Cronica alegerilor prezidențiale 2020: Diferență între versiuni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
(Perioada electorală)
Linia 91: Linia 91:
 
==Perioada electorală==
 
==Perioada electorală==
 
<div class="hdata">25 august 2020 – prezent / <span class="link nowrap">[+/-]&nbsp;<span class="local mw-customtoggle-1 mw-customtoggle-2 mw-customtoggle-3">toate evenimentele</span></span></div>
 
<div class="hdata">25 august 2020 – prezent / <span class="link nowrap">[+/-]&nbsp;<span class="local mw-customtoggle-1 mw-customtoggle-2 mw-customtoggle-3">toate evenimentele</span></span></div>
 +
 +
<blockquote class="note">Perioada electorală, care cuprinde toate procesele cu privire la organizarea, desfășurarea și validarea [[Alegerile prezidențiale din 2020 în Republica Moldova|alegerilor prezidențiale]], a demarat la 25 august 2020 și se va încheia odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională.</blockquote>
  
 
{| class="table ulcovid ulpres1"
 
{| class="table ulcovid ulpres1"

Versiunea de la data 19 octombrie 2020 13:16

Perioada preelectorală

până la 24 august 2020 / [+/-] toate evenimentele
Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova din 21 mai 2020
11 mai
2020
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, înaintează Parlamentului propunerea de a desfășura alegerile prezidențiale la 1 noiembrie 2020.
Comisia Electorală Centrală (CEC) publică un document cu propuneri[1] de modificare a Codului electoral și a cadrului legal conex, în vederea soluționării Adreselor Curții Constituționale[2], formulate în urma alegerilor prezidențiale din 2016.
12 mai Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova (ASDM) prezintă sondajul de opinie Vox Populi, efectuat în perioada 1–7 mai 2020. Conform acestuia, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru postul de președinte al Republicii Moldova, în top cinci candidați s-ar regăsi Igor Dodon – 38,5% din respondenți, Maia Sandu – 16,2%, Andrei Năstase – 6,7%, Renato Usatîi – 5,9% și Pavel Filip – 3,7%.
21 mai Parlamentul Republicii Moldova adoptă Hotărârea nr. 65[4] cu privire la stabilirea datei alegerilor președintelui Republicii Moldova pentru 1 noiembrie 2020.
2 iun CEC aprobă proiectul de lege[5] pentru modificarea legislației electorale și a celei conexe, fără a pune în discuție propunerile înaintate de organizațiile societății civile.
29 iun Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, – candidatul Mișcării politice Unirea (MPU) la alegerile prezidențiale.
2 iul Institutul de Politici Publice prezintă Barometrul de Opinie Publică (BOP), realizat în iunie 2020 de compania sociologică CBS-Research. Potrivit BOP, Igor Dodon cu 22,4% și Maia Sandu cu 11% au cele mai mari șanse să fie aleși în funcția de președinte.
Barometrul socio-politic, realizat de [imas] în iunie 2020, arată că 29,1% din respondenți ar vota cu Igor Dodon, 22,2% – Maia Sandu, 8,8% – Renato Usatîi, 6,6% – Vladimir Voronin, 4,9% – Pavel Filip.
4 iul Comisia Electorală Centrală face apel către comunitățile de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți peste hotare de a veni cu propuneri privind necesitatea deschiderii secțiilor de votare în țările lor de reședință.
9 iul Proiectul de lege nr. 263 cu privire la modificarea legislației electorale și conexe se aprobă în prima lectură cu voturile majorității parlamentare. Opoziția se opune aprobării proiectului în versiunea propusă, semnalând mai multe prevederi periculoase.
18 iul Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) înaintează candidatura Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.
25 iul Consiliul Politic Republican al Partidului Unității Naționale (PUN) îl desemnează pe liderul formațiunii, Octavian Țîcu, drept candidat la funcția de președinte al țării.
12 aug Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) adoptă Instrucțiunea privind modalitatea de organizare și desfășurare de către Comisia Electorală Centrală a scrutinelor electorale, în condițiile situației pandemice cu infecția COVID-19.
15 aug Intră în vigoare Hotărârea Parlamentului nr. 65[4] cu privire la stabilirea datei alegerilor prezidențiale.
CEC aprobă Programul calendaristic[9] pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.
19 aug Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR publică o opinie comună urgentă[10] asupra proiectului de lege nr. 263[6]. Sunt apreciate pozitiv unele prevederi și formulate mai multe recomandări cu referire la restricțiile privind libertatea de exprimare, dispozițiile privind discursul de ură și incitarea la discriminare, utilizarea resurselor administrative, accesul observatorilor la toate etapele procesului electoral etc. Totodată, nu se recomandă modificarea legislației electorale înainte de alegeri, cu excepția prevederilor tehnice.

Perioada electorală

25 august 2020 – prezent / [+/-] toate evenimentele

Perioada electorală, care cuprinde toate procesele cu privire la organizarea, desfășurarea și validarea alegerilor prezidențiale, a demarat la 25 august 2020 și se va încheia odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională.

25 aug
2020
Comisia Electorală Centrală publică[11] lista celor 48 de partide și alte organizații social-politice care pot susține candidați la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.
Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova prezintă sondajul de opinie Vox Populi – August 2020. Acesta arată că în top cinci candidați pentru funcția de președinte al țării s-ar regăsi Igor Dodon – 32,4% din respondenți, Maia Sandu – 20,1%, Renato Usatîi – 5,4%, candidatul partidului “Șor” – 4,4% și Andrei Năstase – 4%.
26 aug Ministerul finanțelor alocă 21,6 mln. lei Comisiei Electorale Centrale și Ministerului afacerilor externe și integrării europene (MAEIE) pentru achiziționarea echipamentelor de protecție. Banii proveniți din fondul de rezervă al Guvernului urmează să prevină răspândirea infecției COVID-19 în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor.
Asociația Promo-LEX lansează Misiunea de observare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie și publică primul Raport de monitorizare, care cuprinde perioada preelectorală.
27 aug Președintele Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi, anunță că va candida la funcția de șef al statului.
28 aug Consiliul Politic Național al Partidului Liberal Democrat din Moldova îl desemnează pe Tudor Deliu drept candidat la scrutinul prezidențial.

Desemnarea candidaților

1–11 septembrie 2020 / [+/-] toate evenimentele
1 sep
2020
Comisia Electorală Centrală aprobă Regulamentul[12] privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova.
Autoritatea electorală stabilește plafonului general al mijloacelor financiare ce pot fi cheltuite în perioada electorală: pentru grupul de inițiativă – 994 250 lei, pentru concurentul electoral – 18 925 500 lei.
Președintele Platformei Demnitate și Adevăr (PPPDA), Andrei Năstase, este desemnat de Consiliul Politic Național în calitate de candidat al formațiunii la funcția de președinte al Republicii Moldova.
Consiliul Național Politic al Partidului “Pro Moldova” (PPPM) înaintează candidatura președintelui formațiunii, Andrian Candu, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.
2 sep Comisia Electorală Centrală anunță datele din Registrul de Stat al Alegătorilor[13]. Numărul total de alegători este de 3 290 312, inclusiv 249 239 de cetățeni cu drept de vot din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și 230 384 de persoane care au emigrat autorizat peste hotarele țării sau nu au domiciliu sau reședință pe teritoriul Republicii Moldova.
3 sep CEC înregistrează șapte grupuri de inițiativă din cele nouă care au depus dosarele: Tudor Deliu (PLDM), Renato Usatîi (PN), Andrei Năstase (PPPDA), Maia Sandu (PAS), Andrian Candu (PPPM), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (BeU).
Comisia Electorală Centrală constituie 37 de circumscripții electorale de nivelul doi pentru desfășurarea alegerilor din 1 noiembrie 2020.
5 sep Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova decide că formațiunea nu va participa la alegerile prezidențiale neconstituționale și îndeamnă alegătorii să nu susțină niciun candidat.
6 sep Consiliul Politic Național al Partidului “Șor” (PPȘ) acceptă decizia Biroului Permanent Central al formațiunii din 1 septembrie privind desemnarea deputatei Violeta Ivanov în calitate de candidat la scrutinul prezidențial.
9 sep CEC înregistrează trei grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte: Violeta Ivanov (PPȘ), candidați independenți Ion Costaș și Constantin Oboroc.
Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova hotărăște că formațiunea nu va participa la alegerile prezidențiale. Decizia contravine declarației formațiunii din 25 iulie curent.
11 sep Autoritatea electorală înregistrează trei grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la șefia statului: Serghei Toma (POM), candidați independenți Igor Dodon și Alexandr Kalinin.
Comisia Electorală Centrală, fără dezbateri publice, remite Ministerului afacerilor externe și integrării europene propunerile cu privire la organizarea a 202 secții de votare în 36 de țări[16] pentru scrutinul prezidențial. MAEIE urmează să consulte lista cu misiunile diplomatice și autoritățile statelor respective.
Se încheie perioada de înregistrare a grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova. Toate 13 cereri depuse în perioada 1–11 septembrie au fost aprobate.

Înregistrarea candidaților

12 septembrie – 1 octombrie 2020 / [+/-] toate evenimentele
13 sep
2020
Comisia Electorală Centrală înregistrează primii doi candidați la funcția de șef al statului: Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru, și Andrei NăstasePlatforma Demnitate și Adevăr.
15 sep CEC emite o circulară[17] cu precizări privind finanțarea campaniei electorale din toamnă. Una din precizări menționează că orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat la alegerile prezidențiale se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit – 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul respectiv. Circulara este aspru criticată de partidele de opoziție pe motiv că l-ar favoriza pe președintele în exercițiu și candidatul independent, Igor Dodon.
16 sep Partidul Acțiune și Solidaritate cere demisia președintelui Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, pe care l-a propus în funcția de membru CEC în iulie 2019.
Se încheie perioada de înregistrare prealabilă a cetățenilor moldoveni aflați în afara țării sau domiciliați în regiunea transnistreană. Numărul total de înregistrări a depășit cifra de 60 000, dintre care peste 35 de mii – pentru scrutinul prezidențial din 2020.
17 sep CEC sesizează Serviciul de Informații și Securitate în vederea examinării veridicității înregistrărilor prealabile depuse online, iar Ministerul afacerilor interne – a cererilor pe suport de hârtie.
Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, depune o contestație la Curtea de Apel Chișinău, prin care califică Circulara CEC privind susținerea financiară a concurenților electorali drept neconstituțională și abuzivă, solicitând instanței anularea ei integrală. Cu o contestație similară se adresează și candidatul Blocului electoral Unirea, Dorin Chirtoacă.
18 sep Comisia Electorală Centrală respinge înregistrarea candidatului Partidului “Pro Moldova”, Andrian Candu, în calitate de concurent electoral. Comisia motivează refuzul prin faptul că grupul de inițiativă nu a prezentat liste de subscripție cu semnăturile valabile din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi.
19 sep Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, – al treilea concurent înregistrat în cursa electorală.
21 sep Premierul Ion Chicu declară că Guvernul nu va permite deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale în grădinițe și cămine studențești, urmând să fie identificate alte locații. Totodată, următoarea zi după scrutin, școlile care au găzduit birourile electorale vor rămâne închise pentru dezinfectarea generală.
23 sep Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) lansează misiunea oficială de observare a alegerilor (MOA) pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie. Misiunea este formată din echipa de bază care include 10 experți cu sediul în Chișinău și 24 de observatori pe termen lung.
Ministerul afacerilor externe și integrării europene transmite[19] Comisiei Electorale Centrale informații privind acordul autorităților din 36 de țări pentru deschiderea a 136 secții de votare. Cele mai multe secții urmează a fi deschise în Italia – 30, Rusia – 17, România și SUA – câte 12, Franța – 8, Marea Britanie – 7.
26 sep Comisia Electorală Centrală aprobă lista a 139 de secții de votare în străinătate[20] și 42 de secții pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, care urmează a fi deschide pentru alegerile președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.
28 sep Candidatul independent, Igor Dodon, este înregistrat în cursa electorală.
29 sep Comisia Electorală Centrală stabilește numărul secțiilor de votare pentru scrutinul prezidențial. În total vor fi deschise 2 143 de secții de votare, dintre care 139 în afara țării și 42 pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului.
Se prelungește, până la 1 decembrie 2020, interdicția de călătorie pentru locuitorii din Transnistria în afara hotarelor regiunii. Măsurile luate de autoritățile autoproclamate sunt legate de pericolul răspândirii infecției cu COVID-19 și exclud posibilitatea ca alegătorii din localitățile din stânga Nistrului să participe la alegerile președintelui Republicii Moldova.
Violeta Ivanov, desemnată de Partidul “Șor”, – al cincilea concurent electoral înregistrat în cursa prezidențială.
30 sep Autoritatea electorală înregistrează candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.
Uniunea Europeană îndeamnă[21] autoritățile Republicii Moldova să asigure desfășurarea unor alegeri libere și corecte, cu respectarea standardelor democratice și a statului de drept, în conformitate cu angajamentele internaționale.
1 oct Autoritățile neconstituționale de la Tiraspol adoptă o derogare de la restricțiile de circulație impuse în contextul luptei cu COVID-19. Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în regiunea transnistreană, care intenționează să voteze la alegerile prezidențiale, vor putea circula liber în ziua de 1 noiembrie.
Se încheie perioada de recepționare a documentelor în vederea înregistrării candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova. Din 13 grupuri de inițiativă care au colectat semnături în susținerea pretendenților la șefia statului, doar nouă au depus listele de subscripție la CEC.

Campania electorală

2–30 octombrie 2020
2 oct
2020
Începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Sunt înregistrați șase candidați, alți doi așteaptă decizia CEC și unul se află în proces de judecată.
Centrul pentru Jurnalism Independent publică primul Raport de monitorizare a mass-mediei în perioada electorală. Sunt monitorizate zece posturi de televiziune: Moldova 1, Prime, Publika TV, Jurnal TV, NTV Moldova, Primul în Moldova, Accent TV, Pro TV, TV8 și Televiziunea Centrală.
Cinci din șase candidați înregistrați se lansează în campania pentru prezidențiale: Igor Dodon (independent), Maia Sandu (PAS), Tudor Deliu (PLDM), Violeta Ivanov (PPȘ) și Renato Usatîi (PN).
Igor Dodon a prezentat cei șapte piloni pe care va construi campania electorală pentru alegerile prezidențiale
Maia Sandu s-a lansat în campania prezidențială
Tudor Deliu s-a lansat oficial în campanie
Violeta Ivanov s-a lansat în campanie cu un program ambițios menit să scoată țara din criză
Renato Usatîi s-a lansat în campania electorală
Andrei Năstase s-a lansat în campania electorală
3 oct Candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, se lansează în campania electorală.
Curtea Supremă de Justiție declară inadmisibil recursul depus de Partidul “Pro Moldova” privind respingerea înregistrării lui Andrian Candu în cursa pentru alegerile prezidențiale. Încheierea este irevocabilă.
CSJ respinge recursul depus de PLDM privind legalitatea Circularei CEC din 15 septembrie[17]. Curtea reține că actul respectiv este semnat de către vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Șarban, și nu poate fi calificat ca fiind un act administrativ. Decizia este irevocabilă.
5 oct Comisia Electorală Centrală înregistrează ultimii doi candidați la prezidențiale: Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (BeU). În total opt concurenți electorali vor lupta pentru șefia statului.
6 oct Partidul Socialiștilor din Republica Moldova declară susținerea pentru candidatul independent Igor Dodon și toate inițiativele înaintate de acesta în programul electoral.
Asociația Presei Independente prezintă primul Raport de monitorizare a presei online în perioada electorală. Sunt monitorizate 11 portaluri web naționale și unul regional, în limbile română și rusă.
CEC sesizează instituțiile statului responsabile de controlul activității instituțiilor bancare în legătură cu adresarea Partidului “Șor”. Formațiunea susține că băncile comerciale refuză să deschidă cont electoral pentru Violeta Ivanov, desemnată de PPȘ la alegerile prezidențiale.
7 oct Octavian Țîcu, desemnat de Partidul Unității Naționale, se lansează în campania prezidențială.
8 oct CEC prezintă datele din Registrul de Stat al Alegătorilor[23] la etapa încheierii procedurii de actualizare a listelor electorale. Numărul total de alegători este de 3 287 140, inclusiv 256 203 cetățeni cu drept de vot din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și 232 631 de persoane care au emigrat autorizat peste hotarele țării sau nu au domiciliu sau reședință pe teritoriul Republicii Moldova.
Curtea Constituțională declară neconstituțională interdicția prestării serviciilor oneroase de către organizațiile necomerciale pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale. Interdicția este prevăzută de articolul 6 alin. (5) din Legea cu privire la organizațiile necomerciale.
9 oct În urma circumstanțelor extraordinare cauzate de pandemia COVID-19, OSCE/BIDDO limitează misiunea de observare a alegerilor la monitorizare pe termen lung. Activitatea MOA va continua cu participarea observatorilor și experților deja acreditați, în lipsa observatorilor pe termen scurt.
Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, și Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Oleg Țulea, susțin o conferință de presă[24] pe subiectul votării în străinătate la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.
Autoritatea electorală respinge cererea de reexaminare a refuzului de înregistrare în cursa prezidențială a candidatului Partidului “Pro Moldova”, Andrian Candu.
Candidatul PAS, Maia Sandu, îl cheamă pe președintele în exercițiu la o dezbatere publică în perioada 26–30 octombrie. La rândul său, Igor Dodon susține că nu va participa nici la o dezbatere în primul tur de scrutin.
CEC aprobă modelul și textul buletinului de vot pentru alegerile prezidențiale.
10 oct Candidatul Blocului electoral Unirea, Dorin Chirtoacă, se lansează în campania electorală.
12 oct Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului publică raportul interimar de monitorizare a scrutinului prezidențial.
13 oct Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică modifică Instrucțiunea privind desfășurarea alegerilor în condițiile situației pandemice cu infecția COVID-19. Modificările se referă la posibilitate de vot a persoanelor care manifestă simptome ale infecției, precum și a celor aflați în autoizolare. Totodată, accesul în secția de votare va fi permis doar alegătorilor care vor purta mască de protecție ce va fi oferită cu titlu gratuit, iar mănușile nu mai sunt obligatorii.
Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova prezintă al doilea studiu sociologic în perioada electorală. Acesta arată că în top cinci candidați pentru funcția de șef al statului s-ar regăsi Igor Dodon – 31,8% din respondenți, Maia Sandu – 18,7%, Andrei Năstase – 9,3%, Renato Usatîi – 6,6% și Violeta Ivanov – 4,7%.
14 oct Începe tipărirea buletinelor de vot pentru cele 139 secții de votare deschise peste hotarele țării. În total, vor fi tipărite 556 mii de buletine de vot, dintre care 467 600 în limba română și 88 400 în limba rusă.
15 oct În Raportul nr. 4 de observare a alegerilor, Promo-LEX constată tot mai multe cazuri de utilizare a discursului de ură, implicarea cultelor religioase în campanie și utilizarea resurselor administrative, iar organele electorale nu respectă în totalitate regulile sanitaro-epidemiologice.

Ziua alegerilor

1 noiembrie 2020 (peste -1265 zile)


  1. Propunerile CEC de modificare a Codului electoral și a cadrului legal conex  arhivat
  2. Hotărârea CC nr. 34 din 13.12.2016 privind confirmarea rezultatelor alegerilor  arhivat
  3. Regulament (proiect) privind constituirea secțiilor de votare peste hotare // Promo-LEX  arhivat
  4. 4,0 4,1 Hotărârea Parlamentului nr. 65 din 21.05.2020 cu privire la stabilirea datei alegerilor președintelui Republicii Moldova
  5. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative (Anexă la Hotărârea CEC nr. 3949 din 02.06.2020)  arhivat
  6. 6,0 6,1 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative  arhivat
  7. Apelul CALC privind examinarea proiectului de lege pentru modificarea legislației electorale  arhivat
  8. Hotărârea CC nr. 23 din 06.08.2020 pentru interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție  arhivat
  9. Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale din 2020  arhivat
  10. Venice Commission and OSCE/ODIHR Urgent Joint Opinion on Draft Law no. 263  arhivat
  11. 11,0 11,1 Lista partidelor și altor organizații social-politice care au dreptul să susțină candidați la alegerile prezidențiale din 2020  arhivat
  12. Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale în mijloacele de informare în masă  arhivat
  13. Numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor la data de 2 septembrie 2020 // CEC  arhivat
  14. Demersul CALC privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate  arhivat
  15. Demersul Comisiei Electorale Centrale privind unele aspecte legate de interpretarea cadrului legal  arhivat
  16. Propunerile Comisiei Electorale Centrale cu privire la deschiderea secțiilor de votare în afara țării  arhivat
  17. 17,0 17,1 Circulară despre modalitatea de primire a donațiilor de către concurenții electorali la alegerile prezidențiale din 2020  arhivat
  18. Operațiunea “Votăm în Rusia”: alegători fictivi și activiști socialiști // TV8  arhivat
  19. Răspunsul MAEIE cu privire la avizarea listei secțiilor de votare care urmează a fi deschise în străinătate  arhivat
  20. Hotărârea CEC nr. 4300 din 26.09.2020 cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate  arhivat
  21. Republic of Moldova: Statement by the Spokesperson on the upcoming presidential elections  arhivat
  22. Codul de conduită privind desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020  arhivat
  23. Numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor la data de 8 octombrie 2020 // CEC  arhivat
  24. Conferință de presă “Alegerile prezidențiale – votul în străinătate”
Declarațiile candidaților în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

Renato Usatîi  Andrei Năstase  Tudor Deliu  Igor Dodon  Violeta Ivanov  Maia Sandu  Octavian Țîcu  Dorin Chirtoacă