Activitatea Consiliului Politic Național al PDM: Diferență între versiuni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Linia 703: Linia 703:
 
</div>
 
</div>
 
[[Categorie:Partidul Democrat din Moldova]]
 
[[Categorie:Partidul Democrat din Moldova]]
 +
[[Categorie:Declarații|^PDM^]]

Versiunea de la data 16 august 2019 10:38

Consiliul Politic Național este organul de conducere al Partidului Democrat din Moldova în perioada dintre Congrese, fiind convocat nu mai rar decât de două ori pe an. Reieșind din prevederile statutare, Consiliul este autoritatea care aprobă sau propune cele mai importante decizii ale PDM.

Cuprins

2019


20 iul

Consiliul Politic Național al PDM a decis amânarea congresului extraordinar al partidului pentru data de 7 septembrie

Consiliul Politic Național al PDM a decis amânarea congresului extraordinar al partidului pentru data de 7 septembrie

Membrii Consiliului Politic Național al PDM s-au întrunit astăzi în ședință. Democrații au făcut o analiză a situației social-politice din țară, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Cu regret, s-a constatat că alianța PSRM-PAS-PPPDA este preocupată de subordonarea politică a instituțiilor care trebuie să fie independente, de acțiuni cu caracter populist și nu au făcut nimic concret pentru cetățeni. Mai mult, au suspendat proiecte menite să îmbunătățească condițiile de viață ale oamenilor, precum programele Drumuri Bune, O nouă viață, Un doctor pentru tine.

Oamenii în țară văd că actuala guvernare deja eșuează, iar numărul problemelor cetățenilor doar crește, a spus președintele în exercițiu al PDM, Pavel Filip.

Un alt subiect discutat în ședința Consiliului Politic Național a fost despre congresul extraordinar al PDM convocat în data de 27 iulie. În urma conferințelor petrecute de organizațiile teritoriale ale formațiunii, s-a ajuns la concluzia că Partidul Democrat are nevoie de o reorganizare, o modernizare mai profundă, care trebuie pregătite minuțios, iar pentru aceasta este nevoie de o perioadă mai mare de timp. Mai mult, s-a discutat despre nevoia de a atrage personalități, specialiști din diferite domenii, care vor împărtăși valorile și viziunea democraților de dezvoltare a Republicii Moldova, astfel ca cetățeanul să fie în centrul grijilor politicienilor din Partidul Democrat.

PDM are nevoie de o reformă profundă, dar și de întărire atât în teritoriu, cât și la nivel central, a subliniat Pavel Filip.

Reieșind din cele menționate, membrii CPN au decis amânarea convocării congresului pentru data de 7 septembrie și au mandatat Biroul Permanent pentru a crea un grup de lucru care să pregătească proiectul de modernizare a Partidului Democrat. O altă împuternicire pe care a primit-o Biroul Permanent ține de lansarea pregătirilor PDM pentru alegerile locale, inclusiv organizarea staff-ului electoral. În acest sens s-a vorbit și despre consolidarea echipelor locale ale PDM și identificarea potențialilor candidați democrați în funcțiile eligibile.

29 iun

Consiliul Politic Național al PDM a decis convocarea pentru 27 iulie a Congresului extraordinar al partidului

Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova (PDM) a decis astăzi convocarea, în data de 27 iulie, a Congresului extraordinar al formațiunii politice. Tot astăzi, întreaga conducere a PDM – vicepreședinții și secretarul general – și-au depus demisiile. Până la congres, când urmează să fie aleasă noua conducere, interimatul funcției de președinte al PDM va fi asigurată de către președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip.

Consiliul Politic Național al PDM a examinat, de asemenea, situația politică din țară, dar și starea de lucruri din interiorul formațiunii politice. În următoarea perioadă urmează să fie organizate conferințele organizațiilor teritoriale ale partidului. Membrii PDM trebuie să propună candidații pentru funcțiile de conducere, dar și noi abordări pentru programul de activitate al PDM.

Cu toții am ajuns la concluzia că partidul rămâne o forță politică puternică și necesară pentru Republica Moldova. PDM a fost întotdeauna o forță care a echilibrat lucrurile în stat. Avem timp până la 27 iulie ca să facem o analiză profundă a tot ce s-a întâmplat în PDM, să înțelegem ce trebuie să schimbăm, ca după congres să avem o formațiunile politică puternică, bazată pe valorile europene și orientată spre nevoile oamenilor, a declarat Pavel Filip după ședință.

În același timp, Consiliul Politic Național al PDM face apel către noua majoritate parlamentară să nu distrugă proiectele sociale și economice, inițiate anterior și de care cetățenii au nevoie.

Acțiunile bazate doar pe dorința de răzbunare nu este ceea de ce au nevoie oamenii. PDM își va asuma rolul de partid care va echilibra lucrurile în stat și va munci în continuare pentru asigurarea bunăstării cetățenilor, garantarea suveranității și integrității teritoriale a țării, a mai spus Pavel Filip.

14 iun

PDM a decis retragerea de la guvernare prin prezentarea demisiei Guvernului

PDM a decis retragerea de la guvernare prin prezentarea demisiei Guvernului

Partidul Democrat din Moldova a decis, în ședința Consiliului Politic Național de astăzi, în condițiile lipsei deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare, dar în același timp necesitatea de a debloca criza în care se afla țară, retragerea de la guvernare, prin prezentarea demisiei Guvernului.

Vicepreședintele PDM Vlad Cebotari a declarat după ședința CPN că decizia de azi are efect politic, va rezolva parțial problema blocajului politic și va fi un semnal clar că PDM nu se ține de putere. Însă, în opinia PDM, decizia de astăzi nu va soluționa în nici un fel problema blocajului juridic și instituțional în care se află tara.

În aceste condiții, sarcina preluării în legalitate a guvernării rămâne a fi rezolvată de binomul PSRM-ACUM, creat de Igor Dodon și partidele așa-zis pro europene, cum le-a denumit foarte interesant și sugestiv președintele Federației Ruse, care a salutat crearea acestui binom, a afirmat Vlad Cebotari.

Vicepreședintele PDM a amintit că democrații au dorit să fie luate decizii pentru ca guvernarea să poată fi preluată legal, însă din cauza refuzului la dialog nu s-a putut găsi compromisul care putea rezolva întreaga criză în care se află țara. Totodată, Vlad Cebotari a subliniat că, indiferent ce soluții se vor găsi în continuare, câtă vreme există deciziile Curții Constituționale în vigoare, Guvernul care se va instala va funcționa ilegal, iar funcționarii din instituții nu vor putea legal sa execute deciziile unui astfel de Guvern și se vor afla într-o situație de risc juridic.

Din această cauză, cel mai probabil se va ajunge până în final la alegeri anticipate, singura forma prin care se poate soluționa legal și complet criza in care binomul PSRM-ACUM au băgat țara, a mai opinat vicepreședintele PDM.

Vlad Cebotari a reiterat că PDM rămâne în continuare deschis dialogului și este gata găsească împreună cu partidele parlamentare cele mai bune soluții pentru a avea un Parlament și un Guvern legitim.

Vicepreședintele democrat a adresat și un mesaj către susținătorii PDM, cărora le-a mulțumit pentru sprijinul și solidaritatea demonstrate, pentru faptul ca au dus partidul nostru la cel mai mare nivel politic din istoria sa.

PDM intră într-o nouă etapă, va face o politică activă și va promova interesul cetățenilor și al Republicii Moldova, va lupta împotriva celor care încearcă să o federalizare, să o vândă pe bucăți, dar cel mai important, va lupta pentru ca promisiunile făcute în campania electorală sa fie îndeplinite, pentru ca ele sunt angajamente pentru ca viața oamenilor să fie mai bună, a punctat Vlad Cebotari în adresarea către susținătorii PDM.

La fel, vicepreședintele PDM i-a îndemnat pe cei care susțin partidul să-și păstreze calmul și să manifeste reținerea, pentru a evita escaladarea situației și ajungerea la violențe.

Le promitem însă că PDM va reuși prin instrumentele pe care le are la dispoziție sa readucă stabilitatea în țară. Foarte curând le vom da susținătorilor noștri noi motive ca sa fie mândri de echipa noastră politică și de modul în care acționăm pentru a ne ajuta țara și a o proteja. În același timp, așa cum a făcut tot timpul PDM, își va susține fiecare membru al echipei sau simpatizant, în cazul în care vor exista presiuni sau abuzuri asupra lor, de orice fel. Rămânem o echipă unită și solidară, așa cum ne știe toată lumea, gata să muncească eficient in sprijinul moldovenilor, a asigurat vicepreședintele PDM.

7 iun

PDM s-a angajat să depună toate eforturile ca cetățenii să nu resimtă niciun impact negativ în urma organizării alegerilor parlamentare anticipate

PDM s-a angajat să depună toate eforturile ca cetățenii să nu resimtă niciun impact negativ în urma organizării alegerilor parlamentare anticipate

Consiliul Politic Național al PDM a discutat contextul politic și situația creată în țară urmare a refuzului Blocului electoral ACUM și a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova de a crea a alianță parlamentară viabilă și un Guvern funcțional.

În acest context, Partidul Democrat din Moldova s-a angajat să depună toate eforturile ca cetățenii să nu resimtă niciun impact negativ în urma organizării alegerilor parlamentare anticipate. Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele PDM Andrian Candu după ședința Consiliului Politic Național.

Andrian Candu a amintit că, imediat după alegerile din 24 februarie, Partidul Democrat și-a arătat disponibilitatea de a discuta cu alte partide despre formarea majorității parlamentare și a unei guvernări responsabile.

Noi niciodată nu am discutat despre funcții, mai mult ca atât am propus colegilor de la ACUM funcția de prim-ministru și asumarea guvernării. Cu regret, ei nu au venit nici să discute cu noi. În aceste 3 luni, niciodată nu am auzit ca ei să discute despre nevoile și problemele oamenilor, despre soluții ca în acest stat fiecare cetățean să fie fericit și să dorească să trăiască. Au pus interesele personale și de partid mai presus decât interesele cetățenilor. Și-au încălcat angajamentele și promisiunile făcute în alegeri și înainte, a declarat Candu.

De asemenea, Andrian Candu s-a referit la modalitatea de finanțare a viitoarelor alegeri.

În buget nu erau prevăzuți bani pentru anticipate. Vom căuta soluții legale și economice ca costurile să fie suportate de către partidele politice. Nu cetățenii și nu țara trebuie să sufere în urma iresponsabilității celor care s-au jucat cu țara în aceste 3 luni, a punctat vicepreședintele PDM.

Prim-ministrul Pavel Filip, a dat asigurări, la rândul său, că Guvernul este funcțional și va activa în continuare în beneficiul oamenilor, astfel încât cetățenii să nu resimtă efectele crizei politice.

De asemenea, Pavel Filip a reiterat că în bugetul de stat sunt suficienți bani pentru a acoperi în măsură deplină toate cheltuielile bugetare.

Bani în buget sunt suficienți ca să fie achitate la timp salariile așa cum au fost majorate, pensiile vor fi plătite la timp și în valorile care au fost indexate, programele naționale precum Drumuri bune vor continua, la fel ca și Prima casă. Am discutat că poate vom mai veni și cu alte proiecte sociale în această perioadă. Nimeni nu va simți efecte economice provocate de această criză politică, cauzată de iresponsabilitatea politicienilor de la PSRM și ACUM, a dat asigurări Prim-ministrul Pavel Filip, care a mai punctat că, de luni, cetățenii vor resimți mult mai intens lucrul Guvernului.

2018


26 dec

Consiliul Politic Național al PDM a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Consiliul Politic Național al PDM a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova s-a întrunit miercuri dimineață pentru a discuta și decide listele candidaților partidului pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 24 februarie 2019.

Lista națională a PDM cuprinde 53 de nume și a fost hotărâtă prin votul membrilor Consiliului Politic Național.

Candidații pentru circumscripțiile uninominale, 51 la număr, au fost consultați în prealabil cu organizațiile teritoriale, iar în ședința Consiliului Politic Național au fost prezentați și apoi votați de asemenea cu voturile tuturor membrilor CPN.

Consiliul Politic Național și-a exprimat încrederea în candidații aleși, în valoarea lor și în capacitatea lor de a reprezenta așa cum trebuie cetățenii. În același timp, CPN a solicitat tuturor organizațiilor și tuturor membrilor PDM să susțină deplin candidații partidului și să se mobilizeze la maxim pentru campania electorală care urmează.

14 sep

PDM a decis să se poziționeze pe scena politică în funcție de ceea ce așteaptă astăzi cetățenii Republicii Moldova de la un partid politic

PDM a decis să se poziționeze pe scena politică în funcție de ceea ce așteaptă astăzi cetățenii Republicii Moldova de la un partid politic

Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova s-a reunit în ședință extraordinară pentru a stabili strategia și poziționarea partidului pentru perioada următoare, respectiv pregătirea viitorului program de guvernare și a acțiunilor pentru alegerile parlamentare.

În acest sens, PDM a decis să se poziționeze pe scena politică în funcție de ceea ce așteaptă astăzi cetățenii Republicii Moldova de la un partid politic. Aceste schimbări se vor face, conform președintelui PDM Vlad Plahotniuc, prin acțiuni concrete, realizări vizibile și măsurabile.

Ținând cont de acest context, Consiliul Politic Național a analizat un plan de acțiuni prin care Partidul Democrat să se poziționeze mai clar drept un partid Pentru Moldova, un partid care acționează pentru toți moldovenii, axându-se pe rezolvarea problemelor oamenilor.

Acest plan pornește de la ideea că reprezentanții partidului trebuie să meargă în comunitățile locale, să vorbească cu oamenii și apoi să prezinte soluțiile de rezolvare a problemelor identificate. De asemenea, s-a stabilit că viitorul program de guvernare va fi construit pe baza necesităților semnalate de cetățeni.

Decizia a fost anunțată de către președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă susținut după terminarea Consiliului.

Vocile oamenilor simpli vor sta la baza programului nostru politic. Aceste propuneri și sugestii vor fi prezente în viitorul program de guvernare, dar și în activitatea noastră imediat următoare, pentru că vrem să ne asigurăm că Partidul Democrat îndeplinește cu adevărat voința poporului, a declarat liderul PDM.

În același timp, președintele PDM a declarat că partidul va continua să fie un susținător al modernizării Republicii Moldova după modelul occidental, considerând că aceasta este singura cale care poate aduce rezultatele dorite pentru moldoveni.

Vlad Plahotniuc a mai anunțat că a fost finalizată o nouă evaluare complexă a activității guvernamentale, ținând cont și de opiniile primite de la oameni în cadrul întâlnirilor din teritoriu.

Guvernul actual a făcut foarte multe lucruri bune pentru perioada în care activează. În majoritatea domeniilor noi am mișcat lucrurile puternic din loc, fapt pentru care suntem recunoscători colegilor din Guvern. Dar mai sunt domenii în care, deși s-au produs multe reforme bune, așteptările noastre și ale oamenilor sunt mai mari, a punctat liderul democraților.

De aceea, conform președintelui PDM, marți, în ședință săptămânală a partidului, va fi discutată remanierea Guvernului, astfel încât în perioada următoare să poată fi pus în practică tot ceea ce partidul își propune pentru cetățeni.

2017


14 dec

Noua strategie a Partidului Democrat din Moldova pentru perioada următoare

Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova a adoptat o rezoluție prin care a stabilit noua strategie în acțiunile democraților pentru perioada următoare. Principalul obiectiv este setarea agendei politice în așa mod ca această să fie mai aproape de oameni și de problemele lor.

Decizia a fost anunțată de către președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă susținut imediat după terminarea Consiliului, la care a fost făcută o evaluare complexă a situației din țară, a situației de pe scena politică, dar și a așteptărilor pe care cetățenii le au de la politicieni și de la reprezentanții guvernării.

Vlad Plahotniuc a declarat că strategia cu care a venit în fața Consiliului Politic Național este una ambițioasă și reprezintă trecerea la o nouă etapă în evoluția și activitatea PDM.

Le-am cerut astăzi colegilor să înțeleagă foarte corect și realist creșterea pe care PDM și liderii săi o înregistrează în sondaje – ea nu este nici pe de parte o notă suficient de bună, ci mai degrabă o încurajare pe care oamenii ne-o dau să demonstrăm că putem să-i reprezentăm cu adevărat și putem să le facem viața mai bună, a spus președintele PDM.

Vlad Plahotniuc a mai anunțat că, în direcția realizării strategiei enunțate, resursele disponibile vor fi direcționate spre necesitățile prioritare ale cetățenilor, cele sociale, economice și de securitate. Trecerea la o nouă etapă presupune și o nouă viziune, dar și resurse umane suplimentare, care vor fi implicate în activitatea partidului. Liderul PDM a subliniat că decizia formațiunii de a face anumite schimbări în activitatea sa nu înseamnă că există o nemulțumire de ceea ce a fost până acum, dar înseamnă că se dorește mai mult, că se vrea ca munca partidului să treacă la un nivel superior, iar efectele ei să ajungă la oameni sub forma mai multor rezultate și beneficii directe.

Principiile de bază după care PDM își va desfășura activitatea în continuare sunt: atitudine pozitivă față de oameni, grijă față de ei, dreptate, dezvoltare, demnitate, valori. Prin urmare, formațiunea – prin exponenții săi din Guvern și Parlament – își va însoți angajamentele cu fapte și va veni cu noi inițiative care să facă instituțiile statului mai eficiente, mai responsabile și mai deschise față de oameni.

Vlad Plahotniuc a enumerat câteva dintre tezele principale ale Rezoluției votate astăzi de Consiliul Politic Național. Potrivit lui, sănătatea și protecția socială sunt domenii în care oamenii așteaptă ca statul să se implice mai mult, iar PDM va veni în scurt timp cu un nou concept de gestionare a acestor domenii, care să aibă la bază atât modernizarea lui, cât și eliminarea abuzurilor și inechității sociale.

PDM va continua să facă curățenie, chiar cu mai multă fermitate și determinare, în direcția reducerii competențelor, dar și a numărului instituțiilor de control care aveau ca principală activitate hărțuirea oamenilor, așa încât oamenii să nu mai trăiască cu frică din cauza abuzurilor care s-au comis ani de zile împotriva lor. Totodată, va fi asigurată ordinea publică la un nivel care să îi ofere cetățeanului sentimentul de siguranță și încredere în puterea legii.

Pentru a oferi un impuls pozitiv dezvoltării, PDM va continua măsurile deja demarate în privința eliminării schemelor infracționale de la Fisc și Vamă, dar și din alte domenii.

Am reușit să stabilizăm economic țara, preluând-o dintr-un dezastru, când era aproape în incapacitate totală de plată. Dar acum e momentul să trecem la nivelul următor, astfel încât oamenii să simtă constante schimbări pozitive în viața lor, a punctat Vlad Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc a mai anunțat că în perioada imediat următoare va fi inițiat un amplu program de construire și reabilitare a drumurilor din țară, un domeniu care necesită o intervenție urgentă a statului. Programul “Un drum asfaltat în fiecare sat”, prin care se dorește îmbunătățirea infrastructurii și potențialului de dezvoltare a satelor, va fi lansat chiar la începutul anului 2018.

Integrarea europeană este o prioritate majoră, care va sta la temelia acțiunilor guvernării din Moldova.

Considerăm că integrarea europeană trebuie scoasă din zona populismului politic, unde a fost utilizată atâția ani, și mutată în zona strategiei naționale de dezvoltare a țării. Integrarea europeană este o valoare națională, stabilită prin vot de către cetățeni – de aceea acțiunile PDM vor pune la bază principiile europene de dezvoltare a țării, a punctat Vlad Plahotniuc.

Pe plan extern, politica și acțiunile PDM vor fi orientate în continuare spre respectarea și protejarea demnității moldovenilor.

E timpul ca Moldova să aibă o voce fermă pe plan extern și noi suntem cât se poate de motivați să dăm conținut acestor aspirații ale noastre, ca țară și societate. Guvernul a cerut în mod oficial la ONU includerea pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe a subiectului privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, a anunțat liderul PDM.

Consiliului Politic Național a mandatat prin vot Biroul Politic să ia deciziile finale privind modul în care această rezoluție va fi implementată.

Rezoluția Consiliul Politic Național al PDM

Partidul Democrat din Moldova a făcut o evaluare complexă a situației din țară, a situației de pe scena politică, dar și a așteptărilor pe care cetățenii le au de la politicieni și de la reprezentanții guvernării.

Cetățenii spun că modul în care s-a făcut politică timp de mulți ani în Republica Moldova este unul greșit. În opinia lor, partidele s-au ocupat mai mult de interese politice, decât de bunăstarea populației. Politicienii au făcut mai mult promisiuni și au fost populiști, decât să asculte care sunt nevoile oamenilor și să le rezolve.

Moldovenii vor schimbare, dar nu mai vor să schimbe un partid cu un alt partid sau un lider cu alt lider. Au încercat deja asta de nenumărate ori și au văzut că schimbările pe care le-au făcut nu s-au simțit și în modificări pozitive substanțiale ale modului lor de viață.

De fapt, oamenii cer de la partide schimbarea modului în care se face politică, iar acesta devine și principiul de bază pe care strategia PDM se va baza în următorii ani.

Fie că ne place sau nu, aceasta este realitatea din țară văzută prin ochii cetățenilor și trebuie să o privim ca atare, să o înțelegem și să acționăm. PDM își asumă, împreună cu toate celelalte partide, partea sa de responsabilitate privind această stare de fapt. Dar în același timp, a luat semnalul pe care cetățenii îl dau în ceea ce privește clasa politică din Moldova ca pe unul foarte serios și a început să facă schimbările cerute de ei.

Mai întâi de toate, i-am oferit cetățeanului posibilitatea să aleagă în mod direct deputații. Noi considerăm că reforma clasei politice trebuie începută de la schimbarea sistemului de selectare a aleșilor poporului. Astfel, să fie apreciată nu ideologia și populismul partidelor și candidaților din listă, ci profesionalismul și caracterul persoanelor concrete, notorietatea lor în raion, în regiune.

Agenda politică a Partidului Democrat va fi agenda apropierii de oameni, de problemele lor. În limitele pe care le avem, impuse de procesul de tranziție în care ne aflăm și constrângerile economice, vom direcționa resursele spre necesitățile prioritare ale cetățenilor, cele sociale, economice și de securitate.

Iar această strategie nu este doar pentru anul viitor, care este unul electoral, dar și pentru anii care urmează. Prioritatea noastră de bază este de a elimina prăpastia mare care s-a creat între cetățeni și clasa politică, după atâția ani de războaie politice, lupte pentru funcții, orgolii și populisme.

PDM a început să facă schimbări pe această direcție imediat după ultimul Congres, care a avut loc în decembrie 2016. Iar rezultatele s-au văzut în evoluția pozitivă a partidului în sondajele de opinie, oamenii au remarcat primii pași de apropiere spre ei.

Acum partidul trebuie să treacă la următorul nivel, unul superior, în care cetățenii să se regăsească în politica noastră, să simtă în mod real sprijinul nostru, să simtă că pentru prima dată un partid le devine partener, că mai întâi li se oferă rezultate concrete, abia apoi li se cere votul. Această abordare strategică nu este o promisiune pe care o facem, ci un angajament ferm. Acesta este angajamentul nostru politic și modul în care Partidul Democrat din Moldova va activa în perioada următoare.

Fiecare reprezentant al PDM, delegat în instituții ale statului sau susținut de partid pentru diferite funcții, va avea sarcina foarte clară de a-și desfășura activitatea punând la bază rezolvarea problemelor prioritare ale cetățenilor din domeniul său de activitate.

De asemenea, modul în care PDM va activa în teritoriu s-a schimbat și se va schimba în continuare substanțial. Reprezentanții partidului au sarcina de a fi mult mai deschiși în comunicarea cu oamenii, de a-i asculta, de a discuta cu ei problemele cu care se confruntă și de a identifica apoi soluții pentru rezolvarea lor.

Principiile de bază pe care PDM își va desfășura activitatea în continuare sunt: atitudine față de oameni, grijă față de ei, dreptate, dezvoltare, demnitate, valori.

1. Atitudine. Schimbarea clasei politice trebuie să înceapă de la politicieni și, în primul rând, de la o schimbare de atitudine față de cetățeni, de la asumarea responsabilităților, de la direcționarea clară a activității lor spre interesul oamenilor. Reforma clasei politice, pe care am lansat-o deja în acest an, trebuie continuată pornind chiar de la acest obiectiv – o schimbare radicală a atitudinii politicienilor față de cetățeni. PDM a început deja acțiuni care vizează inclusiv o schimbare de atitudine a funcționarilor statului față de oameni, una care să aibă la bază respectul față de aceștia, îmbunătățirea serviciilor pe care instituțiile statului le oferă, eliminarea abuzurilor. Vom continua pe această linie, vom monitoriza din strâns activitatea serviciilor de stat și vom demonstra că angajamentele noastre sunt însoțite de fapte. Totodată, vom veni cu noi inițiative care să facă instituțiile statului mai eficiente, responsabile și deschise față de oameni.

2. Grija față de oameni, față de viitorul lor. Educația joacă un rol foarte important pentru modernizarea țării. De aceea, PDM a început să acorde o atenție deosebită acestui domeniu de la preluarea recentă a conducerii ministerului de resort. Educația este unul dintre domeniile în care s-a improvizat enorm anii trecuți, cu efecte extrem de negative asupra copiilor, părinților și profesorilor. Este un domeniu greoi și birocratic, care necesită transformări profunde. Noi însă am reușit să generăm deja niște transformări importante, care au trezit reacții foarte pozitive din partea cadrelor didactice și a cetățenilor, în general. Urmărim obiective concrete și înțelegem că reformele nu trebuie să mai fie făcute doar de dragul reformelor. Ele trebuie să țină cont de realitățile din domeniu, de capacitatea reală de a-l moderniza. De asemenea, sănătatea și protecția socială sunt domenii în care oamenii așteaptă ca statul să se implice mai mult, iar PDM va veni în scurt timp cu un nou concept de gestionare a acestor domenii, unul care să aibă la bază atât modernizarea lui, cât și eliminarea abuzurilor și inechității sociale. Vom crea condiții mai bune și pentru pacienți, și pentru medici, astfel încât ei să aibă motivația să lucreze în țară.

3. Dreptate. Oamenii spun că simt nedreptăți în mai multe domenii, începând cu modul în care a funcționat justiția în acești ani, până la modul în care au acționat instituțiile de anchetă sau control. E adevărat, Republica Moldova este o țară în care nivelul abuzurilor în aceste domenii este încă ridicat. De aceea, PDM a început ample acțiuni de reducere a instituțiilor de control care aveau ca principală activitate hărțuirea oamenilor, fie că vorbim de simpli cetățeni sau de oamenii de afaceri. Este un domeniu în care vom continua să facem curățenie, chiar cu mai multă fermitate și determinare, așa încât oamenii să nu mai trăiască cu frică din cauza abuzurilor care s-au comis ani de zile împotriva lor. Totodată, vom asigura ordinea publică, la un nivel care să îi ofere cetățeanului sentimentul de siguranță și încredere în puterea legii. Vom combate mult mai activ injustiția, infracțiunile și violența socială. Ministerul de Interne are deja sarcini foarte clare în acest sens.

4. Dezvoltare. Cetățenii vor drumuri mai bune, vor să simtă că economia se dezvoltă. Pentru a oferi un impuls pozitiv în această sferă a dezvoltării, am început cu înlăturarea problemelor cronice din sistem. Măsurile pe care PDM le-a luat de la preluarea guvernării în privința eliminării schemelor infracționale de la Fisc și Vamă, dar și din alte domenii, au adus imediat rezultate vizibile în plan economic. Am reușit să stabilizăm economic țara, preluând-o dintr-un dezastru, când era aproape în incapacitate de plată. Dar acum e momentul să trecem la nivelul următor, astfel încât oamenii să simtă o evoluție continuă de schimbări pozitive în viața lor. De asemenea, PDM va demara chiar în perioada imediat următoare un amplu program de construire și reabilitare a drumurilor din țară, un domeniu care necesită o intervenție urgentă a statului. Pentru anii următori, vom propune un program ambițios pentru localitățile din Republica Moldova – “Un drum asfaltat în fiecare sat”, prin care să îmbunătățim considerabil infrastructura și potențialul de dezvoltare a satelor. Acest program va fi demarat chiar la începutul anului 2018.

5. Demnitate. Moldovenii trebuie să-și recapete demnitatea. Fie că vorbim de modul în care sunt tratați în țară de către instituțiile statului, fie că vorbim de atitudinea venită din extern față de noi. Ambele situații sunt la fel de importante pentru PDM. În plan intern am început să facem schimbări, dar avem încă multe etape de parcurs până a ajunge la primele rezultate vizibile, care să arate că moldovenilor le-au fost redate demnitatea și respectul. Dar demnitatea moldovenilor trebuie protejată și împotriva amenințărilor din exterior. Chiar recent, Guvernul a luat atitudine atunci când cetățenii săi au fost jigniți și umiliți în mod inadmisibil de un demnitar din Federația Rusă, pe care l-a declarat imediat persona nongrata. La fel, Guvernul a cerut în mod oficial la ONU includerea pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe a subiectului privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Mult timp, țara noastră a stat cu capul plecat și nu a luat atitudine atunci când cetățenii săi au fost jigniți sau nedreptățiți. Politica și acțiunile PDM sunt și vor fi orientate în continuare spre respectarea și protejarea demnității moldovenilor. E timpul ca Moldova să aibă o voce fermă pe extern și noi suntem cât se poate de motivați să dăm conținut acestor aspirații ale noastre, ca țară și societate.

6. Valori. PDM crede în valorile europene și le promovează prin reformele pe care le fac reprezentanții săi în Guvern și Parlament. Considerăm însă că integrarea europeană trebuie scoasă din zona populismului politic, unde a fost utilizată atâția ani, și mutată în zona strategiei naționale de dezvoltare a țării. E o temă care nu trebuie exploatată partinic, ci valorificată la scară largă, în interes național. Integrarea europeană este în realitate direcția strategică de dezvoltare a țării, nu a unui sau altui partid politic. Ea este o valoare națională, stabilită prin vot de către cetățeni. De aceea, acțiunile PDM vor pune la bază principiile europene de dezvoltare a țării. Iar inițiativa noastră, de introducere în Constituția Republicii Moldova a dezideratului integrării europene, e o confirmare că noi abordăm lucrurile cât se poate de serios și le confirmăm prin fapte și acțiuni concrete.

Toate aceste cerințe vin de la oameni. Este modul în care ei încep să se implice în actul guvernării, în activitatea unui Guvern care este al lor, nu al PDM sau al altor partide. Rolul nostru ca partid aflat la guvernare este să găsim soluțiile cele mai bune pentru cerințele pe care le are societatea.

În prezenta rezoluție sunt menționate doar câteva dintre direcțiile prioritare de bază, pe care PDM le va urma ca partidul principal de guvernare, o abordare care va deveni, de fapt, misiunea politică prioritară pentru reprezentanții partidului. Reprezentanții noștri în Guvern și Parlament vor avea ca sarcină respectarea acestor principii de lucru și vor fi evaluați periodic în funcție de rezultate, astfel încât să nu pierdem din dinamica schimbărilor, din motivație și profesionalism.

PDM va activa pe bază de angajamente clare și se va autoevalua prin rezultatele dobândite. Așa cum au cerut cetățenii, vom sta deoparte de politica populismelor și a demagogiei. “Acta, non verba” (“Fapte, nu vorbe”) – acest dicton latin va fi motto-ul după care ne vom conduce.

13 apr

Consiliul Politic Național al PDM a reafirmat determinarea democraților de a continua reforma clasei politice din Moldova

Consiliul Politic Național al PDM a reafirmat determinarea democraților de a continua reforma clasei politice din Moldova

Consiliul Politic Național al PDM a reafirmat determinarea democraților de a continua reforma clasei politice prin introducerea votului uninominal și a eliminării imunității parlamentare. Decizia a fost anunțată de către președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă susținut imediat după terminarea Consiliului.

Trebuie să recunoaștem cu toții că actualul sistem electoral este unul depășit și nu mai corespunde așteptărilor oamenilor. Numeroasele sondaje de opinie, dar și reacțiile de sprijin pe care le primim în mod direct de la cetățeni, fie prin semnături, fie prin diverse mijloace, ne arată că electoratul nu își mai dorește liste de partid, ci deputați aleși nominal, a declarat Vlad Plahotniuc.

Un alt document important adoptat în cadrul Consiliului a fost Codul de etică și integritate. Acest Cod, care reprezintă o premieră pentru politica din Republica Moldova, stabilește criteriile de integritate pentru toți membrii PDM.

Adoptarea Codului de etică și integritate arată că PDM este parte activă a reformei clasei politice. Ne asumăm aceste criterii de integritate și le impunem ca regulă în activitatea noastră politică, regulă care sperăm să fie preluată și de alte partide politice din țara noastră, a punctat liderul PDM Vlad Plahotniuc.

În cadrului briefingului, Prim-ministrul și prim-vicepreședintele PDM, Pavel Filip, a vorbit despre agenda de reforme și principalele reușite ale guvernării. În context, Pavel Filip a apreciat sprijinul partidului pentru reformele asumate de Executiv și și-a îndemnat colegii să comunice cât mai des rezultatele pozitive ale guvernării.

Guvernul nu poate avea rezultate bune dacă nu există suportul majorității parlamentare, dar și a autorităților locale. Rugămintea către colegi a fost să comunice despre aceste rezultate, fiindcă percepția în societate încă nu corespunde realității și s-au realizat mult mai multe lucruri decât se vorbește, a spus Pavel Filip.

De asemenea, prim-ministrul Pavel Filip i-a felicitat pe colegii din PDM că sunt parte a schimbării și reformei politice pe care o propun democrații.

Despre importanța reformei clasei politice a vorbit și președintele Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu, care a arătat că această reformă este un element de bază pentru democratizarea Moldovei în viitor. În acest sens, Andrian Candu a anunțat decizia PDM de a continua dezbaterile și strângerea de semnături pentru susținerea votului uninominal.

Vicepreședintele PDM a prezentat și cele mai importante prevederi din Codul de integritate, adoptat în Consiliu. Astfel, potrivit acestui Cod, PDM va înceta să sprijine politic membrii de partid care sunt parte a unui proces penal pentru fapte de corupție sau pentru alte fapte săvârșite cu intenție. De asemenea, PDM va penaliza membrii de partid care și-au angajat – în instituțiile pe care le conduc – soțul, soția sau rudele de gradul 1. Sancțiunilor interne vor fi supuși și membrii PDM care vor fi condamnați în instanță pentru conflict de interese sau pentru care s-a dispus de către justiție confiscarea averii nejustificate.

De asemenea, în cadrul ședinței Consiliul Politic Național al PDM a fost încheiat procesul de alegere a forurilor statutare ale partidului. Au fost aleși, în baza mai multor criterii de reprezentativitate, dar și în funcție de rezultatele profesionale dovedite pe diverse arii de competență, noii vicepreședinți ai partidului. Aceștia sunt: Andrian Candu, Marian Lupu, Serghei Iaralov, Sergiu Sîrbu, Vlad Cebotari, Alexandru Botnari, Vladimir Vitiuc, Valentina Buliga, Cristina Bălan, Violeta Ivanov, Valentina Stratan, Eleonora Graur, Alexandru Cauia.

La fel, a fost votată noua componență a Consiliului Executiv, al Biroului Permanent, a Departamentelor de specialitate, precum și structura noii organigrame interne a partidului.

2016


10 dec

În Consiliul Politic al PDM s-a discutat convocarea Congresului partidului

În Consiliul Politic Național al PDM s-a discutat convocarea congresului partidului

Ședința Consiliului Politic al PDM a avut loc astăzi, având ca principal subiect pe ordinea de zi convocarea Congresului partidului. Astfel, reprezentanții forului politic au decis ca pe data de 24 decembrie anul curent să fie organizat Congresul PDM.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, președintele PDM Marian Lupu a anunțat că își depune mandatul de președinte al formațiunii, începând cu ziua de astăzi, și că nu va candida la Congres pentru funcția de președinte al partidului. Marian Lupu a anunțat că rămâne alături de PDM și urmează să se implice în noi proiecte de dezvoltare a partidului.

Un alt subiect discutat în cadrul Consiliului Politic a fost necesitatea ca PDM să treacă printr-un amplu proces de modernizare politică, astfel încât, la alegerile din 2018, să devină principalul partid din Republica Moldova.

31 aug

Consiliul Politic Național al PDM l-a înaintat pe Marian Lupu drept candidat în alegerile prezidențiale

Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova, întrunit în ședință pe 31 august anul curent la Chișinău, a susținut desemnarea președintelui partidului, Marian Lupu, în calitate de candidat al PDM la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016.

Decizia a fost luată în baza rezultatelor consultărilor din organizațiile locale și raionale ale PDM, membrii Consiliului Politic ajungând la concluzia că Marian Lupu se bucură de încrederea deplină a democraților și are cea mai mare experiență la nivelul conducerii de vârf a statului.

De asemenea, s-au discutat propunerile din teritoriu privind programul politic al candidatului, precum și desfășurarea campaniei electorale. Democrații au în vedere o campanie energică și pozitivă, în care cetățenilor să le fie prezentată o viziune clară și realistă privind viitorul Moldovei, cu soluții concrete la problemele țării și ale oamenilor.

Consiliul Politic Național a aprobat și componența Grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în favoarea candidatului din partea PDM, precum și o serie de măsuri organizatorice în acest sens. În altă ordine de idei, democrații au aprobat un plan ambițios de poziționare politică a partidului în perioada de până la începerea campaniei oficiale pentru alegerile prezidențiale.

27 feb

Conducerea PDM a fost extinsă

Conducerea politică a Partidului Democrat din Moldova s-a reunit în această sâmbătă, în cadrul unei ședințe în care au fost dezbătute subiecte ce țin de agenda social-politică la nivel național.

În cadrul ședinței Consiliului Politic Național, membrii au votat pentru extinderea conducerii politice a formațiunii, fiind desemnați trei noi vicepreședinți: vicepremierul Octavian Calmîc va coordona Departamentul Economie, buget și finanțe din cadrul partidului; ministrul Culturii Monica Babuc va fi responsabilă de coordonarea a două departamente de specialitate ale partidului, cel pentru Educație, cultură, tineret și sport și cel pentru Relații interetnice și drepturile omului; iar deputatul Sergiu Sîrbu va conduce Departamentul Justiție și politici legislative.

Partidul Democrat are o conducere colectivă în adevăratul sens al cuvântului. La noi, deciziile se iau democratic, prin dezbatere, consultare. Vă amintesc de momentul alegerilor deschise pentru desemnarea candidaților PDM pentru Parlament, exercițiu pe care l-am realizat în premieră, în 2014. Vă reamintesc și de Congresul PDM din 2012 și de momentele care au urmat de atunci, în care am demonstrat mereu că suntem deschiși, comunicăm și luăm deciziile cele mai bune pentru oameni, pentru Moldova. Astăzi, PDM are cea mai mare pondere în majoritatea parlamentară, noi ne-am asumat conducerea Guvernului, avem cei mai mulți primari, oameni de nădejde în sate și orașe. Noi lucrăm, ne extindem echipa cu specialiști și venim cu mai multe măsuri concrete pentru bunul mers al țării, pentru stabilitate economică și dezvoltare, a declarat Marian Lupu.

La ședința Consiliului Politic Național au participat mai mulți deputați și miniștri, prim-ministrul Pavel Filip, cei doi fiind vicepreședinți ai PDM.

2015


24 noi

PDM va iniția consultări cu toate forțele politice din Parlament pentru a crea o majoritate parlamentară în jurul unui nou Guvern

Biroul Politic al PDM s-a întrunit astăzi, 24 noiembrie, în ședință, subiectul principal pe agendă fiind formarea majorității parlamentare și a noului Guvern. La încheierea ședinței, președintele PDM Marian Lupu a susținut un briefing de presă, în cadrul căruia a declarat următoarele:

Am analizat situația din prezent și blocajul creat de PLDM prin refuzul de a dialoga cu partidele pro-europene. Suntem în situația să constatăm pe de-o parte acest blocaj creat de liberal-democrați, pe de altă parte – faptul că, deși avem numărul necesar de deputați, să votăm un nou Guvern pro-european, nu reușim să ne așezăm cu toții la aceiași masă și să formăm mai întâi o alianță politică. Este un paradox, dar în politica moldovenească nu e prima dată când din cauza orgoliului unora sau a iresponsabilității ajungem în astfel de situații. Însă nu putem lăsa toată țara captivă capriciilor și frustrărilor câtorva deputați, suntem obligați să găsim soluții.

Ca urmare a celor discutate astăzi, noi am ajuns la concluzia că trebuie găsite de urgență soluții pentru formarea noului Guvern și vom iniția acest proces chiar începând cu ziua de azi, prin decizia luată la Biroul Politic. Noi constatăm că anumite forțe politice nu doresc formarea unei alianțe politice, din motive diferite – unii vor anticipate, alți sunt pur și simplu iresponsabili. Pe de altă parte, suntem în situația să constatăm că alianțele politice nu au fost niciodată pe deplin funcționale în politica noastră, iar acordurile politice pe care le-am semnat au fost ușor denunțate de către unii, când interesul le dicta altceva.

De asemenea, nu putem să nu luăm în calcul și situația complicată în care se află țara, inclusiv divizarea fără precedent a societății, care impune un dialog larg între partidele parlamentare. Diferențele ideologice majore însă dintre unele partide, fac dificilă formarea unei alianțe. Alianță cu partidele de dreapta nu putem face pentru că nu avem voturi, prin blocajul impus de PLDM. Alianță de stânga nu putem face câtă vreme nu există un consens legat de viitorul european al Moldovei. Ceea ce ne rămâne de făcut este să găsim consensul pentru a vota un Guvern pro-european de către acei deputați care sunt responsabili pentru viitorul țării, un guvern pro-reforme, pro-Moldova.

De aceea, PDM va iniția începând de mâine consultări cu toate forțele politice din Parlament, vom analiza posibilitatea de a crea o majoritate parlamentară în jurul noului Guvern și nu în jurul Alianței, care se dovedește dificil de creat în acest moment.‎ Vom discuta inclusiv posibilitatea ca membrii viitorului Guvern să nu mai facă parte din partide politice, fie să fie tehnocrați, fie să demisioneze din partidele din care fac parte.

Noi nu venim cu o listă predeterminată de nume pentru funcția de prim-ministru. Preferăm ca acea candidatură să vină ca urmare a discuțiilor pe care le vom purta. Scopul acestor acțiuni este să creăm un Guvern care să nu fie dependent de decizii politice, să avem un premier care să nu trebuiască sa alerge la șeful lui de partid, așa cum a fost până acum în unele guverne, să avem un Guvern care să nu guverneze cu acordul coaliției politice în față, ci cu programul de guvernare. ‎ Apropo, asta era și una din doleanțele PLDM, pe care însă nu a venit să ne-o spună prin dialog, așa acum fac niște politicieni maturi, ci ne-au transmis-o prin presă. Dacă PLDM ar fi avut curiozitatea să vină la discuții, ar fi văzut ca multe din doleanțele lor sunt și ale celorlalte partide pro-europene. Ei însă au preferat să se ascundă și sa caute pretexte să țină blocată formarea guvernului.

Noi credem că la fel ca în România, putem să formăm noua majoritate parlamentară în jurul guvernului și obiectivelor lui, nu neapărat în jurul alianțelor politice. Acolo două partide total opuse ideologic au votat împreună Guvernul, fără să facă nicio alianță politică. Până la urmă, obiectivul principal al nostru acum este declanșarea reformelor și pentru asta trebuie să căutăm sprijin parlamentar cât mai consistent pentru noul Guvern.‎

Noi credem că o astfel de formulă ar putea fi cea mai potrivită pentru situația actuala, în care societatea este atât de divizată, partidele atât de diferite ideologic, unele partide scindate pe interior, nu pot luat o decizie unitară. În ceea ce privește stabilitatea unui astfel de Guvern, ea nu este diferită de stabilitatea unui guvern votat de o coaliție. Știți cu toții cât de ușor au fost denunțate acordurile coalițiilor până acum. Am mai trecut de situații cu ziua de 13 când era denunțat acordul și pe cale de consecință guvernul căzut. Deci, la situația pe care o avem în prezent, noi avem nevoie de un Guvern votat să facă reforme, nu politică.

Zilele următoare ne vom întâlni cu fiecare partid în parte, vom iniția acest dialog, astfel încât până vineri să putem avea o concluzie pe acest subiect și poate deja să avem consultări cu președintele țării. Sper că toate partidele vor accepta invitația la dialog. Pe această cale dăm și un mesaj că suntem flexibili în căutarea unor soluții stabile și viabile. Am văzut și decizia de azi a Curții Constituționale, care clar spune ca dacă în 3 luni nu vom avea Guvern ales, ne așteaptă alegeri anticipate.

Pentru noi toți acest dialog va fi un test. Dacă partidele politice, cei care au fost votați să vină în Parlament, să reprezinte forul legiuitor al Republicii Moldova au potență politică, au capacitate, inteligență și au dorință să rezolve această problemă cu siguranță o vor face. În caz contrar, dacă cineva și-a pus drept scop mergerea la alegeri anticipate, să iasă la rampă, să fie sinceri, deschiși, și în acest caz toată lumea din Parlament, toată societatea să cunoască care este poziția acestui partid politic.

2014


29 dec

Consiliul Politic Național al Partidului Democrat s-a întrunit în ședință

Consiliul Politic Național al Partidului Democrat s-a întrunit în ședință

Consiliul Politic Național al Partidului Democrat a împuternicit Biroul Executiv al formațiunii să adopte decizia finală privind desemnarea noului Guvern, după finalizarea negocierilor pentru constituirea coaliției de guvernare. Decizia a fost adoptată unanim de membrii CPN, întrunit astăzi în ședința de bilanț a conducerii democrate.

Președintele PDM, Marian Lupu, a declarat în ședință că negocierile privind formarea noului Guvern vor continua și pe parcursul zilelor viitoare pentru a fi identificată soluția care va aduce rezultatele cele mai bune pentru țară.

Sperăm că noua coaliție va fi creată cât mai rapid. Am solicitat mandatarea Biroului Executiv pentru luarea deciziei finale, a declarat președintele PDM, Marian Lupu.

De asemenea, membrii Consiliului Politic Național al PDM au reiterat suportul deplin pentru obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Ne așteaptă un an politic nu mai puțin complicat. Ca si pana acum, deciziile le vom lua prin consultare, in echipa. PDM se va consolida și mai mult în interiorul partidului, pentru ca astfel sa ne putem îndeplini promisiunile, a punctat Marian Lupu.

2 oct

Consiliul Național Politic al PDM a aprobat lista electorală a formațiunii pentru alegerile parlamentare

Consiliul Național Politic al Partidului Democrat, întrunit astăzi în ședință, a aprobat lista electorală a formațiunii pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Președintele PDM, Marian Lupu, a anunțat că lista are la bază rezultatul votului deschis din 28 septembrie, oferit de către membrii și simpatizanții partidului.

Lista candidaților PDM va fi înregistrată la Comisia Electorală Centrală în cursul zilei de mâine.

13 feb

Conducerea PDM a stabilit prioritățile formațiunii pentru perioada imediat următoare

Conducerea PDM, reunită astăzi, 13 februarie a.c., în cadrul unei ședințe a Consiliului Politic Național, a stabilit prioritățile formațiunii pentru perioada imediat următoare. Eforturile membrilor PDM – din Parlament, Guvern și din teritoriu – se vor concentra pentru a asigura stabilitatea politică și pentru a susține măsurile necesare apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Membrii Consiliului Politic Național au anunțat că PDM va reacționa cu solidaritate la acțiunile de dezbinare a societății și promovare a separatismului, tentative care se manifestă în ultima perioadă de timp în Republica Moldova. În acest context, a fost susținută prin votul unanim al celor prezenți propunerea prim-vicepreședintelui PDM, Vlad Plahotniuc, de a exclude din rândurile formațiunii patru reprezentanți ai partidului, deputați în Adunarea Populară, care au participat la referendumul ilegal din Găgăuzia – Dmitrii Constantinov, Zahar Mitul, Ilia Uzun și Ivan Topal.

Am venit cu propunerea ca cei care au participat la scrutinul ilegal din 2 februarie să fie excluși din PDM pentru că, în pofida faptului că la partid am avut nenumărate întâlniri cu ei și le-am explicat pericolul acestui referendum, nu au ținut cont de acesta, dar și au neglijat disciplina de partid. Această decizie vine ca o apreciere a acțiunilor foștilor colegi ca fiind ilegale și nesolidare cu interesul țării, a declarat Vlad Plahotniuc după ședința Consiliului.

Deciziile de astăzi sunt consultate intern, inclusiv în cadrul Biroului Politic. Ne așteaptă un an politic foarte complicat, în care avem obligația să ne consolidăm în interiorul partidului. Miza este mare și trebuie să ne mobilizăm cu toții, a declarat președintele PDM, Marian Lupu.

De asemenea, membrii PDM au decis să promoveze o amplă campanie de informare la nivel național despre beneficiile integrării europene, în contextul apropiatei perspective de semnare a Acordului de Asociere la UE.

Vom merge în raioane ca să le vorbim oamenilor despre beneficiile apropierii de UE, dar și despre riscurile care ne așteaptă anul acesta. Oamenii trebuie să fie informați, a punctat liderul PDM.

2013


28 oct

Consiliul Politic Național al PDM a stabilit prioritățile formațiunii pentru perioada imediat următoare

Consiliului Politic Național al PDM a stabilit prioritățile formațiunii pentru perioada imediat următoare

Conducerea PDM, reunită astăzi, 28 octombrie a.c., în cadrul unei ședințe a Consiliului Politic Național, a stabilit prioritățile formațiunii pentru perioada imediat următoare. Toate eforturile membrilor PDM – din Parlament, Guvern și din teritoriu – se vor concentra pentru a susține stabilitatea politică și pentru a promova măsurile necesare apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Cu această ocazie, responsabilitățile conducerii executive a partidului au fost confirmate prin votul unanim al Consiliului Politic Național, astfel: președintele PDM Marian Lupu va deveni președinte al fracțiunii parlamentare a PDM, iar Dumitru Diacov – vicepreședinte al grupului deputaților. Între timp, Dumitru Diacov se va implica, alături de prim-vicepreședintele PDM Vlad Plahotniuc, în coordonarea activității partidului în teritoriu și în dialogul direct al democraților cu cetățenii. Amintim că Vlad Plahotniuc a anunțat, astăzi, colegii din Consiliul Politic Național al PDM că va renunța la mandatul de deputat pentru a se dedica mai mult responsabilităților de partid.

Acestea sunt decizii consultate intern, care vin să transmită un semnal puternic tuturor membrilor de partid, și anume necesitatea de conectare cât mai mult la realitățile din teritoriu și de comunicare directă cu oamenii. În viața oricărui partid este nevoie mereu de mișcare, care să aducă randament maximal pentru echipă, a declarat liderul PDM, Marian Lupu, la finalul ședinței.

Un mesaj similar a transmis și președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov:

Aceste schimbări ne oferă posibilitatea să ne mobilizăm mai eficient: domnul Lupu – în fruntea partidului și a fracțiunii, iar eu și Vlad Plahotniuc – să fim mai des în teritoriu alături de oameni.

De asemenea, membrii Consiliului Politic Național au reiterat suportul deplin pentru susținerea obiectivelor Coaliției Pro-Europene, anunțând o prezență în număr impresionant la manifestația programată pentru 3 noiembrie în PMAN, pentru susținerea cursului de integrare europeană a Moldovei.

Ne așteaptă un an politic foarte complicat, în care avem obligația să ne consolidăm atât în interiorul partidului, cât și să promovăm Coaliția de guvernare. Summit-ul de Vilnius trebuie să devină un succes pentru Republica Moldova, pentru un viitor mai bun al cetățenilor țării. Miza este mare și trebuie să ne mobilizăm cu toții, a punctat Marian Lupu.

Prim-vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a anunțat că se retrage din funcția de deputat în Parlament

Prim-vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a anunțat că se retrage din funcția de deputat în Parlament. În cadrul unui briefing de presă, astăzi, 28 octombrie a.c., Vlad Plahotniuc a precizat că decizia sa e motivată prin intenția de a acorda mai mult timp și efort activității de partid.

Renunț la mandatul de deputat pentru că nu mai doresc să se considere că beneficiez de unele privilegii, cel mai important fiind imunitatea parlamentară, care nu a reprezentat niciodată un beneficiu pentru mine. Nu am ce ascunde, nu am de cine să mă ascund și solicit public Consiliului Național de Integritate să-mi verifice dosarul privind declarația de venit, a declarat Vlad Plahotniuc. El a mai menționat: Retrăgându-mă din Parlament, nu mă retrag nici din partid, nici din politică. Dimpotrivă, voi fi mai activ și mai eficient în cadrul PDM și în plan politic!

Prim-vicepreședintele PDM a subliniat că renunțarea la mandatul de deputat va reprezenta, în același timp, o apropiere de cetățeni, anunțând că va lansa în curând o campanie de vizite în raioanele și satele republicii. Printre intențiile sale el a mai punctat și intenția de a dezvolta o serie de proiecte sociale, pe care le pregătește de mai mult timp. Vlad Plahotniuc a menționat, în acest context, ideea de a deschide o rețea de magazine sociale, care să ofere celor nevoiași produse de calitate la un preț redus, dar și ideea de a aplica în Moldova un sistem de finanțare preferențială a locuințelor sociale.

Voi desfășura și mai multe activități care țin de optimizarea și consolidarea activității Coaliției de guvernare, în așa fel ca să nu fie vulnerabilă la încercările disperate ale comuniștilor de a declanșa o nouă criză politică, a mai declarat Prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc, cu puțin timp înainte de convocarea Consiliului Politic Național al partidului.

20 apr

Consiliul Național al PDM a oferit mandat Biroului Executiv pentru finalizarea negocierilor privind formarea Guvernului

Consiliul Politic Național al Partidului Democrat a împuternicit Biroul Executiv al formațiunii să adopte decizia finală privind desemnarea noului Guvern după finalizarea negocierilor. Decizia a fost adoptată unanim de 216 membri ai CPN, întrunit astăzi în ședință.

Președintele PDM, Marian Lupu, a declarat după ședință că negocierile privind formarea noului Guvern vor continua și pe parcursul săptămânii viitoare pentru a fi identificată o soluție care va aduce rezultate mai bune pentru țară.

Situația este de așa natură că decizia finală poate fi luată și pe ultima sută de metri. De aceea, am solicitat mandatarea Biroului executiv pentru luarea deciziei, a declarat președintele PDM, Marian Lupu.

Totodată, Marian Lupu a precizat că, la moment, se discută pe două dimensiuni: despre funcționarea instituțiilor și pe candidaturi. În acest context, liderul PDM a subliniat că în noul Guvern nu se vor regăsi persoane compromise.

2012


21 dec

Democrații din toate raioanele s-au reunit astăzi în ultima ședință din acest an a Consiliului Politic Național

Democrații din toate raioanele s-au reunit astăzi în ultima ședință din acest an a Consiliului Politic Național, în cadrul căreia a fost făcut un bilanț al activității în anul 2012, dar și trasate obiectivele pentru viitor.

Anul 2012 a fost unul crucial și determinativ atât pentru partid, cât și pentru țară, fiind depășită criza politică de durată, iar PDM a demarat un amplu proces de reformare. Am știut să ne plasăm mai sus de interesele înguste de partid, în binele țării, a menționat liderul PDM, Marian Lupu.

Evenimentul anului pentru PDM, în opinia lui Marian Lupu, a fost Congresul VII, urmare a căruia formațiunea a pornit pe calea modernizării.

2012 marchează nu doar stabilirea acestor obiective, dar și un șir de realizări. Am finalizat partea formală organizatorică. Aceste măsuri de reorganizare s-au produs nu doar la nivel central, fiind în plină desfășurare în teritoriu, a subliniat președintele PDM.

Astfel, de la începutul anului, numărul membrilor a crescut cu 50%, fapt care vorbește despre încrederea tot mai mare pe care o au oamenii în PDM.

În anul 2013, ne vom axa pe promovarea mai intensă a obiectivelor și a principiilor doctrinei social-democrate. Ne vom concentra pe promovarea inițiativelor mult-așteptate de oameni, a adăugat Marian Lupu.

Vin să mulțumesc întregii echipe pentru efortul depus pe parcursul anului. După cum am promis în cadrul Congresului, partidul a început să se fortifice, suflul nou fiind resimțit atât la nivel central, dar mai ales în teritoriu, fapt care insuflă mult optimism, a spus prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc, care a subliniat că, pe viitor, criteriul de bază de pentru promovarea oamenilor în partid va fi dedicarea și performanțele.

La rândul său, președintele de onoare a PDM, Dumitru Diacov, a remarcat că anul acesta a început sub semnul îngrijorării, nefiind o perspectivă clară privind evoluția situației politice, dar s-a reușit depășirea acestei incertitudini, inclusiv cu aportul Partidului Democrat, care a mers la cedări. Totuși, Dumitru Diacov a îndemnat membrii PDM să se mobilizeze în anul care vine pentru a menține trendul de ascensiune demarat în interiorul partidului.

17 noi

Consiliul Politic Național al PDM a desemnat vicepreședinții formațiunii

Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova a desemnat, în ședința de astăzi, vicepreședinții formațiunii și a ales noua componență a Consiliului Executiv al partidului. Cei 8 vicepreședinți ai PDM sunt Valentina Buliga, Andrian Candu, Igor Corman, Pavel Filip, Marcel Răducan, Valeriu Lazăr, Valentina Stratan, Oleg Țulea. Conform obiectivelor de reformare, asumate de PDM, vicepreședinții vor avea responsabilități în coordonarea domeniilor sectoriale ale statului. Vicepreședinții au primit mandat din partea PDM până la următoarele alegeri parlamentare, programate în 2014, perioadă în care vor dovedi pregătirea și implicarea lor pentru dezvoltarea partidului.

Președintele PDM, Marian Lupu, a specificat că, odată cu alegerea structurilor de conducere, toate forțele interne ale formațiunii urmează să fie mobilizate pentru realizarea obiectivelor de reformare fixate de PDM. Marian Lupu a subliniat că, în cel mai scurt timp, PDM va promova un șir de inițiative importante, printre care a amintit proiectele de lege a votului uninominal, cu privire la finanțarea partidelor politice, cu privire la schimbarea sistemului de indexare a pensiilor.

Aceasta a fost prima ședință a Consiliului Politic Național, după Congresul al VII-lea al PDM, organizat în iunie curent, când partidul și-a asumat un proces amplu de reformare internă.

Despre stadiul implementării reformei interne în PDM, dar și despre activitatea reprezentanților partidului la nivel guvernamental și local, a vorbit prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc. Acesta a menționat că, după 5 luni de la startul acestui proces de modernizare a PDM, s-au realizat pași importanți în consolidarea formațiunii.

În această perioadă, numărul membrilor de partid a crescut cu 33 de procente, semn că noua politică a partidului a dat roade. Toți sunt membri activi, iar numărul și calitatea lor demonstrează încrederea acordată de oameni Partidului Democrat, a spus Vlad Plahotniuc.

Totodată, prim-vicepreședintele partidului a îndemnat la o mai mare mobilizare a organizațiilor teritoriale, care, în opinia sa, trebuie să fie adevărate motoare pentru dezvoltarea partidului, trebuie să înainteze propuneri, care să fie implementate la nivel central.

11 mai

Consiliul Național al PDM susține reformarea partidului

Ideea reformării Partidului Democrat a fost susținută în unanimitate de membrii Consiliului Național Politic, care au salutat inițiativa și au exprimat disponibilitatea de a participa activ la acest proces.

Reforma propusă în Partidul Democrat prevede îmbunătățirea comunicării în interiorul formațiunii, a modalităților de interacțiune cu oamenii, modificarea documentelor programatice și alte acțiuni, care vor aduce PDM mai aproape de oamenii simpli.

Liderul PDM, Marian Lupu, a remarcat că există o serie de motive speciale pentru a relua discuțiile privind necesitatea modernizării partidului, în cadrul Consiliului Național Politic, iar momentul principal constă în faptul că procesele politice din țară intră într-o nouă fază, dictată de încheierea crizei politice odată cu alegerea șefului statului.

Această perioadă înseamnă și stabilitate, dar și noi sfidări, noi oportunități și noi obiective pentru Partidul Democrat, a subliniat Marian Lupu.

Domnia sa a accentuat că ședința de astăzi trebuie să devină istorică pentru PDM, iar scopurile și obiectivele fixate să marcheze un nou început.

Vom promova politica ușilor deschise. Adică, toți oamenii care vor dori să participe la realizarea obiectivelor fixate de noi, vor fi bineveniți, a spus vicepreședintele formațiunii, Vlad Plahotniuc, desemnat conducător al Grupului de lucru responsabil pentru modernizarea partidului. Nu suntem un partid care să se țină de funcții doar de dragul acestora. Conștientizăm că este complicat, atunci când te afli la guvernare și nu înregistrezi performanțe, să vii la alegeri în fața oamenilor, care așteaptă să le fie îndeplinite așteptările. Iată de ce trebuie să luăm decizii mai concrete, mai categorice, atunci când este nevoie. Trebuie să devenim partidul celor mulți, a profesorilor, medicilor, agricultorilor. Avem un plan clar, corelat cu potențialul nostru, de aceea vom reuși, a subliniat Vlad Plahotniuc.

Necesitatea consolidării partidului prin modernizare a fost enunțată și de către președintele de onoare a PDM, Dumitru Diacov, care a menționat că scopul final al întregului proces este să avem un partid mai puternic.

Procesul de reformă va fi lansat în cadrul Congresului VII ordinar al PDM, care, prin decizia Consiliul Național Politic, va avea loc în timpul apropiat, mult mai devreme decât se planifica inițial.

Partidul Democrat din Moldova are un nou secretar general

Partidul Democrat din Moldova are un nou secretar general, Constantin Botnari, ales în această funcție la ședința recentă a Consiliului Național Politic al PDM. Anterior, Consiliul a aprobat demisia lui Vitalie Vrabie, depusă din proprie inițiativă. Noul secretar general s-a angajat să contribuie la dezvoltarea formațiunii, în contextul reformelor anunțate în cadrul PDM.

Mai mulți membri ai Consiliului Național Politic, lideri de organizații raionale, miniștri, deputați, au susținut procesele de modernizare, în care văd posibilitatea de a aduce Partidul Democrat mai aproape de oameni și de a majora scorul electoral la următoarele alegeri.

În acest sens, Constantin Cojocaru, președintele Asociației Naționale a Aleșilor Locali ai PDM, a remarcat că trebuie să fie schimbat sistemul de comunicare în interiorul partidului, astfel încât să fie mai bine auziți oamenii din teritoriu.

Valeriu Lazăr, vicepreședinte al PDM, conducătorul blocului economic în cadrul Guvernului Republicii Moldova, a menționat că trebuie să ne pregătim de un volum enorm de muncă, să arătăm rezultate, să devenim mai abili și dinamici, să aplicăm toate instrumentele, doctrinare și organizaționale.

Valentina Buliga, vicepreședinte al PDM și lider al Organizației de Femei, a remarcat că miniștrii și deputații formațiunii deja au succese în sectoarele lor de responsabilitate, care ar trebui să fie popularizate mai puternic.

Amintim că, în cadrul ședinței din 11 mai, Consiliul Național Politic al PDM a susținut inițiativa reformării partidului, care va începe în timpul cel mai apropiat, odată cu Congresul VII ordinar al PDM.

2011


27 dec

Consiliul Național Politic a făcut un bilanț al activității formațiunii în anul 2011

Consiliul Național Politic al Partidului Democrat din Moldova s-a întrunit, astăzi, într-o ședință ordinară în cadrul căreia a fost făcut un bilanț al activității formațiunii în anul 2011, dar și discutate obiectivele pentru anul 2012. De asemenea, a fost discutată situația politică per ansamblu din țară.

Președintele PDM, Marian Lupu, a remarcat că anul curent a fost unul important pentru partid, fiind marcat de alegerile locale generale, din care PDM a ieșit mai puternic. Marian Lupu a menționat că scorul obținut de PDM pe țară denotă o creștere de două ori față de rezultatul obținut de partid în scrutinul din 2007, iar formațiunea a ajuns să aibă câte un primar la fiecare patru localități.

Liderul PDM a adus mulțumiri tuturor membrilor formațiunii care au contribuit la acest rezultat, subliniind că acesta este doar un început, iar de prestația echipei la nivel local va depinde mult evoluția situației la nivel de stat.

Conform statutului PDM, Consiliul Național Politic se convoacă cel puțin de două ori pe an. La ultima ședință a Consiliului s-a decis crearea alianței de centru-dreapta – AIE 2.

29 ian

Vitalie Vrabie este noul secretar general al PDM

Consiliul Național Politic al Partidului Democrat din Moldova, întrunit sâmbătă în ședință a decis numirea lui Vitalie Vrabie în funcția de secretar general al PDM.

Noul secretar general al Partidului Democrat a fost ministru al Administrației Publice Locale și ministru al Apărării în guvernele precedente. Anterior, Vitalie Vrabie a deținut, timp de șapte ani, funcția de primar al orașului Ungheni. Vrabie este membru al Partidului Democrat din 2009.

În cadrul aceleiași ședințe, șapte membri ai Consiliului Național Politic al Partidului Democrat au fost excluși din componența acestei structuri. Printre aceștia se numără Oleg Serebrian, ambasadorul Republicii Moldova în Franța și Igor Klipii, ambasadorul țării noastre în Lituania, care rămân în continuare membri ai formațiunii democrate. Funcțiile celor doi, însă, nu sunt compatibile cu funcția de membru al Consiliului PD.

2010


30 dec

Consiliul Național Politic al PDM a decis formarea coaliței de guvernare de centru-dreapta

Consiliul Național Politic al Partidului Democrat din Moldova a decis astăzi, 30 decembrie, formarea unei alianțe de guvernare de centru-dreapta. În favoarea acestei opțiuni au votat 201 de membri din cei 228 prezenți la ședință, 5 au votat împotrivă și 21 s-au abținut.

În cadrul ședinței s-au pus în discuție 3 opțiuni:

  1. formarea unei coaliții de centru-stânga cu PCRM;
  2. formarea unei coaliții de centru-dreapta cu PLDM-PL;
  3. Să nu fie formată nicio coaliție pentru moment.


Președintele PDM, Marian Lupu a subliniat că decizia Consiliului Național Politic va fi respectată, iar imediat ce va fi definitivat acordul de formare a alianței de guvernare, acesta va putea fi semnat de către părți.

Discuțiile s-au axat pe partea rațională, au avut posibilitatea să se expună reprezentanții tuturor raioanelor. Însă, aproape toți membrii CNP, care s-au pronunțat în favoarea coaliției de centru-dreapta, au venit cu viziuni de schimbare a mecanismelor de funcționare a alianței. Există propuneri concrete care se referă la perfecționarea mecanismelor de guvernare și se bazează pe acele principii pe care le-am enunțat pe parcursul negocierilor, a precizat Marian Lupu după ședință.

În cadrul aceleiași ședințe, Vladimir Plahotniuc a fost ales în funcția de vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova, fiind cooptat în cadrul Executivului Politic al formațiunii.

12 iun

Partidul Democrat din Moldova a lansat în cadrul ședinței extinse al Consiliului Național discuțiile pe marginea Agendei sociale naționale

În premieră pentru Moldova, un partid politic își va elabora platforma electorală cu implicarea largă a societății civile. Evenimentul a întrunit conducerea PDM, liderii partidului din regiuni, activiștii de partid, reprezentanți ai societății civile, inclusiv din domeniul educației, medicinii, culturii, mass-media. Totodată, reprezentanții societății civile, experți independenți, specialiști consacrați în domeniile lor de activitate, au venit cu rapoarte de analiză și propuneri.

Președintele PDM, Marian Lupu, a declarat că evenimentul reprezintă o formă de dialog dintre clasa politică și societatea civilă, o modalitate de a face un schimb de idei și opinii, despre necesitatea căreia se discută foarte mult, dar în practică, se realizează mai puțin.

Autoizolarea clasei politice și transformarea ei într-o castă închisă, trufașă, ignorarea opiniei societății civile – toate duc spre eșecuri în procesul de gestionare a societății, a țării. Noi vrem să evităm greșelile comise de alții și, din această cauză, la elaborarea strategiilor politice și planurilor partidului apelăm la experiența reprezentanților sectorului neguvernamental, la experți independenți și la formatorii opiniei publice, a menționat Marian Lupu.

PDM am pledat în permanență pentru concentrarea întregului potențial al poporului moldovenesc pentru a promova principalul obiectiv național – modernizarea europeană a țării. Atingerea acestui obiectiv presupune renunțarea la polemicile care dezbină și mai mult societatea moldovenească, a afirmat liderul PDM.

Avem suficiente probleme, abordarea cărora întrunește sentimentul întregii societăți și care pot să-i întrunească pe oameni în jurul ideii de modernizare a țării. Aceste probleme sunt de ordin social-economic. Anume aici PDM își propune să colaboreze eficient cu societatea civilă, pentru a elabora o platformă, un ghid de acțiune cu conținut social-economic, a declarat Marian Lupu.

Agenda socială, definitivată într-un document integru, va fi lansată în toamna anului curent.

2007


28 noi

Decizia Consiliului Politic al PDM și a Biroului Permanent al PSL privind fuziunea celor două formațiuni

Consiliul Politic al Partidului Democrat și Biroul Permanent al Partidului Social-Liberal, reunite în ședințe separate marți, 20 noiembrie, s-au pronunțat în favoarea fuziunii celor doua partide și convocării, pentru 15 decembrie curent, a Consiliilor Naționale ale celor două partide în vederea pregătirii Congresului de fuziune și discutării principiilor tehnice ale fuziunii PDM și PSL.

Totodată, membrii Consiliului Politic al Partidului Democrat din Moldova și cei ai Biroului Permanent al Partidului Social-Liberal au aprobat principiile politice de bază pentru fuziunea celor doua formațiuni, care urmează să se regăsească într-o formă mai elaborată în Programul formațiunii unificate. Astfel, s-a convenit că platforma doctrinara a formațiunii unificate va fi de esență centristă.

Formațiunea se va pronunța pentru edificarea unui stat independent și unitar și pentru integrarea plenară a Republicii Moldova în structurile europene.

În materie de politică externă partidul unit va milita pentru stabilirea unor relații speciale cu România, relații ce ar favoriza procesul de integrare europeana a Republicii Moldova, precum și pentru edificarea unor raporturi de parteneriat, cooperare, înțelegere și bună vecinătate cu Ucraina și Rusia și pentru cultivarea unor legături privilegiate cu democrațiile occidentale și in primul rând cu SUA, precum și cu Germania, Marea Britanic și Franța, în același timp formațiunea unificată va pleda pentru promovarea unor politici de integrare reală în societatea moldovenească a reprezentanților minorităților etnice și lingvistice, pentru ajustarea administrației publice, atât locale cât și centrale, la normele și standardele europene.

In plan economic formațiunea se va pronunța pentru reducerea impozitelor pe venit pentru salariați și pentru Introducerea unui impozit pe luxul afișat, pentru promovarea unor politici de atragere a investiților, inclusiv prin crearea unui regim fiscal preferențial pentru zonele cele mai afectate de criza economică provocată și pentru domeniile considerate strategice pentru economia națională dar si pentru încheierea unor acorduri privind exportul surplusului de forța de muncă în țările UE, inclusiv în România. In domeniul social se prevede, printre altele, sporirea cheltuielilor în domeniul sănătății, învățământului, culturii și sportului, din contul diminuării substanțiale și eficientizării cheltuielilor pentru apărare, securitate, poliție și întreținerea instituțiilor administrative.

Organele colective de conducere ale celor două partide au mai convenit că fuziunea se va face în baza juridică a PDM. Data Congresului de fuziune al celor două formațiuni precum și principiile tehnice, inclusiv proiectul redactat al Statutului și Programului, vor fi aprobate la Consiliile Naționale ale PDM și PSL din 15 decembrie curent.

29 sep

În Consiliul Național al PDM s-a discutat situația politică curentă

Astăzi, 29 septembrie 2007, a avut loc ședința Consiliului Național al Partidului Democrat din Moldova la care s-a discutat situația politică curentă și s-au identificat activitățile de consolidare organizatorică a PDM în perspectiva alegerilor parlamentare din 2009. De asemenea, Consiliul Național a luat atitudine față de încercările de a destabiliza activitatea partidului, orchestrate din exterior de către anumite forțe politice deranjate de ascensiunea politică a PDM pe plan național.

Membrii Consiliului Național au reconfirmat adeziunea la principiile și valorile politice promovate de PDM și, în unanimitate de voturi, au condamnat acțiunile unor foști colegi de partid, care, fie prin șantaj, fie din interese egoiste, s-au lăsat atrași într-un joc străin intereselor partidului și principiilor sale politice. Consiliul Național a condamnat încercările de subminare a partidului și practicile murdare de defaimare a imaginii Partidului Democrat. De asemenea, a fost evidențiat faptul că aceste acțiuni urmăresc subminarea unui centru de stabilitate în politica autohtonă, recunoscut pentru repudierea extremismului politic de orice natură. De-a lungul anilor PDM s-a afirmat ca un promotor activ a valorilor social-democrației europene în Republica Moldova, pledând pentru promovarea unor politici echilibrate, în interesul tuturor cetățenilor țării.

În temeiul articolului 48 (k) din Statutul partidului, Consiliul Național al PDM în unanimitate de voturi a luat decizia de a exclude din Consiliul Național și din rândurile formațiunii persoanele care au încălcat grav prevederile statutare, au dat dovadă de miopie politică și lipsă de colegialitate.

2005


8 noi

Declarație cu privire la susținerea candidaturii dlui Vasile Ursu la funcția de primar general al mun. Chișinău

Apreciind la modul realist situația social-politică din mun. Chișinău și ținând cont de faptul că capitala țării se confruntă cu probleme de neamânat, Partidul Democrat din Moldova consideră că este necesar de conjugat eforturile partidelor politice, ale societății civile și ale tuturor locuitorilor mun. Chișinău pentru depășirea crizei în administrația capitalei. Situația creată dictează venirea la primăria capitalei a unui bun manager, cu o experiență de muncă îndelungată în organele administrației publice. Experiența alegerilor eșuate repetat în vara acestui an demonstrează faptul ca absenteismul cetățenilor cu drept de vot poate fi combătut doar prin lansarea în alegeri a unui candidat care să confirme, prin propria biografie, temeinicia promisiunilor electorale, cu fapte și realizări concrete. Capitala țării are nevoie de un primar care să se preocupe de rezolvarea eficientă a problemele cotidiene ale orașului, să aibă grija de crearea unor condiții bune de trai și odihnă pentru toți locuitorii săi.

Conducându-se de interesele locuitorilor capitalei, Consiliul Politic al Partidului Democrat din Moldova adoptă decizia de a oferi sprijin politic și de a susține candidatura dlui Vasile Ursu la funcția de primar general al municipiului Chișinău. Decizia menționată este determinată și de neangajarea politică a dlui Vasile Ursu, precum și de necesitatea de a consolida structurile executive ale primăriei capitalei. În opinia PDM, candidatura dlui Ursu este cea mai indicată pentru această funcție, din punctul de vedere al competenței profesionale și compatibilității cu imperativele modernizării și îmbunătățirii condițiilor de trai și odihna ale cetățenilor orașului.

PDM face apel către alte forțe politice și către locuitorii capitalei să participe la alegerile din 27 noiembrie și să susțină candidatura dlui Vasile Ursu la funcția de primar general al mun. Chișinău.

2003


6 dec

Ședința Consiliului Național a Partidului Democrat din Moldova

Sâmbătă, 6 decembrie, a avut loc ședința Consiliului Național a Partidului Democrat din Moldova. În cadrul ședinței Consiliului Național s-a reconfirmat decizia de ași păstra mesajul moderat în cadrul discuțiilor politice aprinse din ultimul timp din Republica Moldova și a promova valorile social-democrate. De asemenea sa menționat că PDM, care în peisajul politic se situează între Partidul Comunist și Moldova Noastră, să contribuie la menținea unui dialog politic în Republica Moldova.

În cadrul ședinței Consiliului Național a PDM s-a discutat asupra atitudinii partidului vis-a-vis de problemele politice actuale și de modul de participare a partidului la manifestațiile de protest. Organizațiilor teritoriale ale PDM li s-a recomandat de a lua decizii de sine stătător în ceea ce privește manifestațiile în teritoriu.

În cadrul ședinței au fost alese organele de conducere a partidului, astfel a fost confirmat în următoarea componență Consiliul Executiv Politic PDM:

  1. Diacov Dumitru
  2. Bulgari Valeriu
  3. Chetraru Anatol
  4. Filat Vladimir
  5. Gurițenco Vladimir
  6. Ivanov Dumitru
  7. Marin Gheorghe
  8. Știrbu Eugen
  9. Buliga Valentina
  10. Catan Victor
  11. Guma Valeriu
  12. Lariușin Tatiana
  13. Mereuță Ion
  14. Muravschi Alexandru
  15. Păduraru Ion
  16. Răducan Marcel
  17. Roșca Victor
  18. Savin Maria
  19. Sîrbu Grigore
  20. Țap Iurie
  21. Țulea Oleg


În funcția de vicepreședinți ai PDM au fost aleși:

  • Bulgari Valeriu
  • Filat Vladimir
  • Gurițenco Vladimir
  • Ivanov Dumitru
  • Marin Gheorghe

În funcție de secretar general al partidului a fost ales Știrbu Eugen.

31 mai

Consiliul Național al PDM a examinat rezultatele alegerilor locale din 2003

Sâmbătă, 31 mai a.c., a avut loc ședința Consiliului Național al Partidului Democrat din Moldova la care au fost examinate rezultatele alegerilor locale generale din 25 mai 2003 și sarcinile partidului în perspectiva desfășurării, în luna noiembrie, a Congresului al III-lea al PDM.

Membrii CN au formulat aprecieri obiective privind participarea PDM în campania electorală, considerând drept satisfăcătoare rezultatele generale ale partidului. Consiliul Național a constatat că majoritatea absolută a organizațiilor primare de sector și județene au demonstrat o atitudine serioasă în perioada selectării, promovării și susținerii candidaților la funcția de primar și consilieri de toate nivelurile înaintați pe listele PDM. Rezultatul obținut – 7,66% sau cu 14 203 mai mulți alegători care și-au dat votul pentru reprezentanții PDM la alegerile precedente, demonstrează tendința creșterii atât a autorității membrilor PDM cât și a susținerii din partea alegătorilor. Totodată, Consiliul Național a atenționat faptul că organizațiile municipale Bălți și Chișinău, raioanele Orhei, Cahul și Ștefan Vodă n-au folosit pe deplin toate posibilitățile pentru obținerea unor rezultate mai bune. CN a solicitat organizațiilor locale de a se mobiliza cât mai bine în vederea bunei desfășurări a celui de-al doilea tur de scrutin și a obținerii sprijinului populației pentru cei 75 de candidați ai Partidului Democrat la funcția de primari și 10 candidați independenți care au aderat la PDM.

În cadrul ședinței CN au mai fost abordate un șir de chestiuni organizatorice. Astfel a fost adoptată, în conformitate cu noua lege privind administrația publică locală, decizia de desființare a structurile județene și aprobarea structurilor raionale de partid. Domnul Vladimir Gurițenco a fost ales în funcția de vicepreședinte al Partidului Democrat. CN a adoptat decizia de a convoca în luna noiembrie a.c. Congresul al III-lea al Partidului Democrat din Moldova.