Circumscripția uninominală nr. 6, Drochia la alegerile parlamentare din 2019

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Circumscripția uninominală nr. 6 la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 cuprinde localități din 3 raioane ale Republicii Moldova – Dondușeni, Drochia și Soroca. Din circumscripție fac parte 57 localități: 1 oraș și 32 sate (comune), cu alte 24 sate în componența lor.

Circumscripția nr. 6, Drochia
Circumscripția uninominală nr. 6, Drochia la alegerile parlamentare din 2019
Sediu or. Drochia, r-nul Drochia
Președintele CECEU Olga Spînu
+373 (252) 23-772, [email protected]
Numărul localităților 57

r-nul Dondușeni
Crișcăuți, Teleșeuca (Teleșeuca Nouă)
r-nul Drochia
Drochia
Baroncea (Baroncea Nouă), Chetrosu, Cotova (Măcăreuca), Dominteni, Drochia, Gribova, Hăsnășenii Mari, Maramonovca, Mîndîc, Moara de Piatră, Palanca (Holoșnița Nouă, Șalvirii Noi), Petreni (Popeștii Noi), Popeștii de Jos, Popeștii de Sus, Sofia, Șalvirii Vechi (Ceapaevca, Iliciovca), Șuri (Șurii Noi), Zgurița
r-nul Soroca
Bădiceni (Grigorăuca), Băxani, Cremenciug (Livezi, Sobari, Valea), Dărcăuți (Dărcăuții Noi, Mălcăuți), Holoșnița (Cureșnița), Iarova (Balinți, Balinții Noi), Oclanda, Rudi, Șeptelici, Șolcani (Cureșnița Nouă) Tătărăuca Veche (Decebal, Niorcani, Slobozia Nouă, Tătărăuca Nouă, Tolocănești), Visoca

51 de deputați din cei 101 sunt aleși în circumscripțiile uninominale, câte un deputat în fiecare circumscripție. Deputatul este ales dintr-o listă de candidați, care este unică pentru fiecare circumscripție uninominală. Este ales deputat un singur candidat – cel care obține cel mai mare număr din voturile valabile ale alegătorilor.

Înregistrarea candidaților s-a efectuat după depunerea la Consiliul electoral de circumscripție a actelor necesare, inclusiv listele de subscripție cu semnăturile susținătorilor, colectate de grupurile de inițiativă. Termenul limită de depunerea a documentelor menționate a expirat la 24 ianuarie 2019. Începând cu 25 ianuarie 2019, candidații înregistrați participă la campania electorală – perioadă de activitate care se desfășoară cu scopul de a-i determina pe alegători să-și exprime voturile pentru alegerea unui sau altui concurent electoral și care va dura, inclusiv, până în ziua alegerilor – 24 februarie 2019.

O analiză a datelor privind rezultatele alegerilor parlamentare din anul 2014 în secțiile de votare incluse în circumscripția uninominală nr. 6, arată că cele mai multe voturi, 10,362 sau 28.77% au fost acumulate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Ordinea în buletinul de vot