, a avut loc o întrevedere între președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc și președintele Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, George Tsereteli.

În cadrul discuțiilor, Vlad Plahotniuc a prezentat pe scurt evoluțiile din Moldova în ultimii 10 ani de zile, rezultatele guvernării conduse de PDM, precum și viziunea de viitor a partidului. Liderul democrat a explicat situația dificilă a Moldovei în urmă cu 3 ani și a vorbit despre felul în care guvernarea Partidului Democrat a reușit să depășească provocările socio-economice și să dezvolte țara.

Vlad Plahotniuc a punctat de asemenea progresele în dosarul transnistrean, subliniind că dialogul continuă și se caută în continuare soluții pentru creșterea încrederii între cele două maluri ale Nistrului. În privința alegerilor parlamentare, Vlad Plahotniuc a spus că partidul pe care-l conduce este cel mai interesat în desfășurarea unui scrutin corect, fiindcă PDM crește în sondaje și își dorește ca această dinamică pozitivă să fie confirmată la vot. Președintele PDM i-a comunicat președintelui Adunării Parlamentare a OSCE și faptul că a făcut un apel public către toți concurenții electorali pentru o campanie electorală curată.

Președintele AP a OSCE, George Tsereteli, a apreciat evoluțiile pe subiectul transnistrean și a exprimat dorința ca atât campania electorală din Moldova, cât și alegerile în sine să se petreacă într-un mod corect, fără încălcări ale legii. George Tsereteli a subliniat faptul că Moldova are nevoie în continuare de stabilitate. Reamintim că la sfârșitul săptămânii trecute, președintele PDM Vlad Plahotniuc a avut o întâlnire cu un alt oficial al OSCE, Miroslav Lajčák, președintele în exercițiu al organizației. Partidul Democrat consideră că este foarte important – mai ales în această perioadă – ca organizațiile internaționale să fie cât mai bine și mai echilibrat informate despre realitățile politice din Republica Moldova.

22 ian

PDM anunță inițiative noi pentru susținerea familiilor cu copii, a pensionarilor și persoanelor cu venituri mici

PDM anunță inițiative noi pentru susținerea familiilor cu copii, a pensionarilor și persoanelor cu venituri mici

Partidul Democrat din Moldova, reunit în ședința săptămânală de planificare, a examinat mai multe proiecte importante și a decis să promoveze inițiative noi pentru cetățeni.

Președintele PDM Vlad Plahotniuc a subliniat, în cadrul briefing-ului de presă, că, deși la moment este o perioadă preelectorală, PDM va lucra la capacitatea maximă, întrucât cetățenii așteaptă rezultate de la guvernare chiar și în timpul alegerilor.

Vom continua să implementăm programul nostru de guvernare, pe care ni l-am asumat, să ne respectăm angajamentele, așa cum am făcut și când am pornit programele “Drumuri Bune”, “Prima Casă”, când am majorat salariile și pensiile și multe altele, a declarat Vlad Plahotniuc.

În acest context, liderul democrat a reiterat că, un angajament important al PDM este grija pentru pensionari, care mulți ani au fost ignorați de guvernările precedente. Vlad Plahotniuc a amintit că, recent, pensiile au crescut cu 10%, precizând, totodată că, în luna aprilie, pensiile vor fi indexate din nou, chiar dacă sunt unii politicieni din opoziție, care încearcă să-i mintă pe pensionari, afirmând că nu vor mai primi această indexare.

Tot așa, acești politicieni i-au mințit pe pensionari că nu vor primi cei 600 de lei pentru sărbătorile de iarnă, însă acest ajutor a ajuns deja la ei, exact cum am promis. Mai mult, noi vom continua să oferim ajutoare de sărbători. În ședința de astăzi, am decis să oferim un ajutor de 600 de lei, de această dată – de sărbătorile de Paști, pentru pensionari și alte categorii sociale cu venituri de până la 2 000 de lei. Sunt cca 610 000 de persoane, care vor beneficia de acest ajutor, a anunțat Vlad Plahotniuc.

Un alt subiect important de pe agenda de azi a PDM vizează susținerea copiilor și a familiilor. În acest context, Vlad Plahotniuc a anunțat că situația și potențialul economic permit majorarea substanțială a indemnizației unice la nașterea fiecărui copil de la 6 303 lei, la 10 000 de lei. Liderul democrat a amintit că, pe lângă această indemnizație unică pentru fiecare copil născut, statul acordă, deja de câteva luni, și produse de primă necesitate, în valoare de 1 500 de lei, în cadrul programului guvernamental “O nouă viață”.

Tot în sprijinul familiilor, care au copii, PDM a decis să lanseze un program nou, la care lucrează de mai mult timp și prevede ca pentru fiecare copil din Republica Moldova, familiile să primească lunar câte 200 de lei până la vârsta de 18 ani.

Tot astăzi, a fost discutat un alt subiect, care se află permanent pe agenda guvernării, legat de necesitatea majorării compensațiilor pentru plata căldurii, pe care le primesc familiile social-vulnerabile timp de cinci luni – noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie și martie. Anterior, președintele PDM a cerut colegilor din Guvern să identifice resurse suplimentare pentru o majorare mai mare pentru sezonul următor. Ca urmare, s-a găsit posibilitatea de a dubla această compensație, începând cu sezonul de iarnă următor – de la 350 la 700 de lei. De această majorare vor beneficia peste 150 000 de familii, care au un venit lunar de până la 2 000 de lei.

Liderul PDM a mai precizat că toate aceste proiecte: ajutorul de Paști de 600 de lei, dublarea compensațiilor pentru plata căldurii de la 350 până la 700 lei, mărirea indemnizației unice la nașterea copilului de la 6 303 la 10 000 de lei și introducerea alocației lunare pentru fiecare copil, în valoare de 200 lei până la vârsta de 18 ani, sunt deja pregătite, iar, în câteva săptămâni, când se va convoca o ședință a Parlamentului, proiectele vor fi votate în prima lectură. În a doua lectură, conform legii, fracțiunea Partidului Democrat le va putea vota în următorul Legislativ, astfel încât oamenii să înceapă să primească ajutoarele anunțate cât mai curând.

Pe lângă aceste proiecte, Vlad Plahotniuc a anunțat o inițiativă cu efect imediat, legată de medicamentele compensate. Mai exact, s-a luat decizia ca un număr important de medicamente de primă necesitate să fie oferite în mod gratuit pentru toate categoriile de cetățeni, iar măsura dată va fi implementată din luna februarie.

Astfel, pentru circa 80% dintre cele mai răspândite și cu risc sporit maladii va exista cel puțin un preparat medicinal esențial, care să fie oferit absolut gratis, adică statul să-l compenseze complet, în proporție de 100%. Vlad Plahotniuc a mai menționat că, de la preluarea guvernării, PDM a asigurat practic dublarea numărului de substanțe medicamentoase până la 150 de tipuri, dar și eliberarea gratis a medicamentelor, cu rețetă de la medic, pentru toți copiii cu vârsta de până la 18 ani.

Ceea ce facem noi acum, este să ne îndeplinim datoria și programul de guvernare, așa cum am făcut de 3 ani încoace, de când am pornit toate proiectele importante și le-am realizat cu succes, a punctat Vlad Plahotniuc.

În ședința săptămânală a partidului, au mai fost discutate două subiecte importante: unul s-a referit la desfășurarea alegerilor parlamentare, iar cel de-al doilea a vizat referendumul pentru reducerea numărului de deputați și demiterea de către popor a deputaților, care nu își fac datoria.

Președinte al Partidului Democrat a lansat, în acest context, un apel către toți candidații înscriși în cursa electorală – să se abțină de la falsuri, provocări și manipulări, să manifeste respect față de toți concurenții electorali și să-i lase pe alegători să decidă liber și să-și exercite dreptul la vot în mod democratic.

Toate sondajele curente au arătat că Partidul Democrat înregistrează cele mai mari creșteri, cea mai spectaculoasă dinamică în încrederea cetățenilor. Noi suntem convinși de un rezultat record pentru partid în alegerile parlamentare și mizăm pe un scrutin cât mai corect, cât mai transparent, bine organizat și cu posibilități și drepturi egale pentru toți concurenții electorali, a fost mesajul lui Vlad Plahotniuc.

La rândul său, vicepreședintele Partidului Democrat și președintele Parlamentului, Andrian Candu, a adus precizări legate de alegeri și referendumul consultativ din 24 februarie. Andrian Candu și-a exprimat nedumerirea față de poziția blocului ACUM de boicotare a referendumului, ținând cont de faptul că partidele de opoziție însele au avut campanie de colectare a semnăturilor în favoarea reducerea numărului de deputați din Legislativ.

PDM, când a pornit campania de informare privind schimbarea sistemului electoral, a lansat și ideea retragerii mandatelor deputaților, care trădează interesele alegătorilor. Atunci am fost acuzați de opoziție că vrem să impunem ceva fără să consultăm cetățenii. Acum când venim să consultăm părerea cetățenilor, opoziția boicotează referendumul. Vedem că Maia Sandu și Andrei Năstase sunt împotriva propriilor inițiative, a opinat Candu.

Președintele Parlamentului a dat asigurări că, dacă în urma acestui referendum va fi susținută ideea de reducere a numărului de deputați în Legislativ și de retragere a mandatelor, imediat după alegeri vor începe consultări cu Comisia de la Veneția, pentru a promova aceste modificări legislative.

De asemenea, Andrian Candu a vorbit despre un proces foarte nociv, lansat de liderii opoziției, care infiltrează, fără a furniza vreo dovadă, ideea că aceste alegeri vor fi fraudate și că vor cere anularea lor. Ei nu fac altceva decât să-și găsească scuze pentru faptul că vor pierde alegerile. Cu fiecare ocazie vorbesc despre fraudarea scrutinului, dar niciodată nu au adus probe, a declarat Candu.

Speakerul Parlamentului a mai punctat că ideea anulării alegerilor, infiltrată de pe acum de liderii opoziției, aduce pericolul instaurării unui haos pe o perioadă îndelungată, când lipsa unui Guvern nu va permite realizarea obligațiunilor asumate, cât și continuarea proiectelor sociale lansate de către guvernare.

21 ian

Reprezentanții PDM și ai Promo-LEX au avut un dialog pe tema monitorizării procesului electoral din Republica Moldova

În cursul zilei de luni, vicepreședinții PDM Vladimir Cebotari și Sergiu Sîrbu au avut o întrevedere cu directorul Promo-LEX, Ion Manole și directorul de programe al acestei organizații, Pavel Postică.

Dialogul s-a desfășurat într-o atmosferă de respect reciproc, părțile prezentând și argumentând punctele de vedere specifice. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre standardele OSCE în materie de observare a alegerilor, precum și despre rapoartele publice comunicate de Promo-LEX.

Vladimir Cebotari și Sergiu Sîrbu au accentuat importanța verificării presupuselor încălcări electorale până la comunicarea lor publică și fără influența opțiunilor electorale sau crearea percepțiilor de preferință electorală a potențialilor alegători, de către Promo-LEX, încurajând prezentarea acestora autorităților statului, iar acele care vizează un concurent electoral anume să fie semnalate în mod individual acestuia. Vicepreședinții PDM au precizat că, în viziunea PDM, o asemenea abordare ar ajuta la credibilitatea monitorizării procesului electoral. De asemenea, vicepreședinții PDM au exprimat deschiderea pentru consultări reciproce și acționare pentru a aduce contribuția unui proces electoral transparent, democrat și corect.

Reprezentanții PDM și ai Promo-LEX au convenit să se informeze reciproc în perioada următoare în legătură cu subiectele ce țin de procesul electoral, cu scopul ca fiecare parte să înțeleagă mai bine poziția celeilalte părți, procesul electoral să fie cât mai corect, iar comunicarea publică în această materie să fie cât mai obiectivă.

PDM cheamă în judecată Jurnal TV pentru refuzul de a difuza publicitatea privind referendumul

Partidul Democrat din Moldova a decis să acționeze în judecată compania deținătoare a postului de televiziune Jurnal TV pentru că acest post TV a respins fără nicio justificare solicitarea PDM de difuzare a unui spot video privind referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.

Considerăm că acest comportament sfidător al Jurnal TV încalcă direct Codul electoral, care precizează clar – inclusiv cu referire la referendumuri – că radiodifuzorii acordă gratuit concurenților electorali câte un minut pe zi ca timp de antenă pentru plasarea publicității, precum și maxim două minute pe zi contra plată. Precizăm că în cererea adresată Judecătoriei Chișinău solicităm doar ca Jurnal TV să fie obligat să difuzeze spoturile PDM conform legii, fără plată de daune sau despăgubiri din partea Jurnal TV pentru comportamentul abuziv de care a dat dovadă.

De asemenea, menționăm că PDM va depune și o sesizare pe acest subiect în atenția Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

17 ian

PDM a trimis partenerilor externi ai Moldovei o analiză referitoare la rapoartele false de monitorizare electorală ale Promo-LEX

Partidul Democrat din Moldova a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-LEX (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza partidului referitoare la cele două rapoarte emise până acum de Promo-LEX privind monitorizarea alegerilor parlamentare din 2019.

Considerăm că aceste două rapoarte ale Promo-LEX (din noiembrie 2018 și ianuarie 2019) conțin mai multe informații neadevărate, neverificate, trunchiate, ceea ce conduce la concluzia că activitatea de monitorizare electorală Promo-LEX nu este deloc obiectivă.

Analizând rapoartele Promo-LEX, am constatat că nu există o metodologie clară potrivit căreia se derulează misiunea de monitorizare a alegerilor. Există în aceste rapoarte concluzii nesusținute de fapte, bazate doar pe opiniile personale ale autorilor rapoartelor, precum și un set de concluzii care depășesc cadrul misiunii de monitorizare.

În mod concret, PDM contestă mai multe afirmații din rapoartele Promo-LEX, printre care:

  • Anume că mai mulți deputați din Parlament au fost corupți sau intimidați. Nu se prezintă nicio probă în susținerea acestei afirmații, iar afirmația în sine e contrară spiritului Constituției, din care rezultă libertatea votului pentru orice deputat.
  • Anume că sistemul electoral mixt nu este bun, iar multe recomandări ale Comisiei de la Veneția nu au fost implementate în legislația electorală. Opinia despre noul sistem electoral este una strict subiectivă, care ține de partizanatul politic al Promo-LEX, iar majoritatea absolută a recomandărilor tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneția au fost integrate în legislație.
  • Anume că a fost exclusă restricția de agitație electorală în ziua alegerilor. Reamintim că tocmai Promo-LEX a făcut în trecut o asemenea recomandare, prin urmare schimbarea poziției acestei organizații este de neînțeles.
  • Anume că există suspiciuni privind neeliberarea certificatelor de integritate de către ANI. Promo-LEX nu a încercat să comunice instituțional cu ANI pe acest subiect, iar până acum lucrurile s-au desfășurat fără probleme, peste 700 de certificate fiind deja eliberate.
  • Anume că în ziua alegerilor parlamentare nu ar trebui să aibă loc și un referendum consultativ. Această poziție este strict politică, similară cu poziția unor partide politice și nu ține cont de faptul că legislația permite fără probleme desfășurarea simultană a unor alegeri și a unui referendum.
  • Anume că PDM ar folosi resurse administrative pentru că Parlamentul și Guvernul adoptă măsuri sociale. Aceasta este o afirmație ridicolă, Promo-LEX contestând de fapt dreptul și obligația instituțiilor publice de a-și desfășura activitatea urmărind interesele cetățenilor țării.
  • Anume că PDM ar fi folosit persoane străine în agitația electorală. Este total neadevărat acest lucru. Dacă însă un demnitar din străinătate, fără a fi îndemnat sau rugat de către PDM, a transmis felicitări și succes partidului în campanie, categoric nu poate fi învinovățit PDM pentru acest lucru. Promo-LEX folosește însă standarde duble în asemenea cazuri, trecând sub tăcere faptul că în 2018 un concurent electoral din opoziție a sugerat clar că e susținut în alegeri de către un primar din România.
  • Anume că partidele nu arată cheltuielile electorale reale. Nu e clară metodologia și nu sunt clare dovezile pe baza cărora Promo-LEX susține acest lucru, dar PDM e primul partid care a declarat toate cheltuielile, inclusiv cele pentru colectarea semnăturilor de la cetățeni.

Menționăm că am trimis o scrisoare și către Promo-LEX, scoțând în evidență informațiile false din cele două rapoartele și cerând corectarea lor, în spiritul obiectivității pe care această organizație pretinde că o are.

Reafirmăm că PDM este favorabil oricărei misiuni de monitorizare electorală, însă consideră esențial să fie respectate standardele de profesionalism și obiectivitate.

PDM va continua să combată orice informații false și manipulatoare emise de Promo-LEX sau de alte organizații în procesul de monitorizare a alegerilor. Ne dorim ca monitorizarea procesului electoral să se desfășoare obiectiv și nepărtinitor, iar cetățenii moldoveni și partenerii externi ai Moldovei să fie informați corect despre pregătirea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

decembrie 2018


28 dec

PDM respinge falsurile susținute de Promo-LEX în legătură cu procesul electoral

Partidul Democrat din Moldova a luat act de raportul numărul 1 de monitorizare electorală făcut public de către Asociația Promo-LEX, prin care se promovează o serie de afirmații și informații neverificate, fără suport factologic și fără suport juridic, de natură să afecteze negativ credibilitatea procesului electoral.

Raportul Promo-LEX nu are la bază nicio metodologie de lucru, fiind în fapt o înșiruire de gânduri personale ale unui grup de observatori, redate, probabil, prin prisma opțiunilor politice proprii. De altfel, chiar Promo-LEX recunoaște că nu-și asumă obligația de a proba constatările din raport, ceea ce indică foarte limpede caracterul lor subiectiv și distorsionat.

Promo-LEX a inclus în raportul său critici față de unele organe judiciare sau de urmărire penală, cu neglijență față de principiul independenței justiției, lucru ce poate fi considerat presiune asupra actului de justiție.

În același timp, în cadrul raportului apar o serie de critici privitoare la sistemul electoral mixt, poziționate împotriva cadrului legal existent și fără a face cel puțin judecăți de valoare în privința modului de aplicare a acestui cadru legal. Fiind în dezacord cu cadrul legal, opunându-se acestuia, autorii raportului nu pot oferi o evaluare obiectivă a aplicării lui. Precizăm că sistemul de vot din Republica Moldova este neutru în raport cu toți actorii politici, la fel ca orice alt sistem de vot democratic, fapt pe care Promo-LEX trebuia să îl ia în considerare.

Concluziile formulate de Promo-LEX în legătură cu dreptul cetățenilor de a alege și cu permisiunea de a se face agitație electorală în ziua votului ridică multiple semne de întrebare în privința intențiilor Promo-LEX, fiind contradictorii cu alte afirmații publice anterioare ale acestei organizații.

Respingem în mod categoric acuzațiile referitoare la folosirea resurselor administrative de către PDM prin simplul fapt că Parlamentul și Guvernul au adoptat diferite măsuri sociale în lunile din urmă. Aceste acuzații neglijează procesul și efortul îndelungat de construcție a stabilității macrofinanciare și a proiectelor enunțate. Alegerile sunt frecvente într-o democrație (pot fi alegeri locale, parlamentare, prezidențiale), iar dacă am aplica o astfel de logică ar însemna că Parlamentul și Guvernul nu și-ar mai putea îndeplini atribuțiile de teamă că orice măsuri sociale ar putea fi definite drept pomeni electorale.

PDM consideră că raportul nr. 1 de monitorizare electorală întocmit de Promo-LEX este un document care necesită obiectivitate, mai mult profesionism, analize mai profunde.

Societatea trebuie să fie informată obiectiv și echidistant despre modul de organizare și petrecere a procesului electoral. Afirmațiile trebuie confirmate factologic și din surse obiective și dezinteresate, iar procesul de monitorizare a alegerilor trebuie să aibă la bază cele mai bune practici și standarde internaționale.

Toate acestea fac misiunea Promo-LEX deosebit de importantă.

Credităm Promo-LEX și ne exprimăm dorința de a sta la dispoziție, a purta discuții deschise și transparente, pentru a evita o fraudă morală prin asumarea unei misiuni de monitorizare electorală obiectivă în aparențe, dar tendențioasă în rezultat.

Vladimir Cebotari
Șeful staffului electoral al PDM

27 dec

Președintele PDM Vlad Plahotniuc și alți candidații democrați în circumscripțiile uninominale au dat startul strângerii de semnături, în cadrul mai multor forumuri raionale

Președintele PDM Vlad Plahotniuc și alți candidații democrați în circumscripțiile uninominale au dat startul strângerii de semnături, în cadrul mai multor forumuri raionale

Primii candidați ai Partidului Democrat din Moldova pentru funcțiile de deputați în circumscripțiile uninominale, în frunte cu președintele PDM Vlad Plahotniuc, s-au prezentat deja în fața organizațiilor raionale ale partidului, pentru a colecta semnăturile în vederea înscrierii la consiliile electorale de circumscripție.

La Briceni, Dondușeni, Florești, Hîncești, Leova, Nisporeni, Soroca și Sîngerei, membrii și simpatizanții PDM s-au adunat în număr mare la forumurile Pentru Moldova, pentru a face totalurile anului 2018 și pentru a asculta mesajele de lansare ale mai multor candidați democrați în circumscripții.

Președintele PDM Vlad Plahotniuc va candida pentru Parlament în circumscripția nr. 17 – în raionul său de baștină, Nisporeni.

Susținerea dumneavoastră este o mare onoare pentru mine și, totodată, un angajament. Ca viitor parlamentar, reprezentând circumscripția Nisporeni, mă angajez să fac din raionul Nisporeni acel exemplu de dezvoltare și modernizare, acel exemplu de nou în Republica Moldova. Mă angajez să lucrez pentru binele oamenilor din Nisporeni. Nimeni nu o să ne schimbe țara, dacă nu o schimbăm noi, le-a declarat Vlad Plahotniuc democraților prezenți la forumul organizat în Nisporeni.

Liderul democraților le-a mulțumit de asemenea echipelor din raion care au colectat semnăturile pentru candidatura sa în circumscripție și a cerut tuturor democraților nisporeneni să fie disciplinați, organizați și serioși, să intre în dialog cu cetățenii și să le vorbească despre realizările și proiectele PDM pentru circumscripția 17.

După colectarea semnăturilor și încheierea forumului, Vlad Plahotniuc a depus astăzi, la Consiliul electoral de circumscripție, dosarul pentru înregistrarea sa în calitate de concurent electoral.

Am ales această circumscripție, am ales Nisporeniul, pentru că sunt băștinaș din Nisporeni, ador oamenii de aici, mă reprezintă, am făcut multe lucruri bune pentru Nisporeni și vreau să-mi continui această muncă reprezentându-i pe ei și la nivelul Legislativului. Pentru mine, semnăturile colegilor mei, ale susținătorilor din Nisporeni reprezintă o apreciere a lucrurilor pe care le-am făcut și o mare încredere pe care ei mi-o acordă, a spus președintele PDM.

La toate forumurile raionale au fost accentuate realizările PDM în cei 3 ani de guvernare, atât în plan național, cât și în plan local – creșterea salariilor, pensiilor și indemnizațiilor, lărgirea accesului la medicamente compensate, crearea a noi locuri de muncă, programe precum Drumuri Bune pentru Moldova, Prima Casă, dotarea cu ambulanțe, repararea unităților de învățământ, tichetele de masă etc.

Candidații PDM din circumscripțiile uninominale le-au vorbit celor prezenți la forumuri despre realizările personale în plan local și despre planurile de viitor pentru circumscripțiile pe care doresc să le reprezinte în Parlament.

26 dec

Consiliul Politic Național al PDM a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Consiliul Politic Național al PDM a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova s-a întrunit miercuri dimineață pentru a discuta și decide listele candidaților partidului pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 24 februarie 2019.

Lista națională a PDM cuprinde 53 de nume și a fost hotărâtă prin votul membrilor Consiliului Politic Național.

Candidații pentru circumscripțiile uninominale, 51 la număr, au fost consultați în prealabil cu organizațiile teritoriale, iar în ședința Consiliului Politic Național au fost prezentați și apoi votați de asemenea cu voturile tuturor membrilor CPN.

Consiliul Politic Național și-a exprimat încrederea în candidații aleși, în valoarea lor și în capacitatea lor de a reprezenta așa cum trebuie cetățenii. În același timp, CPN a solicitat tuturor organizațiilor și tuturor membrilor PDM să susțină deplin candidații partidului și să se mobilizeze la maxim pentru campania electorală care urmează.

PDM a depus la CEC lista națională a partidului pentru alegerile parlamentare

PDM a depus la CEC lista națională a partidului pentru alegerile parlamentare

Reprezentanții Partidului Democrat din Moldova au depus astăzi la Comisia Electorală Centrală lista partidului și celelalte documente necesare înregistrării candidaților PDM la funcția de deputat în circumscripția națională pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Totodată, au fost depuse și actele pentru înregistrarea Partidului Democrat din Moldova în calitate de participant la referendumul republican consultativ, care la fel se va desfășura în data de 24 februarie 2019, când cetățenii se vor pronunța în privința reducerii numărului de deputați de la 101 la 61, dar și în privința faptului ca cetățenii să poată retrage mandatul de deputat, atunci când acesta nu-și exercită corespunzător obligațiile sale.

Ulterior, președintele partidului, Vlad Plahotniuc, împreună cu toți candidații înscriși pe lista națională a PDM, au fost la sediul Palatului Republicii și au depus personal declarația privind consimțământul de a candida la alegerile parlamentare.

Într-o perioadă foarte scurtă, echipa Partidului Democrat a reușit să facă ordine în mai multe instituții ale statului, fapt care ne-a permis să majorăm salariile și pensiile, să creștem compensațiile și ajutoarele sociale, să creăm noi locuri de muncă, să reparăm grădinițe și spitale, să reparăm peste 1 600 de km de drumuri, să lansăm proiectul Prima Casă. De aceasta, sunt sigur că oamenii din Moldova așteaptă și anii viitor stabilitate, majorări de salarii și pensii, de asta și vor vota pentru PDM. Oricare alte partide, care vor să vină în Parlament, vor să vină să fure salariile și pensiile majorate de democrați, să lipsească de compensațiile oferite, să închidă școlile, să readucă instabilitatea și haosul din țară, a afirmat președintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Menționăm de asemenea că, începând de astăzi, candidații PDM în circumscripțiile uninominale vor solicita listele pentru colectarea de semnături și ulterior vor depune documentele necesare înscrierii în cursa electorală la consiliile electorale ale circumscripțiilor uninominale respective.

11 dec

PDM propune adoptarea unui Cod de conduită pentru perioada electorală

Implementarea reformei salarizării, care a intrat în vigoare de la 1 decembrie a.c, dar și acordarea ajutorului de Crăciun în valoare de 600 de lei pentru pensionari au fost printre subiectele puse în discuție în ședința săptămânală a Partidului Democrat din Moldova.

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat în cadrul briefingului de presă că responsabililor din instituții li s-a cerut să urmărească cu maximă atenție implementarea corectă a acestei reforme și să comunice permanent cu cetățenii, să le ofere mijloace prin care să poată contacta reprezentanții instituțiilor în cazul în care au întrebări despre noile salarii majorate.

De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt al PDM, Ministerul Finanțelor a transferat deja banii la CNAS. Începând cu ziua de luni, 10 decembrie, o parte dintre pensionari deja au primit acest ajutor. Pe parcursul zilelor următoare, toți banii vor fi distribuiți, astfel încât pensionarii să beneficieze de ei până de sărbători.

Vitalie Gamurari a ținut să combată informațiile false, vehiculate de unii actori politici, care prezintă acest ajutor ca fiind de 100 de lei. În acest sens, el a precizat că acest ajutor este în valoare de 600 de lei, așa cum s-a anunțat, de care vor beneficia aproximativ 550 de mii de pensionari. Gamurari a punctat că există două categorii de sume pentru pensionari, total diferite – ajutorul Guvernului de 600 de lei și ajutorul acordat de autoritățile Capitalei – de 100 de lei, iar unii politicieni intenționat creează confuzia între aceste ajutoare.

Tot în ședința săptămânală de astăzi, s-a decis transmiterea unei scrisori către Comisia Electorală Centrală și Consiliul Coordonator al Audiovizualului, prin care Partidul Democrat propune celor două instituții să elaboreze un Cod de conduită pentru perioada electorală.

Deja se observă încălcări grave ale legislației din partea PSRM, PAS, PPPDA. Se atestă acțiuni de a fura startul campaniei electorale, afișarea unor blocuri electorale inexistente oficial, fie unele partide, prin metode mascate, folosesc bani de peste hotare. PDM vine cu această inițiativă, ulterior partidele politice să semneze acest Cod, dar cel mai important este să îl respecte, a spus reprezentantul PDM.

Vitalie Gamurari a mai spus că PDM, ca partid aflat în evoluție și creștere electorală, este cel mai interesat ca aceste alegeri să se desfășoare cât mai corect. În același timp, unele partide care se confruntă cu căderi majore în preferințele electoratului, încearcă să-și oprească prăbușirea prin încălcări ale legislației, ceea ce este regretabil.

7 dec

PDM constată apariția mai multor derapaje în ceea ce privește încălcarea de către unele partide și organizații civice a Legii privind partidele politice, ale Codului electoral și a audiovizualului

Partidul Democrat din Moldova constată apariția, în ajunul campaniei electorale, a mai multor derapaje în ceea ce privește încălcarea de către unele partide și organizații civice a dispozițiilor Legii privind partidele politice, ale Codului electoral și Codului audiovizualului.

Este vorba despre ilegalități care pot influența în mod negativ procesul electoral, motiv pentru care PDM a decis să sesizeze oficial instituțiile responsabile de organizarea alegerilor. Totodată, dorim să informăm opinia publică în legătură cu modul incorect prin care unele partide încearcă să influențeze rezultatul alegerilor și să discrediteze desfășurarea lor. Avem toate motivele să credem că partidele care comit aceste ilegalități o fac deoarece, după cele patru sondaje de opinie date recent publicității, au înțeles că susținerea lor este tot mai redusă în rândul cetățenilor și încearcă să prevină un eșec în alegeri prin astfel de fraude, încă din perioada pre-electorală.

Iată doar câteva exemple de sfidare a legii din partea celor menționați:

  1. În cazul alegerilor parlamentare, procesul de desemnare a candidaților începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor și se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Cu toate acestea, PSRM a început cu mult timp înainte acest proces. De asemenea, șeful statului se implică direct în promovarea politică a PSRM.
  2. Până în prezent, CEC nu a înregistrat vreun bloc electoral. Cu toate acestea, remarcăm faptul că deja de câteva luni se desfășoară agitație electorală în favoarea unui așa-zis bloc electoral, intitulat “Acum”. Agitația electorală este făcută de către reprezentanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate, precum și de cei ai Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, dar în numele acestui bloc inexistent din punct de vedere legal. În acest sens, se consemnează următoarele acțiuni de agitație electorală, desfășurate înainte de termen, de reprezentanții celor două partide politice în favoarea așa-zisului bloc electoral “Acum”: distribuirea de prospecte, calendare, crearea paginii web acum.md, etc. În context, cerem să se atragă atenție și la aspectele de finanțare a acestor acțiuni de agitație electorală. Nu este clar cine achită toate aceste cheltuieli de campanie, pentru că nici PAS și nici Platforma DA nu pot achita materiale și cheltuieli pentru acțiuni de promovare a așa-zisului bloc ACUM. Cu toate acestea, acțiunile lor publice sunt de promovare a blocului electoral și nu a partidelor legal constituite.
  3. Un șir de asociații obștești se implică tot mai activ și deschis în campanii ilegale de promovare politică a unor potențiali concurenți electorali, iar cel mai grav este că acestea sunt finanțate din surse externe, ceea ce este categoric interzis de lege. Avem de-a face cu o finanțare mascată din bani externi a unor acțiuni cu caracter electoral. Toate aceste acțiuni ilegale urmează să fie documentate și transmise instituțiilor abilitate.
  4. PAS și PPDA continuă să calce în picioare legislația prin efectuarea de deplasări în străinătate finanțate din surse externe, după modelul ilegalităților grave din scandalosul caz Open Dialog, aflat în anchetă națională și internațională, cu implicarea celor două partide menționate.
  5. Mai mulți radiodifuzori distribuie știri neadevărate, obținute inclusiv prin utilizarea unor false identități în dialogul cu persoanele intervievate. Un exemplu de acest gen este reportajul “Angajați de la poștă, emisari ai PD”, unde jurnaliștii de la Jurnal TV s-au prezentat în mod fals ca fiind reprezentanți ai Partidului Democrat din Moldova. Acest caz de furt de identitate și manipulare a fost deja semnalat către CCA.

Acestea sunt doar câteva exemple de sfidare a legii, prin metode care se pare că au devenit o practică de zi cu zi a unor partide și organizații. Acestea încearcă, prin nerespectarea legii, să-și creeze avantaje electorale incorecte și să influențeze rezultatul alegerilor încă din perioada pre-electorală.

Facem apel la toate partidele politice să înceteze imediat aceste practici ilegale, să revină pe calea legalității și să înceteze să facă acțiuni prin care să compromită procesul electoral. Cerem instituțiilor statului să asigure respectarea legii, să monitorizeze cu maximă atenție acest comportament ilegal al unor organizații, să le analizeze cu obiectivitate prin prisma legislației și să ia deciziile care se impun pentru a stopa aceste practici ilegale.

Partidul Democrat din Moldova dorește ca alegerile parlamentare să se desfășoare în cele mai bune condiții și în spirit democratic. În acest scop, a fost creat un grup de lucru format din juriști și experți în materie electorală, care va monitoriza modul în care se desfășoară procesul pre-electoral și electoral, va analiza fiecare încălcare a legii și o va prezenta instituțiilor abilitate, dar și partenerilor externi interesați de alegerile care urmează să aibă loc în Republica Moldova.

noiembrie 2018


27 noi

PDM a decis că pensionarii cu pensii mici vor primi un ajutor de sărbători de 600 de lei, iar compensația pentru căldură achitată familiilor social-vulnerabile va crește la 350 de lei

PDM a decis că pensionarii cu pensii mici vor primi un ajutor de sărbători de 600 de lei, iar compensația pentru căldură achitată familiilor social-vulnerabile va crește la 350 de lei

Partidul Democrat din Moldova, întrunit astăzi în ședința săptămânală, a pus în discuție mai multe subiecte sociale importante, fiind luate și o serie de decizii în acest sens, luând în considerare că se apropie finalul sesiunii parlamentare, dar și finalul anului 2018.

Președintele PDM Vlad Plahotniuc a anunțat că, în urma discuțiilor purtate astăzi, s-a propus ca pensionarii care au o pensie lunară mai mică de 2 000 de lei să primească, în luna decembrie, un ajutor de sărbători în valoare de 600 de lei. De acest ajutor vor beneficia peste 500 de mii de pensionari, iar banii vor ajunge la ei în a doua jumătate a lunii decembrie a anului curent. Totodată, Partidul Democrat își propune să vină în fiecare an cu asemenea ajutoare de sărbători.

Un alt subiect social, discutat astăzi, ține de majorarea compensației pentru achitarea căldurii, care va crește cu circa 12%. La fel, va fi majorat și venitul minim de la care se acordă această compensație. Astfel, toate familiile cu venituri de până la 2 000 de lei vor primi lunar compensație de 350 de lei, timp de 5 luni, pentru lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie și martie. Anterior, aceste compensații erau acordate familiilor cu venituri de până la 1 600 lei.

În ședința de astăzi a mai fost discutat subiectul legat de majorarea salariilor poștașilor, preponderent din mediul rural, salarii care vor crește cu procente cuprinse între 35% și 100%. Circa 4 800 de poștași vor primi deja salarii mai mari pentru luna decembrie, anul curent. La fel, în baza adresărilor parvenite de la cetățeni, s-a stabilit că, începând de luna viitoare, poștașii să ducă pensiile acasă la persoanele care solicită acest lucru.

Toate aceste ajutoare, compensații, majorări de salarii și de pensii au devenit posibile pentru că guvernarea noastră, guvernarea Partidului Democrat, a reușit să acumuleze încasări importante la buget datorită ordinii și reformelor pe care le facem, asigurând creșterea stabilă a economiei țării, chiar dacă în toată regiunea există un fundal de instabilitate politică și economică, a declarat liderul democrat.

De asemenea, Vlad Plahotniuc a venit cu precizări privind așa numitul al 13-lea salariu și premiul de sărbători. Președintele PDM a ținut să combată speculațiile opoziției, precum că după reforma salarială aceste premii nu vor mai fi acordate.

Toți bugetarii care au primit până acum din economiile făcute de instituții premiu de sărbători îl vor primi în continuare, în luna decembrie, așa cum îl primeau în mod tradițional. De asemenea, se va păstra și premiul anual, așa-numitul al 13-lea salariu, pe care bugetarii vor continua să-l primească în luna februarie, sau, în cazul bugetarilor din domeniul educației, în luna august, așa cum îl primeau în fiecare an. Vă asigur că guvernarea Partidului Democrat știe cum să mențină și să amplifice creșterea economică, astfel încât în 2019 și în următorii ani să venim cu noi creșteri salariale, cu majorări de pensii, premii și ajutoare pentru toate categoriile de cetățeni, pentru ca oamenii să aibă o viață mai bună aici, acasă, a punctat Vlad Plahotniuc.

În ședința săptămânală a partidului s-a vorbit și despre pregătirea instituțiilor responsabile pentru vremea cu ninsori și polei. Solicitarea către aceste instituții a fost să se intervină prompt, să fie curățate bine drumurile, iar cetățenii să fie permanent informați cu privire la starea drumurilor din țară, pentru a se evita situațiile de risc.

Cu referire la agenda politică, Vlad Plahotniuc a anunțat că a solicitat colegilor deputați să pregătească Hotărârea de Parlament privind desfășurarea în ziua alegerilor parlamentare a referendumului pentru reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și pentru posibilitatea ca cetățenii să retragă mandatele deputaților care i-au dezamăgit. Hotărârea urmează să fie votată în următoarele ședințe ale Legislativului, astfel încât instituțiile care se ocupă de organizarea alegerilor să aibă timpul necesar pentru organizarea bună a acestui plebiscit.

13 noi

Pensionarii cu venituri sub minimul de existență vor primi cu 10% mai mult din 1 ianuarie 2019, iar cetățenii vor fi consultați dacă își doresc reducerea deputaților de la 101 la 61

Pensionarii cu venituri sub minimul de existență vor primi cu 10% mai mult din 1 ianuarie 2019, iar cetățenii vor fi consultați dacă își doresc reducerea deputaților de la 101 la 61

În ședința săptămânală din 13 noiembrie 2018, Partidul Democrat din Moldova a pus în discuție mai multe subiecte de interes public și a luat câteva decizii importante atât de ordin social, cât și de ordin politic.

Președintele PDM Vlad Plahotniuc a declarat după ședință că un subiect de mare prioritate pentru Partidul Democrat este în continuare majorarea veniturilor cetățenilor. Liderul democrat a amintit, în acest context, că a fost stabilită creșterea salariilor pentru mai multe categorii de bugetari, urmând ca ei să primească deja aceste salarii noi pentru luna decembrie a anului curent. Printre beneficiari sunt și medici, care sunt remunerați din bugetul de stat.

Totuși, în sistemul medical lucrează alte peste 41 de mii de persoane – medici și personal medical – care sunt angajate în instituțiile finanțate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină și își primesc salariile din bugetul acestei companii. La moment, au fost identificate soluțiile ca și acești peste 41 de mii de angajați să beneficieze de creșterea salariilor. Este vorba despre o majorare cu 20 la sută a salariilor pentru medici și c10 la sută a salariilor pentru personalul medical.

Totodată, liderul PDM a evidențiat că, datorită eficienței guvernării actuale și a creșterii economice bune din acest an, s-au identificat posibilități noi pentru a fi majorate nu doar salariile, dar și pensiile. Respectiv, astăzi, s-a decis ca, din 1 ianuarie 2019, o categorie largă de pensionari, care au venituri mai mici decât minimul de existență stabilit la această categorie (adică sub 1 589 de lei) să beneficieze de o majorare de 10%. Această creștere este separată de indexarea generală a pensiilor pentru toți pensionarii, care are loc anual.

Am solicitat Guvernului ca asemenea majorări de salarii și pensii să fie făcute cel puțin o dată pe an, ca rezultat al acelei creșteri economice solide, pe care noi, guvernarea democrată, o vom asigura și pentru anii viitori. Așadar, programele “Salarii bune pentru Moldova” și “Pensii bune pentru Moldova” vor continua și în anii care vin, astfel ca oamenii să trăiască mai bine, a declarat Vlad Plahotniuc.

Un alt subiect, abordat în ședința de astăzi ține de reforma politică promisă la Congresul Partidului Democrat din anul 2016, atunci când Vlad Plahotniuc a fost ales președinte al formațiunii.

Încă în 2016, am declarat că reforma politică presupune optimizarea Parlamentului și a Guvernului, transmiterea reală a controlului asupra Parlamentului în mâinile poporului, identificarea pârghiilor prin care cetățenii să-i poată sancționa pe cei care nu își fac treaba în timpul mandatului. Optimizarea Guvernului am început-o deja, am implementat cu succes primele etape ale reformei Executivului, iar astăzi am dezbătut cu colegii modalitățile prin care să optimizăm și să facem mai eficient și Parlamentul, a explicat Vlad Plahotniuc.

Astfel, prima propunere a Partidului Democrat privind optimizarea Parlamentului este de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61 de deputați, pentru a avea un Parlament mai eficient, mai bine structurat și organizat.

A doua propunere vizează controlul cetățenilor asupra parlamentarilor, mai exact posibilitatea ca cetățenii să retragă mandatele deputaților, atunci când aceștia i-au dezamăgit și nu mai reprezintă în mod corect interesele oamenilor care i-au trimis în Parlament.

Vlad Plahotniuc a mai spus că Partidul Democrat a pregătit o inițiativă de organizare a unui referendum consultativ privind aceste propuneri, referendum care să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, astfel fiind evitată cheltuirea de bani suplimentari și având certitudinea unei prezențe înalte la urne.

Liderul PDM a adăugat că, în cazul în care cetățenii vor susține inițiativele privind reforma politică, ulterior acestea vor fi consultate cu experții, cu Comisia de la Veneția, pentru a fi găsită forma cea mai potrivită de implementare a reformei.

octombrie 2018


23 oct

Vlad Plahotniuc: Salariile bugetarilor vor crește substanțial, chiar și cu până la 90% pentru unele categorii

Vlad Plahotniuc: Salariile bugetarilor vor crește substanțial, chiar și cu până la 90% pentru unele categorii

Începând cu 1 decembrie 2018, vor intra în vigoare creșterile salariale pentru bugetari, chiar și cu până la 90% pentru unele categorii. Această creștere fără precedent în Republica Moldova va fi posibilă în cadrul reformei sistemului de salarizare, denumită “Salarii bune pentru Moldova”. Subiectul a fost discutat astăzi la ședința săptămânală a Partidului Democrat.

Președintele PDM Vlad Plahotniuc a declarat după ședință că această inițiativă extraordinară vine ca urmare a creșterii economice, iar datorită acestei reforme peste 150 de mii de bugetari vor beneficia acum de majorări esențiale ale salariilor.

Printre domeniile profesionale vizate de reforma salarizării sunt educația, sănătatea, asistența socială, autoritățile publice locale. Pentru aceste categorii de bugetari, salariile vor crește cu 20, 50 și pentru unii chiar cu 90 de procente.

Liderul PDM a punctat că unul dintre cele mai importante efecte ale reformei salarizării, inițiate de Partidul Democrat, este că se rezolvă o problemă cronică din sistemul public, unde din totalul celor 200 de mii de funcționari, aproximativ 36 de mii primesc salarii sub minimul de existență, adică mai mici de 2 000 de lei.

Un alt aspect important este că, prin implementarea acestei reforme, în fiecare an, Guvernul va fi obligat să majoreze salariile bugetarilor așa cum au fost modificate acum.

Oamenii de prea multă vreme merită și așteaptă aceste creșteri substanțiale ale salariilor, care le-au fost promise de-a lungul anilor de toți politicienii de până acum. Reforma salarizării – pe care o numim “Salarii bune pentru Moldova” – este una dintre măsurile despre care am vorbit la Marea Adunare Națională a Partidului Democrat de duminică, unde am anunțat un vast program de acțiuni pentru Moldova, pentru bunăstarea cetățenilor noștri, a punctat Vlad Plahotniuc.

Președintele PDM a adăugat că Guvernul va veni cu mai multe detalii referitoare la majorările salariale și beneficiarii lor. Totodată, el a punctat că deja este în proces de planificare cea de-a doua etapă a reformei salariale, astfel ca în primăvara anului 2019 cei care acum nu sunt incluși în categoriile de beneficiari să aibă și ei parte de majorări de salariu.

21 oct

Partidul Democrat din Moldova a stabilit, în cadrul Adunării Naționale “PDM Pentru Moldova”, principiile care vor sta la baza programului său politic în următorii ani

Adunarea Națională “PDM Pentru Moldova”

Aproape 100 de mii de susținători ai PDM din toate raioanele țării, reuniți duminică, 21 octombrie 2018, în Piața Marii Adunări Naționale, au votat Angajamentul de susținere totală a orientării politice Pentru Moldova a PDM. Această viziune exprimă cel mai bine aspirațiile naționale ale moldovenilor și este cea mai eficientă abordare strategică pe care o poate avea un partid din Republica Moldova.

Președintele PDM Vlad Plahotniuc, în mesajul către zecile de mii de oameni adunați în PMAN, a amintit că, timp de 27 de ani, au existat trei căi pe care politicienii au încercat să-i ducă pe moldoveni: calea europeană, calea eurasiatică și calea unirii cu România. Fiecare dintre aceste direcții a avut, de-a lungul timpului, un anumit grad de susținere. De fiecare dată, moldovenii au fost ademeniți cu ideea că problemele lor se rezolvă în exteriorul țării. Partidul Democrat este decis să pornească pe un nou drum.

Prea mult Moldova a așteptat ca altcineva să-i construiască viitorul, din exterior. Astăzi, ne-am adunat aici pentru a merge împreună pe cea de-a patra cale, pe care nimeni nu a avut curajul să pornească până acum. Este vorba despre calea pentru Moldova, care duce spre moldoveni, spre rezolvarea problemelor cu care se confruntă oamenii de aici, a declarat Vlad Plahotniuc.

Liderul democrat a subliniat că în continuare se va prelua tot ce este mai bun în modelele de trai din Europa, astfel, încât să fie adusă bunăstarea aici, acasă, în Moldova. În acest context, președintele PDM a mai evidențiat că politica “pentru Moldova” înseamnă să ne păstrăm tradițiile, valorile, autenticitatea noastră ca popor, care are o istorie bogată în evenimente, cu victorii, dar și cu drame care ne-au marcat memoria și sufletul.

Politica pentru Moldova înseamnă să restabilim demnitatea noastră națională și să avem un rol activ în relațiile externe. Nu mai putem tolera statutul de obiect al geopoliticii, cum am fost în ultimele decenii, când toți ne dictau ce să facem, unde să mergem, pe cine să ascultăm sau la ce să visăm. Moldova are dreptul la propria viziune, la propriul cuvânt în relațiile cu cei din străinătate. Noi avem dreptul la propriul destin, pe care să-l făurim după voința noastră. Doar în așa mod putem să dobândim suveranitatea noastră autentică, a punctat Vlad Plahotniuc.

Prim-ministrul Pavel Filip a vorbit, la rândul său, despre realizările din cele 1000 de zile de Guvernare PDM. Filip a subliniat că, astăzi, în Moldova nu se mai închid școli, dar se renovează, se fac drumuri bune, se construiesc apeducte și canalizări, au fost procurate ambulanțe pentru serviciile de urgență și reparate capital mai multe centre medicale din întreaga țară, iar tinerii sunt susținuți în cumpărarea primei locuințe, pensia medie a depășit minimul de existență pentru pensionari, iar salariul mediu în Moldova este cu 30% mai mare decât în urmă cu 3 ani.

În toate aceste 1000 de zile și în fiecare dintre ele, Guvernul a simțit susținerea cetățenilor, a simpatizanților noștri. Cu toate acestea, cei care ieri au plecat de la putere – astăzi încearcă să o ia înapoi și sunt atât de orbiți de acest lucru, încât neagă orice progres care s-a făcut în ultima perioadă. Confuzia lor este atât de mare, încât lupta lor contra guvernării a devenit acțiune politică împotriva Republicii Moldova, a mai spus Prim-ministrul Filip.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a evidențiat că nu a existat niciodată în istoria Republicii Moldova o colaborare mai bună între Parlament și Guvern. Și niciodată un partid politic n-a stat mai ferm în susținerea guvernului său și a majorității sale parlamentare. Noi știm că integrarea europeană se face aici, acasă, crescând nivelul de trai al oamenilor Moldovei și făcând instituțiile noastre mai eficiente. Am lucrat mult și vom continua să lucrăm zi de zi pentru aceasta, a afirmat Candu, subliniind că niciun partid n-a făcut pentru vectorul european al Moldovei mai mult decât a făcut PDM. Nu la fel este, însă, potrivit lui Candu, și cu adversarii politici ai PDM, care săptămâna aceasta au picat rușinos un test de sinceritate, atunci când nu au susținut în Parlament înscrierea vectorului european în Constituția țării.

Adunarea Națională “PDM pentru Moldova” a reiterat susținerea pentru Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și înscrierea vectorului european în Constituție – fie prin votul Parlamentului, fie prin votul cetățenilor, într-un referendum național.

De asemenea, susținătorii PDM s-au declarat alături de conducerea partidului în procesul de selectare a candidaților partidului pentru alegerile din 24 februarie 2019.

Angajamentul participanților la Adunarea Națională “PDM pentru Moldova”

Noi, cei 100 000 de cetățeni moldoveni prezenți la Adunarea Națională “PDM pentru Moldova”, uniți de efortul comun pe care-l facem pentru dezvoltarea țării alături de guvernarea actuală și de dorința comună de a asigura un viitor bun pentru Republica Moldova, ne luăm următorul

Angajament

  1. Vom susține total orientarea politică Pentru Moldova a PDM. Considerăm că aceasta exprimă cel mai bine aspirațiile naționale ale moldovenilor și este cea mai eficientă abordare strategică pe care o poate avea un partid din Republica Moldova. Eforturile PDM în toate domeniile trebuie să aibă în vedere în primul și în primul rând interesele oamenilor Moldovei.
  2. Vom sprijini în continuare cu toate forțele Guvernul Republicii Moldova. Salutăm rezultatele bune obținute în cele peste 1000 de zile de guvernare, în care Moldova a realizat o creștere economică semnificativă și o creștere substanțială a veniturilor bugetare, iar cetățenii au beneficiat de majorarea salariilor, pensiilor, indemnizațiilor și ajutoarelor sociale. Solicităm în continuare Guvernului să ia măsuri pentru creșterea bunăstării cetățenilor, pentru creșterea veniturilor acestora.
  3. Vom contribui și pe mai departe la programele de modernizare a Moldovei lansate sau anunțate în ultimul an de zile – în special Programul Drumuri Bune pentru Moldova, Programul Prima Casă, Serviciul de Urgență 112, Programul de Renovare a Școlilor și Grădinițelor, Programul Apă Bună pentru Moldova, Programul Tichete de Masă, Ghișeul Unic și construcția Arenei Chișinău. Aceste programe produc deja rezultate concrete, schimbând în bine viețile cetățenilor moldoveni, respectiv au potențialul de a face acest lucru la finalizare.
  4. Vom ajuta guvernarea PDM în menținerea priorităților sectoriale asumate – educație, infrastructură și justiție – solicitând în același timp concentrarea de resurse suplimentare pentru a răspunde și mai bine acestor priorități.
  5. Vom depune în continuare efort pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și pentru menținerea modelului occidental de dezvoltare a Moldovei. Suntem siguri că această abordare constituie cea mai bună soluție pentru asigurarea bunăstării moldovenilor. Îndemnăm clasa politică să avanseze ferm în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și să fixeze ireversibilitatea procesului de modernizare a Republicii Moldova.
  6. Vom fi alături de conducerea partidului în procesul de selectare a candidaților pentru alegerile din 24 februarie 2019. Avem convingerea că PDM va înainta cei mai buni candidați, care vor concura cu succes atât în circumscripțiile uninominale, cât și pe lista de partid.
  7. Vom comunica oamenilor, prin toate mijloacele posibile, faptele guvernării PDM. Vom face acest lucru cu încrederea că partidul nostru și-a făcut datoria la guvernare și având convingerea că promisiunile îndeplinite sunt cea mai bună garanție a seriozității programului pe care-l pregătim pentru următorii patru ani.


Pentru succesul acestui angajament, chemăm toți moldovenii să fie Pentru Moldova și alături de Partidul Democrat.

Îi îndemnăm pe toți cetățenii țării, indiferent de etnie, să ajute la consolidarea societății noastre și împreună să lăsăm deoparte, pentru totdeauna, tot ceea ce ne dezbină și ne slăbește.

Să fim uniți și optimiști, să fim puternici și muncitori, să fim învingători – Pentru Moldova!

Discursul Președintelui PDM Vlad Plahotniuc, rostit în cadrul Adunării Naționale “PDM pentru Moldova”

Bună ziua tuturor celor prezenți astăzi aici, la acest eveniment!

Privesc acum, acest public frumos în Piața Marii Adunări Naționale și înțeleg încă o dată, mai bine ca oricând, de ce mulți spun că Partidul Democrat este un partid puternic, cu o echipă impresionantă!

Într-adevăr, suntem un partid puternic și nu doar prin faptul că ne aflăm acum la Putere, dar prin solidaritatea echipei noastre, prin capacitatea extraordinară de mobilizare pe care o avem, dar și prin energia fantastică pe care o transmiteți dumneavoastră acum în PMAN.

Vă mulțumesc tuturor celor prezenți astăzi aici, care ați venit în zi de odihnă, de departe, din toate raioanele țării, văd aici colegi din Briceni, Soroca, Bălți, Cahul, Comrat, Chișinău – apreciez mult gestul vostru de susținere a Partidului Democrat, singurul partid, cu membri și simpatizanți în toate localitățile Republicii Moldova.

Dragi prieteni, dragi colegi,

Copiii, pe care i-am văzut în clipul, difuzat mai devreme, ne spuneau că vor ca maturii să muncească mai mult pentru Moldova, că-și doresc o țară mai sănătoasă și vor ca oamenii de la noi să fie mai buni, iar o fetiță ne-a spus că își dorește ca lumea să nu mai creadă toate lucrurile rele, care se spun despre țara noastră.

Am văzut cu toții o lecție extraordinară de patriotism, pe care ne-o oferă acești copii, o generație extrem de sinceră, cu o sensibilitate pură față de fenomenele din jur.

Pentru viitorul acestor copii ne-am adunat astăzi aici, pentru ca împreună, să dăm semnalul unei schimbări importante în Republica Moldova.

Mă refer aici la schimbarea modului în care să ne făurim destinul și viitorul ca țară și popor.

Timp de 27 de ani, au existat trei direcții, trei direcții pe care politicienii din Republica Moldova au încercat să-i ducă pe moldoveni: una este calea în Uniunea Europeană, alta este calea eurasiatică și cea de-a treia cale este calea unirii cu România.

Fiecare dintre aceste trei direcții a avut de-a lungul timpului o anumită susținere, moldovenii mereu fiind ademeniți cu ideea că problemele lor se vor rezolva din exteriorul țării.

Prea mult Moldova a așteptat ca altcineva să-i construiască viitorul, din afara țării.

Noi însă, credem, că acum moldovenii sunt gata și sunt dornici să-și făurească viitorul cu propriile mâini, un viitor, așa cum îl vor ei, dar pentru asta, au nevoie de politicieni care să muncească pentru țară, care să le ofere stabilitate, siguranță și încredere în ziua de mâine.

De aceea, ne-am adunat astăzi aici pentru a merge împreună pe o nouă cale, cea de-a patra cale, pe care nimeni nu a avut curajul să pornească până acum.

Este vorba despre calea pro-Moldova, pentru Moldova, calea, care duce spre moldoveni, spre rezolvarea problemelor concrete ale oamenilor, ale noastre, ale tuturor.

Dragi prieteni,

Despre faptul ca Moldova să pornească pe un nou drum, am vorbit prima dată acum doi ani, când am devenit președintele Partidului Democrat.

Am decis cu toții atunci că ne vom apropia mai mult de preocupările oamenilor și că ne vom face prioritățile de guvernare după nevoile pe care le au ei.

Ulterior, la întâlnirile pe care le-am avut cu cetățenii, inclusiv cu mulți dintre dumneavoastră, prezenți astăzi aici, am analizat, ce înseamnă să faci politică pentru Moldova și am ajuns, împreună, la aceleași concluzii.

Să faci politică “pentru Moldova” înseamnă să avem încredere în noi, să ne păstrăm tradițiile, valorile, originalitatea noastră ca popor, cu istorie bogată în evenimente cu victorii, dar și cu drame care ne-au marcat memoria și sufletul.

Politica “pentru Moldova” înseamnă să fim un popor consolidat, în care fiecare etnie să fie respectată și prețuită, înseamnă să vorbim cu toții împreună de bine, în străinătate, despre țara noastră, după exemplul altor popoare, care la fel au trecut prin greutăți, dar și-au iubit prea mult țara ca să-și permită să o ponegrească.

Дорогие сограждане,

Политика про-Молдова это возрождение веры в потенциал и в будущее нашей страны!

Политика про-Молдова направлена на укреплениe единства народа, где равны представители всех национальностей, проживающих в Молдове. Вместе, мы сможем обеспечить прогресс для нашей общей родины!

Colegi,

Politica “pentru Moldova” înseamnă că satele moldovenești vor fi la fel de pline de activitate, ca altădată: sate cu infrastructură bună, cu drumuri asfaltate și aprovizionate cu apă, sate cu mulți copii, pentru care să fie renovate grădinițele și redeschise școlile, pentru care să avem medici de familie în fiecare localitate, sate cu locuri de muncă în ateliere sau în câmp, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să plece peste hotare.

Și în sate, și în orașe, oamenii trebuie să primească salarii mai mari, și noi vom veni foarte curând cu o reformă bună în acest sens.

Politica “pentru Moldova” înseamnă, că noi vom continua să preluăm tot ce este mai bun în modelele de trai din Europa, astfel, încât să aducem bunăstarea aici, acasă, în Moldova, pentru viitorul copiilor noștri și pentru afirmarea noastră ca societate modernă.

Politica “pentru Moldova” înseamnă să restabilim demnitatea noastră națională și să avem un rol activ în relațiile externe. Nu mai putem tolera statutul de obiect al geopoliticii, cum am fost în ultimele decenii, când toți ne dictau ce să facem, unde să mergem, de cine să ascultăm sau la ce să visăm.

Moldova are dreptul la propria viziune, la propriul cuvânt în relațiile cu cei din străinătate. Noi avem dreptul la propriul destin, pe care să-l făurim după voința noastră. Doar în așa mod putem să dobândim suveranitatea noastră autentică.

Cred că acest concept, pro-Moldova, va reprezenta de acum încolo doctrina de stat, va fi doctrina națională, de care am dus lipsă de la Independență încoace.

Acum, în sfârșit, o avem, și sunt bucuros să o prezint astăzi în fața unui public atât de numeros.

Realizarea acestei viziuni este o misiune foarte grea, dar deloc imposibilă, noi vom demonstra că este în puterile noastre să mișcăm lucrurile în direcția bună.

Avem pentru asta și caracter, și capacitățile necesare, și, cel mai important, dorința noastră comună.

Dragi prieteni,

Așa cum am văzut, copiii noștri vor ca noi să muncim mai mult, să fim uniți, să ne iubim țara și să nu mai vorbim urât despre ea. Adică, ei ne cer să fim pentru Moldova, să începem să fim mai constructivi și mai pozitivi, să ne facem singuri ordine în țară, ca niște gospodari adevărați.

Vă invit astăzi pe toți să pornim împreună pe această cale nouă, care duce spre inima Moldovei, spre împăcarea națională a noastră ca popor, dar și spre multă muncă în folosul țării. Iată de ce Partidul Democrat este pentru Moldova!

A patra cale, de fapt, adevărata cale pentru viitorul nostru, duce la acești copii, la visele și speranțele lor, la un viitor frumos, Aici, Acasă, în Moldova!

Discursul Prim-ministrului și prim-vicepreședintelui PDM, Pavel Filip, rostit la Adunarea Națională “PDM pentru Moldova”

Bun găsit, dragi colegi! La sigur ne aflăm acum la cea mai mare adunare a democraților din istoria acestui partid! Asta e forța democraților, asta e forța partidului nostru, asta e forța Moldovei si a oamenilor Moldovei!

Stimați membri și simpatizanți ai PDM, dragi prieteni, dragi oameni ai Moldovei, de aproape trei ani de zile, Partidul Democrat are șansa și onoarea de a guverna Republica Moldova. În acest timp, țara noastră a demonstrat că se poate ridica, că poate depăși greutăți formidabile, că își poate deschide propriul drum către bunăstare. Dovezile există și ele merită spuse, merită cunoscute. Vă voi spune pe scurt în ce situație ne aflăm astăzi.

Astăzi economia țării este în cel de-al treilea an consecutiv de creștere. Am adus Moldovei peste 4% creștere economică anuală in primii doi ani si acum am ajuns la 5%.

Astăzi salariul mediu în Moldova este cu 30% mai mare decât în urmă cu 3 ani. Putem spune ferm că nu mai suntem cea mai săracă țară din Europa, dar încă avem de muncit foarte mult ca să sporim bunăstarea oamenilor Moldovei.

Astăzi în Moldova pensia medie a depășit minimul de existență pentru pensionari, pentru prima oară de la Independență încoace. Și știm cum să creștem pensiile si în continuare.

Am ajuns la aceste rezultate pentru că am susținut mediul de afaceri și investițiile. Am redus mult numărul de acte permisive și numărul organismelor de control. Am oferit subvenții pentru crearea de noi locuri de muncă și am debirocratizat administrația, creând ghișee unice pentru firme.

Astăzi în Moldova nu se mai închid școli, dar se renovează. Am făcut aceste progrese pentru că am înțeles să dăm un viitor educației prin investiții în modernizarea infrastructurii școlare.

Azi inflația este sub control, iar cursul de schimb al monedei naționale este stabil, iar asta s-a întâmplat pentru că ne-am asumat cu seriozitate îmbunătățirea legislației bancare și echilibrarea finanțelor publice.

Astăzi în Moldova se fac drumuri bune, se construiesc apeducte și canalizări. Am procurat noi ambulanțe pentru serviciile de urgență și am reparat capital mai multe centre medicale din întreaga țară, iar tinerii sunt susținuți în cumpărarea primei locuințe. Vreau să accentuez că toate acestea nu sunt programe pe hârtie, dar lucruri foarte și foarte concrete.

Oamenii din Mereșeni, din Molovata Nouă, din Micleușeni și din alte sute de sate ale Moldovei merg acum pe drumuri modernizate anume în acest an.

În același timp, cetățenii din Todirești sau din Chirsova, la fel ca și cetățenii din alte câteva zeci de localități ale Moldovei au acum apeducte noi, construite în 2017 și 2018.

Punctele de asistență medicală din Cornești, din Alexăndreni, din Onișcani și din multe alte localități ale țării beneficiază de ambulanțe moderne, recent cumpărate.

Iar datorită Programului Prima Casă, peste 600 familii tinere și de tineri din Moldova s-au mutat, deja, în casă nouă. Am dat o speranță tinerilor care nu credeau că în timpul apropiat își vor putea cumpăra o locuință.

Negativismul din societate a scăzut, iar mulți concetățeni au început să creadă cu adevărat că-și pot construi un viitor mai bun aici, în țară.

Aceste lucruri au devenit posibile datorită guvernării PDM pentru oameni. Iar dumneavoastră, noi toți, trebuie să fim mândri de aceste rezultate, pentru că sunt rezultate muncite. Anume din această muncă a apărut succesul. Iar succesul PDM este succesul Moldovei!

Cu toate acestea, cei care ieri au plecat de la putere – astăzi încearcă să o ia înapoi și sunt atât de orbiți de acest lucru încât neagă orice progres care s-a făcut în ultima perioadă. Confuzia lor este atât de mare, încât lupta lor contra guvernării a devenit acțiune politică împotriva Republicii Moldova, împotriva cetățenilor acestei țări. Cu trufie și cu dispreț față de oameni, opoziția a pus interesele ei deasupra intereselor naționale. Ce vor să construiască acești oameni în această țară, noi nu știm. Nici dvs nu știți. Nici ei nu știu! Pentru ca ei nu vor sa construiască – ei vor sa distrugă!

Dragi prieteni, în această săptămână s-au împlinit 1000 de zile de guvernare PDM. În toate aceste 1000 de zile și în fiecare dintre ele, Guvernul a simțit susținerea cetățenilor, a simpatizanților și al dumneavoastră.

De asemenea, ori de câte ori am avut de promovat legi în Parlament sau am avut de respins atacurile și moțiunile opoziției, am simțit susținerea colegilor deputați.

Și ori de câte ori am avut de lansat inițiative și de convins cetățenii de importanța proiectelor propuse, am simțit susținerea și încurajarea totală a PDM și personal a președintelui și colegului nostru, Vlad Plahotniuc.

Pentru toată această susținere, pentru toată această solidaritate, pentru că ați stat umăr la umăr cu guvernul PDM – eu vă mulțumesc!

Cu așa colegi, eu mă pot porni pe orice drum, oricât de greu n-ar fi. Niciodată în viața mea politică n-am fost mai mândru de partidul din care fac parte!

Stimați membri PDM, stimați invitați, s-au făcut lucruri bune în Moldova din 2016 încoace. Dar mai sunt încă multe de făcut. De aceea misiunea noastră nu se poate opri aici. Am dovedit că merităm încrederea oamenilor, iar de aici trebuie să înceapă proiectul nostru pentru următorul ciclu electoral.

Sunt convins că vom avea puterea să continuăm împreună să muncim Pentru Moldova, doar pentru Moldova!

Discursul Președintelui Parlamentului și vicepreședintelui PDM, Andrian Candu la Adunarea Națională “PDM pentru Moldova”

Este o atmosferă extraordinară aici, în Piața Marii Adunării Naționale!

Este un moment extraordinar și important pentru Partidul Democrat!

Suntem aici, veniți din toate colțurile țării, ca să arătăm că suntem puternici, suntem uniți și suntem pentru Moldova!

Dragi colegi, multă vreme noi, moldovenii, am stat în genunchi sau cu capul aplecat. Am acceptat să fim conduși de alții, și mereu dăscăliți, fiindcă ne-am considerat slabi și neputincioși ca și popor.

Și trebuie să recunoaștem că, uneori, lipsa noastră de încredere, de voință – a justificat această atitudine.

Însă acum, suntem altfel. Uitați-vă la ceea ce această țară, cu această guvernare, a realizat în ultimii 3 ani de zile. Este, cu adevărat, o doză de optimism și de încredere, de care Republica Moldova avea mare nevoie.

Noi, moldovenii, chiar putem face lucruri bune. Și facem lucruri bune! Putem avea succes în pofida tuturor piedicilor, putem reveni din situații grele și putem merge înainte fără ezitări. Lecția cea mai importantă a guvernării Partidului Democrat este că știm, că vrem și că putem!

Moldova are tot ceea ce-i trebuie pentru a reuși, iar Partidul Democrat a condus țara exact așa cum era nevoie: cu mână fermă, cu minte limpede și cu sufletul la oameni!

Dragi colegi, Partidul Democrat schimbă Moldova în bine, pentru că el însuși s-a schimbat în bine. Evoluția partidului a arătat că noi mereu am pus accentul pe competență și pe eficiență.

Promovăm, și la centru și în raioane, oameni pricepuți, oameni dedicați. Cu astfel de oameni, cu dumneavoastră toți, ne facem datoria față de Moldova. Transformăm viziunea partidului în legi pentru Moldova, susținem inițiativele Guvernului și dăm glas așteptărilor oamenilor pentru o viață mai bună.

Vă spun cu certitudine: nu a existat niciodată în istoria Republicii Moldova o colaborare mai bună între Parlament și Guvern.

Niciodată un partid politic n-a stat mai ferm în susținerea guvernului său și a majorității parlamentare. Partidul Democrat a înțeles foarte bine că stabilitatea este prima condiție a reușitei. Și am avut dreptate, pentru că stabilitatea a deschis calea dezvoltării.

Iar dezvoltarea, dragi colegi, înseamnă să ajungem din urmă țările europene și să fim alături de ele în familia europeană. Iată de ce, PDM a pus la baza guvernării sale Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Noi știm că integrarea europeană se face aici, acasă, crescând nivelul de trai al oamenilor Moldovei și făcând instituțiile noastre mai eficiente. Am lucrat mult și vom continua să lucrăm zi de zi pentru asta.

Niciun partid n-a făcut pentru vectorul european al Moldovei mai mult decât a făcut Partidul Democrat!

Angajamentul nostru pro-european este foarte clar: faptele vorbesc.

Însă nu este la fel cu adversarii noștri politici. Săptămâna aceasta în Parlament am pus la vot înscrierea vectorului european în Constituția țării.

A fost un moment foarte important, dar și un test de sinceritate pentru toți, mai ales pentru cei care se declară pro-europeni. Iar cei din opoziție, au picat acest test. L-au picat rușinos!

Când a fost vorba de un vot pentru Europa, opoziția de dreapta din Parlament, sfătuită de Maia și Năstase, a stat alături de socialiști!

Au transformat cele 12 stele galbene de pe steagul UE, în steluțele roșii ale socialiștilor!

Așa pro-europeni sunt ei?! Sunt pro-europeni cu numele, dar nu cu votul!

Ei au trădat vectorul european al Moldovei!

Dragi prieteni, să-i lăsăm deoparte pe cei din opoziția așa-zis “pro-europeană”. Electoratul o să-i voteze așa cum au votat și ei vectorul european. Noi însă suntem foarte aproape de începutul campaniei electorale. Iar voi, aveți toate motivele de a sta cu fruntea sus în fața oamenilor, vorbindu-le despre lucrurile bune făcute de guvernarea PDM.

Desigur, opoziția va căuta să ne atace spunând că n-am făcut asta, sau cealaltă, c-am făcut prea puțin sau că ce-am făcut n-a fost bine.

Dar pentru fiecare atac sau critică, dumneavoastră aveți ce le răspunde – sunt zeci de lucruri bune pe care Partidul Democrat le-a făcut pentru Moldova.

Și vorbim de drumuri și apeducte noi, de școli și grădinițe renovate, de salarii și pensii mai mari, de Prima Casă, Arena Chișinău și tichetele de masă, de foarte multe lucruri – iar la asta ei n-au ce să spună!

Faptele guvernării sunt mai puternice decât vorbele lor!

Mergeți deci prin țară și spuneți-le oamenilor să aibă încredere în noi și să vină alături de noi. Să vină alături de această guvernare, care a muncit și a reușit pentru Moldova! Fiți mesagerii succesului Moldovei, fiți mesagerii lucrurilor bune care s-au făcut în această țară de noi!

Conducerea partidului are încredere în energia voastră, în puterea voastră de convingere, în angajamentul vostru pentru cauza Partidului Democrat, pentru cauza Moldovei si a oamenilor Moldovei!

Luați cu voi toată forța acestei piețe, pline cu zeci de mii de moldoveni, și duceți-o acasă, în raioanele și localitățile voastre!

Cu voi, Partidul Democrat va învinge, pentru că binele învinge mereu! Victorie pentru Partidul Democrat, victorie pentru Moldova!

Vă mulțumesc!

septembrie 2018


14 sep

PDM a decis să se poziționeze pe scena politică în funcție de ceea ce așteaptă astăzi cetățenii Republicii Moldova de la un partid politic

PDM a decis să se poziționeze pe scena politică în funcție de ceea ce așteaptă astăzi cetățenii Republicii Moldova de la un partid politic

Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova s-a reunit în ședință extraordinară pentru a stabili strategia și poziționarea partidului pentru perioada următoare, respectiv pregătirea viitorului program de guvernare și a acțiunilor pentru alegerile parlamentare.

În acest sens, PDM a decis să se poziționeze pe scena politică în funcție de ceea ce așteaptă astăzi cetățenii Republicii Moldova de la un partid politic. Aceste schimbări se vor face, conform președintelui PDM Vlad Plahotniuc, prin acțiuni concrete, realizări vizibile și măsurabile.

Ținând cont de acest context, Consiliul Politic Național a analizat un plan de acțiuni prin care Partidul Democrat să se poziționeze mai clar drept un partid Pentru Moldova, un partid care acționează pentru toți moldovenii, axându-se pe rezolvarea problemelor oamenilor.

Acest plan pornește de la ideea că reprezentanții partidului trebuie să meargă în comunitățile locale, să vorbească cu oamenii și apoi să prezinte soluțiile de rezolvare a problemelor identificate. De asemenea, s-a stabilit că viitorul program de guvernare va fi construit pe baza necesităților semnalate de cetățeni.

Decizia a fost anunțată de către președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă susținut după terminarea Consiliului. Vocile oamenilor simpli vor sta la baza programului nostru politic. Aceste propuneri și sugestii vor fi prezente în viitorul program de guvernare, dar și în activitatea noastră imediat următoare, pentru că vrem să ne asigurăm că Partidul Democrat îndeplinește cu adevărat voința poporului, a declarat liderul PDM.

În același timp, președintele PDM a declarat că partidul va continua să fie un susținător al modernizării Republicii Moldova după modelul occidental, considerând că aceasta este singura cale care poate aduce rezultatele dorite pentru moldoveni.

Vlad Plahotniuc a mai anunțat că a fost finalizată o nouă evaluare complexă a activității guvernamentale, ținând cont și de opiniile primite de la oameni în cadrul întâlnirilor din teritoriu. Guvernul actual a făcut foarte multe lucruri bune pentru perioada în care activează. În majoritatea domeniilor noi am mișcat lucrurile puternic din loc, fapt pentru care suntem recunoscători colegilor din Guvern. Dar mai sunt domenii în care, deși s-au produs multe reforme bune, așteptările noastre și ale oamenilor sunt mai mari, a punctat liderul democraților.

De aceea, conform președintelui PDM, marți, în ședință săptămânală a partidului, va fi discutată remanierea Guvernului, astfel încât în perioada următoare să poată fi pus în practică tot ceea ce partidul își propune pentru cetățeni.