Activitatea Consiliului Republican al USB

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Consiliul Republican este structura colegială de conducere a Uniunii Salvați Basarabia care coordonează activitatea politică între Congrese, fiind convocat trimestrial sau la necesitate.

2019


4 aug

USB a luat decizia de a participa separat la alegerile locale ordinare și parlamentarele anticipate în circumscripții uninominale

USB a luat decizia de a participa separat la alegerile locale ordinare și parlamentarele anticipate în circumscripții uninominale

Astăzi, 4 august a avut loc ședința Consiliului Republican al Uniunii Salvați Basarabia, unde au fost examinate mai multe chestiuni organizatorice, printre care:

  • Alegerea Biroului Politic al USB
  • Alegerea Comisiei de Etică
  • Alegerea Comisiei de Cenzori
  • Reconfirmarea calității de membru al USB
  • Reconfirmarea organizațiilor teritoriale.

De asemenea, USB a luat decizia de a participa separat la alegerile locale ordinare și parlamentarele anticipate în circumscripții uninominale, din data de 20 octombrie.

Astfel, USB va avea candidați în toate cele 4 circumscripții uninominale și candidați la nivelul raioanelor, satelor, orașelor, precum și candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Constatăm că noul binom PSRM-ACUM a eșuat lamentabil în dezoligarhizarea Republicii Moldova, numind și promovând în funcții importante persoane care au servit regimul dictatorial al lui Plahotniuc, imprimând lipsă de transparență în actul guvernării, amânând reforme importante, lucruri reprobabile ce au dus la îndepărtarea sau chiar abandonarea dezideratelor programatice ale PAS și PPPDA, în favoarea și în beneficiul socialiștilor, a lui Igor Dodon și a Federației Ruse.

Uniunea Salvați Basarabia va participa la alegerile locale și parlamentare pentru că suntem singura forță politică care, pe de o parte, se opune actualei coaliții de guvernare și, pe altă parte, poate să ducă în Parlament candidați unioniști, care nu acceptă jumătăți de măsură și care au înțeles foarte bine că unica soluție pentru Republica Moldova este integrarea în Uniunea Europeană prin unirea cu România.

Suntem o formațiune politică care spune lucrurilor pe nume și nu va face compromisuri așa cum, din păcate, au făcut cei din Blocul ACUM, care au coalizat cu jumătate din binomul Plahotniuc-Dodon, adică PSRM – care înseamnă Rusia, înseamnă Est, înseamnă corupție, înseamnă sărăcie, înseamnă Vladimir Plahotniuc.

USB este alternativa la greșeala pe care au făcut-o și în care insistă liderii Blocului ACUM.

USB are cea mai tânără echipă politică din Republica Moldova, constituită din oameni tineri, care își doresc să facă ceea ce generația anterioară nu a reușit să facă – Unirea. Timpul nu mai are răbdare cu noi. Am experimentat tot ce se putea de experimentat. Am experimentat guverne comuniste de stânga, am experimentat guverne pro-europene de dreapta și, din păcate, Republica Moldova se află în același loc, adică ultimul în spațiul european. Soluția este Unirea.

Primul pas spre în acest proiect este aducerea parlamentarilor USB în Parlament cu acest mesaj și obținerea de cât mai multe mandate în alegerile locale, astfel încât aleșii locali USB să ducă acest mesaj și la nivelul celor mai mici localități și să-i convingă pe oameni că unica soluție este Unirea.

Unirea cu România nu este nici de dreapta, nici de stânga, este una care trebuie făcută de toți cetățenii Republicii Moldova și pentru toți cetățenii Republicii Moldova, acesta este motivul pentru care USB se duce în Parlament și în consiliile locale.

În aceste condiții, USB invită sub flamurile sale toți unioniștii, pe toți cei care au înțeles că Unirea este unica soluție pentru izbăvirea românilor basarabeni. Invităm toți oamenii de bună credință din Chișinău, din republică și din diasporă, pentru a pune umărul, inclusiv prin aceste alegeri locale și parlamentare, în vederea apropierii Unirii.

USB a decis în cadrul consiliului republican să nu facă coaliții post-electorale cu nici o forță politică care este împotriva Unirii, împotriva integrării europene, împotriva democrației și a statului de drept, inclusiv nu vom coaliza post-electoral cu PSRM. Nu vom face cu socialiștii niciun fel de coaliții temporare sau permanente, pentru că ar însemna să facem coaliție cu Rusia.

Cei care vor să “danseze” cu Rusia și cred că pot conduce dansul vor sfârși în eșec și dispreț public.

2011


26 feb

Comunicat de presă al Mișcării Acțiunea Europeană privind fuziunea cu Partidul Liberal

Consiliul Național al Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană s-a reunit astăzi în ședință pentru a pune la punct detaliile referitoare la fuziunea cu Partidul Liberal.

În cadrul acestei ședințe au fost adoptate un șir de decizii ce vizează procesul de unificare a celor două partide și detaliile acordului de fuziune, care potrivit liderului MAE, Veaceslav Untilă, va fi semnat săptămâna viitoare.

În urma acestei fuziuni democrația din Republica Moldova va avea de câștigat, astfel Partidul Liberal își va întări poziția pe dreapta politică din Moldova și își va fortifica echipa cu oameni noi, profesioniști, catalizatori ai progresului democratic din țară. Deși au existat opinii diverse, până la urmă, cu unanimitate de voturi membri Consiliului Național al MAE, au susținut fuziunea cu PL și au stabilit data desfășurării Congresului extraordinar al MAE, 13 martie 2011, care va fi ultimul punct din procesul de fuzionare ale celor două partide, a declarat Președintele MAE, Veaceslav Untilă.

Liderii organizațiilor teritoriale ale MAE au salutat această decizie curajoasă de unificare și fortificare a forțelor de dreapta.

Oamenii din teritoriu au nevoie de această consolidare a forțelor democratice, este esențial ca noi să fim uniți, pentru a asigura cetățenii că, deciziile în această țară sunt rezultatul necesităților pe care le au cetățenii de rând. Urmează pregătirile pentru alegerile locale, care cu siguranță vor fi un examen greu pentru democrația din Republica Moldova, sunt sigur că, Partidul Liberal în noua sa componență îl va trece cu brio, a declarat vicepreședintele raionului Cantemir, Ion Hîncu.

2010


19 dec

Consiliul Național a convocat Congresul V extraordinar al Partidului

Duminică, 19 decembrie, în cadrul Consiliului Național al MAE a fost adoptată unanim hotărârea care prevede convocarea Congresului V extraordinar al Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană, preconizat pentru duminică, 6 februarie 2011. În perioada 20 decembrie 2010 – 23 ianuarie 2011, în toate filialele teritoriale ale Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană, se vor convoca conferințe în cadrul cărora urmează să fie aleși delegații care vor participa la Congresul V al MAE.

De asemenea, membrii Consiliului au mai adoptat un șir de hotărâri importante, care sunt vitale pentru MAE în această perioada postelectorală. Astfel, în perioada 20 decembrie 2010 – 25 ianuarie 2011, se va desfășura reînregistrarea membrilor Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană. Pe măsura acumulării cererilor de aderare și listelor membrilor MAE reînregistrați, toate datele vor fi introduse operativ în noua bază de date.

Este un congres necesar în această perioadă dificilă pentru Republica Moldova. Am repetat în nenumărate rânduri că avem nevoie de reforme în sistemul politic, iar MAE va întreprinde aceste reforme curajoase, care neapărat vor aduce rezultatele scontate. Vom face modificări în Statutul și Programul politic al partidului. În noul an, MAE va păși cu pași siguri spre un viitor european al acestui popor, a declarat președintele MAE Veaceslav Untilă.

Prim-vicepreședintele MAE, Anatol Petrencu, s-a arătat optimist, declarând că în cadrul acestui congres va fi făcut un bilanț amănunțit al rezultatelor pe care le-a înregistrat partidul și vor fi discutate perspectivele dezvoltării MAE pe eșichierul politic din Republica Moldova.

Vom opera acele schimbări necesare, astfel încât la viitoarele alegeri, MAE să acumuleze un scor impunător, care va permite democrației să se înrădăcineze în Republica Moldova. Comisiile pentru elaborarea modificărilor la Statutul și Programul Politic al MAE sunt alcătuite din oameni profesioniști. Nu mă îndoiesc că rezultatul muncii lor va fi unul foarte calitativ.

25 sep

MAE va merge în alegeri cu listă proprie de candidați

Consiliul Național al Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană a hotărât sâmbătă, 25 septembrie, participarea în alegeri cu listă proprie de candidați. MAE consideră că ar fi fost în interesul Republicii Moldova ca partidele democratice să se prezinte împreună în alegeri, într-un bloc electoral, însă propunerile în acest sens nu au avut ecou în rândurile AIE. Considerăm că aceasta ar fi fost mai bună soluție pentru continuarea, după alegeri, a unei guvernări democrate care să asigure în continuare reformele de care avem nevoie.

Decizia de a participa cu o listă proprie la alegerile anticipate vine după o amplă dezbatere în interiorul formațiunii și după zeci de discuții avute cu lideri ai partidelor democratice din Republica Moldova. În final, Consiliul Național al MAE a decis depunerea unei liste proprii.

Mișcarea Acțiunea Europeană menționează că implicarea sa în competiția electorală este justificată doar de dorința de a întări forțele democratice. De aceea, MAE îndeamnă oamenii de bună credință din Republica Moldova să voteze în numele și în spiritul democrației.

8 mai

MAE participă la următoarele alegeri având cheia drept simbol electoral

Mișcarea Acțiunea Europeană a dat startul pregătirilor pentru participarea la alegerile locale din 2011, a anunțat președintele partidului, deputatul Veaceslav Untilă, la ședința Consiliului Național al MAE, desfășurată astăzi, 8 mai.

Printre obiectivele interne asumate de conducerea MAE, până la următorul scrutin electoral, se numără consolidarea structurilor teritoriale și încurajarea liberei concurențe în partid.

În MAE sunt promovați oamenii care muncesc. Libera concurență a devenit o tradiție pentru MAE, iar democrația internă asigură un nivel calitativ ridicat al politicii pe care o facem. Reprezentăm un partid tânăr, aflat în creștere. Astăzi, MAE este o voce puternică, care vorbește în numele tuturor cetățenilor, a declarat Veaceslav Untilă.

Cei 150 de membri ai Consiliului Național au adoptat, în premieră, noul simbol al MAE – cheia, și imnul “Totul pentru Moldova!”. Oamenii o să voteze MAE și pentru că este un partid – cheie printre celelalte partide de la noi. Dacă n-ar fi deputații noștri, Alianța (Alianța pentru Integrare Europeană) nu ar trece nicio lege în Parlament, au spus membri ai Consiliului, cu referire la noul simbol al partidului.

Din componența Consiliului Național al MAE fac parte lideri de la centru – vicepreședinți și membri ai Biroului Permanent, primari și președinți de consilii raionale, consilieri locali și raionali, precum și noi membri ai partidului, care au aderat din rândul societății civile.

Anexăm noul simbol al MAE și versurile imnului “Totul pentru Moldova” – compus de Veaceslav Tutunaru (muzica) și Traianus (versuri).

Imnul MAE “Totul pentru Moldova!”

Muzica: Veaceslav Tutunaru
Versuri: Traianus

Nu promitem minciuni, noi avem un alt drum,
Nu vrem la nesfârșit numai ceartă și ură,
Știm că vi-i silă de cei de se-njură
Și vreți o viață mai bună acum!

Știm că v-ați săturat de corupți și de hoți,
I-am crezut și Moldova i-a dus în spinare,
Dar și-au făcut numai lor bunăstare,
Nu mai votați astfel de patrioți!

REFREN:

Astăzi una-i ni-i slova
Totul pentru Moldova!
Suntem siguri pe noi căci luptăm pentru voi!

Nu trăim pentru clan, noi alegem alt drum,
Responsabili suntem pentru viețile voastre,
Știm că vi-i silă de-atâtea dezastre
Și vreți o viață mai bună acum!

Nu vă dezamăgim, ce promitem e sfânt,
Lucruri mari ne dorim, să fim tari împreună,
Vrem pentru țară o viață mai bună
Și cu MAE vom avea-o curând!

2009


1 mai

Comunicat de presa al Mișcării Acțiunea Europeană

Vineri, 1 mai a.c., în Sala cu Cămin a Uniunii Scriitorilor s-a desfășurat ședința Consiliului Național al Mișcării social-politice Acțiunea Europeană. Președintele MAE, dl. Anatol Petrencu, în raportul său a prezentat o analiză critică a activității formațiunii în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2009 și obiectivele politico-organizatorice imediate și de perspectivă ale Mișcării.

Participanții la ședință, printre care Ana Bejan – președintele filialei Soroca, Pavel Cărăușu – președintele filiale Cimișlia, Ion Bouroșu (Nisporeni), Parascovia Stăvilă (Strășeni), Alexandru Ștefănucă și Ion Cotorobai (Ialoveni), Mariana Țăranu – secretar general MAE, Nicolae Roșca și Ion Neagu – vicepreședinți MAE ș.a., au dat aprecieri activității structurilor centrale și teritoriale ale Mișcării în campania electorală și s-au pronunțat pentru consolidarea organizatorică a filialelor și organizațiilor teritoriale ale MAE în vederea unei pregătiri minuțioase către alegerile locale generale.

În hotărârea adoptată în urma discuțiilor se prevede reînregistrarea membrilor MAE, formarea corpului de voluntari ai formațiunii, conlucrarea de mai departe cu partidele politice și organizațiile neguvernamentale în vederea consolidării și eficientizării activității Polului Proeuropean în calitate de structură importantă a opoziției anticomuniste.

Consiliul Național al MAE a decis să propună următorului congres al formațiunii operarea de modificări la Statutul Mișcării. Astfel, în urma acestor modificări, MAE devine o formațiune clar orientată din punct de vedere doctrinar, îmbrățișând doctrina creștin-democrată. În modificări este prevăzut că MAE este o formațiune politică de masă, cu vocație europeană, fidelă pluralismului politic și principiilor statului de drept, care pledează pentru promovarea valorilor democratice, a demnității umane și naționale.

Principiile doctrinare ale Mișcării sunt: morala creștină, libertatea, dreptatea socială, democrația, personalismul, solidaritatea și subsidiaritatea.

Mișcarea are obiective strict de natură politică, în scopul dezvoltării societății moldovenești, realizării economiei de piață, consolidării statului de drept, înfăptuirii justiției și integrării europene și euroatlantice, prin promovarea doctrinei creștin-democrate și prin aplicarea programului politic. De asemenea, Mișcarea își asumă reprezentarea valorilor fundamentale ale democrației pe scena politică din Republica Moldova, promovând în acest sens colaborarea cu alte partide democratice din Republica Moldova, pentru realizarea scopului și obiectivelor sale.

Mișcarea colaborează cu societatea civilă și Biserica în vederea realizării obiectivelor de natură spirituală, morală și socială ale societății moldovenești. La nivel central și teritorial, Mișcarea colaborează cu sindicatele în vederea realizării armoniei și solidarității sociale. În același scop, Mișcarea are relații speciale cu organizațiile de orientare creștin-democratică.

MAE va face demersuri către IDC și PPE în vederea aderării la familia internațională și europeană a partidelor creștin-democrate și populare.

Consiliul Național al Mișcării social-politice Acțiunea Europeană a decis excluderea din rândurile MAE a d-lor Vasile Zgardan, Andrei Covrig, Boris Ciobanu, Ion Handraman pentru încălcarea Statutului, săvârșirea de abateri grave de la disciplina MAE, inclusiv prin declarații și acțiuni publice împotriva hotărârilor luate prin vot de organele de conducere ale formațiunii (art. 24 din Statut).

6 feb

Comunicat de presa al Mișcării Acțiunea Europeană

Săptămâna aceasta, în Sala cu Cămin a Uniunii Scriitorilor a avut loc ședința Consiliului Național al Mișcării Acțiunea Europeană. Discuțiile din cadrul ședinței s-au axat pe pregătirea de campania electorală, care a fost deschisă oficial la 5 februarie 2009.

Odată cu demararea oficială a acesteia, cele trei formațiuni (PNL, PNR și MAE), unificate într-un pol pro-european au format și Lista Comună – listă prin care s-a dat dovadă de maturitate politică. În ea se regăsesc mai multe personalități notorii ale Republicii Moldova, cu preocupări din diverse ramuri (medici, profesori, economiști ș.a.),dar care și-au propus aceleași obiective.

Membrii Consiliului Național au aprobat lista de candidați propuși din partea Mișcării Acțiunea Europeană pentru noul legislativ al Republicii Moldova.

Pe agenda de lucru a figurat și aprobarea semnului electoral cu care MAE se va încadra în cursa electorală (membrii PNL și PNR au acceptat simbolul MAE, urmând ca, după primăvara 2009 să fuzioneze).

În această ordine de idei pentru a se asigura că alegerile parlamentare vor fi corecte și nu vor fi falsificate, s-a aprobat decizia cu privire la prezența reprezentanților MAE în Comisia Electorală Centrală.

Pe data de 6 februarie 2009, MAE a depus la Comisia Electorală Centrală pachetul de acte necesare pentru a participa la procesul electoral ca o veritabilă formațiune politică.

2008


8 iun

Comunicat de presă al MAE cu privire la ședința Consiliului Național

Duminică, 8 iunie, în Sala cu Cămin a Uniunii Scriitorilor, a avut loc ședința Consiliului Național al Mișcării Acțiunea Europeană. De rând cu membrii Consiliului Național, la ședință au fost prezenți reprezentanții Forului Tineretului European, Forului Femeilor Europene și alți invitați.

Discuțiile s-au axat pe analiza situației social-politice din Republica Moldova și rolul MAE în societate în actualele condiții. Concomitent participanții la ședință au discutat despre mersul pregătirilor către Congresul al II-lea extraordinar al Mișcării Acțiunea Europeană, care este programat pentru ziua de 29 iunie 2008.

În alocuțiunea sa Anatol Petrencu, președintele MAE, a făcut o trecere în revistă a situației social-politice din țară, punând accent pe politica antidemocratică promovată de actuala guvernare, politică ce contravine cursului pro-european al țării noastre. Referindu-se la activitatea curentă a MAE, A. Petrencu a menționat, în mod deosebit, crearea la 9 mai, de Ziua Europei, a Forului Tineretului European, extinderea Forului Femeilor Europene – ambele organizații interne ale MAE.

Pe parcursul ultimelor luni MAE a făcut mai multe declarații, prin care a luat atitudine față de problemele stringente cu care se confruntă Republica Moldova, organizând cu regularitate conferințe de presă. MAE este tot mai prezentă în mass-media locală și republicană, fapt ce denotă creșterea rolului și popularității formațiunii.

Referitor la pregătirea pentru alegerile din 2009, președintele MAE a menționat că guvernarea comunistă face tot posibilul ca și după 2009 să rămână la putere. Recent au fost modificate “Legea privind partidele politice” și “Codul electoral”. Conform acestora au fost interzise blocurile electorale și a fost ridicat pragul electoral până la 6%. În opinia noastră aceasta este o măsură discriminatorie și antidemocratică și are drept scop îngrădirea accederii în Parlament a partidelor pro-europene.

MAE consideră că în campania electorală din 2009 trebuie unite forțele tuturor partidelor de dreapta. Scopul nostru comun trebuie să fie nu doar accederea în Parlament, ci răsturnarea actualei guvernări și revenirea la normalitate. În acest sens conducerea MAE și-a expus poziția în mass-media și a inițiat discuții cu partidele democratice în vederea participării în comun la viitoarele alegeri. Această poziție a fost susținută în unanimitate de către participanții la ședință.

A. Petrencu a menționat că în scopul ajustării conformării MAE la noua “Lege privind partidele politice”, este necesar ca la Congres să fie operate modificări la Statut. Or, Congresul este unicul organ abilitat de a face acest lucru.

În cadrul dezbaterilor au luat cuvântul Ion Bouroș, președintele organizației teritoriale Nisporeni, Ana Bejan, președintele organizației teritoriale Soroca, ex-prefect de Soroca, ex-deputat, Eugen Ostrovețchi, președintele organizației teritoriale Ocnița, Petru Beneș, președintele organizației teritoriale Edineț, Iurie Tănase, membru al Consiliului Național al MAE, consilier orășenesc Soroca, Mihai Fălișteanu, președintele organizației teritoriale Fălești și alții. Vorbitorii au susținut conducerea MAE în eforturile acesteia de consolidare a forțelor politice de dreapta în vederea asigurării victoriei partidelor naționale, democratice și pro-europene la următoarele alegeri parlamentare.